Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    1. 9. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Gala hali bodo obeležili 10. obletnico serialke Zeleno sonce. Nastopili bodo Udo Brenner, DJ Borka in DJ Pips, eden glavnih ustanoviteljev Hrvatske funk delegacije ter kreativna glava osiješkega kolektiva Big Mama Sessions. V K4 in Moderni bo potekal Od:vod festival, na katerem se bodo predstavili: Octex, Evano, Mayell, Zergon, Dojaja, Mantain, Woo-d, Disco Durum in drugi, v Canteri Baia di Sistiana pa bo gostoval DJ Umek.

  • Damjana Kolar

    31. 8. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Vodnikovi domačiji bodo odprli mednarodno skupinsko razstavo z naslovom Arbitrarnost v besedi in v vsakdanu, ki sta jo pripravila kustosa Petja Grafenauer in David Kranzelbinder. Pred Pritličjem bo potekal zaključni koncert cikla Selekcija, na katerem no nastopila Katja Šulc. V Cankarjevem domu bo nastopil Orkester Mariinskega gledališča pod vodstvom Valerija Gergijeva. V Judovskem kulturnem centru v Ljubljani bo potekal Evropski dan judovske kulture, v Športnem parku Breza v Straži pri Novem mestu pa koncert v podporo legendarnemu Mladininemu kolporterju in punkerju Branetu Koncilji.

  • Damjana Kolar

    30. 8. 2017  |  Kultura

    Med sodobnim in urbanim plesom

    Murska Sobota bo med 31. avgustom in 2. septembrom prizorišče mednarodnega festivala Front@ sodobnega plesa, ki bo dvanajsto leto zapored gostil vrhunske tuje in domače plesne predstave. Festival, ki nastaja v produkciji zavoda Flota in v koprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport ter Mladinskim informativnim in kulturnim klubom Murska Sobota, se odvija od leta 2006 v Murski Soboti, s čimer prispeva tudi k decentralizaciji sodobnega plesa v Sloveniji. 

  • Damjana Kolar

    29. 8. 2017  |  Kultura

    Različne oblike tišine na internetu

    V Projektnem prostoru Aksioma Ljubljana bodo 30. avgusta ob 20.00 odprli razstavo švicarskih umetnikov Christopha Wachterja in Mathiasa Juda z naslovom "…" arheologija tišine v digitalni dobi. Umetnika posvečata posebno pozornost različnim oblikam tišine, ki prevladujejo na internetu; s svojim delom skušata spodkopati strukture moči, hkrati pa tudi razviti komunikacijsko orodje in sisteme za ljudi, ki to potrebujejo. Pred odprtjem razstave bosta umetnika na predavanju predstavila širši pogled na koncept razstave, ki sega do izoliranih in skritih globin. "Zlasti v digitalni dobi običajno pozabljamo na izključitve in vrzeli, ker v našem svetovnem razgledu niso vidne. Če se zazremo v naše komunikacijske pogoje, lahko uresničimo nove strategije in načine doseganja soljudi." Kustosinja razstave: Daphne Dragona

  • Damjana Kolar

    28. 8. 2017  |  Kultura

    Mednarodni festival kratkega filma v Ljubljani

    Med 28. avgustom in 2. septembrom bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal 3. FeKK-mednarodni festival kratkega filma, ki bo tudi letos postregel s pestrim filmskim dogajanjem. Festival organizira Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, katerega cilj je kratko formo v javnem diskurzu enakovredno postaviti ob bok celovečerni ter ustvariti stičišče avtorjev, teoretikov, producentov in festivalskih organizatorjev. Osrednji del festivala predstavljata tekmovalna programa domačih (FeKK SLO) in bivših domačih (FeKK YU) kratkometražnih filmov, med katerimi bo zmagovalca izbrala mednarodna strokovna žirija v sestavi: Jukka Pekka Laakso (direktor filmskega festivala Tampere), Ingrid Beerbaum (novinarka in filmska kritičarka iz Berlina), Michael Pattison (britanski kritik, pisec, programski selektor in filmski avtor).

