Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    9. 6. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Channel Zeru bo nastopil Akito, eden od najbolj vročih londonskih producentov in DJ-ev. Poleg njega se bo v klubu premierno predstavil še .čunfov dark alter-ego Kanomotis, za ostalo glasbeno podporo bodo poskrbeli Bojler rezidenti, za vizualne užitke pa VJ-ka Smech. Na zaključnem večeru letošnje sezone dogodkov Analogue/Digital na Mostovni bo kot glavni gost nastopil Christian Kroupa, pridružila pa se mu bosta še Nico in Roli. 

  • Damjana Kolar

    8. 6. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Na Ljubljanskem gradu bodo odprli fotografsko razstavo Arneta Hodaliča in Katje Bidovec z naslovom Izginjajoče kulture, katere namen je predstaviti ljudstva, ki še vedno živijo tako kot pred stoletji. Na letnem vrtu Hostla Celica bo od 8. do 10. junija potekal festival Godibodi, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana pa bo od 9. do 12. junija pripravila tradicionalno razstavo študentskih del ob zaključku študijskega leta. 

  • Damjana Kolar

    7. 6. 2017  |  Kultura

    Revolucionarne zabave v različnih povojnih obdobjih

    Na 1. programu TV Slovenija bodo v soboto, 10. junija ob 21.35 predvajali dokumentarni film Revolucionarne zabave naših mladosti, avtorja Zvezdana Martiča, ki je nastal v okviru dokumentranega programa TV Slovenija. Je bil punk bolj revolucionaren od rocka? Je bilo bolj nevarno poslušati jazz ali plesati tržačana? So bili mladi v šestdesetih pogumnejši od ostalih generacij mladih? Je narodno zabavna glasba punk današnjega časa?

  • Damjana Kolar

    7. 6. 2017  |  Kultura

    Sodobno-plesni deli Trishe Brown in Josefa Nadja v novi preobleki 

    Letošnjo sezono v Španskih borcih bodo 8. junija ob 20.00 zaključili s premiero ene največjih produkcij Zavoda EN-KNAP. Gre za predelavo dveh legendarnih sodobno-plesnih del iz 80ih, in sicer za prelomno delo nedavno preminule ključne figure postmodernega plesa, Trishe Brown z naslovom Set and Reset/Ponastavitev in prvo delo koreografa Josefa Nadja z naslovom Canard Pekinois/Mračna zveza, ki s svojimi osebnoizpovednimi deli navdušuje že trideset let. Premiero bosta spremljali dve predavanji s pomočjo filmov, ki ju bo vodila Denise Luccioni in pogovora s Kathleen Fisher iz Trisha Brown Dance Company in Josefom Nadjem.

  • Damjana Kolar

    6. 6. 2017  |  Kultura

    Zemlja v odnosu do vesolja in Marsa

    V Galeriji Kapelica v Ljubljani bodo 9. junija pripravili 2. mednarodni simpozij Zemlja brez ljudi, kjer bodo poleg predstavitev znanstvenikov in umetnikov, odprli tudi tri razstave: Somnium Dannyja Baze, Marka Peljhana in Karla Yerkesa, Cosmologicus Katarine Petrović in ElektroMagnetikSpektrum Braneta Zormana. Predstavili bodo tudi delo skupnosti na hibridnem biotopu Zelena stena ter tri delavnice, ki tematizirajo Zemljo v odnosu do vesolja in Marsa. 

  • Damjana Kolar

    5. 6. 2017  |  Kultura

    V Kinoteko prihaja večkrat nagrajeni japonski umetnik Takashi Makino

    V Slovenski kinoteki v Ljubljani bo 6. junija ob 20.00 v okviru cikla Kino-integral gostoval Takashi Makino, večkrat nagrajeni japonski avtor sodobnega eksperimentalnega filma. O njegovem delu je Alejandro Bachmann zapisal, da ne ustvarja preprosto filmov, temveč omamne ekscese. Ti nam v trenutku projekcije omogočijo izkušnjo, ki je običajno prestavljena na "potem": kakor da bi se podob spominjali, medtem ko jih gledamo.

