Grega Repovž

Grega Repovž

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    5. 8. 2016  |  Mladina 31  |  Uvodnik

    Dvojni kriteriji

    Dve leti Slovenija ni več v krizi, a varčevanje se nadaljuje. Pri čemer argument vlade, da s trdim nadzorom proračuna zagotavlja stabilnost javnih financ, načeloma drži: v trenutku, ko bi se trošenje države že delno nesorazmerno povečalo, bi to pograbile ocenjevalne agencije kot negativen in alarma vreden podatek, slovenski mediji bi v svoji znani maniri to razpihnili, omenjene agencije bi nato citirale medije in domnevno črno stanje slovenske ekonomije in še zaostrile negativne ocene, ker tako pač poročajo slovenski mediji itd. Spirala neumnosti, tako danes deluje ta svet. V tem smo že bili.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    29. 7. 2016  |  Mladina 30  |  Uvodnik

    Kdaj vržeš bombo?

    »Radi pozabljamo, da v trpljenju ni nič odrešilnega: če si žrtev na dnu družbene lestvice, še ne postaneš nekakšen vzvišeni glas moralnosti in pravičnosti.« 
    —Dr. Slavoj Žižek, 22. januarja 2016, po silvestrskih spolnih napadih v Kölnu

    Evropski pogled na begunce in priseljence je res svetopisemski. Pač, pričakujemo, da bodo svoje trpljenje in odnos naših družb do njih prenašali kot Jezus: da bodo odpuščali nam, ki moramo živeti svoja urejena življenja, da bodo razumeli nas, ki si ne moremo privoščiti pogleda na njih, da bodo razumeli naš strah, tudi rasizem, naše zavračanje, naš dogovor s Turčijo, naš naraščajoči nacionalizem in naše vse bolj eksplicitno sovraštvo. In če so enaki kot mi?

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    22. 7. 2016  |  Mladina 29  |  Uvodnik

    Bes, bes

    Ker smo leta 2016, ženske ne tolerirajo seksističnih izpadov. Zveni stavek, ukraden z menija kanadskega premiera Justina Trudeauja, neumno? A to je vse, kar je mogoče o tem povedati. Danes se takšne stvari ne tolerirajo. Včasih so ženske zavzdihnile, stisnile ustnice in nekako pozabile. Danes pa ne. Ima kdo s tem težave? Res je, leta 2016 smo. A ko intelektualna elita začne na podlagi primera zavrženega seksizma pozivati k »odstranitvi« starih prdcev, češ problem so ti starejši, se velja zdrzniti. Opala! Vsak ima svojega cigana, kajne? Vsak ima koga, na kogar lahko počez vrže pripombo, eni pač na ženske, drugi na geje, tretji na begunce – a da potem tako spodrsne ravno tistim, ki so glas, na katerega vedno računamo, dejanska intelektualna elita današnjega trenutka?

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    15. 7. 2016  |  Mladina 28  |  Uvodnik

    Odhod prvokategornika

    Vlado zapušča njen edini prvokategornik, finančni minister. Edini politik z zgodovinskim spominom, z nedvomnim ugledom na svojem področju tako v akademskih kot mednarodnih političnih krogih. Je brezhiben strokovnjak, to je dokazal že drugič. To ne pomeni, da se moramo strinjati z vsako njegovo potezo, daleč od tega. Do socialnih ukrepov je bil trd, čeprav tudi ta očitek ni čisto resničen: ne gre pozabiti, da je sprostil rast plač, česar si pod pritiskom Evropske unije doslej ni drznil storiti nihče od ministrov v času krize. Šele čas bo pokazal razliko med tem, kar je deklarativno govoril, in tem, kar je počel. Dejstvo je, da mu je primanjkljaj uspelo zmanjševati ob rasti odhodkov. Že danes je vidno, da je Sloveniji na pogajanjih z Evropsko komisijo izboril nekatere oprostitve in drugačno finančno politiko, kot jo je zapovedovala komisija, ni pa tega razglašal. Ker bi to škodovalo tako državi kot njemu že v naslednjem krogu pogajanj. Mramor že drugič z ministrskega položaja odhaja z dobrimi rezultati.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    8. 7. 2016  |  Mladina 27  |  Uvodnik

    Kaj pa vedeževalka?

