Uredništvo

  • Uredništvo

    24. 2. 2020  |  Kultura

    Filmi o alpinizmu in plezanju

    Med 24. februarjem in 1. marcem bo v Ljubljani, Domžalah, Celju, Radovljici in Slovenski Bistrici potekal 14. Festival gorniškega filma, ki v tekmovalnem programu prinaša kar 37 filmov iz 20 držav v štirih kategorijah: alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura. Rdeča nit letošnjega gorniškega praznika v dolini so celovečerni filmi, vsebinsko prednjačijo filmi o gorski kulturi in naravi, pečat bodo dodale ženske, protagonistke v več filmih, na svoj račun pa bodo prišli tudi ljubitelji alpinističnih, plezalnih in popotniških zgodb - tako v filmih kot na predavanjih Jima Doninija, Jere Musič, Davida Debeljaka, Milana Romiha in Tomaža Jakofčiča ter spominskem večeru prvih himalajskih odprav

  • Uredništvo

    23. 2. 2020  |  Družba

    »Slovenski mediji o zasebnem življenju politikov večinoma ne poročajo«

    "Dejstvo je, da naši mediji v resnici o zasebnem življenju politikov večinoma ne poročajo. Če bi pogledali slovenske medije, če pogledate tematike, tudi v tabloidnih medijih, in če bi sodili po njih, potem v slovenskem prostoru ni mamil in ni spolnih afer, ker o tem naši mediji ne poročajo. Naši tabloidi imajo najboljše naklade, kadar pride do klasičnih sosedskih sporov, kadar pride do klasičnih napadov, nasilja in umorov. To so zelo medijsko uspešne nakladne zgodbe. Ko gre za zasebno življenje politikov, poročanja o tem praktično ni, razen tistega, kar politiki sami želijo. Pred volitvami bodo vsi spustili kamero v kuhinjo. Se spomnim, da so politiki pred leti povabili novinarje v hišo in jim razkazovali tudi kopalnice in spalnice. Torej, ko gre za prostovoljno razkazovanje, mediji pri tem sodelujejo, ko gre pa za razkrinkavanje oz. poročanje, pa tega ni. Ne pravim, da bi moralo biti, na neki način je prav, da tega ni, je pa gotovo, da lahko takšna ignoriranca ni posledica liberalnosti, temveč bolj oportunosti in nekakšnega sožitja s politiki, lastniki in njihovimi interesi."

  • Uredništvo

    23. 2. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #5

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih.

  • Uredništvo

    23. 2. 2020  |  Politika

    »Elite so ustvarile svet, v katerem se morajo bati ljudstva in se skrivati pred njim«

    "Prejšnji teden so imeli v Münchnu "varnostno konferenco". To je tako, kot da bi kakšna mesarija organizirala vegetarijanski piknik, le še huje. Zbrali so se predstavniki sil, ki ogrožajo mir in varnost po vsem svetu: sil, ki vojskujejo agresivne vojne, intervenirajo v drugih državah in grobo posegajo v njihove notranje zadeve, izvajajo vojaške pritiske in zunajzakonske eksekucije, organizirajo, podpirajo in ščitijo terorizem, okupirajo tuja ozemlja in ropajo naravne vire, destabilizirajo politično življenje v državah, ki jim niso pokorne, jih dušijo z ekonomskimi sankcijami in blokadami, kršijo in razveljavljajo mednarodne varnostne pogodbe, vlagajo neizmerna sredstva v oboroževanje in sprožajo novo oboroževalno tekmo, stopnjujejo mednarodne napetosti ter zavračajo reševanje problemov s političnim in diplomatskim dogovarjanjem."

  • Uredništvo

    23. 2. 2020  |  Kultura

    Pretresljive Mušičeve risbe iz koncentracijskega taborišča Dachau

    V Moderni galeriji v Ljubljani bodo 27. februarja ob 19.00 odprli razstavo Zorana Mušiča z naslovom Obsojeni na upanje – risbe iz Dachaua iz leta 1945, ki bo na ogled v sklopu stalne razstave umetnosti 20. stoletja. Zbirko 23 risb je 20. julija 2016 v arhivu na tržaškem sedežu Vsedržavnega združenja partizanov Italije (VZPI-ANPI) povsem naključno našel tržaški zgodovinar in raziskovalec Franco Cecotti, še eno Mušičevo risbo iz taborišča pa so odkrili v arhivu Deželnega inštituta za zgodovino odporništva Furlanije - Julijske krajine v Trstu. Kustos razstave: Marko Jenko.