  • Damjana Kolar

    2. 6. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    Pred Pritličjem bodo odprli cikel poletnih DJ celovečercev, v K4 bo nastopil Nicolas Lutz, v Channel Zero pa prihaja nemški veteran DJ Mick Wills. V okviru praznovanja 2. obletnice Magnetic Shift bo v Dvorani Gustaf Maribor nastopil avstrijski drum'n'bass DJ Schwarzmarct, na Trnovski plaži pa Symann, Zergon, Utti in Nitz.

  • Damjana Kolar

    1. 6. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    V Palači Cukrarna bo potekal drugi sklop razstav festivala Svetlobna gverila. V Channel Zeru bo prvič pri nas nastopil avstrijski dreampop/shoegaze duo Molly. V Dvorani Stožice se bo s spektaklom Varekai predstavila kanadska artistična skupina Cirque du Soleil. V Galeriji Božidarja Jakca bodo odprli razstavo portretov mlajših slovenskih ustvarjalcev, ki jih je Uroš Abram ustvaril med leti 2013 in 2017 za rubriko Portret v tedniku Mladina. V Cankarjevem domu bo nastopil Pat Metheny, z dvajsetimi grammyji nagrajeni kitarist.

  • Damjana Kolar

    31. 5. 2017  |  Kultura

    Starodavni običaj o ženskah, ki v patriarhalni družbi prevzamejo moško identiteto

    V Plesnem teatru Ljubljana so premierno uprizorili plesno predstavo Tobelija, ki je nastala po motivih istoimenske drame enega najboljših sodobnih črnogorskih dramskih piscev Ljubomirja Đurkovića. Tobelija je ženska, ki po starodavnem običaju (poznan v Albaniji, Črni Gori in na Kosovu) prevzame moško identiteto. Režiser Nick Upper je skupaj s koreografinjo Rosano Hribar ustvaril urbano tragedijo o treh ženskah dveh generacij, usodno zaznamovanih s tragično izgubo ljubljenega. Ponovitev predstave bo 5. junija ob 20.00.

  • Damjana Kolar

    30. 5. 2017  |  Kultura

    Tudi v Sloveniji je čutiti vplive japonske kulture

    V Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi bo od 31. maja do 5. novembra na ogled razstava z naslovom Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem, ki je nastala v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Republiki Sloveniji, Biblioteko SAZU in Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Priprave na razstavo so potekale več let. Avtor razstave dr. Tomaž Lazar pravi, da so v Sloveniji prvič opravili tako obsežno raziskovanje zgodovinskih povezav med državama, k sodelovanju pa so pritegnili tudi druge ustanove in posameznike, ki pokrivajo to področje.

  • Damjana Kolar

    29. 5. 2017  |  Kultura

    Ko tudi v Novi Gorici knjiga dobi svoje mesto

    Tema lanskega festivala je bila meja, letošnja pa tisto, kar je ob njej nastalo: mesto. Program sestavljajo pogovori, okrogle mize, delavnice, koncerti, sprehodi, umetniški posegi, simpozij in štiridnevni knjižni sejem z art marketom. Po besedah organizatorjev bodo na mesto pogledali skozi arhitekturo zgradb in podzemnih rovov, skozi glasbo, ki v mestih nastaja, skozi tujce v lastnem mestu, skozi spremembe uporabe mestnega prostora, ki vplivajo na način bivanja, po mestu se bomo sprehodili in nanj pogledali z drugačnimi očmi, ogledali si bomo ruševine mest, prav tako pa bomo tudi snemali šume in zvoke mesta ter z njimi ustvarjali zvočne pokrajine, ki bodo v današnjem vizualnem svetu poskušale ujeti tisto najbolj neulovljivo, a vseprisotno značilnost mesta – zvok.

