Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    5. 5. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Gala hali bo v okviru serialke Zeleno sonce nastopil avstrijski funk in soul DJ Sugar Cane, družbo pa mu bosta delala DJ Ubu in Udo Brenner. CFSN DJs, eden glavnih projektov CFSN-ja, ekipe, ki od leta 2005 organizira festival avdio vizualnih umetnosti Illectricity ter skupaj že petnajsto leto prepričuje s svojim delovanjem, se v okviru rojstnodnevne mini turneje vrača v Ljubljano v Klub Monokel na Metelkovi. 

  • Damjana Kolar

    4. 5. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Kinu Šiška bo potekal dogodek I’ve got this really funny joke about rape… s performansom ameriške umetnice in odvetnice za kazensko pravo Vanesse Place in refleksijo/diskusijo Mladena Dolarja ter Gregorja Modra. V Škofji Loki bo potekal festival In memoriam prof. Peter Hafner, na katerem bodo nastopili: Repetitor, Persons from Porlock, Olfamoštvo, Seine in VJ Dimension. V celjskem kinu Metropol bo premiera filma Komedija solz v režiji Marka Sosiča, v Hali Tivoli pa bo nastopil ameriški stand-up komik Pablo Francisco.

  • Damjana Kolar

    28. 4. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Pritličju bo nastopil .čunfa, predstavnik najmlajše generacije beatmakerjev. V Channel Zero na Metelkovi bo v okviru aprilske drum'n'bass edicije (Frag::ments, LiquiFi & d:light) gostoval angleški DJ in producent Andrew Wilson aka Villem, na odru pa se mu bodo pridružili še Klepetz, Dub Tone, MidAir, Trdee, Dirtyspeakerz, Sunneh, Riba. V Gala hali bodo na klubskem večeru Umešana jajca nastopili DJ Jopa, Dado in Splinter.

  • Damjana Kolar

    26. 4. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od srede do sobote

    V Menzi pri koritu bo nastopila ameriška eksperimentalna art pop zasedba Xiu Xiu, v Gala hali pa se bo predstavil veteran losangeleške beat scene Daedelus. V Moderni galeriji bodo odprli tretjo iz serije razstav Osemdeseta z naslovom Dediščina 1989. Študijski primer: Druga razstava Jugoslovanski dokumenti. V Mariboru bo nastopila ameriška zasedba Rova Saxophone Quartet, ki praznuje 40-letnico delovanja, v Piranu pa duo Silence, ki bo na Koncertu izbranih tišin predstavil nove priredbe skladb s prvenca Ma non troppo, ki praznuje dvajseto obletnico.

  • Damjana Kolar

    24. 4. 2017  |  Kultura

    Belgijska mojstra socialnega realizma tokrat ustvarila svojo različico detektivke

    Na rednem sporedu ljubljanskega Kinodvora bo od 25. aprila dalje na ogled film Neznanka, ki sta ga režirala brata Jean-Pierre in Luc Dardenne. V svojih filmih, v katerih beležita vsakodnevno življenje pripadnikov delavskega razreda na robu družbe, se pogosto osredotočata na odnos med otroki in starši. S svojim naturalističnim pristopom, družbeno angažiranostjo in humanistično naravnanostjo sodita med najpomembnejše predstavnike t. i. novega realizma, kamor poleg njiju uvrščajo tudi Agnès Varda, Bertranda Tavernierja, Claire Denis, Pascale Ferran, Arnauda Desplechina, Bruna Dumonta in druge. Tokrat s svojo različico detektivske prikažeta zgodbo o nekoliko naivni, a zelo spodobni mladi ženski, ki skuša popraviti strašansko napako ter razkriti resnico.

  • Damjana Kolar

    21. 4. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V soboto v K4 prihaja Phil Weeks, DJ in producent ter lastnik založbe Robsoul Recordings. Njegov glasbeni spekter vsebuje preplet čikaškega in francoskega housa. V Ambasadi Gavioli bodo nastopili Art Department, Matador, Tomy DeClerque, Marina Karamarko...V Klubu Tiffany in Klubu Monokel bo potekal IX. Pride Fundraiser s posebnim gostom iz Velike Britanije Cheddar Gorgeous, ki ga bo spremljala ekipa Cabaret Tiffany.

