Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    22. 6. 2016  |  Kultura

    Interdisciplinarni projekt Mete Grgurevič in Urše Vidic

    Lutkovno gledališče Ljubljana bo sezono sklenilo 23. junija s premiero večmedijskega projekta V zavetrju časa, ki je nastal v okviru projekta BiTeater. Prostorska postavitev gibljivih podob, objektov, glasbe, svetlobe in performansa avtoric Mete Grgurevič in Urše Vidic je nastala po motivih knjige K svetilniku, ene najpomembnejših predstavnic evropskega modernizma in feminističnega pisanja Virginie Woolf. V zgodbi, ki jo nekateri razumejo kot obrat od tradicionalnih literarnih žanrov, se pojavljajo tri (med seboj prepletajoče se) teme, ki jih avtorici vključita v svoj projekt: intima in družinske vezi, pomen umetniškega ustvarjanja, minljivost in cikličnost časa.

  • Damjana Kolar

    21. 6. 2016  |  Kultura

    Raznolike tematike fotozgodb Jožeta Suhadolnika

    V Galeriji Vžigalica v Ljubljani bo od 23. junija do 28. avgusta na ogled fotografska razstava Jožeta Suhadolnika z naslovom Fotozgodbe: 35, ki predstavlja strnjen pregled njegovega petintridesetletnega fotoreporterskega dela. Suhadolnik, ki je zaznamoval tako slovenski medijski prostor kot tudi sfero avtorske fotografije, nam skozi izbrane fotozgodbe razkriva raznolike tematike; nekatere so ga zaposlovale skozi celotno obdobje, druge pa le v posameznih projektih aktualnega dogajanja.

  • Damjana Kolar

    21. 6. 2016  |  Kultura

    Mlada londonska zasedba The Ephemerals na odru Jazzlenta

    Na letnem odru Lutkovnega gledališča Maribor bo 28. junija ob 22.00 prvič v Sloveniji nastopila mlada londonska zasedba The Ephemerals, za katero pravijo, "da igra soul in funk iz nekih drugih časov, ko so kraljevali Otis Redding in Marvin Gaye." Skupina, ki je do sedaj izdala dva albuma Nothing is Easy (2013) in Chasin Ghosts (2015), bo dva dni pred mariborskim koncertom nastopila na slovitem Glastonbury Festivalu.

  • Damjana Kolar

    20. 6. 2016  |  Kultura

    Mladinin oder na Lentu

    Na Mladininem odru v Jazz klubu Satchmo bo 28. junija ob 23.00 nastopili dvojec Stereo Banana iz Niša, za ogrevanje in after v zvokih beata, trip hopa in lo-fija pa bosta poskrbela Bajc in .čunfa, člana glasbenega laboratorija Bora.

  • Damjana Kolar

    20. 6. 2016  |  Kultura

    Absurdna karikatura moške tekmovalnosti

    V atriju Slovenskih železnic (letni kino Kinodvorišče) bo od 22. junija dalje na ogled film Chevalier, tretji celovečerec prve dame mladega grškega filma Athine Rachel Tsangari, ki pod drobnogled vzame moško tekmovalnost, skupinsko dinamiko in "krizo srednjih let." Igralska šesterica Yorgos Kendros, Panos Koronis, Vangelis Mourikis, Makis Papadimitriou, Yorgos Pirpassopoulos, Sakis Rouvas je na sarajevskem filmskem festivalu prejela skupno srce Sarajeva za najboljšo moško vlogo.

  • Damjana Kolar

    18. 6. 2016  |  Kultura

    Vseslovenska akcija muzejev, galerij in drugih razstavišč

    Pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije bo v soboto, 18. junija potekala 14. Poletna muzejska noč, v kateri bo letos sodelovalo okoli 80 ustanov iz vse Slovenije. Tradicionalna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih razstavišč, ki poteka tretjo soboto v juniju, se je prvič zgodila leta 2003 na pobudo ljubljanskega Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC). Muzeji, galerije in razstavišča bodo med 18. in 24. uro brezplačno odprli svoja vrata in za obiskovalce pripravili pester program prireditev - od vodstev, ustvarjalnih delavnic, projekcij, pogovorov - do otvoritev razstav, koncertov, demonstracij in degustacij.