  • Damjana Kolar

    29. 5. 2017  |  Kultura

    Gibanje pušča sledi

    Osrednji program festivala Kino Otok bo med 31. majem in 4. junijem v Izoli, segel vse do ljubljanskega Kinodvora in Slovenske kinoteke ter prvič dosegel še Cerknico, Tolmin, Sežano in Idrijo. Filmom trinajste izdaje se bodo pridružili še pogovori z avtorji, filmski večeri pod zvezdami, glasbene noči na izolskem Svetilniku, Podmornica – Otok za mularijo in obsežen program za filmske profesionalce.

  • Damjana Kolar

    27. 5. 2017  |  Kultura

    Tradicionalni japonski festivali

    Na ogled je več kot 80 umetniških fotografij, ki predstavljajo tradicionalne festivale (matsuri), kar pomeni zabavo prvenstveno avtohtonih Shinto bogov, občasno pa tudi čaščenje budističnih božanstev. Ti festivali so sestavljeni iz velikih in veličastnih molitev, procesij v starodavnih nošah, daritev, čajnih ceremonij, svetih plesov, borilnih veščin, očiščevanj, kot tudi predstav gledališča nō.

  • Damjana Kolar

    26. 5. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Kreativni coni Šiška bo potekal Refusal Party, na katerem bodo nastopili DJ Dojaja, Felis Catus, Softskinson...V Klubu K4 bo nastopil ukrajinski drum'n'bass duo Agressor Bunx, v Gala hali pa ekipa Tetkinih radosti v okviru praznovanja Dneva mladosti tradicionalno prireja mali glasbeni pohod po poteh zbledelih spominov in pozabljenega tovarištva. Za muziko bodo poskrbeli Bayo, Bakto, Woo-D in Borka.

  • Damjana Kolar

    25. 5. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    V Slovenskem etnografskem muzeju bodo odprli razstavo Afganistan-slovenski pogledi, ki ponuja vpogled v Afganistan in njegovo pestro etnično podobo, v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje pa 25. bienale industrijskega oblikovanja, ki sta ga zasnovali kustosinji Angela Rui in Maja Vardjan. V Klubu K4 bodo obeleželi 28. letnico delovanja, kamor se po desetih letih vrača DJ Umek. V Ljubljani bo potekal 33. mednarodni festival Druga godba, pred tem pa bo za en dan obiskal tudi Piran. V Mariboru bodo razglasili zmagovalca Nagrade skupine OHO, osrednje nagrade za slovenske vizualne umetnike, mlajše od 40 let.

  • Damjana Kolar

    24. 5. 2017  |  Kultura

    Raznolike gledališke poetike

    Na četrtem festivalu se bo zvrstilo sedem gledaliških predstav nacionalnih gledališč iz Brna, Bratislave, Zagreba in s Cetinja ter tri predstave slovenskih gledališč, dve okrogli mizi s fokusom na poslanstvu nacionalnih gledališč v luči različnih kulturnih modelov in na (gledališki) obravnavi tranzicije iz socializma v kapitalizem, Režijski dialog, pogovori z ustvarjalci po predstavah in dva koncerta (Teo Collori & Momento Cigano, Moonlight Sky). 

  • Damjana Kolar

    23. 5. 2017  |  Kultura

    Stanje specifičnega trenutka v času

    V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) ter na sedmih lokacijah po Sloveniji bo od 25. maja do 29. oktobra  potekal 25. bienale oblikovanja (BIO 25), ki sta ga zasnovali kustosinji Angela Rui in Maja Vardjan. Letošnji BIO, z naslovom Daleč, tako blizu, se osredotoča na glavni potencial Slovenije: njeno krajino. Kustosinji sta mednarodne skupine oblikovalcev napotili v gozdove, v kraško podzemlje, v rudarske revirje, na panonske ravnice, na obalo in v slovenske Alpe.  

  • Damjana Kolar

    22. 5. 2017  |  Kultura

    Usoda mest, ki so v nekdanji Jugoslaviji nosila Titovo ime

    Po smrti Josipa Broza Tita je v vsaki izmed šestih jugoslovanskih republik in dveh avtonomnih pokrajin po eno mesto nosilo Titovo ime. Štiri mesta (Titograd, Titova Korenica, Titovo Užice, Titov Veles) so ta naziv dobila že takoj po drugi svetovni vojni, druga (Titovo Velenje, Titov Drvar, Titova Mitrovica, Titov Vrbas) so se večinoma preimenovala leta 1981,  z razpadom Jugoslavije pa so ta atribut postopno izgubila. Danes so ta mesta v sedmih različnih državah.