  • Damjana Kolar

    25. 8. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    Za vse ljubitelje underground eleketronike 777music predstavlja drugi dogodek na Trnfestu pod imenom Technological, na katerem se bodo predstavili: Luxia, Lucky Left, Erik Gross. V Pritličju bo v okviru Poletnega celovečerca nastopil DJ Shekuza, v K4 Dojaja, Schrauff in Thon Kland, Ambasada Gavioli pa bo gostila Hommega Productions iz Izraela, ki praznuje 20. letnico,

  • Damjana Kolar

    24. 8. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Cankarjevem domu bo gostovala Kitajska nacionalna opera s Puccinijevo opero Madama Butterfly. V UGM Studiu Maribor bodo odprli razstavo Silvana Omerzuja z naslovom Risbe, lutke, avtomati. V MSUM Metelkova bo na ogled dvojna predstava Kako umirajo zajci in Privatni inventar, poljskih performerk Magde Tuka in Anite Wach. V Stari mestni elektrarni-Elektro Ljubljana bo potekalo druženje ob zaključku 20. festivala Mladi levi. 

  • Damjana Kolar

    23. 8. 2017  |  Kultura

    Noči v stari Ljubljani v znamenju slovanske kulture

    Med 24. in 26. avgustom bo v starem mestnem jedru slovenske prestolnice potekal 29. mednarodni glasbeni festival Noči v stari Ljubljani, na katerem se bodo predstavili številni vrhunski domači in tuji glasbeniki, rdeča nit letošnjega programa pa bo slovanska kultura. Poleg koncertov bo potekal tudi bogat spremljevalni program in mednarodno obarvana kulinarična ponudba. Festival, ki ga organizira Ustanova Imago Sloveniae, vsako leto pritegne več kot 60.000 obiskovalcev iz vse Slovenije in tudi tujine, zato ima evidentne učinke na razvoj kulture in kulturnega turizma v mestu. 

  • Damjana Kolar

    22. 8. 2017  |  Kultura

    Odprto pismo Evropi na Dnevih poezije in vina

    Dnevi poezije in vina, največji mednarodni pesniški festival v Sloveniji, ki bo potekal med 23. in 26. avgustom na Ptuju, je od leta 2014 del evropske pesniške platforme Versopolis, ki jo podpira program Ustvarjalna Evropa Evropske unije, zato bo festival tudi letos obiskalo pet obetavnih mladih pesnikov z vseh koncev Evrope: Laura Accerboni (Ita), Nikolina Andova Šopova (Mak), Helwig Brunner (A), Julia Szychowiak (Pol) in Yekta (Fra). Častna pesniška gosta bosta slovenski pesnik Andrej Brvar in svetovno znani čilski pesnik Raúl Zurita. Ob tej priložnosti bodo izšla Brvarjeva zbrana dela z naslovom Transverzala ter prvi izbor poezije Raúla Zurite v slovenskem jeziku z naslovom Daleč stran. Letošnje pesniške goste sta izbrali selektorici Tina Kozin (Slovenija) in Sharmistha Mohanty (Indija), ki bo na festivalu nastopila tudi v vlogi pesnice. 

  • Damjana Kolar

    21. 8. 2017  |  Kultura

    Filmske klasike na Kongresnem trgu 

    Med 22. in 24. avgustom bodo v letnem kinu na Kongresnem trgu v Ljubljani že četrto leto zapored potekale brezplačne filmske projekcije vrhuncev sedme umetnosti. Letošnjo edicijo bodo 22. avgusta ob 21.00 odprli s projekcijo restavriranega in digitaliziranega filma Nebo nad Berlinom. Hipnotična simfonija velemesta na predvečer padca berlinskega zidu, navdihnjena z Rilkejevo poezijo, je režiserju Wimu Wendersu prinesla nagrado za najboljšo režijo v Cannesu leta 1987.

  • Damjana Kolar

    18. 8. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    Po četrtkovem koncertu pred Pritličjem, bosta Farai & Tone z DJ setom nastopila še v Klubu Monokel. V Gala hali se bosta predstavila domača tehno DJ-ja Skeletonium in Shekuza, na Trnfestu Ekipi Bojler in SNIF, v K4 pa rezidenta Alex Ranerro in Evident.

  • Damjana Kolar

    17. 8. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Pritličju bo nastopila londonska pesnica in glasbenica Farai. V Mestni galeriji bodo odprli prvi shirting info point – prostorsko lokacijo, ki bo ozaveščala javnost o bolj odgovornem načinu oblačenja. V Španskih borcih bo otvoritev 20. mednarodnega festivala Mladi levi s plesno-gledališko predstavo Zasledovalci sreče, ki ji bo sledila tradicionalna mladolevovska zabava. 