  • Damjana Kolar

    17. 6. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Klubsko dogajanje za petek in soboto.

  • Damjana Kolar

    16. 6. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Izbor dogodkov od 16. do 19. junija.

  • Damjana Kolar

    15. 6. 2016  |  Kultura

    Jazzlent-več kot jazz

    Oder Jazzlenta, ki domuje na letnem odru Lutkovnega gledališča Maribor, bo 27. junija ob 22.00 odprl nosilec letošnjega programa Jazz Podij, mednarodno priznani jazz kitarist in skladatelj Samo Šalamon, ki bo nastopil skupaj s kitarskim orkestrom Takt Ars. Posebna gosta na saksofonu: Vasko Atanasovski in Achille Succi 

  • Damjana Kolar

    15. 6. 2016  |  Kultura

    Peti festival plesnih perspektiv

    Plesni teater Ljubljana med 16. in 19. junijem pripravlja festival plesnih perspektiv, ki so ga letos poimenovali Ukrep Za, na njem pa se bo zvrstilo 15 dogodkov, 18 avtorjev, 49 nastopajočih. Na festivalu pod umetniškim vodstvom Žive Brecelj, Andreje Koapč, Sinje Ožbolt in Katje Somrak, se bodo predstavili avtorji in avtorice, ki vztrajajo v razvijanju lastne ideje; s čimer (kljub vsemu) ustvarjajo perspektive za sodobni ples.

  • Damjana Kolar

    14. 6. 2016  |  Kultura

    Večerov oder na Lentu

    Na Večerovem odru na Lentu bo 26. junija nastopila avstralska folk punk skupina The Rumjacks, ki je lani v okviru evropske turneje doživela prelomnico v svoji karieri, saj je navdušila več kot 50.000 obiskovalcev. Velik uspeh doživlja tudi letošnja turneja, v okviru katere se bodo ustavili tudi v Mariboru, zato jih že uvrščajo ob bok dvem največjim tovrstnim folk punk skupinam Dropkick Murphys in Flogging Moly.

  • Damjana Kolar

    14. 6. 2016  |  Kultura

    Portreti iz Shoreditcha

    Od 15. do 30. junija bo v Kinu Šiška na ogled razstava britanskega fotografa Mika Crawforda, ki dokumentira več kot štiri leta gostovanj slovenskih umetnikov v Londonu. Rezultat je 52 portretov likovnih umetnikov in pesnikov kot modnih oblikovalcev in filmskih režiserjev, ki jih je fotograf posnel na različnih lokacijah v Shoreditchu in bližnji okolici, zato izražajo raznolikost tega živahnega in zgodovinskega predela vzhodnega Londona.

  • Damjana Kolar

    13. 6. 2016  |  Kultura

    Mladinin oder na Lentu

    Na obrežju reke Drave bo med 24. junijem in 2. julijem potekal 24. Festival Lent, ki velja za največji slovenski festival na prostem. V okviru festivala se odvija več festivalskih sklopov, ki bodo tudi letos ponudili žanrsko pisano paleto prireditev. Eno od prizorišč je tudi Mladinin oder - prizorišče vzhajajočih zvezd v Jazz klubu Satchmo, namenjen mladim glasbenikom in skupinam, ki šele začenjajo svojo pot. Na njem bodo 24. junija nastopili: Emiljo A. C., Naji & Sunny & Sun, Mitja Miklič, scottsmvnsion, Amo in Lang.

  • Damjana Kolar

    13. 6. 2016  |  Kultura

    Festival filmov z migrantsko tematiko

    Festival  migrantskega filma, ki ga ob svetovnem dnevu beguncev že sedmo leto zapored organizira Slovenska filantropija, bo v Ljubljano in nekatere druge kraje po Sloveniji ponovno pripeljal projekcije in spremljevalne dogodke, ki osvetljujejo različne teme in plati migracij, azila, življenja beguncev ter integracije priseljencev v novo družbeno okolje." Potekal bo med 15. in 20. junijem v Kinodvoru in Slovenski kinoteki v Ljubljani, festivalske filmske projekcije pa si bodo lahko ogledali tudi v Črnomlju, Murski Soboti, Vipavi, Žalcu, Metliki, Logatcu in Novem mestu.