    V senci dogajanja v Luki Koper je predsednik republike Borut Pahor predlagal kandidata za nova ustavna sodnika, Špelco Mežnar in Marka Šorlija. Že ves čas je bilo jasno, da bo predsednik zagotovil mesto kandidatu, ki ga bo podprla SDS, torej Šorliju. Pahorju ne gre pripisovati kakšnega čustvenega vzgiba, naklonjenosti SDS ali Šorliju, gre za preračunljivost. SDS mu je zagotovila tiho podporo pri kandidaturi za predsednika republike, zelo očitno pa na podporo računa tudi ob naslednji, že napovedani kandidaturi, zato pač naredi SDS ali njenemu predsedniku redno kakšno uslugo. Janši Pahor na položaju predsednika republike izrazito ustreza.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    1. 7. 2016  |  Mladina 26  |  Uvodnik

    Dve sliki

    Naravnost pretresljiva je primerjava podob dveh proslav. Tiste prve ob nastanku države, ko je bil ljubljanski Trg republike napolnjen do zadnjega kotička, povabljeni gostje in funkcionarji pa so bili tako blizu množice, da so se lahko z njo tudi pogovarjali, ter tiste, ki smo jo videli prejšnji teden, tokrat na novem ustaljenem prizorišču velikih proslav, ljubljanskem Kongresnem trgu. Tokrat so politično, diplomatsko in gospodarsko elito od mimoidočih – proslave že dolgo niso zasnovane tako, da bi bili državljani nanje dejavno povabljeni, mišljeno je, da si jih ogledajo na televizijskih zaslonih – ločevale ograje, postavljene tako, da stika res ni moglo biti.

  • Grega Repovž

    1. 7. 2016  |  Mladina 26  |  Politika

    Čas za delavsko internacionalo

    Seveda se lahko pridružimo današnjemu vsesplošnemu zgražanju in kazanju s prstom na Britance, poglejte jih, v resnici so rasisti, za to je šlo, ne marajo Poljakov, ne marajo Slovencev, ne marajo Pakistancev … A resnica je pač točno takšna, kot jo nakazujejo Britanci, ki so glasovali za izstop iz Evropske unije: prost pretok delovne sile, kot ga imamo v Evropski uniji in ki je poleg pretoka kapitala in storitev temelj te zveličavne zveze, zanje pomeni nelojalno konkurenco med zaposlenimi, znižuje delavske in socialne pravice prebivalcev in vodi vse, ki na trgu lahko ponudijo le svoje delo, v vse večjo stisko. Priseljenci pri tem seveda niso nič manjše žrtve.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    24. 6. 2016  |  Mladina 25  |  Uvodnik

    Premierovi dobri fantje

    Je mogoče, da po skoraj dveh letih predsednik vlade Miro Cerar ponavlja zgornjo prazno izjavo tudi ob primeru Luke Koper? Mar res misli, da je to izjava, na podlagi katere bodo volivci rekli, da je ta človek vreden njihovega zaupanja? Pa zakaj bi imeli koga za predsednika vlade, če je njegovo osnovno in razširjeno sporočilo, da se ne bo ukvarjal s temeljnim, kar dela neko državo in njen geostrateški položaj v tem stoletju, torej z njenim premoženjem, ter da bo to prepuščal nekaterim drugim ljudem, za katere pa ni pripravljen niti jamčiti, ker češ, saj so neodvisni? Ker še hujša je namreč njegova naslednja napoved: »Če pa se bo ugotovilo, da je katerikoli funkcionar, ki sodi v pristojnost vlade, storil kaj napačnega, bo moral za to odgovarjati.« Kaj če bi se s presojo usposobljenosti svojih sodelavcev, če jim je zaupal odločanje o temeljnih vprašanjih, ukvarjal že zdaj, vnaprej? In kaj je zanj napačna odločitev? Morda le korupcija, ta izpeta floskula? Ali pač uničenje Luke Koper? Ali se diskontirani prodaji NKBM ne reče nekaj napačnega? Je kdo že odgovarjal? Je kdo odgovarjal za vse napačnosti, ki so jih storili glede Telekoma?

