Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    9. 10. 2017  |  Kultura

    Dnevi nemškega filma v Ljubljani

    Od 12. do 27. oktobra bo v Ljubljani potekal festival Dnevi nemškega filma, ki ga že tretje leto zapored organizira Goethe-Institut Ljubljana v sodelovanju s Slovensko kinoteko. V Slovenski kinoteki bo predstavljen izbor novejših filmskih del režiserjev Mattija Geschonnecka, Margarete Kreuzer, Christiana Schwochowa in Thomasa Arslana, v prostorih Goethe-Instituta pa se bodo poklonili vzhodnonemškemu filmarju Franku Beyerju.

  • Damjana Kolar

    6. 10. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V K4 bo gostoval berlinski DJ Nicolas Lutz, v Kurzshluss se vračajo Shapeshifters, ki se jim bodo na odru pridružili Sharkastique. V Gala hali bodo v okviru serialke Pod pritiskom nastopili Borka, Bakto, Woo-D, v Modrem kotu pa bodo na techno zabavi vrteli Thon Kland, S. A. Voidette, R36, Herman K.

  • Damjana Kolar

    5. 10. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Mariboru bodo z razstavo Pionirji računalniške umetnosti odprli 22. mednarodni festival računalniške umetnosti. V Kinu Šiška bosta nastopila Danielle de Picciotto (soustanoviteljica znamenitega berlinskega Love Parade) in Alexander Hacke (član legendarnih Einstürzende Neubauten), ki bosta predstavila najnovejši projekt Perseverantia. V ljubljanski Drami bodo premierno uprizorili  celovečerno enodejanko Dušana Jovanovića Zid, jezero, ki je bila na njihovem odru prvič uprizorjena leta 1989. 

  • Damjana Kolar

    4. 10. 2017  |  Kultura

    Nacija, natura, norma

    Od 6. do 14. oktobra bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal 23. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, ki že od leta 1995 "nagovarja in pretresa občinstvo, ki si želi izostriti poglede ter razširiti obzorja na področju enakopravnosti, solidarnosti in raznolikosti. Drzno vabi k aktivnemu razmisleku, spodbuja dialog, živahno razpravo in nova spoznanja." Festival bo 4. oktobra uvedel koncert ameriške skladateljice Sorrel Hays.

  • Damjana Kolar

    4. 10. 2017  |  Kultura

    Stripi in grafike Davida Krančana

    V Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici bodo jutri, 5. oktobra ob 19.00 odprli razstavo Davida Krančana z naslovom Deveta briga, ki predstavlja celovit vpogled v njegovo ustvarjanje na področju stripa in grafike v zadnjih letih. Večji del razstave je namenjen prikazu originalnih risb iz dveh večkrat nagrajenih stripovskih albumov, ki sta izšla pri Stripburgerju: Grdina (2014) in Pijani zajec (2015).

  • Damjana Kolar

    3. 10. 2017  |  Kultura

    Pregled slovenske produkcije vidnih sporočil

    V organizaciji Fundacije Brumen bo v Ljubljani potekal že 8. bienale Brumen, dveletni pregled najkakovostnejše slovenske produkcije vidnih sporočil, v sklopu katerega se podeljujejo najvišje nacionalne oblikovalske nagrade. Mednarodna žirija strokovno priznanih oblikovalcev, ki bo izbrala letošnje prejemnike priznanj in nagrad, bo v sklopu bienala pripravila tudi serijo oblikovalskih predavanj, ki bodo  potekala v Kinu Šiška 3. oktobra od 16. do 20. ure. Raznolikost strokovnih področij, ki jih pokrivajo žiranti, bo ponudila vpogled v njihov pristop k oblikovanju in odprla izhodišča za pogovor o izzivih na področju vidnih sporočil danes.

  • Damjana Kolar

    2. 10. 2017  |  Kultura

    Presežki svetovnih filmskih festivalov

    Od 3. do 7. oktobra bo v Piranu potekal 8. Festival evropskega in mediteranskega filma, ki je bil ustanovljen leta 2010 v spomin na legendarnega direktorja fotografije Vilka Filača. Prvi dve leti je festival potekal v Kopru, nato pa se je preselil v Piran. Osnovni namen festivala je približati kakovostni evropski film slovenskemu gledalcu. Tako festival vsako leto ponudi najnovejše uspešnice z največjih svetovnih filmskih festivalov, kot so Berlin, Cannes, Benetke, Toronto, Karlovy Vary, Sarajevo… Letos bo prikazanih 33 filmov iz 22 držav, v fokusu pa bo filmska produkcija Velike Britanije. Častna gosta festivala bosta direktor Sarajevskega filmskega festivala Mirsad Purivatra, ki bo prejel nagrado za ustvarjalni prispevek na področju svetovne kinematografije ter Boris Cavazza, ki bo prejel nagrado za igralski prispevek k slovenskemu filmu.

