Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    17. 7. 2017  |  Kultura

    Pogled v ljudsko mentaliteto na začetku 19. stoletja

    V ljubljanskem Kinodvoru bo od 19. julija dalje na ogled film Bravo!, ki prikazuje utrip življenja Vzhodne Evrope v tridesetih letih 19. stoletja. Formalno, s svojo ikonografijo in z osnovno pripovedjo o možu postave, ki lovi zlikovca, da bi ga pripeljal pred obličje pravice, spominja na ameriški vestern, a vstopa tudi v kritični dialog z romunsko literaturo, saj velik del dialogov povzema po zgodovinskih virih in literaturi. Film, ki je leta 2015 v Berlinu prejel srebrnega medveda za najboljšo režijo, gledalce očara z nostalgično privlačnostjo črno-belih podob in blagim burlesknim pridihom.

  • Damjana Kolar

    15. 7. 2017  |  Kultura

    Letošnji Mittelfest posvečen zraku

    Med 15. in 25. julijem bo v Čedadu potekal mednarodni festival Mittelfest, ki že 26 let predstavlja zmes glasbe, gledališča, plesa, lutkovnih predstav in s svojim delovanjem osvetljuje skupno identiteto evropskih narodov. Letos se zaključuje triletni projekt: po festivalih, posvečenih vodi (2015), in zemlji (2016), bo vodilna tema letošnjega festivala zrak. Ne gre le za naravni element, ki ga moramo varovati, temveč tudi za pomembno figuro imaginarija: v zraku se gibljejo zvoki in besede, simbolično pa tudi sanje, želje in utopije narodov in ljudi. Na letošnjem festivalu bodo med drugim nastopili John Malkovich, Laibach ter Sting.

  • Damjana Kolar

    14. 7. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Zelenem gaju v Dornberku bo potekala deseta edicija Pulse Festivala, ki jo bo s svojim nastopom obeležil Dubfire, ameriški DJ in producent iranskih korenin, ki velja za veterana v svetu techna. Na letnem vrtu in v Gala hali pripravljajo Underground pulse piknik, na katerem se bo med drugim predstavil hrvaški producent in DJ Filip Motovunski. Na Soriški planini bo potekal 3. Lost on the mountain, na katerem bodo nastopili Helahirn, Feentz, Marko Lük, DJ Langus.

  • Damjana Kolar

    13. 7. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    V Mestni hiši bodo odprli razstavo razstavo Razkrite roke-humani in poslovni uspehi, na kateri bodo predstavljeni rezultati projekta, ki je nastajal v sodelovanju oblikovalskega tima Oloop z jeseniškimi priseljenkami in azilantkami. Na Trgu francoske revolucije Ljubljana bo svoja vrata ponovno odprla Pocestnica - "ready-made" galerija na prostem, ki v igrivem duhu Marcela Duchampa z močjo domišljije spreminja vsakdanje elemente Ljubljane v vrhunska umetniška dela. Na letnem vrtu Gala hale bo nastopila avstralska post punk zasedba Terry.

  • Damjana Kolar

    12. 7. 2017  |  Kultura

    Deseta obletnica banjaluškega Demofesta

    Od 20. do 22. julija bo na trdnjavi Kastel v Banja Luki potekal festival Demofest, najbolj poznan festival demo skupin v jugovzhodni Evropi, ki letos praznuje že deseto obletnico. Na Demofestu, ki po izboru največje kanadske turistične agencije Flight Network sodi med najboljše festivale v Evropi, bo letos gostovalo kar 50 demo skupin iz vseh držav nekdanje Jugoslavije. Gre za festival tekmovalnega značaja, ki ponuja priložnost še neuveljavljenim glasbenikom. V desetih letih so na festivalu nastopila tudi mnoga znana imena, kot so Kosheen, Asian Dub Foundation, Tricky, Kelis, Therapy?, Stereo MC’s, Guano Apes in drugi.

  • Damjana Kolar

    11. 7. 2017  |  Kultura

    Plečnik skozi oči mladih vizualnih umetnic in umetnikov

    V Plečnikovi hiši v Ljubljani je do 1. oktobra na ogled skupinska razstava z naslovom Jože, ki je nastala v sodelovanju med galerijsko-projektnim prostorom DobraVaga in Plečnikovo hišo. Na razstavi se predstavlja deset umetnic in umetnikov mlajše generacije (Eva Mlinar, Gašper Kunšič, Jure Brglez, Lealudvik, Matija Medved, Nastja Mezek, Nevena Aleksovski, Nina Mršnik, Peter Ferlan), ki so ustvarili umetniške grafike v omejenih izvodih ter se pri tem spogledovali z delom in življenjem arhitekta Jožeta Plečnika.