  • Grega Repovž

    23. 6. 2016  |  Politika

    In kaj bo 24. junija?

    Danes je že malo pozabljeno, a ko je razpadala Jugoslavija, so bili najbolj neverjetni ljudje, ki so živeli v Beogradu in so od časa do časa obiskali domačo republiko. Daleč od Beograda je bilo vse jasno, procesi v jugoslovanski federaciji vidni, toda tisti v Beogradu, kot da jih niso videli. Zdelo se je, kakor da se delajo, kakor da nočejo videti, kaj se dogaja v državi – vendar se danes zdi, da res niso videli. Ko pa so v nekem trenutku dojeli, da je konec, je bil šok zanje res hud. Nenadoma so se zavedeli, da se jim je v temelju zamajalo življenje, da se morajo odseliti, da se je njihova prihodnost temeljito spremenila. Tako je v prejšnjih mesecih strlo tudi britanske uslužbence v Bruslju – nenadoma se je nekaj tisoč zaposlenih zavedelo, da se bo morda čez nekaj mesecev zanje začelo vse zapletati. Pač osebno so se zavedeli, o čem se sploh vsi pogovarjajo. Saj bo trajalo, a lahko, da je zanje nekega življenjskega obdobja konec. Nenadno spoznanje pač.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    17. 6. 2016  |  Mladina 24  |  Uvodnik

    Misli lokalno, deli državno

    Ilirska Bistrica je pomemben volilni okraj za stranko DeSUS. In ker volitve nikoli niso oddaljene več kot štiri leta, so politične stranke ves čas v pripravljenosti. Ta teden se je izkazalo, kako zelo so pomembne lokalne zadeve ene stranke, cela koalicija se lahko zamaje zaradi njih. Tako je DeSUS odrekel podporo ministrici Anji Kopač Mrak, ker slednja noče vplivati na potek imenovanj v zavodu Dom starejših občanov v Ilirski Bistrici, kot rečeno, pomembnem volilnem okraju stranke. Ali kot je to prostodušno opisal vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša: »Mi želimo na ravni različnih zavodov, kot so domovi starejših občanov in centri za socialno delo, politiko dejansko s prisotnostjo naših predstavnikov na nek način kreirati.« In ko so ga novinarji vprašali, mar gre res za upravljanje prav določenega doma upokojencev, je mirno priznal, da je bila to ena od tem, ki so jo odprli.

  • Grega Repovž

    10. 6. 2016  |  Mladina 23  |  Družba

    Rog, naš najboljši sosed

    Bilo je v soboto zjutraj, 31. oktobra 2015, na vrhuncu begunske krize v Sloveniji. Država je prav tedaj vzpostavljala Šentilj kot točko izhoda beguncev iz Slovenije v Avstrijo, retorika politike pa se je vse bolj zaostrovala. Ljubljanske ulice so bile jutranje opustele. A kdor je hodil po Trubarjevi ulici ob zidu nekdanje tovarne Rog, je zlahka zaznal sicer pridušen vrvež dogajanja na dvorišču. Nenavadno za ta del Trubarjeve je bilo le veliko število različnih kombijev na parkiriščih ob cesti: od popolnoma novih bleščečih mercedesov do na roko prebarvanih in z domišljijo opremljenih. Z eno skupno značilnostjo: polni so bili oblek, opreme in hrane.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    3. 6. 2016  |  Mladina 22  |  Uvodnik