  • Damjana Kolar

    29. 9. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    Ekipa Bojler bo v Channel Zeru novo sezono začela z gostovanjem britanskega DJ Florentina, ki bo postregel z unikatno mešanico latinskih ritmov, UK bassa in modernih club beatov. Na odru se mu bo pridružil še belgijski DJ Jonas Lion in klasična zasedba Bojler kartela. V K4 bosta na prvem dogodku Gibanice nastopila Aney F in Alex Cvetkov, v Ambasadi Gavioli berlinski techno duo Pan-Pot, v Rogu pa berlinski DJ-ki Machine Woman in Ziúr.

  • Damjana Kolar

    28. 9. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Moderni galeriji bodo odprli retrospektivno razstavo Dušana Tršarja, enega najpomembnejših predstavnikov modernega kiparstva v Sloveniji in na območju nekdanje Jugoslavije. V Kinu Šiška bodo nastopili kanadski mojstri filmskih zvočnih krajin Timber Timbre. V Galeriji Kapelica bo na ogled projekt Maje Smrekar K-9_topologija, ki je na festivalu Ars Electronica v Linzu prejel zlato niko. V Cankarjevem domu bodo z bizarno opereto Peter Kušter odprli 17. Festival Zlata paličica.

  • Damjana Kolar

    27. 9. 2017  |  Kultura

    Ali obstaja umetnost, ki je domena ženske?

    Tudi letos svoje programske vsebine združujeta Performa, festival sodobnih performativnih praks (v organizaciji MKC Maribor) in Platforma sodobnega plesa (v organizaciji Plesne izbe Maribor). V štirih dneh, od 27. do 30. septembra se bo na treh različnih prizoriščih v Mariboru zvrstilo 13 dogodkov. Četrta festivalska edicija združenih festivalov v središče postavlja žensko ustvarjalko.

  • Damjana Kolar

    26. 9. 2017  |  Kultura

    Sedemdeset let likovnega ustvarjanja v Novi Gorici

    Ob 70-letnici mesta Nova Gorica bo na Gradu Kromberk in v Mestni galeriji na ogled pregledna razstava "Na začetku je bila črta," ki so si ga sposodili pri naslovu instalacije Vanje Merviča (At the beginning was a straight line, act 2), navezujoč se na Churchilla in povojno zarisovanje meja z ravnilom. Tudi Nova Gorica je nastala zaradi zarisane črte, po drugi strani pa je črta tudi osnovni element likovne ustvarjalnosti. Razstava z izborom umetniških del prinaša vpogled v bogato ustvarjalnost vse od njenih začetkov do danes. Dela ki so nastala od začetka Nove Gorice do okoli leta 1990 bodo na ogled na Gradu Kromberk, od leta 1990 do danes skupaj s pregledom javne plastike pa v Mestni galeriji Nova Gorica. Avtorji razstave so: Katarina Brešan, Klavdija Figelj, Pavla Jarc, Brane Kovič in David Kožuh. 

  • Damjana Kolar

    25. 9. 2017  |  Kultura

    Damjan Kozole prejel nagrado Živojina Pavlovića

    Na 10. mednarodnem festivalu filmske režije v srbskem Leskovcu, ki je potekal od 19. do 23. septembra, je drugo nagrado, poimenovano po velikanu jugoslovanskega filma Živojinu Žiki Pavloviću prejel slovenski režiser Damjan Kozole za režijo filma Nočno življenje. Kozole je navdih za film našel v aferi, ki je pred leti polnila naslovnice slovenskih tabloidov, da bi povedal univerzalno zgodbo o vplivu medijev in javnega mnenja na naše življenje. 

  • Damjana Kolar

    25. 9. 2017  |  Kultura

    Zgodba zasavskega rudarja, ki je odkril Hudo jamo

    Od 27. septembra dalje bo v Kinodvoru na ogled igrani film Rudar v režiji Hanne A. W. Slak, ki je nastal po življenjski zgodbi zasavskega rudarja Mehmedalije Alića in njegovi avtobigrafiji Nihče. Film o preprostem človeku, ki je tvegal vse, da bi naredil to, kar je prav in tako razkril eno najsrhljivejših skrivnosti slovenske povojne zgodovine, je na 20. Festivalu slovenskega filma prejel tri nagrade vesna (za najboljšo montažo, najboljšo glavno moško vlogo in najboljšo režijo). 

