Marjan Horvat

  • Marjan Horvat

    22. 7. 2016  |  Mladina 29  |  Politika

    Krči evropske levice

    Evropska levica, stara in nova, je že desetletja v krizi. Ne zmore zasnovati novega in celovitega alternativnega programa družbenega razvoja, ki bi bil kot politična ideologija in praksa privlačen za širše množice in bi se kot razvojna paradigma sistematično postavil po robu ideologiji neoliberalizma. Slednji se je zajedel v vse pore evropskih družb in politike.

  • Marjan Horvat

    1. 7. 2016  |  Mladina 26  |  Kultura

    Neutemeljeni pritisk

    Z ministrstva za kulturo je prišlo v javnost delno poročilo o nadzoru nad zakonitostjo dela Slovenskega filmskega centra (SFC). Avtorji poročila ugotavljajo, da naj bi bil direktor SFC Jožko Rutar posameznim projektom samovoljno dodelil več sredstev, kot je odločila strokovna komisija, tega ravnanja pa ni ustrezno obrazložil, niti ni z njim seznanil sveta SFC. Osem filmov, denimo Kavka na cesti, Ana in Zadušnica, je prejelo po nekaj deset tisoč evrov več, kot je zanje predvidela komisija. Ministrstvo je zato v osnutku poročila sklenilo, da je »direktor ravnal nezakonito«.

  • Marjan Horvat

    1. 7. 2016  |  Mladina 26  |  Svet

    Zahteve po dogovoru

    Čeprav so ankete napovedovale, da se bo novolevičarski Podemos – v minulih mesecih se je s komunistično Združeno levico povezal v Unidos Podemos – zlahka prebil na drugo mesto po moči v španski politiki, mu na nedeljskih predčasnih volitvah ni uspelo. Znova je zmagala Ljudska stranka (PP), zanjo je glasovalo 33 odstotkov Špancev in bo imela v 350-članskem parlamentu 137 poslancev, kar 14 več kot po volitvah decembra lani. Drugi so socialdemokratski Socialisti (PSOE), ki bodo z 22 odstotki podpore imeli 85 poslancev, a so dosegli najslabši izid v zgodovini. Na tretjem mestu je Unidos Podemos, z 21 odstotki in 71 poslanci je ponovil izid z volitev decembra lani. Sledijo desnosredinski Državljani (Ciudadanos), ki so v primerjavi z lanskim decembrom izgubili osem poslanskih sedežev …

  • Marjan Horvat

    24. 6. 2016  |  Mladina 25  |  Kultura

    »Vsebine Roga so naše orožje«

    Na enem izmed pročelij notranjih stavb zapuščene tovarne Rog, kjer na »osvobojenem« ozemlju od leta 2006 domujejo različne socialne in umetniške neprofitne skupine, zdaj pa jih skušajo mestne oblasti izgnati, da bi naredili sodoben kulturni center, je v minulem tednu nastal več kot deset metrov dolg in vsaj pet metrov širok grafit oziroma stenska umetnina, ki je, čeprav je še v delu, že postala najbolj prepoznavna podoba Roga. Podobo pištole v roza in rdeči barvi, v katero so vslikani najprepoznavnejši atributi življenja in ustvarjanja v Rogu, je ustvaril ulični umetnik Blu, ki je po besedah Maksima Azarkeviča, diplomiranega ilustratorja in člana zasedbe grafitarjev 1107 klan, eden izmed najpomembnejših uličnih umetnikov (street artist) na svetu. Dela pa povsod. Britanski Guardian je denimo podobo naftnega barona s krono, ki bajno služi tudi po katastrofi v Mehiškem zalivu, Blu jo je leta 2011 naslikal z brazilskim kolegom Osom Gemeosom v Lizboni, umestil med najpomembnejše stenske umetnine tistega leta. V svetu stenskih umetnin je znan kot »Banksy, vendar v primerjavi s svojim kolegom, ki je postal bolj galerist, sam izbira, kaj bo delal, kje bo delal in za koga bo delal,« pravi Zuias, član grafitarskega kolektiva 1107 klan.