    Smrt ideologije

    Ta teden je Mednarodni denarni sklad (MDS) objavil analizo treh svojih vodilnih makroekonomistov o neoliberalizmu – in slovenski mediji so pretežno, tako kot večina vzhodnoevropskih, uspešno spregledali objavo, kar seveda ni presenečenje. Jonathan D. Ostry, Prakash Loungani in Davide Furceri so vrh pameti MDS, tisti, ki že leta opozarjajo, da je bila dolgoletna politika MDS napačna in da jo je nujno spremeniti, so del ekipe Christine Lagarde, ki kot direktorica sklada že leta bije bitko s skladom samim, namreč njegovo naravnanostjo.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    27. 5. 2016  |  Mladina 21  |  Uvodnik

    Elementarna poštenost

    Velike ljudi prepoznaš po poštenosti do lastnih preteklih dejanj. Da zmorejo s časovne distance tudi na svoja dejanja pogledati skozi neko pošteno prizmo. V Sloveniji imamo politika, ki to sposobnost vedno znova dokaže, tudi na primer, ko govori o svojih partijskih letih. Nobenega samopoveličevanja, opravičevanja, pač trezno umeščanje zgodovine v čas. Nobene pompoznosti, nobene samohvale. Iz Mladininega arhiva je na primer ravno te dni zaradi obujanja spominov na dan mladosti pogledala izjava Milana Kučana iz leta 2007 o plakatni aferi, ki jo je leta 1987 zakuhala slovenska ZSMS z Novim kolektivizmom in s katero je slovenska mladinska organizacija rušila še enega od simbolov komunističnega režima, štafeto mladosti, Kučan pa je bil tisti, ki je s položaja šefa partije namere ZSMS ustavil. In Kučan leta 2007 ni imel težav jasno priznati zgodovine: »Plakatna afera je eden od mejnikov v procesu rušenja jugoslovanskih ritualov, zavračanja vsiljevane ikonografije, opozarjanja na izpraznjenost ideologije in na nesmisle politične prakse. Mlada, intelektualno in politično angažirana generacija v ZSMS, ki se je ideološko neobremenjeno odzivala na realnost doma in v svetu, je to počela sistematično in s tem vztrajno utrjevala prostor slovenski civilni družbi in alternativnim političnim razmislekom.« Prav ta zmožnost je tista, ki mu je toliko let zagotavljala izvoljivost na predsedniški položaj tudi v demokraciji. Pač poštenost.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    20. 5. 2016  |  Mladina 20  |  Uvodnik

    Levica nima več časa

    Se bo Avstrija pridružila falangi držav, kot so Madžarska, Poljska, Finska in Švica, v katerih že zdaj vladajo ali sovladajo skrajni desničarji? To je stavek, ki so ga v članku o Avstriji zapisali novinarji tednika Der Spiegel Hasnain Kazim, Katrin Kuntz, Walter Mayr, Barbara Supp. Nacionalpopulisti zavzemajo eno državo za drugo. V Sloveniji premika volilnega telesa ne bomo še nekaj časa preverili na volitvah, saj so bile zadnjič, leta 2014, vse ključne volitve praktično združene. A premik v volilnem telesu se dogaja tudi pri nas: volilno telo se močno premika proti desnemu populizmu. Premaknil se je v zadnjega pol leta, ko so postale misli, ki so prej veljale za nedovoljene, nespodobne in necivilizirane, del vsakdana. Danes je dovoljeno javno izražati sovraštvo. Danes je dovoljeno javno govoriti rasistično. To je naredila politika. S tem se je največ spremenilo. A brez podlage ne bi šlo.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    13. 5. 2016  |  Mladina 19  |  Uvodnik

    Begunce streljajo, pa zdaj?

