Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    8. 1. 2018  |  Kultura

    Nenavadno življenje Mateja Rajka

    Od 11. januarja dalje bo v Kinodvoru na ogled dokumentarec Družina, v katerem je režiser Rok Biček deset let beležil življenje mladeniča, ki je odraščal v zelo neobičajni družini. V filmu ga spremljamo od otroštva, preko najstniških let do rojstva hčerke Nie in nesoglasja za njeno skrbništvo. Film je prejel glavno nagrado na Tednu kritike v Locarnu in vesno za najboljši celovečerec v Portorožu.

  • Damjana Kolar

    4. 1. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo premiero filma Velika igra, režijskega prvenca Aarona Sorkina, premiero črne komedije Življenje kot delo, izraelskega avtorja Hanoha Levina, baladno pravljico Svetlane Makarovič Balada o Sneguročki, slovensko premiero dela ameriškega skladatelja Davida Langa Pasijon deklice z vžigalicami, ki prinaša pretresljivo zgodbo Hansa Christiana Andersena v obliki Bachovega Pasijona po Mateju.

  • Damjana Kolar

    3. 1. 2018  |  Kultura

    Vprašanje prenaseljenosti

    V Kinodvoru bo od 4. do 10. januarja predpremierno na ogled film Krčenje v režiji Alexandra Payna. Pronicljiva družbena satira se ukvarja z vprašanjem prenaseljenosti in ponudi zelo domiselno rešitev: namesto da bi zmanjšali svoje apetite, se pomanjšajmo kar sami.

  • Damjana Kolar

    29. 12. 2017  |  Kultura

    Novoletni REJVikend

    V Channel Zeru bo nastopil beograjski DJ in producent kӣr, rezident in skrbnik programa v klubu Drug§tore, v K4 v okviru Gibanice osveženi YGT live act, v Ambasadi Gavioli Aney F., Alex Ranerro, Alex Cvetkov, Dj PsiHo, DJ Gumja, Tomy DeClerque, Veztax, v F Clubu pripravljajo 12-urni maraton, v Cvetličarni bodo na silvestrski večer vrteli Aleksij, Dave Manali, Devious, Mikel Wonic, v Gala hali pa Dado, Jopa in Woo-d.

  • Damjana Kolar

    28. 12. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo gostovanje znamenitega baletnega ansambla Baleta Preljocaj, ki se bo predstavil z brezčasno ljubezensko zgodbo Romeo in Julija v koreografiji Angelina Preljocaja, interaktivno zvočno instalacijo Partija, avtorjev Mateja Stupice in Jake Bergerja-Brgsa, ki posebnosti in principe igre kart (Remi), igranja inštrumenta in glasbene improvizacije združuje v začasni performativni situaciji, koncert ameriške zasedbe New York Ska Jazz Ensemble, silvestrsko predpremiero filma Lunapark v režiji Woodyja Allena, ki se odvija v vrvežu Coney Islanda petdesetih let, v njem pa se prepletejo usode štirih ljudi.

  • Damjana Kolar

    22. 12. 2017  |  Kultura

    Prednovoletna klubska rajanja 

    V Channel Zeru bodo nastopili italijanski DJ Natlek in skupina Smrt Boga in otrok, v Kurzschlussu bosta gostovala DJ Umek in begijski DJ Lost Frequencies, v K4 Sven Weisemann, v Marcu Polu Charlotte de Witte, Johnny Kaos in Joma Maja, v dvorani Gustaf irski DJ Avoider...

  • Damjana Kolar

    21. 12. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo slik Staša Kleindiensta, tradicionalni koncert zasedbe Vasko Atanasovski trio, koncert Draga Ivanuše z gosti, voden ogled Magical Misery Tour-Christmas Express po razstavah Galerijske četrti Šiška, koncert veteranov alter rocka Demolition Group.