  • Damjana Kolar

    20. 4. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Lutkovnem gledališču Ljubljana bodo premierno uprizorili senčno predstavo Virginija Volk po motivih istoimenske slikanice avtoric Kyo Maclear in Isabelle Arsenau. V Kinu Šiška bo nastopil Volker Bertelmann alias Hauschka, zvočni mag, ki klavir preparira v generator eksperimentalne plesne glasbe in na različne načine ruši meje med sodobno klasiko, elektro-akustičnimi eksperimenti ter popularno glasbo. V Cankarjevem domu bo nastopil vodilni jazzovski vokalist Gregory Porter, prejemnik nagrade grammy 2017 za najboljši vokalni jazz album Take Me To The Alley.

  • Damjana Kolar

    19. 4. 2017  |  Kultura

    Dvajset let festivala Exodos

    Od 19. do 23. aprila bo v Ljubljani potekal 20. mednarodni festival sodobnih odrskih umetnosti Exodos, ki bo letos v znamenju mladih umetnikov z vseh koncev sveta - od Tibeta, Kitajske, prek držav Evropske unije in Balkana - do Burkine Faso in Južne Afrike. Skupen jim je visok ustvarjalni potencial, evropska publika pa jih še ne pozna. Poleg izrednega talenta jih druži zavezanost ideji, da nas različnost bogati in prispeva k ustvarjanju v skupnem, enotnem svetu. V šestih dnevih se bo na različnih lokacijah predstavilo 34 umetnikov iz štirinajstih držav in treh kontinentov.

  • Damjana Kolar

    18. 4. 2017  |  Kultura

    Plečnikovo stanovanje za prvega češkoslovaškega predsednika

    V Plečnikovi hiši v Ljubljani bodo 21. aprila ob 13.00 odprli razstavo Plečnik in Praški grad: stanovanje za prvega češkoslovaškega predsednika. S prenovo praškega gradu za sedež českoslovaškega predsednika Tomáša G. Masaryka, je arhitekt Jože Plečnik dosegel vrh svojega ustvarjanja. Razstava se osredotoča na Plečnikovo snovanje preureditve in opreme zasebnih predsedniških prostorov Praškega gradu in osvetljuje povezanost Plečnika s češkim predsednikom Masarykom in njegovo hčerko Alice. Avtorja razstave: mag. Martin Halata, Michal Šula

  • Damjana Kolar

    14. 4. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    Klub K4 bo gostil prvi slovenski Boiler Room, eno največjih svetovnih platform za podporo DJ sceni (video prenašanje DJ nastopov po spletu). V Kavarni Sputnik bo nastopil DJ Yoda, angleški hip hop DJ in producent, ki je navdušil s svojim zadnjim albumom Breakfast of Champions. Za gramofoni se mu bosta pridružila Zeds in K'Pow. V Kurzschlussu se bo z mešanico housa in techna premierno predstavil švicarski producent in DJ Luciano ter petkratni dobitnik nagrade DJ Awards.

  • Damjana Kolar

    13. 4. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V SNG Opera in balet Ljubljana bodo premierno uprizorili balet Simfonija otožnih pesmi, ki ga je leta 2010 v Državnem baletu Berlin režiral Tomaž Pandur. V Pritličju bo nastopil nizozemski elektro/post kraut/pop dvojec Hexenschuss. V Slovenskem mladinskem gledališču bo premiera predstave Idioti v režiji Nine Rajić Kranjac, ki je nastala po filmu Larsa von Trierja. V Gala hali na Metelkovi bo nastopil losangeleško-chicaški dvojec JP Moregun: PBDY na beatih in Jeremiah Jae za mikrofonom.

  • Damjana Kolar

    12. 4. 2017  |  Kultura

    Grumova nagrajenka na odru Male drame

    Kot zadnjo premiero letošnje sezone v Mali drami bodo 12. aprila ob 20.00 uprizorili dramo Simone Hamer z naslovom Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni, ki je na 47. Tednu slovenske drame v Kranju dobila nagrado Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo. Dramsko besedilo v režiji Ajde Valcl, je nastalo na pobudo ravnatelja SNG Drama Ljubljana Igorja Samoborja. Osrednja tema je premagovanje strahov, prestopanje mej (dobesednih in metaforičnih) ter vprašanje odgovornosti.