    Okrožno sodišče v Haagu je 16. julija 2014 odločilo, da je Nizozemska kot država soodgovorna za poboj 300 Bošnjakov ob genocidu v Srebrenici julija 1995, ker jih nizozemski vojaki niso zaščitili. Po odločitvi sodišča je tako morala nizozemska država sprejeti odgovornost za to, kar se je zgodilo julija 1995, ko sta bili Srebrenica in Žepa uradno varovani območji Združenih narodov, a na koncu postali smrtonosna past, pri čemer so sile Republike Srbske v genocidu pobile skupaj osem tisoč Bošnjakov. Nizozemsko državno sodišče – haaško sodišče za vojne zločine je primer zavrnilo – je zato leta 2014 lastni državi naložilo, da se mora z družinami omenjenih 300 žrtev dogovoriti za odškodnino. Nizozemski vojaki so bili kot del modrih čelad vključeni v mirovne misije Združenih narodov med vojno v Bosni in Hercegovini. A odškodnine so bile le zadnje dejanje, pred tem pa je prav ta odločitev povzročila padec nizozemske vlade, v temelju zamajala politična razmerja med političnimi strankami na Nizozemskem, predvsem pa povzročila dolgotrajna etična prevpraševanja v državi – namreč koliko je za to odgovorna družba s svojim gledanjem stran in zadovoljitvijo z odgovorom, da zločinov niso storili Nizozemci. Dolgo časa je bila Srebrenica kot vprašanje odgovornosti pač odrinjena – nato pa je na Nizozemsko legla odgovornost za ta poboj, najhujši na območju Evrope po drugi svetovni vojni.

  • Grega Repovž

    11. 9. 2020  |  Mladina 37  |  Družba

    Da se – tudi plesati!

    Čeprav v slovenskih medijih kultura plesnih zabav, na katerih domači in tuji didžeji s pogosto virtuoznimi in vrhunskimi nastopi prevzamejo telesa in misli plešočih, še vedno prepogosto velja zgolj za profano zabavo z uporabo različnih spodbujeval, je Slovenija na tem področju zgledno razvita država. Glede na velikost ima res močno razvito klubsko sceno, dobre didžeje in kruje, veliko izvrstnih producentov in organizatorjev, precej zaslug za to ima Metelkova. A koronska kriza je plesno kulturo in veselje do plesa grobo prizadela, saj je na te prireditve vrgla temno senco, ker naj bi bile vir množičnih okužb. Takšno mnenje ni neupravičeno, ampak dokaj utemeljeno. Kako torej narediti rave, ne da bi se teden pozneje razkrilo, da je bil vir množične okužbe? Kako pripraviti večer z dvema, tremi didžeji, ne da bi pri tem plešoči v žaru dobre volje in uživanja v plesu kršili zapovedi in pravila? In ne da bi se morda res okužili? Je to sploh mogoče? Je!

  • Grega Repovž

    27. 12. 2019  |  Mladina 52  |  Politika

    Pregled leta: Srečno, Britanci!

    Kdo je začel, kdo je lagal, kdo je zapletel, kdo je prikazoval Evropsko unijo kot največji problem Velike Britanije in na tem gradil svoje predvolilne gradove, se je to začelo pred dvajsetimi ali štiridesetimi leti, so bili to najprej dolga leta laburisti, kdo se je kdaj usedel na ta vlak – neštetokrat preigrano, neštetokrat razmišljano. In vendar se je zdelo, da se bodo Britanci v nekem trenutku ustavili, rekli, čakaj malo, kako smo zašli v tako trapaste razprave o tem, da so revni poljski vodovodarji krivi, da mi izgubljamo službe, saj vendar nekdo drug dela profite iz naših čustev. Pa se to ni zgodilo. Na decembrskih volitvah so šli Britanci še korak dlje in podelili z brexitom navdihnjenim torijcem najmočnejši mandat po letu 1987 – zelo jasen mandat, izpisan na majici vsakega torijevskega političnega agitatorja: Končajmo že ta brexit. V petek, 13. decembra 2019, je bilo dokončno jasno, da Velika Britanija zapušča Evropsko unijo.