  • Damjana Kolar

    20. 12. 2017  |  Kultura

    Ljubezenska zgodba za vse čase in vse generacije

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo med 28. in 31. decembrom ponovno gostoval Balet Preljocaj, tokrat z delom Romeo in Julija v koreografiji Angelina Preljocaja in na glasbo Sergeja Prokofjeva. Praizvedba projekta je bila leta 1990 v interpretaciji baletnega ansambla Lyonske operne in baletne hiše. Pet let pozneje je bila predstava obnovljena in prenesena v Preljocajevo skupino Balet Preljocaj iz Aix-en-Provencea. Zaradi izjemnega uspeha ga je ista skupina v pomlajeni zasedbi obnovila ob 25-letnici praizvedbe. Od leta 1995 Romeo in Julija ponovno gostuje na številnih mednarodnih odrih.

  • Damjana Kolar

    19. 12. 2017  |  Kultura

    Človek in njegovo doživljanje prostora

    V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (Grad Fužine) bodo danes, 19. decembra ob 19.00 odprli razstavo z naslovom Stanko Kristl, arhitekt. Humanost in prostor. Arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi danes med najvidnejše slovenske arhitekte. Pripada najvplivnejši skupini arhitektov slovenske moderne, generaciji študentov Edvarda Ravnikarja, ki se je izoblikovala v 60. letih prejšnjega stoletja. Njegove stavbe, kot so Diagnostično terapevtski trakt Kliničnega centra, otroški vrtec Mladi Rod v Ljubljani, osnovna šola France Prešeren v Kranju, stanovanjski bloki v Velenju in na Prulah ter Splošna bolnišnica Izola, bodo prvič povezane v smiselno celoto, ki bo pokazala Kristlov izjemen doprinos k slovenski prostorski kulturi. Kustosi razstave: Tadej Glažar, Tina Gregorič, Maja Vardjan

  • Damjana Kolar

    18. 12. 2017  |  Kultura

    Kratki filmi za najdaljšo noč

    Na pobudo Slovenskega filmskega centra bo 21. decembra že četrto leto zapored potekala Noč kratkih filmov, ki se bo odvijala v Slovenski kinoteki in sedemnajstih dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji, dogodku pa se pridružuje tudi nacionalna televizija, kjer bodo izbrani kratki filmi Nočna ptica (r. Špela Čadež), Sošolki (r. Darko Sinko), Zgodba o uspehu (r. Boris Jurjaševič) in Nisi pozabil (r. Simon Intihar) na ogled na II. programu TV Slovenija.

  • Damjana Kolar

    15. 12. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Channel Zeru bo nastopil madžarski drum'n'bass trojec Spinline, ki na elektronski sceni deluje že od leta 2003, v F Clubu bo potekal 12-urni maraton, na katerem bodo vrteli Rydel, Angel Anx, Andy Raze in drugi, v Cvetličarni pa bo v okviru serialke Pure Oldies Goldies kot posebna gostja nastopila Barbara Tucker.

  • Damjana Kolar

    14. 12. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo Vojna, ki združuje in sooča dela mednarodno priznanih avtorjev, v katerih se na različne načine odražajo vojna in travmatske posledice vojnih spopadov, razstavo ob 15. letnici ustvarjanja Nike Oblak & Primoža Novaka z naslovom And Now for Something Completely Different 8, film Pokvarjeno predmestje po scenariju bratov Coen, ki kljub umestitvi v petdeseta leta 20. stoletja, ponuja neverjetno aktualen prikaz Trumpove rasistične Amerike.

  • Damjana Kolar

    13. 12. 2017  |  Kultura

    Kaj nam je najbolj sveto?

