Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    16. 3. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    V četrtek bo v Kinu Šiška nastopila zasedba Divanhana, ki igra fuzijo bosanske glasbene tradicije z jazzom in pop glasbo. V petek bo v Cankarjevem domu na ogled Händlov baročni operni spektakel Julij Cezar v Egiptu, pod katerega se podpisuje dvojec Marin Blažević – Oliver Frljić. V Kibla Portalu bodo odprli pregledno razstavo hiperrealističnih skulptur makedonskega kiparja Žarka Bašeskega z naslovom Aktiviranje receptorjev. V soboto bo v Gabrijelu Cerkno v okviru Festivala Keltika nastopila psihadelična rock zasedba A Love Electric, ki jo sestavljajo člani iz Mehike, ZDA in Argentine.

  • Damjana Kolar

    15. 3. 2017  |  Kultura

    Gostovanje slovitega ameriškega plesnega ansambla v Ljubljani 

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 20. marca ob 19.30 gostovala skupina Bill T. Jones/Arnie Zane Company, ki v New Yorku deluje že več kot trideset let. Razvil se je iz sodelovanja med Billom T. Jonesom in Arniejem Zanom (1948–88), ki sta se med prvimi ukvarjala z vprašanji identitete, forme in družbenega komentarja ter s tem nepozabno preoblikovala ameriški ples. Skupina je pri nas že gostovala pred skoraj dvema desetletjema s triptihom, ki je vključeval tudi Jonesov solo nastop. Igra in igra: večer giba in glasbe postavlja Jonesovo inventivno koreografijo ob bok nekaterim najpomembnejšim delom zahodne glasbene tradicije našega časa. Na tokratnem gostovanju bo skupina uprizorila Zgodbo in Ravel: ležeče ali pokončno?, ki sta po več kot desetletju Jonesovi prvi novi repertoarni deli, pri izvedbi žive glasbe pa bo sodeloval Godalni kvartet Accademia.

  • Damjana Kolar

    14. 3. 2017  |  Kultura

    Pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja

    V Galeriji Avla NLB v Ljubljani je do 20. aprila na ogled arhitekturna razstava z naslovom V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja, ki sta jo v sodelovanju z Galerijo DESSA pripravila Center arhitekture in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU. Razstava je nastala z namenom osvetliti življenje in delo spregledanega dela slovenskega arhitekturnega ustvarjanja. Koncept razstave: Center arhitekture Slovenije in Helena Seražin

  • Damjana Kolar

    13. 3. 2017  |  Kultura

    Pregled sodobne dokumentarne produkcije

    Na različnih prizoriščih v Ljubljani (Cankarjev dom, Kinodvor, Slovenska kinoteka) bo od 15. do 22. marca potekal 19. festival dokumentarnega filma, na katerem bodo prikazali 23 filmov. Festival ponuja vpogled v raznovrstno sodobno svetovno produkcijo dokumentarnega filma, ki je vse bolj prodorna s svojo aktualno obravnavo družbenih in političnih problemov ter posega v vse pore življenja. V tekmovalnem programu na temo človekovih pravic se bo pet filmov potegovalo za nagrado, ki jo podeljuje Amnesty International Slovenija. Zmagovalni film bo tudi tokrat izbrala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo: Martichka Bozhilova (poslovna direktorica produkcijskega podjetja Agitprop), Tiha K. Gudac (hrvaška filmska producentka in režiserka) in Joe Oklikah.

  • Damjana Kolar

    10. 3. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V petek bo v Pritličju potekal drugi dan festivala Tresk, na katerem se bodo predstavili pavleisdead, СОЧИ '91, Blaž Pavlica in Noč. V soboto v K4 prihaja londonski DJ, producent in klaviaturist Sweyn Jupiter, ki je pozornost vzbudil dobri dve leti nazaj, ko je v sodelovanju s šefom založbe Bok Bokom izdal single Papaya Lipgloss, obenem pa se je uveljavil kot član DJ tria BBC AZN Network, ki pripravlja eno najbolj divjih in zanimivih oddaj na valovih Radar Radia. 

  • Damjana Kolar

    9. 3. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    V četrtek na redni spored Kinodvora prihaja film Mesečina, letošnji dobitnik oskarja za najboljši film. Zgodba o istospolnosti in iskanju identitete, je postavljena v svet temnopoltih preprodajalcev mamil na sodobnem ameriškem jugu. V Kinu Šiška bo potekal festival Tresk#8, glasbeno-založniški dogodek, ki predstavlja številne domače založnike, distributerje in ustvarjalce. V petek bodo v Galeriji sodobne umetnosti Celje odprli pregledno razstavo stripovske produkcije, ki je nastala v zadnjih desetih letih. V SSG Trst bodo premierno uprizorili Teoremo po motivih istoimenskega romana P. P. Pasolinija v režiji Sebastijana Horvata. V soboto bo v Cankarjevem domu zaključek festivala Literature sveta - Fabula z ruskim pisateljem Viktorjem Jerofejevom.