  • Grega Repovž

    28. 12. 2018  |  Mladina 52  |  Politika

    Pregled leta: Angela Merkel, mati? Ne.

    Kljub nekakšnemu poslavljanju Angela Merkel nikamor ne odhaja. Nemčijo namerava voditi vsaj še dve leti, do menjave kanclerke bo verjetno prišlo tik pred naslednjimi nemškimi državnimi volitvami.

  • Grega Repovž

    16. 3. 2018  |  Mladina 11  |  Politika

    Koga bomo pa danes dali v nič

    In se je seveda zgodilo kot vedno. Drugi dan stavke učiteljev sta začeli z vseh strani sevati sovraštvo in zgražanje. Kot vedno so najprej začele televizije, nato se je usulo na družabnih omrežjih, sledila je politika. Zahtevati višje plače, če si učitelj, je nenadoma postalo nespodobno. Po vseh rezih, ki so jih doživeli.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    10. 11. 2017  |  Mladina 45  |  Uvodnik

    In kakšna bo naslednja vlada?

    Stota obletnica oktobrske revolucije je dobra priložnost – za opomin. Da je spreminjanje družbe lahko le proces. Seveda si v državljanski jezi vsi kdaj zaželimo, da bi bilo mogoče izpeljati hitro menjavo sistemov, da bi z enim zamahom uredili vse, da bi bilo jutri že drugače.

  • Grega Repovž

    10. 2. 2017  |  Mladina 6  |  Politika

    Združena levica

    Če pogledamo zadnje premike na evropskem političnem prizorišču, opazimo tudi dva pozitivna procesa, ne le vse večjo fašizacijo in razcvet populističnih strank. Na eni strani nekakšno treznjenje celotnega političnega prostora, potem ko je bil izvoljen človek, ki je že karikatura novega fašizma in populizma, torej ameriški predsednik Donald Trump. Kot da so se ljudje začeli spraševati: mar res, sem res tako jezen, da bom štiri leta gledal enega od njih? A drugi proces je pomembnejši, začel pa se je po lokalnih berlinskih volitvah, po katerih je na nemški lokalni ravni prišlo do prvega resnega povezovanja med SDP, nemškimi socialdemokrati, in Die Linke, novo levico. S tem je bil prebit zid med novo in staro levico v državi, ki ima tudi na strankarski ravni vpliv na celoten evropski prostor.

  • Grega Repovž

    27. 1. 2017  |  Mladina 4  |  Politika

    Kaj čakajo? Koga se bojijo?

    O treh podjetjih smo v Sloveniji poslušali ta teden. Prvo je Revoz, tovarna velike korporacije Renault-Nissan s proizvodnjo v Novem mestu. Država, vlada in zavod za zaposlovanje se odkrito in z vsem žarom te dni trudijo z iskanjem poceni delovne sile za zagotovitev nemotene proizvodnje v tem podjetju, pri čemer gre seveda za proizvodnjo, ki jo država že od devetdesetih let ves čas izdatno subvencionira, še več, subvencionira jo še od časov socializma. Revozu se pomaga pri oblikovanju prostorskih aktov, sofinancira se zaposlovanje, pomaga se mu pri »premagovanju« okoljskih standardov. Vse za Revoz, bi lahko rekli: Revoz je pač pomemben zaposlovalec, odpira delovna mesta in zagotavlja zaposlenost v širši regiji, Slovenijo že desetletja postavlja na zemljevid kot državo, primerno za avtomobilsko industrijo.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    10. 6. 2016  |  Mladina 23  |  Uvodnik

    In kaj bo 24. junija?