  • Damjana Kolar

    16. 8. 2017  |  Kultura

    Mladi levi že dvajset let zaznamujejo poletno dogajanje v Ljubljani

    Mednarodni festival Mladi levi, ki ga od leta 1997 organizira zavod Bunker, vsako poletje v Ljubljano pripelje najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Zaznamuje ga zahteven umetniški profil sodobnega progresivnega gledališča, še posebno pa je znan po odkrivanju novih talentov. Po besedah direktorice festivala Nevenke Koprivšek jih ob jubileju bolj kot pogled nazaj zanima, kaj so izzivi prihodnosti, kakšna je usoda festivalov in komu so namenjeni. 

  • Damjana Kolar

    14. 8. 2017  |  Kultura

    Svobodna priredba Lubitschevega filma Broken Lullaby

    V Kinodvorišču (atrij Slovenskih železnic) bo 17. avgusta ob 21.30 premiera črno-bele kostumske drame Frantz v režiji Françoisa Ozona, nastale po filmu Broken Lullaby, ki ga je leta 1932 posnel Ernst Lubitsch. Francoski režiser  in scenarist je ustvaril pretanjeno zgodbo o žalovanju, ljubezni, spominu in spravi.

  • Damjana Kolar

    5. 8. 2017  |  Kultura

    Raznolikost urbanih subkultur

    Od 7. do 13. avgusta bo v Ljubljani potekal festival Urbano Dejanje, ki bo že tretje leto zapored povezal raznolikost urbanih kultur. Festival, ki je prvi dve leti potekal na območju Tobačne, se letos seli na novo lokacijo-Kongresni trg. Festival urbanih vsebin je nastal zato, da ponudi subkulturnim skupinam širšo platformo za predstavljanje njihovih dejavnosti. V tednu dni se bodo vsak dan zvrstili različni tematski večeri od jazza, hip hopa, elektronske glasbe ter druge urbane zvrsti, po 23. uri pa se bo dogajanje preselilo v Klub K4.

  • Damjana Kolar

    4. 8. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    Poletna edicija serialke Pod Pritiskom v Gala hali bo gostila ljubljanskega DJ veterana Zedsa, mojstra hip hop in r'n'b mash-upov, na odru pa se mu bodo pridružili še DJ Sushi, DJ Zhe in Woo-D. V Ambasadi Gavioli bo nastopil Mladen Solomun aka kralj Solomun, kot ga je po fantastični ibiški sezoni 2012 krstila klubska biblija Mixmag. S kolektivom Diynamic velja za eno ključnih imen avantgardne elektronike zadnjih let. 

  • Damjana Kolar

    3. 8. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Na Gradu Snežnik bo od 3. do 5. avgusta potekal festival Plavajoči grad-Floating Castle, na katerem se bo predstavilo okoli sto skupin z vsega sveta. V Velenju bo nastopil newyorški trio King Buffalo, ki preigrava mešanico psihadeličnega/heavy blues/stoner rocka. V ljubljanski Mestni hiši bodo odprli pregledno razstavo grafičnega oblikovalca Nejca Praha.

  • Damjana Kolar

    2. 8. 2017  |  Kultura

    Emir Kusturica in Monica Belucci v balkanski vojni romanci

    Po predpremieri na Filmu pod zvezdami bo film Na mlečni poti v režiji Emirja Kusturice od 3. avgusta dalje na ogled na rednem sporedu slovenskih kinemtaografov. Režiser Emir Kusturica, dobitnik dveh zlatih palm na festivalu v Cannesu, in Monica Bellucci v glavnih vlogah balkanske vojne romance in sodobne pravljice, ki od burnih čustev poka po šivih.

  • Damjana Kolar

    1. 8. 2017  |  Kultura

    Prihaja Trnfest

    Od 1. do 31. avgusta bo na letnem odru Kuda France Prešeren potekal 26. mednarodni festival Trnfest, ki bo tudi tokrat ponudil kakovosten, razgiban, žanrsko raznolik program za odrasle in otroke, ki ga bodo pospremile tudi različne delavnice. Po večletnem životarjenju društva KUD France Prešeren se je letos vendarle našel kupec njegovih prostorov. Gre za podjetje Don-Sol, ki bo društvu omogočalo najem prostorov pod ugodnimi pogoji. Letošnji Trnfest ne bi bil mogoč brez soorganizatorske podpore Ustanove nevladnih mladinskega polja "Pohorski bataljon" in ustvarjalcev, ki so se odpovedali honorarju. Pokrovitelj Trnfesta 2017 je Festival slovanskih kultur.