  • Damjana Kolar

    10. 7. 2017  |  Kultura

    Ljutomer v znamenju grozljivk in vina

    Med 11. in 15. julijem bo v Ljutomeru potekal Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki že trinajsto leto zapored prinaša pregled najboljšega iz aktualne ponudbe žanrskih filmov ob poklonu večnim klasikom ter tudi bogat spremljevalni program s strokovnimi srečanji, delavnicami, razstavami in glasbo, seveda ob obiskih številnih gostov in pokušinah vrhunskih tekmovalnih vin. Od leta 2010 je Grossmannov festival član Evropske federacije festivalov fantastičnega filma (EFFFF). Na festivalu, ki vsako leto privabi okoli 8000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, se bo letos zvrstilo 41 celovečernih in 41 kratkih filmov iz 29 držav. 

  • Damjana Kolar

    7. 7. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Klubu K4 bo otvoritev poletne sezone z dogodkom, na katerem se bodo predstavile vse 4x4 ekipe: Kvalitat, Sezam, Just a Dance, Just Us, Phi in Synaptic. Na letnem vrtu in v Gala hali bo potekal zaključni dogodek serialke Zeleno sonce v sezoni 2016/2017. Nastopil bo hrvaški DJ Bijan, ki si v zadnjih letih utira pot tudi na mednarodno sceno. Družbo mu bosta delala Bayo in Udo Brenner, za vizualne vragolije pa bo poskrbel FŠK.

  • Damjana Kolar

    6. 7. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    V borovem gozdičku nad Trnjem pri Pivki bo od 6. do 8. julija potekal 20. festival drugačne glasbe Trnje 2017. V Plečnikovi hiši bodo odprli razstavo Jože, na kateri se predstavlja deset umetnic in umetnikov mlajše generacije, ki skozi umetniška dela kažejo svoje lastno doživljanje slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. V Dominikanskem samostanu na Ptuju bodo odprli 15. Festival sodobne umetnosti Art Stays.

  • Damjana Kolar

    5. 7. 2017  |  Kultura

    Slovenska cesta bo postala dnevna soba Ane Desetnice

    Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica letos praznuje 20. rojstni dan. Gre za vseslovenski in mednarodno referenčen festival, ki je z urbano umetnostjo spontano posegel v življenja že skoraj milijon ljudi, in jim popestril vsakdan ter poživil ulice, parke, trge in mostove njihovih domačih mest. Festival je do zdaj gostoval v 22 slovenskih mestih ter gostil več kot 5000 uličnih umetnikov s 6 kontinentov in več kot 40 držav sveta, obiskovalci pa so si lahko ogledali že skoraj 1000 različnih predstav.

  • Damjana Kolar

    4. 7. 2017  |  Kultura

    Letošnji Exit bo odprla zasedba The Killers

    Od 5. do 9. julija bo v Petrovaradinski trdnjavi v Novem Sadu potekal Festival Exit, ki je prejel številne svetovne in evropske nagrade za najboljši festival. Redno se uvršča na najpomembnejše lestvice poletnih glasbenih festivalov, ki jih morate obiskati vsaj enkrat v življenju. Letošnji festival bo obeleževal 50 let slovitega Leta ljubezni (Summer of Love), ko je nastalo revolucionarno hipi gibanje. K temu bodo pripomogle velike svetovne zvezde, kot so The Killers, Liam Gallagher, Years & Years, Lost Frequences, Roisin Murphy, The Jesus and Mary Chain, Jeff Mills, Robin Schulz, Hardwell, Solomun B2B Dixon in drugi.

  • Damjana Kolar

    4. 7. 2017  |  Kultura

    Sodobna umetnost na Ptuju

    Na Ptuju bo od 7. julija do 15. julija potekal 15. Festival sodobne umetnosti Art Stays, ki spada med najpomembnejše predstavitve sodobne, predvsem likovne umetnosti v Sloveniji in tem delu Evrope. Tokratna edicija z naslovom Natur-al(l), se osredotoča na umetnike, ki se angažirano ukvarjajo z naravo, posledicami malomarnega človeškega ravnanja z njo in s črno prihodnostjo, ki nas vse skupaj morebiti (že) čaka za naslednjim vogalom. Festival, ki že od leta 2003 predstavlja produkcijo domačih in tujih umetnikov, je do danes gostil več kot 600 umetnikov, med njimi velika imena sodobne umetnosti, kot so Yoko Ono, Gilbert & George, Allora & Calzadilla, Ivan Navarro, Ann & Patrick Poirier in Hannah Collins.