    Danes je že malo pozabljeno, a ko je razpadala Jugoslavija, so bili najbolj neverjetni ljudje, ki so živeli v Beogradu in so od časa do časa obiskali domačo republiko. Daleč od Beograda je bilo vse jasno, procesi v jugoslovanski federaciji vidni, toda tisti v Beogradu, kot da jih niso videli. Zdelo se je, kakor da se delajo, kakor da nočejo videti, kaj se dogaja v državi – vendar se danes zdi, da res niso videli. Ko pa so v nekem trenutku dojeli, da je konec, je bil šok zanje res hud. Nenadoma so se zavedeli, da se jim je v temelju zamajalo življenje, da se morajo odseliti, da se je njihova prihodnost temeljito spremenila. Tako je v prejšnjih mesecih strlo tudi britanske uslužbence v Bruslju – nenadoma se je nekaj tisoč zaposlenih zavedelo, da se bo morda čez nekaj mesecev zanje začelo vse zapletati. Pač osebno so se zavedeli, o čem se sploh vsi pogovarjajo. Saj bo trajalo, a lahko, da je zanje nekega življenjskega obdobja konec. Nenadno spoznanje pač.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    6. 5. 2016  |  Mladina 18  |  Uvodnik

    Res, predsednik Brglez?

    Predsednik državnega zbora Milan Brglez je z odločitvijo, da ne določi roka za zbiranje podpisov za razpis referendumov o treh zakonih, ki so jih vložili z davčno politiko nezadovoljni državljani, požel nemalo odobravanja. Še pravniki se niso mogli izogniti dikcijam, kot je: »gre za šolski primer zlorabe pravice do referenduma«. Brglez se je pri ravnanju skliceval na dejstvo, da so pobudniki referendumov pač zlorabili zakonodajo – in njegova dolžnost je, da to zlorabo prepreči. Pri čemer je to seveda res: pobudniki referendumov so namreč ves čas jasno sporočali, da načrtno zlorabljajo možnost, da začasno blokirajo zakone, da bi jih s tem oblast opazila – da bi se torej ta začela z njimi pogajati.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    29. 4. 2016  |  Mladina 17  |  Uvodnik

    Dobro je povedal

    Načelno se ne lotevam analiz narodnega značaja, sicer priljubljenega žurnalističnega in komentatorskega žanra. Ne zgolj zato, ker so te analize avtorasistične, ampak ker je to pač preveč preprosto, v resnici pa tudi poniglavo in malo zanikrno. Kar pa ne pomeni, da ljudje takšnih analiz ne berejo radi – že sam osnovni slog takšnega pripovedništva je prijeten in lepo vleče bralca. Podobno velja za radijske in televizijske voditelje, ki odnos s poslušalci in gledalci gradijo na cinizmu. Vsi se malo hahljamo lahnim praznim ciničnim pripombam, ki jih z nekaj spretnosti, a brez poznavanja katerekoli materije prenekateri voditelj strelja malo tja, malo sem – predvsem pa po vseh, kar tudi nekoliko manj preprostemu poslušalcu zlahka daje občutek, da ima opraviti s pogumnim osebkom, ki se drzne vtakniti v vsakega. Ne govorimo o kakem resnem, izdelanem, redkem in finem cinizmu, tej redki gorski roži, ki jo je tudi na straneh Mladine nekoč gojil Marko Zorko, temveč o kisli brozgi, ki se vse bolj razliva povsod, odkar je prvi izmed cenenih cinikov dobil to gomilo posnemovalcev. Podobno se je zgodilo z analizami narodnega značaja – zaradi enega ali dveh, ki sta bila v tem vsaj izvirna in pri tem tudi izrazito pismena, zdaj ta šund zavzema vse medije, še vremenarji bi to počeli, pa jih omejuje samo področje poročanja.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    22. 4. 2016  |  Mladina 16  |  Uvodnik

    Ministra niso podkupili!

    Ena zgodba je bolj iracionalna od druge.