  • Damjana Kolar

    11. 6. 2016  |  Kultura

    Slovenska in kitajska sodobna umetnost v Mariboru

    V Umetnostni galeriji Maribor je do 14. avgusta na ogled razstava z naslovom Zemlja je ploščata, ki predstavlja slovensko in kitajsko sodobno umetnosti, nastala pa je v sodelovanju z Akademijo za filmsko umetnost iz Pekinga kot del mednarodnega projekta med Slovenijo in Kitajsko. Razstava, ki temelji na kuratorskem dialogu Peng Fenga, kitajskega kuratorja in profesorja umetnostne teorije ter Brede Kolar Sluga, kuratorice in direktorice UGM, bo med 10. in 22. septembrom na ogled tudi v Today Art Museum v Pekingu.

  • Damjana Kolar

    10. 6. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Klubsko dogajanje za petek in soboto.

  • Damjana Kolar

    9. 6. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Izbor dogodkov od 9. do 11. junija.

  • Damjana Kolar

    8. 6. 2016  |  Kultura

    Zaključek 60. sezone

    Kot zadnjo premiero letošnje sezone je Slovensko mladinsko gledališče uprizorilo predstavo mi, evropski mrliči, v kateri dramatičarka Simona Semenič in režiser Sebastijan Horvat stopata v dialog z Dušanom Jovanovićem ter njegovimi Žrtvami mode bum-bum iz sedemdesetih let, vendar sta močno vpeta v sedanjost. Zdi se, da se nekako strinjamo, da so razmere daleč od tega, da bi bile dobre, pa vendar imamo vtis, da bi stvari lahko bile tudi slabše. Vsi se zavedamo katastrofalnih posledic ekonomske in politične krize, krize legitimnosti institucij Evropske unije, vedno večje ogroženosti zaradi podnebnih sprememb ... Vendar je videti, da nas uspešno prepričujejo, da je nekje drugje (ali v nekem drugem času bilo) vseeno slabše. Ali, kot piše Simona Semenič, "do grla smo v dreku, vendar vseeno plavamo."

  • Damjana Kolar

    7. 6. 2016  |  Kultura

    Slovenia Press Photo 2016

    Letošnji festival bo poleg razstav Slovenski nagrajenci World Press Photo 1977-2016 (Joca Žnidaršiča, Matica Zormana in Matjaža Krivica) v Galeriji Fotografija in Pulitzerjevih nagrajencev 2016, ekipe Reutersa, v Galeriji Kresija, obsegal tudi razpravo z gosti festivala na temo fotografije in medijev v luči trenutne begunske in migrantske krize. Mednarodno žirijo natečaja Slovenia Press Photo 2016 sestavljajo: Reinhard Krause (globalni vodja fotografije pri Reutersu), Sophie Batterbury (urednica fotografije pri i Newspaper, prej pri The Independentu) in svetovno znana fotografa Daniel Etter in Aris Messinis, ki sta za svoje delo prejela že številna priznanja. 

  • Damjana Kolar

    6. 6. 2016  |  Kultura

    Kinodvorišče odpira žurerska komedija Ta nora 80a

    V atriju Slovenskih železnic v Ljubljani bo od 8. junija do 4. julija tudi letos obratoval letni kino Kinodvora - Kinodvorišče, ki bo ponudil pet premier (Odprto morje, Chevalier, Janis Joplin: Otožno dekle, Ryuzo in sedem veličastnih) in večer slovenskega kratkega filma. Sedmo edicijo bodo odprli z žurersko komedijo z malo baseballa in veliko piva Ta nora 80a v režiji Richarda Linklaterja. Gre za "duhovno nadaljevanje" njegove komedije o odraščanju Zadeti in zmedeni, ki zamenja sedemdeseta za osemdeseta in srednješolsko negotovost za bežen, a slasten občutek nepremagljivosti, ki zaznamuje zgodnja študijska leta.

  • Damjana Kolar

    4. 6. 2016  |  Kultura

    Osmi trienale sodobne umetnosti U3 prestopa nacionalni okvir

    V Moderni galeriji v Ljubljani je do 18. septembra na ogled 8. trienale sodobne umetnosti U3 z naslovom Onkraj naše oble. Kustos letošnjega trienala je Boris Groys, filozof in ena najbolj uglednih osebnosti s področja umetnostne kritike in teorije medijev. Glavna tema trienala je kozmos, ki v naši kulturni imaginaciji deluje kot beseda za nevarnost končnega izumrtja vsega življenja na Zemlji, obenem pa tudi za najskrajnejše utopične težnje k vsesplošni harmoniji.

