Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    17. 11. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V K4 prihaja hrvaški DJ Mariano Mateljan, ki kot vodilna sila serije žurov Cruise Split in svoje založbe U.dig predstavlja enega izmed neusahljivih virov minimalistično oblikovanega housa in techna, s poudarkom na nižjih frekvencah. V Kurzschlussu bosta v petek nastopila David Morales & Roger Sanchez, v soboto pa Valentino Kanzyani & Cristian Varela.

  • Damjana Kolar

    16. 11. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo koncert sarajevske zasedbe Dubioza kolektiv, premiero predstave Gregorja Luštka Sen plesne noči, mednarodno arhitekturno konferenco Piranski dnevi arhitekture, na kateri bodo podelili nagrado Piranesi 2017, premiero plesnega performansa Emme Murray in predpremiero predstave Solo za dva glasova, avtorjev Magdalene Reiter, Milana Tomášika in Anje Golob.

  • Damjana Kolar

    15. 11. 2017  |  Kultura

    Ko so naša medsebojna razmerja parazitska

    Na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega bodo 17. novembra ob 20.00 premierno uprizorili dramo Kri na mačjem vratu, nemškega dramatika Rainerja Wernerja Fassbinderja v režiji Ivane Djilas, ki je bila prvič uprizorjena leta 1971. Takrat je veljala za primer antigledališča, ki je kritično obravnavalo jezik in govorico kot sistem družbenega podrejanja posameznika. Danes to besedilo, ki spretno prepleta banalno vsakdanjost s konfliktom kot prvinskim gibalom človeka, deluje kot veristični posnetek kaotičnega sveta, v katerem živimo.

  • Damjana Kolar

    14. 11. 2017  |  Kultura

    Ljubljana bogatejša za nov galerijski prostor

    Na Prešernovi cesti 10a v Ljubljani bo 14. novembra ob 19.00 s skupinsko razstavo Nekje končati, nekje začeti, odprli nov galerijski prostor RAVNIKAR GALLERY SPACE [R – s p a c e]. Na razstavi, ki na samosvoj način raziskuje črte, ki se rojevajo v nove, sveže zgodbe, se bo predstavilo šest mladih in že uveljavljenih umetnic: Nevena Aleksovski, Ivana Bajec, Nina Čelhar, Mina Fina, Maja Babič Košir in Helena Tahir.

  • Damjana Kolar

    13. 11. 2017  |  Kultura

    Pritličje praznuje tretji rojstni dan

    Pritličje, ljubljanski lokal in kulturni center praznuje 3. obletnico delovanja, ki jo bodo obeležili s pestrim štiridnevnim programom. Pripravili bodo tribuno na temo nadlegovanja in nasilja nad delavci v gostinstvu #BullyFreeBar, koncert Tomaža Groma in Žige Murka, predstavitev EP-ja Gašperja Torkarja “Dreams Of Others”, DJ program, koncert Diamonda Terrifierja in Partijske linije (Blaža Pavlice in Jaše Bužinela), R36, Muzikačake, Luke Prinčiča, tribute DJ Verhu s Felis Catusom.

  • Damjana Kolar

    10. 11. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V petek v K4 prihaja britanski DJ Haus, šef založbe Unknown to the Unknown, v soboto pa Patrick Hawkins, član novozelandskega drum'n'bass dua State of Mind. V Klubu Monokel bo nastopila poljska DJ-ka FOQL, ki se bo predstavila s svojim live hardware setom, pridružili pa se ji bodo še Ikonal iz Zagreba in domači Shekuza, Nulla in R36.

  • Damjana Kolar

    9. 11. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V SNG Opera in balet Ljubljana bodo premierno uprizorili balet Orfična himna, belgijskega koreografa Jeroena Verbruggna. V Kinu Šiška bodo nastopili nizozemski tranceblues šamani My Baby, v Gala hali pa madžarska elektronska/downtempo zasedba Belau in ljubljanski trip hoperji Blu.Sine. V Mini teatru bo premiera dramskega besedila Pod snegom, letošnje dobitnice Borštnikovega prstana Saše Pavček.