  • Damjana Kolar

    22. 9. 2017  |  Kultura

    Matter za 8. rojstni dan

    Danes, 22. septembra ob 21.00 bo Center urbane kulture Kino Šiška praznoval 8. obletnico delovanja, ki jo bodo obeležili s koncertom domačega glasbenega fenomena Matter, ki bo premierno predstavil svoj drugi album Mrk, na odru pa se jim bodo pridružili še psihadelični rockerji persons from porlock in elektro pop zasedba Futurski.

  • Damjana Kolar

    22. 9. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Maribor prihaja švedski producent in DJ Baba Stiltz, eno najbolj prodornih imen svetovne underground house scene, ob njem pa bosta nastopila še Levanael in Dacho ter Sedikit in Urbadur. V K4 bodo gostili berlinsko založbo Ewax, njenega lastnika SY-ja ter francoskega hišnega mojstra Juliena Sandreja.

  • Damjana Kolar

    21. 9. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Cankarjevem domu bodo odprli pregledno razstavo Kolumbova hči Alma M. Karlin, ki je nastala v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje ob 90-letnici njene vrnitve s poti okoli sveta. V Kinu Šiška bodo v okviru praznovanja 8. rojstnega dneva nastopile zasedbe Matter, Persons From Porlock in Futurski. V ljubljanski Drami bodo premierno uprizorili Cankarjevo dramo Hlapci v priredbi in režiji Janeza Pipana, v Slovenskem mladinskem gledališču pa koncertno uprizoritev Pasja procesija, ki je nastala po izbranih otroških pesmih Svetlane Makarovič.

  • Damjana Kolar

    20. 9. 2017  |  Kultura

    Boemsko življenje mladih v East Villageu

    V Mestnem gledališču ljubljanskem bodo novo sezono začeli 21. septembra ob 20.00 s premiero rock muzikala Rent, ki ga je Jonathan Larson ustvarjal skoraj sedem let. Zamislil si ga je kot posodobljeno različico slovite opere Giacoma Puccinija La Bohème ter ga prepletel z avtobiografskimi elementi. Muzikal je sprva zaživel na newyorški off-Broadway sceni v prvi polovici devetdesetih let 20. stoletja, a se je zaradi uspeha pri občinstvu in kritiki kmalu preselil na uradni Broadway. Larson velikega triumfa svojega muzikala ni doživel, saj je tragično preminil tik pred broadwaysko premiero leta 1996. Prva slovenska uprizoritev je nastala v režiji Stanislava Moše, ki je v preteklih letih v MGL že režiral nekaj uspešnih uprizoritev (Kabaret, Goslač na strehi, Sugar – Nekateri so za vroče in Čarovnice iz Eastwicka).

  • Damjana Kolar

    19. 9. 2017  |  Kultura

    Razkroj družbene empatije

    V Kinodvoru bo od 20. septembra dalje na ogled film Kvadrat, za katerega je švedski režiser Ruben Östlund, ki velja za enega najbolj samosvojih in drznih skandinavskih filmskih ustvarjalcev novega tisočletja, dobil zlato palmo za najboljši film. Tako kot njegov prejšnji film Višja sila, je tudi Kvadrat mešanica drame in satire. Film preiskuje stanje zaupanja v družbi, ki jo zaznamujeta naraščajoči individualizem in razkroj družbene empatije "Želel sem posneti eleganten film z uporabo vizualnih in retoričnih sredstev, ki bi gledalca izzvala in zabavala. Tematsko se film dotakne vprašanj odgovornosti in zaupanja, bogastva in revščine, moči in nemoči, vse večjega poudarka na posamezniku nasproti upadajoči veri v skupnost in nezaupanju do oblasti v umetnosti in medijih."

  • Damjana Kolar

    18. 9. 2017  |  Kultura

    Begunci kot heroji

    Matjaž Tančič, ki zadnja leta živi in ustvarja med Ljubljano in Pekingom, bo v ljubljanski Galeriji Fotografija predstavil fotografski projekt Heroji, ki je nastal med njegovim bivanjem v umetniški rezidenci na Samosu. Grški otok je ena izmed glavnih poti v Evropo za begunce in migrante iz Sirije, Bližnjega vzhoda in Afrike, ponaša pa se tudi z dolgo zgodovinsko in umetniško tradicijo in kulturo. Razstava, ki jo bodo odprli danes, 18. septembra ob 20.00, bo po Ljubljani potovala še v New York, Berlin in Šanghaj.