    V Slovenskem mladinskem gledališču bodo 15. decembra ob 20.30 premierno uprizorili predstavo Pošasti, letošnje Grumove nagrajenke Simone Hamer v režiji Vita Tauferja. Besedilo je nastalo po motivih kultnega romana britanskega avtorja in Nobelovega nagrajenca Williama Goldinga Gospodar muh (1954), ki jih obravnava skozi izrazito sodobno perspektivo: #konformizem. Vzporednice med Goldingovo antiutopijo in z bodečo žico obdano Evropo se ponujajo kar same in silijo k ponovnemu razmisleku o mehanizmih človeške uničevalnosti. Kakšno podobo privzema gospodar muh današnjega časa? Kakšen je okus strahov, s katerimi nas hrani, kakšen je ritem divjega plesa našega plemena? In seveda, kaj je tisto, kar nam je najbolj sveto?

  • Damjana Kolar

    12. 12. 2017  |  Kultura

    Retrospektiva od Ljubljane do Beograda

    V Moderni galeriji Ljubljana bodo 14. decembra ob 20.00 odprli retrospektivno razstavo Marija Preglja, enega najpomembnejših avtorjev slovenskega visokega modernizma, ki jo je pripravila kustosinja Martina Vovk. Na razstavi bo predstavljen izbor približno 300 del v različnih medijih (slikarstvo, risba, grafika, knjižna ilustracija, monumentalni stenski mozaiki, tapiserije). Cilj predstavitve celovitega Pregljevega opusa je združena predstavitev njegovih del iz zbirke Moderne galerije in Muzeja savremene umetnosti v Beogradu, kjer se nahaja približno polovica Pregljevega slikarskega opusa, nekatera dela pa so si izposodili tudi iz drugih slovenskih javnih in zasebnih zbirk.

  • Damjana Kolar

    11. 12. 2017  |  Kultura

    Otroka, ki ju povezuje ista usoda

    V Kinodvoru Ljubljana bo od 11. decembra dalje na ogled misteriozna drama Kabinet čudes v režiji Todda Haynesa, ki je nastal po literarni predlogi istoimenske knjižne uspešnice Briana Selznicka. Film prepleta zgodbi deklice in dečka, ki ju pot v različnih zgodovinskih obdobjih zanese na iste kraje, kljub časovni oddaljenosti pa si postavljata enaka vprašanja in se spopadata z enakimi strahovi.

  • Damjana Kolar

    8. 12. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V K4 bo nastopil berlinski techno DJ Efdemin, v Trainstation Subart bo nastopila madžarska psihadelična trance zasedba Korai Trancemission, ki jo sestavljajo člani Korai Öröm, v Ambasadi Gavioli pa bo na zadnjem dogodku pred dokončnim zaprtjem nastopil ameriški house DJ in producent Erick Morillo. 

  • Damjana Kolar

    7. 12. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo koncerta islandske elektronske senzacije GusGus in skupine Laibach, ki bo premierno predstavila dvajseti studijski album Also Sprach Zarathustra, premiero drame A. P. Čehova Galeb, premiero predstave Irene Tomažin Zagoričnik z naslovom Mes(t)o glasu, odprtje razstav Aleksija Kobala in Marka Jakšeta.

  • Damjana Kolar

    6. 12. 2017  |  Kultura

    Pijani na odru

    Na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega bodo 7. decembra ob 20.00 krstno uprizorili dramo Pijani, ki jo je ruski avtor Ivan Viripajev leta 2014 napisal za Düsseldorfer Schauspielhaus in jo označil za svojo najboljšo dramo doslej. V tako imenovani filozofski komediji v prevodu Tatjane Stanič in režiji Juša A. Zidarja, avtor spregovori o izgubljenosti človeka na tem svetu, o iskanju smisla in strahu pred minljivostjo.

  • Damjana Kolar

    5. 12. 2017  |  Kultura

    Kuba leta 1978 skozi oči Mladininega fotografa

    V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bo danes, 5. decembra ob 18.00 pogovor s fotografom Tonetom Stojkom ob odprtju njegove razstave z naslovom Porumenele fotografije: Kuba 1978. Razstava predstavlja del bogatega opusa dolgoletnega fotografa revije Mladina, ki je nastal poleti leta 1978 na 11. svetovnem festivalu mladih in študentov na Kubi. Na ogled bo več kot 30 večinoma črno-belih fotografij, ki obiskovalca popeljejo tako v vrvež kubanskih ulic kot v intimo zgradb ob njih; med nastopajoče slovenske in jugoslovanske umetnike na festivalu, ki je na enem mestu združil mlade različnih narodnosti in političnih sistemov, in za govorniški oder dolgoletnega kubanskega voditelja.