  • Damjana Kolar

    11. 4. 2017  |  Kultura

    Mlada ženska umetnost v Šiški

    GalerijaGallery v sodelovanju z galerijami Kino Šiška, Univerzalni atelje uličnih umetnosti, Photon - center za sodobno fotografijo in MOTA - Muzej tranzitornih umetnosti, ki tvorijo Galerijsko četrt Šiška, vabi na prvi del razstave Mlada ženska umetnost, ki jo je kuriral Žiga Kariž. Na razstavi se predstavljata dva umetniška tandema in enajst umetnic, ki segajo od bolj prepoznavnih imen sodobne slovenske umetnosti npr. Sanele Jahić, dobitnice priznanja Riharda Jakopiča 2016 in Nike Autor, ki bo letos Slovenijo zastopala na Beneškem umetniškem bienalu, pa vse do tistih, ki zaključujejo študij umetnosti in šele gradijo svojo prepoznavnost. Otvoritveni dogodek bo potekal 12. aprila v obliki romanja od galerije do galerije z brezplačnim avtobusom Magical Misery Tour Bus.

  • Damjana Kolar

    10. 4. 2017  |  Kultura

    Kulti, klasike in žanrski odpadniki

    V organizaciji Društva Kurja polt bo od 19. do 23. aprila v Kinodvoru in Slovenski kinoteki potekal 4. festival žanrskega filma Kurja polt, ki se posveča kultom, klasikam in žanrskim odpadnikom ter razmisleku o pomenu in definicijah žanrskega in kultnega filma, eksploatacije in grindhousa ter po krivem spregledanih in pozabljenih filmskih mojstrovin. V okviru festivala bosta potekali tudi dve delavnici: delavnica izdelave žanrskega fanzina Naredi si fanzin in filmsko-kritiška delavnica Naježimo dlako, ostrimo pogled!

  • Damjana Kolar

    7. 4. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V K4 bo potekal prvi letošnji Chlli Space, na katerega so povabili Christian Kleina iz Berlina, pridružili pa se mu bodo še Vid Vai, Mint, Zergon, Quasar in Dulash. V Channel Zeru pripravljajo uradni launch party pred festivalom Outlook, ki bo med 6. in 10. septembrom v Puli. Glavni gost večera bo Rahmanee, eden najbolj znanih kreatorjev drum'n'bass scene na Balkanu.

  • Damjana Kolar

    6. 4. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V KC Tobačna 001 bodo odprli razstavo Mateja Andraža Vogrinčiča, na kateri bo na ogled razvejana abstraktna kompozicija, sestavljena iz več kot pol milijona uporabljenih vžigalic, izdelanih pod blagovno znamko tovarne, ki je svojo proizvodnjo že pred časom preselila iz tega kompleksa. V UGM Studiu Maribor bodo odprli skupinsko razstavo del sodobnih slovenskih avtorjev, ki se na posreden ali neposreden način ukvarjajo s temo groteske. V Domu sportova Zagreb bo nastopil avstrijski glasbenik in producent Parov Stelar, v Kinu Šiška pa ikona bostonske indie scene Thalia Zedek. 

  • Damjana Kolar

    5. 4. 2017  |  Kultura

    Elektronska različica uglasbene romske poezije

    Po izidu albuma uglasbene romske poezije Kamlisajlan, ki ga je Katja Šulc posnela z mehiškim violinistom Albanom Usatchem, je leto dni kasneje tu še elektronska različica Kamlisajlan Remixed, kjer so za izvirne predelave pesmi poskrbeli domači in tuji producenti: Pier, YooRonYaa, Kalu, Christian Kroupa, Bowrain, Žiga Murko, Kotta, RootsInSession, Hijo de la Cumbia iz Argentine in Rayo & Ridion iz Mehike. Premierna predstavitev bo 21. aprila v Gala hali na Metelkovi v Ljubljani.

  • Damjana Kolar

    4. 4. 2017  |  Kultura

    Retrospektiva Roberta Cape, enega najpomembnejših vojnih fotografov 

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo od 5. aprila do 27. avgusta na ogled retrospektivna razstava Roberta Cape, ki je bil eden od soustanoviteljev agencije Magnum Photos, ki letos praznuje 70. obletnico svojega obstoja. Ob tej priložnosti bodo v Ljubljani na ogled tri razstave z bogatim spremljevalnim programom ter s posebnim poudarkom na delu Roberta Cape. Eden najpomembnejših vojnih fotografov je zapustil več kot 70.000 negativov, ki predstavljajo enkraten vpogled v razburljivo zgodovino 20. stoletja. 