  • Uredništvo

    22. 2. 2020  |  Družba

    Kam pelje pristajanje družbe na napadanje novinarjev in žvižgačev?

    Kam pelje pristajanje družbe na napadanje novinarjev, novinark, žvižgačk in žvižgačev? O tem bodo spregovorili protestniki in protestnice pred ambasado Velike Britanije (TR3) v Ljubljani, ki bo v ponedeljek, 24. februarja, ob 15. uri. Gre za "globalni protest proti kriminalizaciji novinarstva", ki bo potekal na prvi dan sojenja soustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu. Ob tem bodo po vsem svetu potekali shodi za svobodo tiska, svobodo govora ter Assangeovo osvoboditev. 

  • Uredništvo

    22. 2. 2020  |  Družba

    »Slovenija ima največjo kvadraturo trgovskih centrov na prebivalca v EU«

    "Trgovska veriga Lidl je 20. februarja 2020 odprla svojo šestdeseto poslovalnico v Sloveniji. Dogajanje sem opazoval skozi okno. Kadarkoli sem dvignil pogled od dela, se je pločevina širila kot plesen na pospešenem posnetku. Prešinilo me je, da sem v časovnem stroju: je to začetek devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko tuje podjetje odpira prvo trgovino, napolnjeno in urejeno po zahodnih standardih in ljudstvo plane na potrošništvo s človeškim obrazom? Ne, to je leto 2020, torej tri desetletja kasneje – in prizori so še vedno isti. Osemdeset Hofrov, šestdeset Lidlov, nešteto vseh ostalih, velikanski trgovski centri, največja kvadratura trgovskih centrov na prebivalca v Evropski uniji – ljudje pa še vedno pridrvijo in hodijo drug po drugem. Pri nas češke sanje še vedno trajajo."

  • Uredništvo

    22. 2. 2020  |  Kultura

    »Ljudem moramo dati čas, da nas začnejo pogrešati«

    "Tudi v naših zasebnih življenjih velja, da ljudem moramo dati čas, da nas začnejo pogrešati. Podobna logika je bila takrat aplikativna za najino kariero. Verjamem, da so naju po prihodu z Evrovizije imeli vsi dovolj. Tudi, ko sam poslušam najino skladbo dva meseca, jo imam na koncu dovolj. Po Evroviziji sva si želela počitka in takrat bi morala še bolj trdno vztrajati pri tem. Morala bi spakirati, se odpeljati na morje in za dva meseca izklopiti telefona."

  • Uredništvo

    20. 2. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! Tudi tretja vlada Janeza Janše lahko škodi nacionalnim gospodarskim interesom. Naslovnico je oblikoval Uroš Abram. Od 21. februarja že pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov in na naši spletni strani. Vabljeni k branju! #Mladina8

  • Uredništvo

    20. 2. 2020  |  Politika

    Roman Končar: »Sram me je v dno moje nevedno-nedolžno-nebogljene duše«

    "Vi, podpisnice in podpisniki tega intelektualno spačenega kvazi-inteligentnega spačka, ubesedenega in zapisanega, ste vse prej kot "sol naroda". Garant! Vi in Ve ste solna kislina, ki zlovešče, celo kataklizmično najeda narodovo zdravo samobit, ki pobalinsko, samoljubno-egoistično in barabinsko brani neubranljive branike večdesetletnih privilegijev, ki so vam bili – to je zdaj več kot očitno! – za vaše nečloveško hlapčevstvo “režimu” podeljevani vseskozi in vedno znova."

  • Uredništvo

    20. 2. 2020  |  Družba

    »Danes je trend, da je dobro biti nesramen in silno egoističen«

    "V današnjem času vidimo trend tega, kako dobro je biti nesramen, kako dobro je biti silno egoističen, to je nek model, ki ga recimo videvamo tudi v Trumpovi kampanji. Te vrednote je ponotranjilo veliko ljudi, pa tudi medicina, ki je našla cel kup razlogov, zakaj starejših ljudi ne zdraviti ali pa jih že pri diagnostiki obravnavati drugače kot mlajše."

  • Uredništvo

    19. 2. 2020  |  Politika

    Orban: »Liberalci so le komunisti z diplomo«

    "Liberalcev ni. Liberalci so le komunisti z diplomo. Če bi poslušali njihov nasvet, bi bila Madžarska zdaj v bolnišnici, priključena na posojilne cevke IMF-a in Bruslja, dolžniška pipica pa bi bila v rokah Georgea Sorosa."