  • Damjana Kolar

    3. 6. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Klubsko dogajanje za petek in soboto.

  • Damjana Kolar

    2. 6. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Izbor dogodkov od 2. do 5. junija.

  • Damjana Kolar

    1. 6. 2016  |  Kultura

    Festival (pre)drznih performativnih umetnosti

    Po uspešnih potujočih plesno-umetniških manifestacijah Pajek/Spider, ki so med leti 2010 in 2015 v organizaciji produkcijskega kolektiva Pekinpah potekale v Lyonu, Berlinu, Atenah, Bruslju in Zagrebu, se Pajek 2. in 3. junija ponovno vrača v Ljubljano. Peto nadaljevanje mednarodnega festivala (pre)drznih performativnih umetnosti, bo potekalo v Španskih borcih, kjer se bo zvrstilo sedem novih mednarodnih plesnih predstav in performansov, festival pa se bo zaključil z brezplačnim performansom v trajanju na skrivni lokaciji.

  • Damjana Kolar

    30. 5. 2016  |  Kultura

    Dvanajsti Kino Otok

    Izola bo med 1. in 5. junijem že dvanajstič gostila mednarodni festival Kino Otok, ki bo tudi letos predstavil nabor igranih in dokumentarnih filmov z različnih koncev sveta, ki drugače v filmski industriji niso tako opazni. Festival, ki se je najprej začel s filmi iz Afrike, Azije, Latinske Amerike in Vzhodne Evrope, se je skozi leta približal evropskemu filmu. Čeprav tokratne izdaje niso zastavili tematsko, sta se izkristalizirali dve rdeči niti: človeško dostojanstvo in ženske tematike.

  • Damjana Kolar

    28. 5. 2016  |  Kultura

    Neokrnjene lepote sveta

    Kot enega glavnih kulturnih projektov Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope, bodo Muzej in galerije mesta Ljubljane od 31. maja do 31. avgusta gostili razstavo Geneza, znamenitega brazilskega dokumentarnega fotografa Sebastiãa Salgada. Razstava, ki jo je kurirala in oblikovala Lélia Wanick Salgado, je rezultat fotografovega večletnega raziskovanja in obsega 245 črno-belih fotografij. S tem delom je fotograf želel človeštvu pokazati možno pot posameznikovega ponovnega odkrivanja samega sebe in narave.

  • Damjana Kolar

    27. 5. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Klubsko dogajanje za petek, soboto in nedeljo.

  • Damjana Kolar

    26. 5. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Izbor dogodkov od 26. do 29. maja.

  • Damjana Kolar

    25. 5. 2016  |  Kultura

    Plesni večer skupine Bodhi Project

    V okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz v produkciji Zavoda EN-KNAP, ki predstavlja vrhunsko mednarodno produkcijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti, bo 30. maja ob 20.00 v Španskih borcih gostovala plesna skupina Bodhi Project Eksperimentalne akademije za ples iz Salzburga (SEAD). Na ogled bosta dve predstavi: Fragile Matter (Krhka snov), koreografov Christine Gouzelis in Paula Blackmana ter Ubuntu Site Ostheimer.

  • Damjana Kolar

    24. 5. 2016  |  Kultura

    Zaključna razstava šole Svet umetnosti

    V Galeriji Škuc bo od 26. maja do 12. junija na ogled razstava 15. leta Šole za kustose in kritike sodobne umetnosti Svet umetnosti, edinega programa v Sloveniji in širši regiji srednje, vzhodne in južne Evrope, ki je namenjen praktičnemu in teoretičnemu izobraževanju na področju sodobne umetnosti. Razstava z naslovom Osebno bo predstavila novejšo produkcijo mladih umetnic in umetnikov s področja vizualnih umetnosti. Sodelujejo: Boris Beja, Živa Božičnik Rebec, Nina Čelhar, Neža Knez, Maruša Meglič, Tejka Pezdirc, Pila Rusjan & Dejan Štefančič.