  • Damjana Kolar

    8. 11. 2017  |  Kultura

    Vizija sodobnih in (zgodovinskih) zavetij Babilona

    V Kibla Portalu Maribor bodo 9. novembra ob 19.00 odprli mednarodno razstavo in interdisciplinarni festival KIBLIX z osrednjo temo Zavetja Babilona / Shelters of Babylon, ki bo na treh lokacijah povezal več kot 80 umetnikov, strokovnjakov, teoretikov, performerjev, študentov, programerjev, vizualnih animatorjev, predavateljev. Gre za konfrontacijo umetnosti in realnosti skozi vizijo sodobnih (in zgodovinskih) "zavetij Babilona." Razstava je druga v seriji velikih mednarodnih dogodkov štiriletnega projekta Risk Change / Tvegaj spremembo (2016–2020), ki ga sofinancira program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije. Na otvoritvi se bodo s performansi predstavili: DJ D'Sun aka Damir Pečnik, Bojana Križanec in Huiqin Wang. Kuratorja razstave: Peter Tomaž Dobrila in Nina Jeza

  • Damjana Kolar

    8. 11. 2017  |  Kultura

    Serija fotografij manj znanega dela Jožeta Plečnika

    V letošnjem letu obeležujemo dve obletnici, ki sta zaznamovali življenje Jožeta Plečnika: 60. obletnico smrti in 145. obletnico njegovega rojstva, zato so se v Centralni tehniški knjižnici Univerze v Ljubljani odločili, da z razstavo osvetlijo eno manj znano Plečnikovo delo. 9. novembra ob 19.00 bodo odprli fotografsko razstavo Gašperja Lešnika z naslovom Plečnikov spomenik v Črni na Koroškem, ki predstavlja spomenik žrtvam 1. in 2. svetovne vojne.

  • Damjana Kolar

    7. 11. 2017  |  Kultura

    Neskončna prepletenost in tragičnost neizpolnjene ljubezni

    V Cankarjevem domu bo 7. novembra ob 19.30 gostoval japonski plesalec in koreograf Saburo Teshigawara, eden najprepoznavnejših, samosvojih in po mnenju New York Timesa eden najboljših koreografov sodobnega plesa. Tokrat se v Ljubljano vrača s plesno predstavo Tristan in Izolda, ki je nastala po istoimenski kultni operi Richarda Wagnerja. Saburo Teshigawara in njegova soplesalka Rihoko Sato dopolnjujeta Wagnerjevo glasbo, ki ostaja osrednji del predstave, s keltsko legendo o Tristanu in Izoldi ter njenih tragičnih razsežnostih, ko telesi nesojenih ljubimcev postaneta glasnika neizrekljivega.

  • Damjana Kolar

    6. 11. 2017  |  Kultura

    Od komunizma do bitke proti stigmatizaciji aidsa

    V Ljubljani in še nekaj drugih slovenskih mestih (Mariboru, Celju, Novem mestu) bo od 8. do 19. novembra potekal 28. Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe, na katerem bodo prikazali 97 celovečernih in 17 kratkih filmov, v tekmovalnem programu pa bo letos 11 filmov. Festival bo odprl film Pokliči me po svojem imenu, ljubezenska zgodba med dvema fantoma na idiličnem italijanskem podeželju v režiji Luce Guadagnina.

  • Damjana Kolar

    3. 11. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Gala hali bo v okviru serialke Zeleno sonce gostoval britanski DJ Rob Life, soustanovitelj kolektiva Vinyl Veterans in šef založbe Breakin Bread. V Klubu K4 bo potekala predstavitev kompilacije Gibanica vol. 2, na kateri bodo nastopili: Quasar Live, LxS, AiA, Mint, Terranigma, Tonske. V kleti Slovenskega mladinskega gledališča bodo odprli nov lokal Božidar, za glasbo pa bodo poskrbeli Disco Durum in Mique.