  • Uredništvo

    19. 2. 2020  |  Družba

    »Ne googlajte nikoli, kadar vas kaj skrbi«

    "Pacienti pogosto preverjajo svoje stanje po internetu in lahko rečem, da so mnogo bolj informirani o posameznih zdravstvenih stanjih kot v preteklosti. Problem pa nastane, kadar gre za iskanje lastne diagnoze na podlagi lastnih simptomov. Ti so praviloma nespecifični in diagnostika pri zdravniku vključuje splošno in ciljano spraševanje, pregled in še morebitne diagnostične preiskave. Pri brskanju po internetu pa nas zasuje ogromna količina informacij, ki praviloma namigujejo na neozdravljive bolezni ali neizbežno smrt tudi pri zelo banalnih simptomih, ker zadetki spletnih iskalnikov seveda ne delujejo kot zdravniški um, ampak so med njimi praviloma resne bolezni, saj zadetek "nič ti ni" nikogar ne zanima. Ta nekritična »kvaziinformiranost« pogosto kvari kvaliteto življenja ljudem in povzroča nepotrebne strahove, zato predlagam vsem svojim bolnikom: ne googlajte nikoli, kadar vas kaj skrbi."

  • Uredništvo

    18. 2. 2020  |  Kultura

    Umrl je glasbenik Janez Zmazek - Žan

    V 67. letu starosti je umrl Janez Zmazek - Žan, slovenski rock kitarist in vokalist. Rodil se je 17. avgusta 1952 v Ljubljani. Nekaj časa je bil celo član zasedbe Buldožer, leta 1989 pa se je pridružil skupini Don Mentony Band, kjer je sčasoma prevzel tudi vodilno avtorsko in pevsko vlogo. 

  • Uredništvo

    18. 2. 2020  |  Politika

    »Izrael nas ne ubija, ker protestiramo. Ubija nas, ker nas lahko«

    "Izrael čuti, da lahko naredi karkoli želi, pa ne bo občutil posledic, ne bo kaznovan. Čuti, da je nad zakoni in mednarodnim pravom, zato nadaljuje s politikami okupacije, izgonov in apartheida. Prav tu tiči odgovornost vlad drugih držav – morale bi prenehati podpirati izraelski apartheid. Sedaj podpirajo izraelske kršitve mednarodnega prava, ki nasprotujejo tudi evropskim vrednotam in načelom. Palestinci in Palestinke smo seveda žalostni, ker nas ubijajo – a Izrael nas ne ubija, ker protestiramo. Ubija nas, ker nas lahko. In tako je bilo že na samem začetku, ko je nas in naše prednike pregnal z domov, izvršil pokole, vzpostavil okupacijo, nas pregnal na vse manjša in manjša območja."

  • Uredništvo

    18. 2. 2020  |  Kultura

    Iztok Mlakar: »Slovenci smo narod s posebnimi potrebami. Moti nas vse.«

    "Ni zanesljivo, da je te kosmate verze res napisal Prešeren, lahko da so jih drugi, to se je dogajalo. Ampak zanimivo je, da so v 19. stoletju to imeli za kvante, ki so jih nekateri mirno pustili skozi, v 21. stoletju pa okrog istih verzov toliko prahu. Moti nas vse. Slovenci smo narod s posebnimi potrebami."

  • Uredništvo

    18. 2. 2020  |  Kultura

    Bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije

    Ali je oblikovalska razstava lahko intimno doživetje in razmislek posameznika? Ali virtualni pogled posamezniku lahko nadomesti socialna in fizična razmerja med ljudmi in njih do morebitnih različnih predmetov in ustvarjalnega sveta? Ta vprašanja in razmerja so izziv, ki ga z bienalno razstavo želijo izpostaviti v Društvu oblikovalcev Slovenije, ki se pod tokratnim naslovom MMXX sooča z razmerji med virtualnim in realnim. Oblikovalska razstava se spremeni v oder, ki jasno (ra)zmeji zunanji svet od notranjega, v kateri kot glavni igralec nastopa oblikovanje v vseh svojih manifestacijah; od intimnega sveta do prisotnosti končnega v realnosti uporabnikov.

  • Uredništvo

    17. 2. 2020  |  Politika

    Znanstveniki in akademiki: »Janša je nevaren za slovensko demokracijo« 

    Ddr. Rudi Rizman in 75 uglednih imen iz znanstvenega in akademskega življenja, med njimi osem nekdanjih rektoric in rektorjev, je danes podpisalo javno pismo, v katerem izražajo veliko državljansko zaskrbljenost nad političnim dogajanjem v Sloveniji. Javno pismo, ki ga v celoti objavljamo spodaj (kot tudi celoten seznam podpisnic in podpisnikov) so naslovili »Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo!«.