  • Damjana Kolar

    4. 12. 2017  |  Kultura

    Teden življenja v animaciji

    Med 4. in 10. decembrom bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal 14. mednarodni festival animiranega filma Animateka, na katerem bodo predvajali 400 kratkih animiranih filmov in 9 celovečercev za odrasle in otroke. Za likovno podobo festivala je poskrbela francoska grafična umetnica Caroline Sury, v fokusu bo italijanski animirani film, s svojimi programi pa se bodo predstavili tudi letošnji žiranti: Jair Salvador Alvarez, Rao Heidmets Robert Löbel, Caroline Sury in Igor Kovalyov. 

  • Damjana Kolar

    1. 12. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Božidarju bo nastopil ameriški DJ Ron Morelli, ki se bo predstavil s 3-urnim setom, v K4 v okviru serialke Dirty Sprite prihaja londonska underground trap/phonk legenda Drae Da Skimas, v Channel Zero pa Dave Owen, Dirtyspeakerz, Dubtone, Klepetz, Midair in Riba.

  • Damjana Kolar

    30. 11. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo pregledni razstavi Tuga Šušnika in Borisa Jesiha, koncert britanskih psihadelikov The Horrors, premiero predstave Krasni novi svet po motivih istoimenskega romana Aldousa Huxleyja v priredbi in režiji Barbare Pie Jenič, III. decembrski sejem ilustracije, na katerem se bo predstavilo 28 ilustratork ter ilustratorjev starejše in mlajše generacije.

  • Damjana Kolar

    29. 11. 2017  |  Kultura

    Bi ubili 164 ljudi, da bi jih rešili 70.000?

    V Prešernovem gledališču Kranj bodo 3. decembra ob 19.30 premierno uprizorili sodobno dramo Teror, veliko svetovno uspešnico nemškega dramatika Ferdinanda von Schiracha, ki je osvojila gledališke odre po vsem svetu. Drama v režiji Eduarda Milerja odpira vrsto etičnih in moralnih vprašanj o politiki, pravu, človekovih pravicah in psihologiji sodobne družbe, ki živi v stalnem strahu pred novimi terorističnimi napadi, pred potovanji, pred življenjem in od gledalcev terja, da se aktivno vključijo v proces in na koncu sami odločijo o krivdi glavnega junaka. Po premieri bodo prvič podelili nagrado julija za najboljšo igralsko stvaritev pretekle sezone.

  • Damjana Kolar

    28. 11. 2017  |  Kultura

    Ko ni nujno, da so kompleksni umetniški projekti tudi težko razumljivi

    Nova Gorica in Gorica bosta od 1. do 8. decembra ponovno prizorišči mednarodnega festivala sodobnih umetniških praks Pixxelpoint, ki se je v teh letih uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov intermedijskih umetnosti v slovenskem prostoru. Festival, ki izhaja iz vizualne kulture elektronskih medijev, si je za cilj zadal tako razvijanje in boljše razumevanje razsežnosti digitalnih svetov ter digitaliziranja stvarnega sveta okoli nas, skupaj z njegovo predstavitvijo in popularizacijo, kot vzpodbujanje teoretskega, kritičnega diskurza in refleksije o intermedijski umetnosti. Kurator Božidar Zrinski je tokratno edicijo festivala naslovil Resnično čaroben trenutek po istoimenskem projektu Adama Basante, enega izmed 23 sodelujočih umetnikov.