  • Damjana Kolar

    8. 3. 2017  |  Kultura

    Drama o izpraznjenosti lagodnega življenja po istoimenski pesmi Patti Smith

    V Stari dvorani SNG Maribor bodo 10. marca ob 20.00 premierno uprizorili dramo Simona Stephensa Tisti občutek padanja (Birdland/Dežela ptic) v režiji Janusza Kice. Simon Stephens, eden najbolj prepoznavnih avtorjev sodobnega britanskega gledališča, je dramo Birdland (2014) naslovil po istoimenski pesmi ameriške punk rock legende Patti Smith iz leta 1975. Oblikoval jo je kot potovanje skozi sodobni svet, v katerem je edino merilo človekovega življenja uspeh, označen z zvezdništvom in denarjem.

  • Damjana Kolar

    7. 3. 2017  |  Kultura

    Nov cikel razstav v Ulični galeriji na Vegovi

    Na Vegovi v Ljubljani že tretjo sezono deluje TAM-TAM Ulična galerija. V prvih dveh letih se je pod vodstvom kuratorjev Irene Kazazić in CUK Kina Šiška predstavilo 25 umetnikov. V letošnjem letu kuratorstvo prevzema Mednarodni grafični likovni center Ljubljana s ciklom razstav z naslovom Pazi, sveža grafika! (Watch out! Wet print!). Na prvi razstavi, ki jo bodo odprli 7. marca ob 17.00, bo po izboru Božidarja Zrinskega razstavljal mariborski fotograf in oblikovalec Matjaž Wenzel, predstavili pa bodo tudi katalog "Ulična galerija LJ2016," v katerem so zbrani utrinki, reprodukcije umetniških del iz cikla "mimogrede."

  • Damjana Kolar

    6. 3. 2017  |  Kultura

    Filmsko popotovanje po mejah Srednje Evrope

    V ljubljanskem Kinodvoru bo 7. marca ob 19.00 slovenska premiera dokumentarnega filma Brezmejno v režiji Petra Zacha, ki je nastal v nemško-slovenski koprodukciji. Gre za esejistični film ceste z liričnimi besedili Aleša Štegra, v katerem se srečujemo z različnimi protagonisti in njihovimi osebnimi zgodbami, ki odsevajo življenja onkraj meja. Njihove izpovedi služijo kot opomin na nevarnost, ki preži na skupno, z mejami neobremenjeno območje Evrope, saj se meje navkljub vsemu ponovno pojavljajo. Po filmu se bo v Kavarni z režiserjem in scenaristom Petrom Zachom, avtorjem besedila Alešem Štegrom in producentko Jano Cisar pogovarjala soscenaristka Petra Seliškar.

  • Damjana Kolar

    3. 3. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V petek bosta v Klubu K4 na 7 - urnem setu nastopili DJ eminenci Sotofett (norveški DIY posebnež in lastnik založbe Sex Tags Mania) in Francoz Gilb'r, na drugem plesišču pa se bo predstavil Madžar Route8. V Gala hali bo v okviru cikla Zeleno sonce nastopila hrvaško - slovenska funk naveza. Osrednji gost bo DJ Pips, gonilna sila osiješke urbane scene, ob njem pa še Udo Brenner in Sejkul. V soboto bo v Klubu Valentino večer glasbe 90-ih let, ki jo bosta vrtela Dr. Silvano DJ & TeyDJ, v Pekarni Maribor pa se bodo na večeru DNB: Styrian Forces predstavili domači kolektivi Bass Fighters, Illegal kru, Magnetic Shift in Jungle Boogie.

  • Damjana Kolar

    2. 3. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    V četrtek bo v PTL premiera solo plesne predstave Magdalene Reiter z naslovom Bližnji plani, ki izpostavlja materianost telesa. V petek bodo v Galeriji Photon odprli razstavo svetovno znanega fotografa Vladimírja Židlickýja, na kateri bo predstavljen izbor del zadnjih deset let. V SNG Maribor bodo premierno uprizorili baletni triptih Favn - Carmen - Bolero v koreografiji Edward Cluga, Valentine Turcu in Johana Ingerja. V soboto bo v Cankarjevem domu otvoritev festivala Literature sveta - Fabula s francoskim pisateljem Mathiasom Énardom, v Festivalni dvorani pa bo nastopila skupina Mostar Sevdah Reunion.