  • Damjana Kolar

    20. 5. 2017  |  Kultura

    Prva obletnica galerije DobraVaga

    DobraVaga, razstavni in projektni prostor, prodajna galerija ter odprti atelje različnih likovnih vsebin, ki domuje na osrednji ljubljanski tržnici, praznuje prvo obletnico delovanja, ki jo bodo 24. maja ob 20.00 zaznamovali z odprtjem razstave Cross Polination, neodvisne berlinske založbe in potujoče galerije Le Petit Mignon. Kurator razstave: Guillaume Siffert

  • Damjana Kolar

    19. 5. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Gala hali se bosta na back2back DJ setu pomerila veterana domače klubske scene Zergon in Shekuza.V Klub K4 prihaja Kristijan Molnar, glas Christallization Radio Showa, ki je svojo glasbeno pot začel pred skoraj desetimi leti, ko je zmagal na lokalnem natečaju. Nekaj let zatem je ustanovil svojo radijsko oddajo Christallization, ki se predvaja vsak četrtek na najbolj poslušanem radiu v Novem Sadu - AS FM. 

  • Damjana Kolar

    18. 5. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Na lendavskem gradu bodo odprli razstavo Salvadorja Dalija, na kateri bo predstavljenih več kot 300 del. Od 18. do 20. maja bo v Cerknem potekal 22. mednarodni festival Jazz Cerkno, ki bo letos ponudil deset koncertov. V Kostanjevici na Krki bodo odprli razstavo slikarskih in večmedijskih del Tine Dobrajc. V Študentskem kampusu bo potekal koncertni dogodek trap senzacij, na katerem bodo nastopili Mimi Mercedez, Matter, Smrt boga in otrok, N'toko, v Kino Šiška pa ponovno prihaja ameriška skupina Wovenhand.

  • Damjana Kolar

    17. 5. 2017  |  Kultura

    Prva slovenska gledališka nadaljevanka 

    V Mestnem gledališču ljubljanskem je na ogled gledališka kriminalna nadaljevanka v štirih delih Vranja vrata, pod katero se podpisuje Nejc Gazvoda, režijo pa so zaupali makedonskemu režiserju Aleksandru Popovskemu. Gre za izvirni format gledališkega dela, pri katerem so se zgledovali po trenutnem fenomenu kakovostnih kriminalnih serij: Most, True Detective, Fargo, Happy Valley in Making a Murderer, dogajanje pa je postavljeno v slovensko okolje. 

  • Damjana Kolar

    16. 5. 2017  |  Kultura

    Letošnja Svetlobna gverila se ozira v preteklost

    Od 17. maja do 17. junija bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal 11. mednarodni festival Svetlobna gverila, ki se letos osredotoča na temo Spomini, s katero izpostavljajo pomen in vlogo spomina, kot se ta kaže bodisi na ravni posameznikove subjektivne izkušnje bodisi na širši družbeni ravni. Spominjanje je svojstvena človeška lastnost: z njeno pomočjo posameznik osmišlja in konceptualizira pretekle izkušnje, hkrati pa marsikdaj utemeljuje sedanjost in celo prihodnost. S pomočjo spominjanja človek gradi svojo individualnost in določa svoj položaj v svetu. 

  • Damjana Kolar

    15. 5. 2017  |  Kultura

    Ženski upor proti moški nadvladi

    V ljubljanskem Kinodvoru bo od 17. maja dalje na ogled film Služkinja, romantična drama z mnogimi nepričakovanimi obrati v režiji korejskega mojstra Parka Chan-wooka. Film je svobodna priredba romana Žeparka (Fingersmith, 2002) valižanske pisateljice Sarah Waters, ki je leta 2009 izšel tudi pri založbi Sanje v prevodu Alenke Ropret. Romaneskno dogajanje film prestavi iz viktorijanske Anglije v Korejo v času japonske kolonialne okupacije. 