  • Damjana Kolar

    27. 11. 2017  |  Kultura

    Ko oče v družino pripelje šestnajstletnika

    V kinematografih si lahko ogledate psihološko grozljivko Ubijanje svetega jelena v režiji grškega mojstra Yorgosa Lanthimosa, ki je v svojem drugem angleško govorečem filmu spet združil moči s Colinom Farrellom, a se je tokrat z njim podal na temačnejšo pot kot v prejšnjem filmu Jastog. Film so označili za mešanico grške tragedije, eksistencialne grozljivke in hitchcockovske psihodrame.

  • Damjana Kolar

    24. 11. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V K4 bodo nastopili Desyn Masiello, legenda britanske house scene ter člana založbe Seekers Alex Picone in Niff. V Ambasado Gavioli prihaja berlinski DJ in producent Paul Kalkbrenner, v F Clubu pripravljajo 12-urni maraton, na katerem bodo med drugimi nastopili Rydel, Angel Anx, Zanne Madness, v Gala hali pa bo koncertirala zagrebška techno zasedba ABOP (After je bolji od partija).

  • Damjana Kolar

    23. 11. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo razstavo Preko meja, na kateri se predstavlja 12 sodobnih vizualnih umetnikov iz Slovenije in Japonske, koncert beograjske fusion zasedbe Kanda Kodža i Nebojša, vsemetelkovski benefit Viva Punk! Viva RŠ! ob 40. obletnici punka na Slovenskem, otvoritev 33. festivala LGBT filma in otvoritev eksperimentalnega projekta Nova pošta, ki je nastal v koprodukciji SMG in Maske Ljubljana.

  • Damjana Kolar

    22. 11. 2017  |  Kultura

    Temačna vizija sveta

    Na odru ljubljanskega Mini teatra bodo 25. novembra ob 20.00 premierno uprizorili absurdno komedijo Kozmopolis, ameriškega romanopisca, dramatika in esejista Dona DeLilla v režiji, priredbi in dramaturgiji Alena Prošića. Leta 2012 smo si lahko ogledali filmsko različico DeLillovega preroškega romana v režiji kanadskega režiserja Davida Cronenberga, ki razkriva temačno vizijo sveta, v katerem denar, seks in življenje naglo izgubljajo svojo vrednost.

  • Damjana Kolar

    21. 11. 2017  |  Kultura

    Lezbični par z otrokom, o katerem so v času referenduma posneli film

    V Ljubljani bo od 25. novembra do 2. decembra potekal 33. festival LGBT filma, na katerem bodo predvajali 23 celovečernih in 13 kratkih filmov iz 28 držav. Osrednji del programa se bo odvijal v Slovenski kinoteki, off program pa v klubskih prostorih na Metelkovi. Kot vsako leto bodo nekateri filmi predstavljeni še v Kopru, Mariboru, Bistrici ob Sotli, Idriji, na Ptuju in letos prvič v Trstu. Med gosti festivala bo tudi Robin Campilo, režiser filma 120 utripov na minuto, ki smo si ga lahko ogledali že na festivalu Liffe. Gre za po resničnih dogodkih posneto zgodbo o pravih junakih boja proti aidsu - uličnih aktivistih, ki so se ob izvajanju pritiska na politiko morali soočati še z družbenimi predsodki glede njihove bolezni. 

  • Damjana Kolar

    21. 11. 2017  |  Kultura

    Poklon Martinu Krpanu

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo od 22. do 26. novembra potekal 33. Slovenski knjižni sejem, na katerem se bo predstavilo 115 razstavljalcev, za obiskovalce pa so pripravili več kot 300 spremljevalnih dogodkov. Letošnji sejem se bo poklonil 100. obletnici izida prve slovenske slikanice Martina Krpana Frana Levstika. Poleg ustaljenih programskih sklopov (Debatna kavarna, Založniška akademija, Pisateljski oder) se obetata še dva nova: Ilustratorski kot in Najs(t): Branje za boljše stanje. V okviru že tretjega mednarodnega fokusa bodo tokrat države, ki jih povezuje skupni nemški govorni prostor: Avstrija, Nemčija in Švica.