  • Damjana Kolar

    31. 7. 2017  |  Kultura

    Svet sodobnih lovcev

    V Galeriji Kresija Ljubljana bodo danes, 31. julija ob 21.00 odprli razstavo del Mita Gegiča z naslovom Spomni se me kot del dneva. Umetnik, ki se je uveljavil z upodabljanjem lovcev in njihovih trofej, se tokrat lovske tematike loteva s pomočjo objektov in videa. Prostorska postavitev obsega serijo del, ki s svojim dvoumnim in deloma nadrealističnim izrazom izpostavljajo zapleten odnos človeka in narave, kot se kaže skozi prizmo kulture lova.

  • Damjana Kolar

    28. 7. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V letnem kinu ob Škalskem jezeru bo potekal Festival nasedlega kita. Na vrtu Pritličja se bo zgodila nova epizoda sezonske daydream beats serialke v okviru katere se bosta predstavila .čunfa in Felis Catus. Zadnjo julijsko soboto bodo obrečno dogajanje pod Prulskim mostom popestrili z afriško obarvanim večerom. Za dobro vzdušje v ritmih afrobeata in afrofunka bodo poskrbeli DJ Džiga, DJ Kranskee, Selektor Dinarid.

  • Damjana Kolar

    27. 7. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Na Ljubljanskem gradu bo predpremiera filma filma Na mlečni poti, zgodbe o strastni, prepovedani ljubezni v režiji Emirja Kusturice. Na Bledu bo v okviru 27. Okarina Festivala nastopila prva dama bosanskega sevdaha Amira Medunjanin. V Kostanjevici na Krki bodo odprli razstavo kipov, ki so nastali v okviru Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva Kostanjevica na Krki 2017, ki je potekal med 3. in 29. julijem.

  • Damjana Kolar

    26. 7. 2017  |  Kultura

    Na Bledu bodo odmevale glasbe sveta

    Od 27. julija do 6. avgusta bodo na Bledu ponovno odmevale glasbe sveta in sicer na Festivalu Okarina, ki bo v svoji 27. izdaji ponudil enajst koncertov, med katerimi izpostavljamo nastope ikon afriške glasbe Orchestra Baobab, večkratne grammyjevke in osrednje gostje lanskega ljubljanskega jazz festivala Hiromi, prve dame bosanskega sevdaha Amire Medjunanin in Omarja Sose, ki bo na festivalu nastopil s Seckoujem Keito.

  • Damjana Kolar

    25. 7. 2017  |  Kultura

    Festival sodobne fotografije v Novem mestu

    Novo mesto bo med 31. julijem in 5. avgustom gostilo 4. mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub, ki ga vodi nova ekipa mladih umetnikov in kuratorjev, namenjen pa je raziskovanju in širjenju meja medija sodobne fotografije. Tudi letos bodo organizatorji na festival pripeljali številne mednarodno uveljavljene umetnike, kuratorje, urednike, založnike in galeriste, ki bodo na razstavah ter moderiranih večernih pogovorih predstavili svoja dela. V zadnjih dveh dneh festivalskega dogajanja, se bodo v središču mesta zvrstili fotografski knjižni sejem, simpoziji in Portfolio Review, vsak večer pa bo sledil glasbeni program, v okviru katerega bodo nastopili: Haiku Garden (Slo), Jonathan (Hr), Lord Apex (VB), Neana (VB), T.D. Nasty (VB), Borka (Slo), Felis Catus b2b KMN (Slo), Mickey Pearce (VB), She's Drunk (Fra/Nem) in Bojler DJs (Slo).

  • Damjana Kolar

    24. 7. 2017  |  Kultura

    Druga edicija filmskega festivala v Kranjski Gori

    Med 27. julijem in 5. avgustom bo potekal 2. Mednarodni film fest Kranjska Gora, ki je nastal iz želje po oživitvi filmske tradicije kraja, ki sega v leto 1951, ko so tukaj posneli prvi film Kekec. Letošnji festival obsega 54 igranih in dokumentarnih filmov iz 19 držav, med katerimi je veliko svetovnih filmskih uspešnic, nagrajenih na največjih filmskih festivalih: Jaz, Daniel Blake, Toni Erdmann, Trgovski potnik in Paterson. Predvajani bodo tudi številni odmevni dokumentarni filmi, med drugim Moj narobe svet, Nisem tvoj zamorec in Jutri. Festival so organizatorji dodatno obogatili s spremljevalnim programom, ki vključuje tudi delavnice priznanih filmskih ustvarjalcev, pogovore z avtorji in okrogle mize, razstave, ter pester glasbeni program. 