  • Damjana Kolar

    1. 3. 2017  |  Kultura

    Osmi bienale slovenske sodobne plesne umetnosti

    Na različnih prizoriščih v Ljubljani bo od 8. do 11. marca potekal festival Gibanica, ki od leta 2003 bienalno predstavlja slovensko sodobnoplesno produkcijo. Letošnji program je izbrala tričlanska mednarodna selektorska ekipa v sestavi: Angela Glechner (Avstrija), umetniška in finančna direktorica SZENE Salzburg ter festivala Sommerszene, Suzana Koncut (Slovenija), plesalka, koreografinja ter prevajalka in Eddie Nixon (Velika Britanija), direktor razvoja gledališča in umetnikov v londonskem centru sodobnega plesa The Place.

  • Damjana Kolar

    28. 2. 2017  |  Kultura

    Združevanje pisane besede in podobe v sodobni likovni produkciji

    V Vodnikovi domačiji Ljubljana bodo 2. marca ob 19.00 odprli skupinsko razstavo z naslovom Neki piše. Gre za drugi projekt Zavoda SCCA-Ljubljana v tem prostoru, ki raziskuje kombinacijo pisanega besedila in podobe v sodobni likovni produkciji. Na razstavi sodelujejo umetniki Bojan Mijatović, Horrid Habits, Leon Zuodar, Maks Bricelj ter umetnici Mina Fina in Nevena Aleksovski, ki po besedah kuratorke Lare Plavčak v svojem delu prek različnih pristopov raziskujejo združevanje besedila in podob kot enega izmed avtorskih načinov ustvarjanja. Ukvarjajo se z risbo, grafiko, sliko, fotografijo, asemblažem, nekateri z intervencijami in instalacijami posegajo v prostor ali ustvarjajo v medijih knjige umetnika, (fan)zina in podobnih umetniških publikacij.

  • Damjana Kolar

    27. 2. 2017  |  Kultura

    Kontroverzni film o poslovni ženski z neuničljivim značajem

    V Kinodvoru bo od 1. marca dalje na ogled film Ona, legendarnega nizozemskega režiserja Paula Verhoevna (Robocop, Popolni spomin, Prvinski nagon) z Isabelle Huppert v koži enigmatične ženske, ki noče pristati na vlogo žrtve. Najbolj provokativen film lanskega festivala v Cannesu in dobitnik dveh zlatih globusov, je nastal po romanu Oh... Philippa Djiana.

  • Damjana Kolar

    24. 2. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V petek v Klub K4 prihajata Spacetravel, ki v svojih DJ setih združuje raznolike glasbene stile - od deepa, techna do obskurnega electra in Nicola Kazimir, član švicarskega kolektiva Les Points. V Klubu Monokel bosta nastopili Nina Hudej & NinaBelle. V soboto bo Dvorani Gustaf Maribor potekal Exact Moment, na sobotni prePustnici v K4 pa bodo zimo odganjali Sunneh, Fogy in MZ Buchek, Dulash Der DJ, Utti in Levanael.

  • Damjana Kolar

    23. 2. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    V četrtek bodo v Mestni galeriji odprli tematsko razstavo Telesnost, na kateri bodo po izboru kustosa Sarivala Sosiča predstavljena dela osmih umetnikov in umetnic. V Mestnem gledališču ljubljanskem bodo premierno uprizorili muzikal Trač ali Mnogo hrupa za nič, ki je nastal po libretu Gašperja Tiča in glasbi Davorja Hercega. V petek bo v KC Tobačna 001 odprtje razstave bosanske umetnice Adele Jušić, ki raziskuje zgodovino ženskega odporništva na prostoru nekdanje Jugoslavije. V soboto pa bo v Mariboru koncert ameriškega tria Digital Primitives-protestniški songi, ponarejeni blues, ekstatični jazz in balade za tretje tisočletje.