  • Uredništvo

    17. 2. 2020  |  Politika

    Večina volivcev proti potencialni Janševi vladi 

    Krepka polovica vprašanih (57,9 %) v javnomnenjski raziskavi, ki jo je za časnika Večer in Dnevnik opravila agencija Ninamedia, meni, da bi bil v državnem interesu takojšen razpis predčasnih volitev. Manj, tretjina vprašanih pa je je prepričana, da bi morali oblikovati novo vladno koalicijo in vlado. Volivke in volici torej s precejšnjo nenaklonjenostjo gledajo proti strankam NSi, DeSUS in SMC, ki se pogajajo za vstop v novo vlado pod vodstvom Janeza Janše.

  • Uredništvo

    17. 2. 2020  |  Politika

    Marjan Šarec: »Še leta 2018 so se vsi zaklinjali, da z Janezom Janšo ne gredo v vlado«

    "Računal sem na besede iz 2018, ko so se vsi zaklinjali, da z Janezom Janšo ne gredo, in če se bodo tega držali, potem se nimajo kaj veliko pritoževati. Je pa res, da v tej vladi nisem želel biti kriv čisto za vse. Vsakemu sem pač poskušal ugoditi, kolikor se je pač maksimalno dalo. Spomnimo se zadeve SODO poleti, Alenka Bratušek, takrat sem jo podprl. Podprl sem Zdravka Počivalška pri turističnem holdingu. Podprl sem SD pri kulturnem evru. Podprl sem tudi DeSUS v nekaterih upokojenskih zadevah. Tako da sem skušal biti toliko širok in poskušal nekako to družino držati skupaj, naredil tudi kakšno napako, zagotovo – kdo je ne – ampak nazadnje so se številke pokazale takšne, kot so se. In zato menim, da so predčasne volitve najboljša možna izbira, glede na to, da je SDS tudi za te moje partnerje govoril, kako smo vsi skupaj najbolj nesposobni v zgodovini Slovenije. Tako da ne vem, kako si zdaj tako želi sodelovanja."

  • Uredništvo

    16. 2. 2020  |  Politika

    Janez Janša: »Osla lahko našemite v konja, ampak s tem na konjski dirki ne morete zmagati«

    "V Sloveniji smo šli trikrat zapored na predčasne volitve, tudi četrte so blizu, po vsej verjetnosti, grem stavit s komerkoli, da bomo spet priča poizkusu podobnega vzorca … kljub arabskemu pregovoru, ki pravi, vi lahko osla našemite v konja, če to naredite dobro lahko to stvar celo prodate na sejmu, ampak s tem na konjski dirki ne morete zmagati. Ko pride do dirke, se na semaforju pokažejo rezultati in poberejo stave, zatem pa mora miniti nekaj časa, da se lahko kaj podobnega ponovi."

  • Uredništvo

    16. 2. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #4

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih.

  • Uredništvo

    16. 2. 2020  |  Družba

    »Črni ponedeljek je bil, ko so vsi trije glavni dnevni časopisi na naslovnicah objavili isti oglas«

    "Veš, da je nekaj narobe. A si rečeš, dobro, se zgodi. A čez čas se to ponovi, naslovnica spet nima novic, nima fotografij, ampak je zgolj oglas. Tedaj sem spoznal, da to ni enkratni dogodek, ampak postaja pravilo. In da kapital prevzema mesto novice. Prevzema mesto udarne naslovnice. Črni ponedeljek je bil, ko so vsi trije glavni dnevni časopisi na naslovnicah objavili črno-bel oglas trgovinske verige. Povozili, degradirali, zanemarili, ubili so dostojanstvo branže, novinarjev, fotografov, kolegov."

  • Uredništvo

    15. 2. 2020  |  Politika

    »Tito je umrl prepozno«

    "Tito je umrl prepozno. Če bi umrl prej, okoli leta 1970, bi morda obstajala možnost, da država preživi, saj so bile na oblasti bolj razsvetljene elite, ki so med seboj še govorile in ki ne bi dovolile vojne, kakršna se je zgodila. Toda, ker Tito ni umrl, je pa tiste elite odstavil, so se na Hrvaškem, v Srbiji in tudi v Sloveniji razvile velike frustracije oziroma prikrit nacionalizem."