  • Damjana Kolar

    21. 7. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Gala hali in Channel Zeru na Metelkovi bo potekal Benefit za novo streho nad stavbo Pešci, v Klubu K4 se bosta z raznolikim glasbenim izborom predstavila rezidenta Alex Ranerro in Evident, v Moment Baru pa bo potekal zadnji poletni Innocent Music Showcase, na katerem bodo nastopili Aney F., Marina Karamarko, Uno Taman & Luthia.

  • Damjana Kolar

    20. 7. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Unionski dvorani bo nastopil italijanski komorni orkester I Solisti Aquilani, na odru pa se jim bo pridružil tudi ameriški igralec John Malkovich. Na Ljubljanskem gradu bo premiera filma Dunkirk o zgodovinski Operaciji Dinamo. V celjski Galeriji sodobne umetnosti bodo odprli skupinsko razstavo Vedno bom tu. Vedno, na kateri se med drugim predstavlja tudi revija Mladina z izborom naslovnic. V Tolminu bo od 23. do 29. julija potekal festival MetalDays, na katerem se bo predstavilo več kot 120 metal zasedb.

  • Damjana Kolar

    19. 7. 2017  |  Kultura

    Letos Štirka prvič odprta tudi med poletnimi počitnicami

    V Klubu K4 so se letos odločili, da poleti ne bodo zaprli svojih vrat, ampak bodo trikrat tedensko (ob sredah, petkih in sobotah) poskrbeli za kvalitetno nočno zabavo v prestolnici. Vse skupaj se je začelo z otvoritvenim dogodkom (7. julija), na katerem so se po dolgem času pod eno streho združile vse 4x4 ekipe: Kvalitat, Sezam, Just a Dance, Just Us, Phi in Synaptic. Že prva dva tedna so zabeležili zelo dober obisk, zato bodo s programom nadaljevali tudi avgusta. Novo sezono 2017/2018 pa bodo v K4 odprli 15. septembra.

  • Damjana Kolar

    19. 7. 2017  |  Kultura

    Poletno druženje v stari Ljubljani

    Za vse, ki poletje preživljate v Ljubljani, se na Starem trgu pred Galerijo Škuc tudi letos obeta niz brezplačnih kulturnih dogodkov različnih umetniških zvrsti. Od 21. do 30. julija bo tako že sedemnajsto leto potekal festival Dobimo se pred Škucem, katerega namen je, da bi s kvalitetnimi kulturno-umetniškimi dogodki dopolnili in popestrili poletno dogajanje v starem mestnem jedru Ljubljane. Organizator Društvo ŠKUC zato vsako leto k sodelovanju povabi nekatere že priznane, a večinoma še neuveljavljene ustvarjalce, ki v okviru festivala dobijo priložnost za predstavitev in promocijo. Društvo ŠKUC letos praznuje 45. letnico delovanja, zato festivalski program obsega 45 različnih brezplačnih dogodkov: koncerte, literarne dogodke, gledališke predstave, filmske projekcije, razstave, ustvarjalne delavnice in Škucevo tržnico. 

  • Damjana Kolar

    18. 7. 2017  |  Kultura

    Ujetost v vsakodnevne rutine

    V Galeriji Kresija v Ljubljani si lahko do 22. julija ogledate razstavo z naslovom And Now for Something Completely Different 7 (Zdaj pa nekaj povsem drugačnega 7). Gre za prvo pregledno predstavitev kinetičnih video instalacij ljubljanskega tandema Nika Oblak & Primož Novak, ki so nastale v zadnjih dvanajstih letih. Robustna mehanska dela, ki nenehno izzivajo priučeno percepcijo gledalca, se v podtonu osredotočajo na položaj posameznika v svetu hitro napredujoče tehnologije in stagnirajočega družbenega napredka. Po razstavi bo 20. julija ob 18.00 vodil Miha Colner.