  • Damjana Kolar

    2. 11. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Mini teatru bodo premierno uprizorili monodramo Mohameda El Khatiba z naslovom Naj bo konec lep v režiji Ivice Buljana. V Menzi pri koritu bo potekal Finale Klubskega maratona 2017, na katerem bo nastopilo vseh 6 letošnjih maratoncev. V Stari elektrarni bo pianist in skladatelj Bowrain premierno predstavil svoj drugi album Distracted, v Gledališču Glej pa bo premiera predstave Orgija, zadnjega dela trilogije trojca Novak / Stegnar / Brodar.

  • Damjana Kolar

    30. 10. 2017  |  Kultura

    Animirani junak za otroke in odrasle

    Od 7. novembra dalje bo v kinematografih na ogled šest novih animiranih filmov Koyaa in dokumentarni film Živjo, Koyaa!, v Galeriji Kresija pa bo na ogled pregledna tematska razstava z naslovom KOYAA – Animirani junak na sceni!, ki bo predstavila vrsto raznolikih eksponatov - od risb, zgodborisov, lutk, scenografije in rekvizitov - do samih filmskih scenarijev in fotografij iz zakulisja.

  • Damjana Kolar

    27. 10. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    Na Metelkovi bo potekala Drum'n'bass konferenca, na kateri bo nastopilo 69 DJ-ev in producentov iz 7 držav. V Ambasadi Gavioli bo nastopil Richie Hawtin, v mariborskem Štuku pa Laughing Buddha. V F Clubu pripravljajo 12-urni Electronic Halloween maraton, v K4 pa večer Techno Oldies Goldies, na katerem se bodo predstavili Dojaja, Veztax, Ulix, Lavka b2b Nitz in Puff.

  • Damjana Kolar

    26. 10. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Kinu Šiška bo nastopil Darko Rundek, ki se v Ljubljano vrača ob 20. obletnici svojega prelomnega solo prvenca Apokalipso. V Cvetličarni bo svoj drugi album predstavila skupina Koala Voice. V Stari mestni elektrarni-Elektro Ljubljana bo premiera opusa Sinestezija, ki je nastal ob 30-letnici umetniškega delovanja koreografa, režiserja in plesalca Matjaža Fariča. V enem večeru bodo na ogled tri predstave (Rdeča-sled, Sinestezija, Človek, ki je okušal oblike), združene v novo celoto. V MGLC in Švicariji bo potekal Dan odprtih vrat 32. grafičnega bienala.

  • Damjana Kolar

    25. 10. 2017  |  Kultura

    Ko se ljubezenske strasti ne da obvladati

    Na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega bo 27. oktobra ob 20.00 premiera avtorskega projekta Jerneja Lorencija Sen kresne noči, ki je nastal po motivih istoimenske Shakespearove komedije. Slovita zgodba, ki v sebi združuje elemente pastorale in komedije, je prepletena z mitologijo in pravljičnostjo, ljubezenskimi zasuki, sanjskimi prividi ter skritimi človeškimi nagoni in željami. Čeprav naj bi bila igra napisana že okoli leta 1595, prva izdaja pa nosi letnico 1600, se ukvarja s temo, ki je še danes aktualna.

  • Damjana Kolar

    24. 10. 2017  |  Kultura

    Problematika sodobne, postfaktične družbe v odnosu do tehnološkega napredka

    V KC Tobačna 001 v Ljubljani bo od 27. oktobra do 24. novembra na ogled razstava intermedijskega umetnika Marka Batiste z naslovom Fluidni delci vulkanskega pepela, ki je del večletnega projekta, v katerem umetnik gledalca napeljuje k razmišljanju o problematiki sodobne, postfaktične družbe v odnosu do tehnološkega napredka. Tehnološki sistemi niso popolni, predvidljivi, vase zaprti in zaključeni, temveč gre za nestabilne sisteme – in ravno ta točka predstavlja izhodišče Batistovega raziskovanja. Razstavo je pripravila kustosinja Alenka Trebušak.