  • Damjana Kolar

    22. 2. 2017  |  Kultura

    Gostovanje japonske buto skupine Sankai Juku

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 27. in 28. februarja na ogled predstava Meguri v izvedbi japonske buto skupine Sankai Juku, ki jo sestavlja sedem prizorov: Klic iz daljave, Preobrazba na morskem dnu, Dve površji, Slutnja-spokojnost-drhtenje, Gozd fosilov, Tkanje in Vrnitev. Skupino je leta 1975 ustanovil Ushio Amagatsu, pripadnik druge generacije buto plesalcev ter učenec Tatsumi Hijikate in Kazuo Ona, začetnikov te plesne zvrsti. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja se je buto v prevratnem ozračju "generacije po Hirošimi" izoblikoval kot reakcija zoper takratno plesno sceno na Japonskem in postavil temelje radikalnemu sodobnoplesnemu pristopu. 

  • Damjana Kolar

    21. 2. 2017  |  Kultura

    Sodobna zinovska produkcija v MGLC

    V Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani bodo 24. februarja ob 12.00 odprli razstavo Zini! Sodobna zinovska produkcija, s katero nadaljujejo niz razstav, v katerih se osredotočajo na fenomene tiskane produkcije. Na razstavi sodelujejo: Beli sladoled, freštreš, LEALUDVIK, Leon Zuodar, Marko K. Gavez, Matjaž Wenzel & Rene Maurin, Mina Fina, Nejc Korenič, Nevena Aleksovski, Nez Pez, Simon Kocjančič, Tadej Vaukman in Zoran Pungerčar. Kustosa razstave: Lara Plavčak in Božidar Zrinski

  • Damjana Kolar

    20. 2. 2017  |  Kultura

    Kaj se zgodi, ko ne znamo več komunicirati?

    V Kinodvoru v Ljubljani bo 22. februarja ob 20.30 premiera filma Samo konec sveta v režiji Xavierja Dolana (Ubil sem svojo mamo, Namišljene ljubezni, Mamica), ki je za priredbo istoimenske gledališke igre Jean-Luca Lagarcea na lanskem festivalu v Cannesu prejel veliko nagrado žirije. Komorna drama, ki govori "o tem, kaj se zgodi, ko ne znamo več komunicirati," je bila v Sloveniji prvič uprizorjena  leta 2008 koprodukciji SNG Drame Ljubljana, Mini teatra in Cie Philippe Calvario, režiral pa jo je Philippe Calvario.

  • Damjana Kolar

    17. 2. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V petek bo K4 gostil legendarnega, najbolj ekscentričnega britanskega DJ-ja Johna B, ki je lani izdal trance'n'bass mojstrovino StarBurst. V F Clubu bo potekal 12-urni maraton Miami Sessions On Tour, na katerem se bodo predstavili ameriški DJ Rod B, Fernando de Sa, Arnalno Miranda iz Brazilije in drugi. V soboto se v Gala hali obeta februarska izdaja Wave Riders, ki predstavlja sočne mešanice synthwava, coldwava, alternativnega synthpopa, electra, indie danca, sci-fi scapov, miami vice esqua in retro futurizma  ob spremljavi live VJ projekcij.

  • Damjana Kolar

    16. 2. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V četrtek bo Cankarjevem domu nastopila zasedba Guissé Kreslin Leonardi-GKL Band, ki je lani izdala album Never Lose Your Soul. Na redni spored Koloseja prihaja film T2 Trainspotting, nadaljevanje kultne mojstrovine režiserja Dannyja Boyla. V soboto bo v PG Kranj premiera avtorskega projekta v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastal po motivih pravljične komedije Stenica Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega. V nedeljo bo na odru SNG Drama Ljubljana nastopil trnovski raper Klemen Klemen z gosti.

  • Damjana Kolar

    15. 2. 2017  |  Kultura

    Največja ljubezenska zgodba vseh časov

    Na odru Slovenskega ljudskega gledališča Celje bodo 17. februarja ob 19.30 premierno uprizorili tragedijo Romeo in Julija, angleškega dramatika Williama Shakespeara. Uprizoritev v prevodu Srečka Fišerja in režiji Matjaža Zupančiča, je zgodba o svetu sovraštva, v katerem se ljubezen izpolni v smrti. Tragedija iz renesančnega sveta, ki govori za vse čase in o vseh časih, tudi našem.

  • Damjana Kolar

    14. 2. 2017  |  Kultura

    Iskanje razmerja med intimnim doživljanjem sveta in družbeno stvarnostjo sodobnega časa

    V Galeriji Fotografija Ljubljana bodo danes, 14. februarja ob 19.00 odprli razstavo Irene Jurca z naslovom Morje v meni. Gre za avtorico (sicer diplomirano kulturologinjo), ki se s fotografijo ukvarja že dvajset let, a svoja dela redko predstavlja v javnosti. V središču njenega zanimanja so predvsem teme, ki se navezujejo na vsakdanjo bivanjsko resničnost, kot so vprašanja eksistence, identitete, bistva in smisla bivanja ter razmišljanja o aktualnih družbenopolitičnih problemih. Posebej veliko pozornost posveča iskanju razmerja med intimnim doživljanjem sveta in družbeno stvarnostjo sodobnega časa.