    Vlada je pretekli teden začela sproščati cene goriv. Po vseh liberalizacijah in privatizacijah, uvajanjih tržnih razmer ima morda slehernik razprav o teh temah res že dovolj, vse več ljudi o tem noče več niti poslušati. A gre za odločitev, ki brez dvoma pomeni samo eno: povišanje maloprodajnih cen vseh goriv. Vlada želi liberalizirati cene vseh goriv, sicer postopno, manj opazno. Najprej je liberalizirala cene 98-oktanskega bencina in kurilnega olja, naslednji korak naj bi bila liberalizacija cen vseh goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in na obmejnih območjih, na koncu pa popolna liberalizacija. Za postopnost so se odločili, da bi ublažili morebitni negativni odziv javnosti.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    15. 4. 2016  |  Mladina 15  |  Uvodnik

    Gledati stran

    Sociolog in Dnevnikov kolumnist Tomaž Mastnak je eden najbolj neizprosnih kritikov Evropske unije v Sloveniji. Iz meseca v mesec kruto nastavlja ogledalo tako uniji in skupnosti kot njenim organom. Ponavlja, da je unija kot taka nedemokratična oblast in da ni mogoče biti kritik današnjega kapitalizma, ne da bi bil hkrati neizprosen nasprotnik unije.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    8. 4. 2016  |  Mladina 14  |  Uvodnik

    Komu je mar Zavec

    Res je noro, kako danes iščemo in čakamo neke Ize Login in Dejane Zavce, da bi nanje kazali, češ, poglejte jih, davčne utajevalce. Davčne oaze so osnova delovanja današnjega kapitalizma. Na davčnih oazah vse skupaj temelji. Še več: država, torej republika Slovenija, danes vse velike posle, prodajo državnega premoženja, opravlja prek davčnih oaz – in z njimi soglaša, ker so pri nas pripravljena kupovati le podjetja, ki pri nas ne bodo plačala davkov. Resnica je torej bolj nora. Davčne oaze so današnji kapitalizem. Davčne oaze so v današnjem svetu bolj legitimne kot socialna država, bolj normalne kot brezplačni vrtci in javne šole. Predstavniki podjetij iz davčnih oaz lahko vedno pridejo do ministrov. So spoštovani. Pri njih najemajo države kredite. Najemajo jih za svetovalce. Od njihovih mnenj so odvisne ocene tako držav kot podjetij. Morda se je vseeno sicer lažje zgražati nad Zavcem – ker potem slika ni tako črna.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    1. 4. 2016  |  Mladina 13  |  Uvodnik

    Vsi isti, vse enako?

    Bilo je na enem od zadnjih velikih zborovanj, ki so nato 27. februarja 2013 botrovali padcu vlade Janeza Janše. Stali smo pred sodiščem in na enem od tovornjakov, za katerimi smo hodili, je govornik nenadoma začel tlačiti vse v isti koš. Golobič, ki je bil takrat že daleč v politični preteklosti, se je nenadoma znašel ob Janši. Kučan je bil nenadoma gotov, takoj za Kanglerjem. Direktorji so bili krivi že po funkciji. Enkrat politik, kriv. Kdor je dobil javni denar, kriv. Vsi so bili isti, na listo za odstrel se je lahko uvrstil kdorkoli …

  • Grega Repovž

    25. 3. 2016  |  Mladina 12  |  Politika

    Napad na srce Evrope

    Vsi so se pognali v tek. Tek za življenje. Eni po cesti, ki povezuje letališče z avtocesto proti Bruslju. Drugi so se pognali kar po dovozu v najbližjo parkirno hišo. Samo hitro stran, kamorkoli. Za njimi smo lahko opazovali stavbo letališča Zaventem, iz katere je dim po dveh detonacijah bomb šele res začel prodirati. In nismo potrebovali neke izjemne sposobnosti vživljanja, da bi vedeli, kako zares gre vsakemu izmed njih. Da se vsak zaveda, kako prekleto blizu smrti je. Ta posnetek je v torek v večernih poročilih gledala vsa Evropa.