  • Damjana Kolar

    3. 7. 2017  |  Kultura

    Kino pod zvezdnatim nebom

    Na dvorišču Ljubljanskega gradu bo od 5. do 29. julija potekal Film pod zvezdami, ki ga pripravljata Kinodvor in Ljubljanski grad. V najbolj zvezdnatem kinu v mestu bo na ogled izbor najbolj odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone (Manchester by the Sea, Dežela la la, Toni Erdmann, Nočne ptice, Mesečina), poleg tega pa še pet premier oziroma predpremier, med njimi vojna drama o zgodovinski Operaciji Dinamo Dunkirk: Boj do zadnjega moža v režiji Christopherja Nolana in Lady Macbeth, drzen in svež filmski prvenec uveljavljenega gledališkega režiserja Williama Oldroyda,

  • Damjana Kolar

    30. 6. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V K4 bosta v okviru Festivala urbane kulture gostovala Ø [phase], londonski producent, čigar stil obsega vse od surovega minimalnega tehna pa do materiala s prizvokom Detroita, najbolj poznan pa je po svojem delu za Token Records ter nizozemski DJ in producent Tom Trago. V soboto Gala hala odpira julijski letni vrt. Nastopila bo Кукла, samooklicana slovanska gangsta gejša, ki spretno vijuga med klišeji in alternativo. Nežni pop, pospremljen z mitraljezi, narodna noša z močnimi ličili in minimalistična besedila, ki lahko delujejo tudi kot ogledalo časa, v katerem živimo. 

  • Damjana Kolar

    29. 6. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    V Plesnem teatru bo premiera plesno-glasbene predstave LakeLess v izvedbi Maše Kagao Knez in Murata. V MSUM bodo odprli razstavo Neposlušne, na kateri se predstavljajo Eulàlia Grau in Katalin Ladik ter skupina aktivistk iz Srbije Žene u crnom. V Cankarjevem domu bo potekal 58. Jazz Festival Ljubljana, v Kranju bo nastopila skupina Laibach, na Jazzlentu pa Omar Sosa Quarteto Afrocubano.

  • Damjana Kolar

    28. 6. 2017  |  Kultura

    Lublana je urbana

    V Ljubljani bo 30. junija in 1. julija potekal Festival urbane kulture Slovenija, ki bo obiskovalcem ponudil pestro dogajanje na desetih različnih prizoriščih, na katerih bo nastopilo več kot 30 domačih in tujih izvajalcev. Med drugimi bodo na festivalu na nastopili Jazzanova s pevcem Paulom Randolphom, Booka Shade Live, Frank Benbini in nova domača house-jazz-funk-fusion zasedba Icon. Obeta se tudi praznovanje Mednarodnega dneva reaggae glasbe v Parku Tivoli, s čimer se  bomo pridružili 35 mestom po svetu. Za pestro dogajanje bodo poskrbeli Roots in Session, Rockers Dub Master Sound System, Dr. Bancho in drugi.

  • Damjana Kolar

    27. 6. 2017  |  Kultura

    Mutirani ljudje in živali 

    V mariborskem razstavišču Kibla Portal bodo 29. junija ob 19.00 odprli razstavo avstralske vizualne umetnice Patricie Piccinini z naslovom Zavest/Consiousness, ki združuje elemente likovnega z znanostjo, se povezuje z aktualnimi raziskovanji na področju biotehnologij in genskega inženiringa ter to skozi svojo lastno, specifično in prepoznavno avtorsko poetiko združuje v celovito umetnino. Na pregledni razstavi bodo predstavljena vsa področja njenega delovanja - od risb in slik, skulptur in objektov - do instalacij, video umetnosti in digitalnih odtisov. V petek, 30. junija ob 17.00 bo potekalo javno vodstvo po razstavi, v soboto, 1. julija ob 19.00 pa pogovor in druženje z umetnico.

  • Damjana Kolar

    26. 6. 2017  |  Kultura

    Jarmuschev poklon skupini The Stooges

    Na Kinodvorišču v atriju Slovenskih železnic bo 27. junija ob 21.30 premiera glasbenega dokumentarca Gimme Danger, v katerem se režiser Jim Jarmusch pokloni eni najbolj vplivnih rock skupin vseh časov, The Stooges z Iggyjem Popom na čelu, ki je leta 2008 nastopila tudi v ljubljanski Hali Tivoli. Eksplozivni in vedno duhoviti motor skupine, legendarni Iggy Pop, nas v filmu skupaj s kolegi popelje po poteh in stranpoteh skupine, ki je zasejala seme punka in alternativnega rocka, Iggyjev dolgoletni prijatelj in sopotnik Jim Jarmusch pa njihovo pripoved podpre z zabavno mešanico različnega avdiovizualnega gradiva.