  • Damjana Kolar

    13. 2. 2017  |  Kultura

    Nadrealistična antibiografija čilskega poeta in politika 

    Po predvajanju na festivalu Liffe, bo od 15. februarja dalje v ljubljanskem Kinodvoru na ogled film Neruda, v katerem se čilski režiser Pablo Larraín (Klub, Jackie) osredotoča na eno najbolj burnih obdobij življenja Pabla Nerude. Film ujame duha in persono velikega čilskega poeta in politika v stekleničko duhovite, energične in nekoliko nadrealistične antibiografije s pridihom filma noir.

  • Damjana Kolar

    10. 2. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V petek bo v klubu Channel Zero ob 5. obletnici Studia Bojler nastopila Amy Becker, ki velja za eno najbolj talentiranih in trenutno najbolj vročih DJk globalne club in bass scene, v Klubu Monokel pa se bo predstavil Nova deViator. V soboto bo v K4 nastopil Christian Kroupa, ki spretno krmari v podtalnih vodah housa, techna, duba in med vsemi njihovimi bolj eksperimentalnimi različicami, družbo pa mu bosta delala rezidenta Alex Ranerro in Evident.

  • Damjana Kolar

    9. 2. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V četrtek bo v Kinu Šiška nastopila mednarodna zasedba Elda Trio. V Galeriji Equrna bodo odprli razstavo novejših del Aleksija Kobala. V petek bo v Kinodvoru bo potekala noč erotičnega filma Kinosloga.Retrosex.,kjer bodo med drugim predvajali tudi dansko komedijo Kozel v raju! V soboto bo Galerijska četrt Šiška pripravila prvo skupno vodstvo po šišenskih razstavah z brezplačnim avtobusnim prevozom.

  • Damjana Kolar

    8. 2. 2017  |  Kultura

    Kam danes brezplačno za praznik kulture?

    Ob slovenskem kulturnem prazniku 8. februarju bodo kulturne ustanove na stežaj odprle svoja vrata ter pripravile pester program brezplačnih prireditev. Prešernov dan ob obletnici smrti največjega slovenskega pesnika se kot praznik slovenske kulture praznuje že od leta 1945, državni praznik je od leta 1946, dela prost dan pa je od leta 1991.

  • Damjana Kolar

    6. 2. 2017  |  Kultura

    Krivda, žalovanje in moč ljubezni

    Na redni spored slovenskih kinematografov prihaja film Manchester by the Sea v režiji Kennetha Lonergana, ki je prejel kar šest nominacij za oskarja: za najboljši film, režijo, glavno moško vlogo, igralko in igralca v stranski vlogi ter izvirni scenarij. Film je presunljiva meditacija o krivdi, žalovanju in moči ljubezni, v katerem je Casey Affleck po mnenju kritikov odigral vlogo svojega življenja in velja za enega od favoritov za letošnje oskarje.

  • Damjana Kolar

    4. 2. 2017  |  Kultura

    Berlinale bo odprla svetovna premiera filma o pionirju evropskega jazza

    Od 9. do 19. februarja bo v Berlinu potekal 67. Berlinski filmski festival, ki ga bo odprla svetovna premiera filma Django v režiji Etienna Comarja. Biografski film prikazuje življenje romskega glasbenika in "očeta gypsy swinga" Djanga Reinhardta ter njegov beg pred nacisti iz okupiranega Pariza leta 1943. Na letošnjem festivalu (predsednik žirije je nizozemski režiser Paul Verhoeven), bo v različnih sekcijah na ogled 400 filmov (od teh jih bo 18 tekmovalo za Zlatega medveda). 

  • Damjana Kolar

    3. 2. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V petek v K4 prihaja nizozemski dvojec Avos, ki ga tvorita Tjeerd in Rodi ter DJ in producent Terje Bakke. V Klubu Monokel se bo s celovečernim DJ setom predstavila Nina Dragičević. V soboto se v K4 vrača Igor Škafar - Ichisan s prvim samostojnim albumom Aperitiv, ki je izšel pri nizozemski založbi Bordello A Parigi. Na odru se mu bosta pridružila še Ule Nakova in Vuka. V Gala hali bosta v okviru cikla Pikantna enolončnica nastopila hrvaški selektor Kool S in DJ Udo Brenner.