  • Damjana Kolar

    15. 9. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V K4 začenjajo novo sezono s klubskim dogodkom, na katerem bodo nastopili Junki Inoue, član razvpite londonske ekipe Toi Toi, Christian Kroupa/Alleged Witches, Nitz, Dulash in drugi. V Gala hali se bosta na b2b DJ setu pomerila Nina Hudej in Shekuza, v F Clubu pa bodo novo sezono odpri z 12-urnim maratonom, na katerem se bodo predstavili: Tomy DeClerque, Angel Anx, Rydel, Ranchie in drugi.

  • Damjana Kolar

    14. 9. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Kinu Šiška bo nastopila po mnenju kritikov najboljša britanska punk zasedba Bad Breeding. V Umetnostni galeriji Maribor bodo odprli retrospektivno razstavo grafika in likovnega pedagoga Bojana Golije. V Cankarjevem domu bo na ogled dokumentarni film Boris Pahor: portret svobodnega človeka v režiji francoske avtorice Fabienne Issartel, ki je film snemala osem let. V Kinu Šiška bo otvoritev CoFestivala, mednarodnega festivala sodobnega plesa s predstavo Bum teles, avstrijske koreografinje Doris Uhlich.

  • Damjana Kolar

    13. 9. 2017  |  Kultura

    Vstajniški zombiji kot živi mrtveci

    Novo sezono bodo v Prešernovem gledališču Kranj odprli 16. septembra ob 19.30 s premiero črne komedije Matjaža Zupančiča Pesmi živih mrtvecev, ki je nastala v koprodukciji s SLG Celje, leta 2015 pa je bila nominirana za Grumovo nagrado na 45. Tednu slovenske drame. Povod za nastanek drame je bila zgodba vstajniškega gibanja leta 2012 oziroma reakcija takratne vladajoče politike, ki je množice demonstrantov označila za zombije. Najbolj množični protesti v samostojni Sloveniji so se začeli v Mariboru, od tam pa so se razširili še v Ljubljano in druga mesta. Zbiranje ljudi je bilo organizirano prek družabnih omrežij, glavna vzroka za vstaje pa sta bila predvsem nezadovoljstvo zaradi korupcije in nepotizma v lokalni politiki in gospodarstvu ter vedno slabše socialne razmere.

  • Damjana Kolar

    12. 9. 2017  |  Kultura

    Prispevek k izboljšanju družbe

    V organizaciji Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje bo med 14. in 16. septembrom 2017 potekal 9. mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium, katerega namen je na zanimiv in interaktiven način približati novomedijsko kulturo 21. stoletja širšemu občinstvu, mu predstaviti drugačne možnosti uporabe novomedijske tehnologije in njeno povezavo s klasičnimi vizualnimi tehnikami. Tema letošnjega festivala je Umetnost in znanost za opolnomočenje, ki problematizira deviantnost potrošniške družbe in zaslepljenost posameznika - konzumenta. Tudi sodobna vizualna umetniška praksa je močno vpeta v tržni sistem in posledično prevzema formo potrošnega blaga. Festival bo že sedmo leto popestril tudi mednarodni festival video umetnosti DigitalBigScreen.

  • Damjana Kolar

    11. 9. 2017  |  Kultura

    Rekordna filmska bera v Portorožu

    Jubilejni, 20. Festival slovenskega filma, ki bo potekal od 12. do 16. septembra v Avditoriju Portorož, bo ponudil bogato bero izbrane slovenske filmske produkcije igranih, dokumentarnih in animiranih filmov. Uradni tekmovalni program filmov, ki se potegujejo za nagrade vesna, letos sestavlja kar 52 del, od tega 16 celovečernih, v uradni pregledni program pa se je uvrstilo 33 del: 6 celovečernih, 8 srednjemetražnih, 12 kratkih in 7 študentskih filmov. Badjurovo nagrado za življenjsko delo bo prejel producent Franci Zajc.