  • Damjana Kolar

    3. 4. 2017  |  Kultura

    Portret ene največjih pesnic vseh časov Emily Dickinson

    Tiha strast je zgodovinska drama o življenju in delu ene največjih pesnic vseh časov Emily Dickinson ter hkrati pretresljiv portret ženske, umetnice uporniškega, neodvisnega duha v primežu zadušljive patriarhalne in krščanske morale. Bila je plaha, a polna iskrivega smisla za humor. Njeno življenje je prevevalo tiho dostojanstvo; njeno poezijo izjemna veličina. Film v režiji sodobnega britanskega režiserja Terenca Daviesa, ki je svetovno premiero doživel na filmskem festivalu v Berlinu, bo od 5. aprila dalje na ogled v Kinodvoru.

  • Damjana Kolar

    31. 3. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Klubu K4 bo prvič nastopil DJ Hell, lastnik, kreativni direktor in gonilna sila založbe International Deejay Gigolo Records, ki praznuje 20. obletnico. Kot prefinjen zabavljač, ki je v elektroniko vpeljal košček avantgarde, je bil rezident številnih klubov-od slovitega newyorškega kluba Limelight-do klubov Watergate, Tresor, E-Werk, WMF, Ultraschall. V Gala hali bodo v okviru večerov Umešana jajca, ki bazirajo na breakbeatu, electru in hiphopu, nastopili DJ Jopa, DJ Woo-D in DJ Borka.

  • Damjana Kolar

    30. 3. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    V četrtek bo v Slovenski kinoteki projekcija nemega filma 14 kolutov, ki ga bo v živo spremljal kvartet ZOC. V petek bo v Kinu Šiška bo nastopila irska kantavtorica Lisa Hannigan, ki bo predstavila najnovejši album At Swim. V Galeriji Božidarja Jakca bodo odprli retrospektivno razstavo kiparja Dušana Tršarja, v Galeriji Vžigalica pa razstavo slovensko-švicarskega umetniškega tandema Velija in Amosa. V K4 bodo v soboto nastopili kamniški raperji Matter.  

  • Damjana Kolar

    29. 3. 2017  |  Kultura

    Pretresljiv prikaz propada mlade ženske

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 1. aprila ob 19.30 gostovalo SLG Celje z dramo Rose Bernd (1903), nemškega pisatelja in dramatika Gerharta Hauptmanna v režiji Mateje Koležnik. Drama, v kateri spremljamo zgodbo mlade ženske, ujete v tradicionalno in zaprto okolje, ki zaradi svojih nekonvencionalnih, za družbo nesprejemljivih dejanj pade v nemilost okolice, je pretresljiv prikaz propada mlade ženske, ki si od življenja želi več, kot ji nameni družba, v katero je vpeta.

  • Damjana Kolar

    28. 3. 2017  |  Kultura

    Arhitekturna fotografija Damjana Galeta

    V Galeriji Jakopič v Ljubljani bodo danes, 28. marca ob 19.00 odprli razstavo z naslovom Arhitekt svetlobe. Gre za prvo retrospektivno razstavo arhitekturne fotografije Damjana Galeta (1946-1993) – arhitekta, ki je med letoma 1974 in 1993 ustvaril impozanten fotografski opus, ki zajema interpretacije sodobne slovenske arhitekture, baroka na Slovenskem ter arhitekture Jožeta Plečnika, še posebej Plečnikovih stebrov, s katerimi je postal redni gost razstav doma in v tujini. Če Janez Kališnik velja za pionirja arhitekturne fotografije pri nas, je Damjan Gale tisti fotograf, ki je omogočil teoretska razmišljanja o arhitekturni fotografiji kot žanru. 

  • Damjana Kolar

    27. 3. 2017  |  Kultura

    Pozabljeni junaki delavskega razreda

    V Slovenski kinoteki v Ljubljani bo 28. marca ob 21.00 slovenska premiera dokumentarnega filma Proletariat na poti v raj v režiji Marka Cvejića, ki je nastal v srbsko-slovenski koprodukciji Mandragora filma iz Zrenjanina in Luksuz produkcije iz Krškega. V dokumentarcu so predstavljene zgodbe nekdanjega delavskega razreda, ki se v današnji Srbiji sooča z realnostjo tranzicijske družbe. Film dokumentira vsakdanje življenje petih delavcev propadlih industrijskih gigantov v Zrenjaninu, ki je bil nekoč eden najpomembnejših industrijskih središč Jugoslavije. 