  • Damjana Kolar

    23. 10. 2017  |  Kultura

    Trije mladi intelektualci, ki se odločijo spremeniti svet

    V Kinodvoru bo 25. oktobra premiera zgodovinske drame Mladi Karl Marx v režiji Raoula Packa, ki je bil premierno predvajan na letošnjem Berlinalu. Film govori o prvem srečanju Marxa in Engelsa, ki sta predstavljena kot upornika, ki pišeta podžigajoče tekste, polne revolucionarnih idej, noči pa preživljata v pijanskem razvratu in neprestanih spopadih z zakonom.

  • Damjana Kolar

    20. 10. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V K4 se bo predstavila ekipa SOLVD (Christian Kroupa, Evident, Brt Čutul, Alex Ranerro in Vuka). V Trainstation Subart bodo gostili Krisa Kylvena, legendo mednarodne goa in psy scene. V Channel Zeru se bo predstavila nova generacija producentov in DJ-jev, tokrat kolektiv Spejs, v Rogu pa bo gostoval poljski producent Attaché.

  • Damjana Kolar

    19. 10. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    V Areni Stožice bodo nastopili Pankrti, ki praznujejo 40. obletnico delovanja, na Gospodarskem razstavišču pionir elektro swinga Parov Stelar, v Kinu Šiška izraelska indie-folk-pop zasedba Lola Marsh, v Španskih borcih pa škotski stand-up komik Daniel Sloss. V UAUU bodo odprli razstavo in predstavili fotoknjigo Top lokacija, topografije javne plastike v slovenskih krožiščih, ki sta jo zasnovala in izvedla Jaka Babnik in Miha Colner.

  • Damjana Kolar

    18. 10. 2017  |  Kultura

    Najboljše gledališke uprizoritve pretekle sezone

    52. Borštnikovo srečanje bo med 20. in 29. oktobrom v Mariboru gostilo okoli sedemdeset različnih dogodkov – od gledaliških predstav in pogovorov do bralnih uprizoritev in strokovnih srečanj – ter več domačih in tujih gostov. Letošnji festival je posvečen sodobni finski dramatiki in gledališču. Na zaključni prireditvi bodo podelili nagrade in Borštnikov prstan za življenjsko delo, ki ga letos prejme dramska in filmska igralka, pesnica, esejistka in dramatičarka Saša Pavček, od leta 1985 stalna članica SNG Drama Ljubljana. Odigrala je več kot 120 različnih vlog v gledališču, filmih in na televiziji.

  • Damjana Kolar

    17. 10. 2017  |  Kultura

    Plečnikove urbane intervencije

    V letu 2017, ko obeležujemo 60. letnico smrti in 145-letnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, so v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (Plečnikovi hiši), v sodelovanju z različnimi partnerji pripravili vrsto projektov, razstav in dogodkov. V petek 20. oktobra ob 18.00 bo v Plečnikovi hiši potekala okrogla miza z naslovom Plečnik, mesto in jaz, na kateri bodo priznani domači in tuji strokovnjaki predstavili svoje poglede na Plečnikove ideje. Pred tem pa se lahko udeležite 45-minutnega sprehoda skozi Plečnikovo Ljubljano z zborom pred Križankami ob 17. uri.

  • Damjana Kolar

    16. 10. 2017  |  Kultura

    Psihološka vojna za stanovanje

    V Kinodvoru bo od 18. oktobra dalje na ogled film Aquarius, v katerem brazilski režiser Kleber Mendonça Filho prikazuje psihološko vojno za stanovanje med nepremičninskim podjetjem in osamelo vdovo. V glavni vlogi nastopa brazilska diva Sônia Braga, film pa sta reviji Cahiers du Cinéma in Sight & Sound uvrstili na seznam najboljših filmov leta 2016.