  • Damjana Kolar

    8. 9. 2017  |  Družba

    REJVikend

    V Gala hali bosta nastopila beograjska Dj-ja Lule in Schwabe, domače barve pa bosta zastopala stara znanca Dojaja in Dulash. V Channel Zeru bo koprski beatmaker .čunfa predstavil EP Venture, v Ambasado Gavioli pa se ponovno vrača nemški DJ in producent Sven Väth, ki se mu bosta na glavnem odru pridružila še hrvaški DJ Petar Dundov in slovenski DJ Veztax.

  • Damjana Kolar

    7. 9. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    V Cankarjevem domu bodo predpremierno prikazali film Košarkar naj bo v režiji Borisa Petkoviča, ki je nastal po istoimenski knjižni uspešnici Primoža Suhodolčana. V Minoritski cerkvi bo premiera predstave Besede iz hiše Karlstein, ki je nastala po pesniški zbirki Berte Bojetu-Boete. V Mestnem muzeju in bližnji okolici bo potekala druga edicija festivala sodobnih idej Indigo, ki skozi različne umetniške prakse želi distribuirati nove ideje, nov način razmisleka o času, ki nas obkroža in neusmiljeno definira. Festival bo gostil številne domače in tuje umetnike ter teoretike, ki bodo skozi pogovore, predavanja, koncerte, razstave, predstave, performanse in delavnice tematizirali sintagmo "resnica in laž."

  • Damjana Kolar

    6. 9. 2017  |  Kultura

    Po sledi ostrine

    Na različnih prizoriščih v Ljubljani (Stara mestna elektrarna, Kino Šiška, NUK...) bo od 7. do 16. septembra potekal Festival Spider, ki bo letos svojo mrežo razpel med dvema skrajnostima, dvema ostrinama. V Ljubljano prihaja nekaj najbolj prodornih in svežih ustvarjalcev ter uveljavljeni umetniki, ki prisegajo na kvaliteto in vedno vnovično premišljanje lastne pozicije, jezika in izraza. Festival Spider je začel plesti svojo mrežo leta 2010 pod vodstvom organizacije Pekinpah, ki je na pobudo koreografa Mateja Kejžarja in v sodelovanju s petimi plesnimi organizacijami z različnih koncev Evrope vzpostavila projekta Spider in Spider Expand!, katerih rezultat je bil predstavljen skozi serijo devetih plesno-umetniških manifestacij v Lyonu, Berlinu, Bruslju, Zagrebu, Atenah in Ljubljani.

  • Damjana Kolar

    5. 9. 2017  |  Kultura

    Peti letni čas kot prispodoba za nov začetek

    V Mali galeriji Cankarjevega dom v Ljubljani bodo 7. septembra ob 20.00 odprli razstavo Dejana Mijovića z naslovom Peti letni čas, na kateri bosta predstavljena dva črno-bela fotografska cikla, ki sta nastala v zadnjih petih letih: Poletje našega življenja in Vse jesen dobi. Seriji fotografij je avtor ustvaril po hudi nesreči ter v njih zapisoval svoj spremenjen, dozorel in premišljen odnos do življenja in vsega, kar ga obdaja.

  • Damjana Kolar

    4. 9. 2017  |  Kultura

    Najbolj srhljiva zgodba Stephena Kinga 

    Od 7. septembra dalje bo v slovenskih kinematografih na ogled grozljivka Tisto v režiji Andyja Muschiettija, posneta po istoimenskem romanu Stephena Kinga, ki že trideset let navdušuje in predvsem ustrahuje bralce po vsem svetu. Gre za zgodbo o skupini sedmih otrok iz Maina, ki jih ogroža Tisto, stvor, ki pooseblja čisto zlo. Zlobni klovn Pennywise, ki je bil leta 1990 upodobljen že v miniseriji, se tokrat vrača v še bolj strašljivi in nepozabni podobi.

  • Damjana Kolar

    2. 9. 2017  |  Kultura

    Petnajst let Sound Explicit

    V Galeriji Jakopič v Ljubljani bo 4. in 5. septembra potekal Sound Explicit, cikel zvočnih in avdio eksperimentalnih performansov, ki predstavljajo širok žanrski razpon – od zvočnih raziskav, improvizirane glasbe do eksperimentalnih zvočnih projektov. Ciklus je Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. Center in Galerija P74 zasnoval leta 2003 z namenom, da bi podprl neodvisno raziskovanje in kreativno ustvarjanje na področju zvočnih umetnosti. Petnajsta edicija bo ponudila kar šest brezplačnih koncertov vrhunskih mednarodno uveljavljenih izvajalcev.