  • Damjana Kolar

    23. 6. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Ambasado Gavioli prihaja Paul van Dyk, pionir berlinske scene in ena največjih ikon plesne elektronike, družbo pa mu bosta delala Haim Lev & Guy Malka alias Outsiders iz Izraela, ki sodita med najbolj prodorne predstavnike sodobne psihadelije. Za domačo podporo bodo poskrbeli Calixta, Electrode, Reaky in Ambiental Performances. V K4 bo zaključek prve sezone večerov SOLVD, na katerem bo nastopil Sakro, predstavnik novega vala mehiškega house podmladka.

  • Damjana Kolar

    22. 6. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Na Križevniški ulici v Ljubljani bo potekala tradicionalna prireditev Dan križevniškega soseda. Pred Pritličjem se bo začela tretja sezona serije koncertov na prostem Selekcija #, ki jo bo odprl kamniški trojec Matter. V portoroškem Monfortu bodo odprli pregledno razstavo skupine BridA ob 20. letnici delovanja. Na 25. Festivalu Lent bo nastopila legendarna britanska zasedba Stereo MC's. 

  • Damjana Kolar

    21. 6. 2017  |  Kultura

    Mladinin oder na Festivalu Lent

    Na obrežju reke Drave bo med 23. junijem in 1. julijem potekal 25. Festival Lent, ki velja za največji slovenski festival na prostem. V okviru festivala se odvija več festivalskih sklopov, ki bodo tudi letos ponudili žanrsko pisano paleto prireditev. Eno od prizorišč je že trinajsto leto zapored tudi Mladinin oder - prizorišče vzhajajočih zvezd v Jazz klubu Satchmo, namenjen mladim glasbenikom in skupinam, ki šele začenjajo svojo pot. Vsako leto pridobiva na svoji prepoznavnosti tudi v mednarodnem prostoru, o čemer pričajo tudi prijave na razpis, ki so letos prispele z vseh koncev Evrope in celo iz Mehike. Čeprav gre za enega najmanjših, ostaja eden najpomembnejših členov Festivala Lent, saj daje priložnost glasbenikom in skupinam, da se predstavijo pred širšo festivalsko publiko. 

  • Damjana Kolar

    20. 6. 2017  |  Kultura

    Serija brezplačnih poletnih koncertov pred Pritličjem

    Na Mestnem trgu pred lokalom Pritličje v Ljubljani se bo med 22. junijem in 31. avgustom odvila tretja sezona serije koncertov na prostem poimenovane Selekcija. Na brezplačnih koncertih, ki bodo potekali ob četrtkih, se bo predstavilo šest domačih in tujih izvajalcev sodobne elektronske glasbe. Na prvem koncertu, 22. junija ob 21.00 bo nastopil kamniški trio Matter, ki je lani izdal svoj prvenec Amphibios in velja za eno najbolj vročih zasedb na domači klubski sceni.

  • Damjana Kolar

    20. 6. 2017  |  Kultura

    Vprašanja o nadzoru in zasebnosti 

    Od 21. junija do 21. julija bo v Projektnem prostoru Aksioma v Ljubljani na ogled razstava z naslovom The Privacy Gift Shop/Trgovina z darili zasebnosti, umetnika in raziskovalca Adama Harveyja, ki v svojih delih izpostavlja vprašanja o nadzoru in zasebnosti v današnji dobi zbiranja podatkov. Dan pred odprtjem razstave, 20. junija ob 19.00 bo imel Adam Harvey v Mestni galeriji Ljubljana predavanje z naslovom Computer Vision, Surveillance, and Camouflage, na katerem bo ponudil pregled o tem, kako smo videni z računalniškim vidom, kaj pomeni biti analiziran, hkrati pa bo predstavil tudi kreativne protiukrepe za moduliranje vidnosti v strojno berljivem svetu.