  • Damjana Kolar

    25. 3. 2017  |  Kultura

    Tretja edicija festivala na temo strpnosti

    V organizaciji Mini teatra in Judovskega kulturnega centra Ljubljana bo med 26. marcem in 1. aprilom potekal 3. mednarodni festival Hiša strpnosti. Program festivala se dotika pomembnih tem, ki so ključne za obravnavo v današnji družbi in obsega filmska dela, s katerimi želijo organizatorji spodbuditi večjo ozaveščenost o pomenu strpnosti ter spoštovanja do različnosti v družbi, ki je vse bolj prežeta z moralno krizo in krizo vrednot. 

  • Damjana Kolar

    24. 3. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Kibli Maribor bo v petek nastopila Trick-C, pionirka slovenske elektronike in prva dama slovenskega techna. Leta 2007 je ustanovila projekt Urban Divas, družbeno angažirano mednarodno pobudo za osebni razvoj in promocijo talentov, ki je tako postal dom in odskočna deska za številna mlada, nadarjena in motivirana dekleta kot tudi osnova za gostovanja uglednih umetnic. Na odru se ji bo pridružila mlada, nadarjena DJ-ka iz Zagreba – Teychee (aka Insurgency Industrie). V K4 bo gostovala ekipa SOLVD z nastopi Alex Ranerra, Evidenta in DJ dvojca Bossu. Na Metelkovi se bodo predstavile štiri najmočnejše slovenske drum’n’bass ekipe z gostoma iz založb Eatbrain in Viper.

  • Damjana Kolar

    23. 3. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V četrtek na redni spored slovenskih kinematografov prihaja dokumentarni muzikal Dan osvoboditve o zgodovinskem koncertu skupine Laibach v Severni Koreji. V petek bo v Lutkovnem gledališču Ljubljana koncert šansonov Svetlane Makarovič z gosti. V soboto bo v Kinu Šiška nastopila Michelle Gurevich (Chinawoman), ki bo predstavila zadnji album New Decadence. V nedeljo bo v Mini teatru otvoritev mednarodnega festivala Hiša strpnosti, ki ga organizirata Mini teater in Judovski kulturni center, s katerim želijo spodbuditi večjo ozaveščenost o pomenu strpnosti ter spoštovanja do različnosti v družbi, ki je vse bolj prežeta z moralno krizo in krizo vrednot.

  • Damjana Kolar

    21. 3. 2017  |  Kultura

    Monument Luni in zvezdam na Ljubljanskem gradu

    Po uspešnem enomesečnem gostovanju na Trgu republike decembra leta 2015, se Moonolith-Monument Luni in zvezdam Martina Briclja Barage, seli na Ljubljanski grad. Za tokratno priložnost so razvili dnevno interaktivno verzijo Moonolitha, ki se odziva na premike ljudi skozi surround sound zvočni sistem. Na odprtju instalacije 21. decembra ob 19.00 bo nastopil francoski glasbeni producent, umetnik in avtor zvočne podobe Moonolitha Eric Raynaud-Fraction.

  • Damjana Kolar

    20. 3. 2017  |  Kultura

    Festival frankofonskega filma

    Od 20. do 25. marca bo v ljubljanskem Kinodvoru in Slovenski kinoteki potekal 6. festival frankofonskega filma, na katerem bodo prikazali devet celovečernih in kratkih filmov. 20. marca po vsem svetu praznujejo mednarodni dan frankofonije. Države, katerim je skupen francoski jezik, tako izkazujejo svojo odločenost za skupno delovanje v službi miru, sodelovanja, solidarnosti, trajnostnega razvoja in medkulturnega dialoga. To so vrednote, ki jih zagovarja 84 držav oz. vlad članic Mednarodne organizacije za frankofonijo. Slovenija ima v organizaciji od leta 1999 status opazovalke. Vsako leto praznuje dan frankofonije tako, da se pridruži državam članicam Mednarodne organizacije za frankofonijo, ki imajo predstavništva v Sloveniji ter gosti Festival frankofonskega filma. 

  • Damjana Kolar

    17. 3. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Klub K4 v petek prihaja Glenn Astro, ki spada v generacijo mladih DJ-ev in producentov, ki zrahljano in ritmično zaswingano klubsko glasbo sestavljajo iz soula, jazza, housa in sorodnih med seboj izpeljujočih se prvin. V soboto bo v Ambasadi Gavioli praznovanje 5. obletnice kolektiva Innocent Music, na kateri bo prvič pri nas nastopila vroča pariško-berlinska DJ superskupina Apollonia (Dan Ghenacia, Dyed Soundorom in Shonky, poleg nje pa še Nastia iz Ukrajine, ki velja za eno najbolj iskanih didžejk na svetu, Aney F, Uno Taman in Rini Shkembi.