  • Damjana Kolar

    13. 10. 2017  |  Kultura

    Združena glasbena tradicija Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije

    V Cankarjevem domu bo 17. oktobra ob 20.00 nastopila Amira Medunjanin, odlična vokalistka in interpretka čutnih ljubezenskih pesmi sevdalink. Na svojem drugem koncertu v Ljubljani bo predstavila skladbe z albuma Damar, ki je izšel konec lanskega leta. Amira v svoji glasbi združuje glasbeno tradicijo Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije in s svojo interpretacijo tradicionalne glasbe z različnih delov sveta navdušuje občinstvo.

  • Damjana Kolar

    13. 10. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Študentskem kampusu bo otvoritev nove sezone Innocent Music s švicarsko DJ-ko Sonjo Moonear. V F Clubu bo potekal 12-urni dogodek, na katerem bodo glasbo vrteli Veztax, Angel Anx, Andy Raze, Sara Popovic in drugi, na prvem dogodku Sezama v K4 pa bodo nastopili Felis Catus, Krilc, Softskinson, Dacho, Levanael.

  • Damjana Kolar

    12. 10. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Kinodvoru bo od 12. oktobra dalje na ogled film Družinica v režiji Jana Cvitkoviča, ki je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel štiri nagrade vesna. V KGLU Slovenj Gradec bodo odprli mednarodni razstavi Migracije strahu in Čas za zgodbe, v Mini teatru pa bodo premierno uprizorili predstavo Natanovi otroci, ki je nastala po tekstu nemškega dramatika Ulricha Huba.

  • Damjana Kolar

    11. 10. 2017  |  Kultura

    Prerokbe o usodi majhnega naroda

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 16. oktobra ob 19.30 gostoval Balet Hrvaškega narodnega gledališča iz Zagreba z baletno različico drame Miroslava Krleže Gospoda Glembajevi v koreografiji in režiji Lea Mujića, ki je pripravil tudi libreto in izbral glasbo Ludwiga van Beethovna in Sergeja Rahmaninova. Gospoda Glembajevi, najbolj znana drama Miroslava Krleže je že ob krstni uprizoritvi leta 1929 v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu doživela uspeh ter doma in na tujem postala ena največkrat uprizorjenih Krleževih iger.

  • Damjana Kolar

    10. 10. 2017  |  Kultura

    Tinta namesto Stripolisfesta

    Na različnih prizoriščih v Ljubljani bo od 10. do 14. oktobra potekal festival stripa Tinta, naslednik Stripolisfesta, ki se je odvijal v Ljubljani med leti 2013 in 2016. Festival je nastal iz rednih mesečnih stripovskih večerov v Kinu Šiška, v štirih letih pa iz enodnevnega dogodka zrasel v večdnevni stripovski festival z razstavami, delavnicami, pogovori z domačimi in tujimi stripavtorji ter strokovnjaki, stripovskim sejmom, dražbo stripovskih originalov, branji stripov v živo, filmskimi projekcijami in drugim stripovsko obarvanim dogajanjem. Za letošnjo festivalsko podobo, škrata Tinto je poskrbel Tomaž Lavrič, nagrajenec Prešernovega sklada, med gosti pa bodo angleška striparka in aktivistka Kate Evans, francoski stripar Boulet in legenda srbske podtalne stripovske scene Aleksander Zograf.

  • Damjana Kolar

    10. 10. 2017  |  Kultura

    Nagrada za najboljšo glasbo na festivalu na Tenerifih

    Celovečerni dokumentarni film Zadnji ledeni lovci v režiji Jureta Breceljnika in Rožleta Bregarja, ki je na 8. Festivalu evropskega in mediteranskega filma v Piranu prejel nagrado Vilka Filača za najboljšo fotografijo, avtor glasbe Miha Petric pa je bil pred kratkim nagrajen za najboljšo glasbo na Tenerife International Film Music Festival.