  • Damjana Kolar

    19. 6. 2017  |  Kultura

    Dokumentarec o prvencu skupine Buldožer

    Letošnjo sezono Kinodvorišča v atriju Slovenskih železnic, bodo 20. junija ob 21.30 odprli s premiero dokumentarca Glasba je časovna umetnost 2, LP film Buldožer - Pljuni istini u oči v režiji Varje Močnek. V filmu člani skupine Buldožer, njihovi prijatelji in oboževalci obujajo spomine, njihova pričevanja pa se prepletajo s fiktivnimi prizori, slikovnim materialom s plošče, arhivskim gradivom in animacijami. Po projekciji bosta sledila pogovor z ustvarjalci filma, ki ga bo vodila Pia Nikolič, ter afterparty, kjer bo za pozno-nočne glasbene viže skrbel Oskar model.

  • Damjana Kolar

    16. 6. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    Na sklepnem Sezam dogodku letošnje klubske sezone v K4 bosta v petek člana YGT s prenovljenim live-actom predstavila EP Chrono-synclastic Infudibulum, ki jo bo naslednji mesec izdala novonastala berlinska založba Jazz Cabbage. Na velikem flooru se jima bo kot glavni gost večera pridružil tudi ustanovitelj založbe Strip Steve. V Klubu Tiffany in Monokel bo v soboto potekal after party Parade Ponosa.

  • Damjana Kolar

    15. 6. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Na Kongresnem trgu bo nastopil Roly Porter, britanski mojster mogočnih cinematskih krajin. Na Jakopičevem sprehajališču v Parku Tivoli bodo odprli fotografsko razstavo z naslovom Ljubljana, mesto s Plečnikovim podpisom. V Channel Zeru na Metelkovi bo nastopil ljubljanski trojček Jimmy Barka Experience, ki bo predstavil mini album Stolen Beats. V Švicariji bodo odprli 32. grafični bienale: Kriterij rojstva, ki za razliko od prejšnjih let nima kuratorja.

  • Damjana Kolar

    14. 6. 2017  |  Kultura

    Stripovska klasika Rdeči alarm v živi izvedbi špikerjev in špikeric Radia Študent 

    V ljubljanskem klubu Pritličje bodo 19. junija ob 20.00 ob zvočnih podlagah, glasovih špikeric in špikerjev Radia Študent in spremljavi slik iz stripa, predstavili stripovsko klasiko Rdeči alarm avtorja Tomaža Lavriča, ki je za svoje delo letos prejel nagrado Prešernovega sklada.

  • Damjana Kolar

    14. 6. 2017  |  Kultura

    Odprta vrata muzejev in galerij

    Pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije bo v soboto, 17. junija potekala 15. Poletna muzejska noč, največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, pridružujejo pa se ji tudi številni drugi zavodi in ustanove, ki izvajajo programe s področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture, zgodovine. V letošnji akciji bo sodelovalo okoli 70 institucij z več kot 350 dogodki. Muzeji, galerije in razstavišča bodo med 18. in 24. uro brezplačno odprli svoja vrata in za obiskovalce pripravili pester program prireditev - od vodstev, ustvarjalnih delavnic, projekcij, pogovorov - do otvoritev razstav, koncertov, demonstracij in degustacij.

  • Damjana Kolar

    13. 6. 2017  |  Kultura

    Letošnja izdaja grafičnega bienala se navezuje na pesem modernističnega pesnika Jureta Detele

    Od 16. junija do 29. oktobra bo v Ljubljani potekal 32. grafični bienale ki velja za enega najstarejših na svetu. Z nastankom leta 1955 je postavil Ljubljano in slovensko likovno umetnost v svetovni kontekst. 32. izdaja bienala se je odrekla okviru tematske razstave in se navezala na pesem modernističnega pesnika iz 20. stoletja Jureta Detele. Pesem ni vodilna tema razstave, temveč z radikalnim prevpraševanjem vseh polarnosti kliče po prelomu. To se kaže tudi v brezsrediščni strukturi letošnjega bienala, ki brez osrednje figure kuratorja deluje kot entiteta, ki proizvaja samo sebe.

  • Damjana Kolar

    12. 6. 2017  |  Kultura

    Evropa, kontinent človekovih pravic, ostaja nema za klice po boljši zaščiti beguncev

    Osma edicija Festivala migrantskega filma, ki bo potekal med 15. in 20. junijem, v ospredje postavlja aktualne zgodbe, povezane z azilnimi politikami, migracijami in begunstvom. "Prinaša podobe in glasove mnogih, ki so prisiljeni zapustiti svoje domove. Gre za filme in zgodbe preganjanih, ki niso pripovedovane od zunaj; glasove pozabljenih, spregledanih, utišanih in premalokrat slišanih, ki si od življenja želijo več kot le kruto brezizhodnost."