  • Damjana Kolar

    12. 5. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Ambasado Gavioli se po štirih letih vrača John Digweed, ena največjih ikon elektronske glasbe, prvič pa bo pri nas nastopil eden najbolj iskanih producentov in didžejev zadnjih let Kölsch. V K4 bo nastopil v Berlinu živeči Bruno Schmidt, ki je glasbeno pot začel v Leedsu, kot rezident znamenitih večerov Louche. 

  • Damjana Kolar

    11. 5. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Lutkovnem gledališču Ljubljana bodo premierno uprizorili predstavo Nekje drugje, v kateri spremljamo deklico, ki se znajde v osrčju vojne. Na Metelkovi bo potekalo praznovanje 48. rojstnega dneva Radia Študent s koncerti skupin Dubzilla, Persons from Porlock, The Hoax Program... V Cankarjevem domu bo nastopila Anoushka Shankar, virtuozinja na sitarju in hčerka legendarnega Ravija Shankarja, v Dvorani Stožice pa britanska skupina Depeche Mode in danski duo The Raveonettes.

  • Damjana Kolar

    10. 5. 2017  |  Kultura

    Ljudožerci na odru mariborske Drame

    V Stari dvorani SNG Maribor bodo 12. maja ob 20.00 premierno uprizorili poetično dramo Gregorja Strniše Ljudožerci v režiji Ivice Buljana. "Drama je izrazito slovenska, obenem pa tudi svetovljanska, saj prek osrednjega motiva uprizori križišče svetov: narodnostnih, političnih, pa tudi metafizike in konkretne stvarnosti, vulgarnosti in poezije. Ta velikopotezna freska, katere dogajanje je postavljeno v čas druge svetovne vojne, pa obenem srhljivo prepričljivo govori o svetu, v kakršnem živimo danes," pravi dramaturginja Diana Koloini.

  • Damjana Kolar

    9. 5. 2017  |  Kultura

    Na 57. Beneškem bienalu bo Slovenijo zastopala Nika Autor

    Projekt sestavljata obzornik Nike Autor z naslovom Obzornik 63 – Vlak senc in zbornik, ki so ga uredili Nika Autor, Andreja Hribernik, Ciril Oberstar in Andrej Šprah. 30-minutni film Obzornik 63 - Vlak senc se naslanja na formo obzorniškega filma oziroma njegovega nasprotnega pola - antiobzornika ter na formo esejističnega, eksperimentalnega in angažiranega filma. Preizprašuje teme, kot so begunstvo, potovanja, sreča in vlak kot podoba, ki je bila večkrat predstavljena skozi zgodovino filma.

  • Damjana Kolar

    8. 5. 2017  |  Kultura

    Popotovanje po robovih ameriške družbe

    V Kinodvoru bo od 10. maja dalje na ogled film Ameriška ljubica, surovo in neolepšano, a hkrati lirično in upanja polno popotovanje po robovih ameriške družbe. Filme Andree Arnold zaznamuje surov, naturalističen pristop do perečih socialnih problematik današnjega časa. S tem se suvereno vpisuje v tisto tradicijo britanskega filma, ki so jo proslavili Lindsay Anderson, Tony Richardson, Ken Loach in Mike Leigh.

  • Damjana Kolar

    3. 5. 2017  |  Kultura

    Jagodni izbor mladinskih filmov s svetovnih filmskih festivalov

    Film na oko (FNO), vseslovenski festival za otroke in mlade, prikazuje filme z vsega sveta, ki bolj redko dobijo distributerje v posameznih državah in tako le posredno dosežejo večje število ljudi. V ospredju je želja po prikazovanju izzivov odraščanja in dozorevanja mladih po vsem svetu. Njihov vsakdan zaznamuje kultura, v kateri živijo, družinsko in politično okolje, osebna doživetja, užitki in preizkušnje.