  • Uredništvo

    15. 2. 2020  |  Družba

    »Zdaj vem, da imajo ženske, ki nočejo imeti otrok, prav«

    "Pred nekaj leti sem si še mislila, da so mlade ženske, ki v ta svet nočejo roditi otrok, razvajene. A zdaj vem, da imajo prav. Če bi bila v teh časih mlada in bi se odločala za otroke, bi se najbrž počutila enako. Če bi se nenehno spraševala o tem, ali bodo čez deset let še imeli pitno vodo, o tem, ali bomo klimatski begunci, na katere bodo streljali pred švedsko mejo, o tem, ali nas bo zlom svetovnega bančništva pustil brez vsega, bi tudi jaz tako razmišljala. Je že res, da so imeli ljudje nekdaj otroke tudi med vojnami, kot je res tudi, da bi bilo morda dobro, da bi se človeštvo ohranilo. A le če ima v sebi še kaj dobrega. Če nima, ni nič narobe, da nas narava izloči. Ne, v teh časih imeti otroke res ni lahko."

  • Uredništvo

    14. 2. 2020  |  Politika

    Šarec: »Mediji SDS se dokazano financirajo iz Madžarske, da o spornih kreditih niti ne govorim«

    Marjan Šarec, ki po odstopu s funkcije predsednika vlade še vedno opravlja tekoče posle, je na Facebooku objavil zapis, v katerem slovensko javnost sprašuje, ali želimo imeti Orbanovo ali suvereno Slovenijo. "Zanimiva je slovenska politika, težko jo je razumeti. Stranka SDS je začela sestavljati vlado in kaj hitro se je začelo govoriti o ponudbah. Nekateri menimo, da je ni ponudbe, ki bi nas premamila, ker imamo dostojanstvo in zgodovinski spomin. Drugi menijo drugače, kar je njihova pravica. Vendar se pravica enega konča tam, kjer se začne pravica drugega," je poudaril Šarec. 

  • Uredništvo

    14. 2. 2020  |  Politika

    Janša bi se spet vmešaval v uredniško politiko neodvisnih časopisov

    V pogovoru z mediji je novinarka Dnevnika Meta Roglič Janezu Janši zastavila običajno novinarsko vprašanje, ki se je nanašalo na sobotni svet stranke SDS, kjer je predvidena slavnostna akademija ob 31. obletnici ustanovitve SDS. Janša sicer omenjeno novinarko (kot tudi številne druge, ki ne pišejo tako kot on narekuje) javno napada že več let. Leta 2017 je na Twitterju denimo zapisal sledeče: "Meta Roglič je ravno toliko profesionalna novinarka kot je Janez Zemljarič humanitarec." Včeraj pa je na spletu ponovno objavil njeno fotografijo ter pripisal: "Preveč piva?" ... 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/759837613&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Uredništvo

    13. 2. 2020  |  Politika

    Levica: »Kljub temu, da vlada opravlja le tekoče posle, minister Poznič iz vrst SD še naprej kadruje«

    "Če pod drobnogled vzamemo razmere na ministrstvu za kulturo, ki ga v tem mandatu vodi SD, hitro ugotovimo, da se tam pravzaprav ukvarjajo bolj s kadrovanjem kot z napovedanimi vsebinskimi in sistemskimi ukrepi po katerih kultura kliče. Res je da so sprejeli zakon o kulturnem evru in vzpostavili dialog z nevladnim sektorjem, a kaj ko se vse to dogaja v senci afer. To je že drugi minister za kulturo v tem mandatu, saj je prvi, Dejan Prešiček odstopil zaradi obtožb mobinga. Pod novim ministrom Zoranom Pozničem pa odmeva afera v zvezi s političnim kadrovanjem v nacionalnih javnih zavodih na področju kulture in umetnosti (muzejih, galerijah, operi, filharmoniji)," so danes v izjavi za javnost zapisali v Levici. 

  • Uredništvo

    13. 2. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    JUTRI izide nova MLADINA! Komu bo lojalna politika, ki bo prišla na oblast s finančno podporo tuje države? Naslovnico je oblikoval Damjan Ilić, fotografija pa je delo Boruta Krajnca. Več si preberite v letos že 7. številki Mladine, ki bo od 14. februarja na voljo pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov in na naši spletni strani!

  • Uredništvo

    13. 2. 2020  |  Politika

    Borut Pahor: »Nekaj trenutkov, več kot običajno, sva si ostala v objemu«

    "Hrvaška predsednica in prijateljica Kolinda Grabar-Kitarović je izbrala Slovenijo za zadnji, poslovilni, obisk pred iztekom njenega mandata. To je bilo najino 39. srečanje. Zato je bilo slovo še toliko bolj čustveno, objem pa prav poseben. Nekaj trenutkov, več kot običajno, sva si ostala v objemu. To je bilo iz srca. V petih letih sva bila skupaj v dobrem in slabem. Srečno Kolinda!"