  • Marjan Horvat

    24. 6. 2016  |  Mladina 25  |  Svet

    Podemos pred vladnimi vrati

    Po pol leta politične krize/agonije v Španiji, ko nobeni izmed štirih političnih strank, ki so na volitvah konec prejšnjega leta dobile največ glasov, ni uspelo sestaviti vlade, odhajajo Španci v nedeljo znova na volišča. Javnomnenjske raziskave Metroscopie nakazujejo, da bo Ljudska stranka (PP) znova dobila okoli 29 odstotkov glasov, socialdemokratski socialisti (PSOE) 20 odstotkov, desnosredinski Državljani (Ciudadanos) 16 odstotkov, 25 odstotkov, torej 5 odstotkov več kot na volitvah v decembru 2015, pa naj bi dobil Podemos, stranka nove levice, ki se je povezala s komunistično Novo levico, se preimenovala v Skupaj zmoremo (Unidos Podemos) in že prehitela socialiste. Podemos pričakuje, da bodo skupaj s komunisti zbrali 13 ali 14 poslanskih sedežev več, kot bi jih stranki, če bi kandidirali sami, vendar v stranki opozarjajo, da ne gre za sodelovanje s staro komunistično levico (KPŠ), ampak za »obliko zavezništva, ki govori nov jezik in vsebuje novo politično kulturo«.

  • Marjan Horvat

    24. 6. 2016  |  Mladina 25  |  Politika

    Škof Rožman, rešitelj ali antisemit?

    Hrvaška evropska poslanka Marijana Petiri je v sodelovanju z zagrebško škofijo in hrvaško katoliško univerzo v evropskem parlamentu pripravila razstavo, posvečeno delu in življenju medvojnega hrvaškega kardinala Alojzija Stepinca. Srbsko zunanje ministrstvo se je odzvalo s protestnim pismom in v njem poudarilo, da je nesprejemljivo organizirati razstavo o kardinalu Stepincu, ki je »odgovoren za množične zločine proti srbskemu in drugim narodom na območju Neodvisne države Hrvaške (NDH) v času 2. svetovne vojne«. Spomnili so, da je bil Stepinac obtožen zaradi spodbujanja k zločinom, izdaje, sodelovanja z ustaškim režimom in množičnega pokristjanjevanja več deset tisoč Srbov. Da v zvezi z njim ni vse čisto, dokazuje odločitev papeža Frančiška, ki je ustavil proces kanonizacije Stepinca in ustanovil delovno komisijo katoliške in srbske pravoslavne cerkve, ki naj bi razsvetlila njegovo medvojno vlogo.

  • Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

    17. 6. 2016  |  Mladina 24  |  Kultura

    Kristian Novak

    Kristian Novak (1979), hrvaški pisatelj in jezikoslovec, je z drugim romanom Črna mati zemla poskrbel za pravo senzacijo na hrvaškem literarnem prizorišču. Za delo, s katerim se na tamkajšnji literarni zemljevid vpisuje Medžimurje, od koder je Novak doma, je prejel tportalovo književno nagrado za leto 2014, časopis Večernji list pa ga je uvrstil med deset najboljših hrvaških romanov zadnjih 50 let. Najvišjo oceno je romanu, ki je v prevodu Đurđe Strsoglavec izšel pri slovenski založbi Modrijan, namenil tudi Mladinin kritik Matej Bogataj.

  • Marjan Horvat

    17. 6. 2016  |  Mladina 24  |  Kultura

    Vedno angažirano in korak pred časom

    Slovensko mladinsko gledališče ni »klasično« profesionalno nacionalno gledališče, čeprav zaposluje igralce že od šestdesetih let. K njegovi današnji podobi in ugledu, doma in na tujem, je prispeval cel niz dejavnikov in angažiranih ljudi. Da, sprva je bilo Mladinsko gledališče res namenjeno le mladini. Barbara Skubic v prispevku za zbornik Mladinsko, ki je izšel leta 2007, ob petdesetletnici gledališča, piše, da zametki ideje o ustanovitvi gledališča za mladino segajo že v trideseta leta prejšnjega stoletja. Ustanovitev takšnega mladinskega gledališča je nato prekinila vojna, da bi se v petdesetih letih pod okriljem Pionirske knjižnice in v okviru gledališke vzgoje otrok zamisel znova obudila. Nalogo za ustanovitev in zasnovo takšnega gledališča je prevzela režiserka in diplomirana novinarka Balbina Battelino Baranovič. Mlada in razgledana režiserka je leta 1955 zasnovala tudi Eksperimentalno gledališče, zato je bilo željo po eksperimentalnih gledaliških praksah čutiti tudi v zasnovi in v repertoarju Mladinskega gledališča. Tudi zato je Baranovičeva na gledališki repertoar uvrstila denimo Goethejevega Fausta in dramatizacijo Platona, ki je tedaj veljal za idejno spornega filozofa. Vseskozi je poudarjala, da dela profesionalno gledališče za mladino in ne le gledališče za otroke in da ga morajo ustvarjati profesionalci. Leta 1963 je Mladinsko gledališče, menda zaradi nestrinjanja s pripojitvijo k Pionirskemu domu, zapustila.

  • Marjan Horvat

    17. 6. 2016  |  Mladina 24  |  Kultura

    Mesec fotografskih festivalov

    Čeprav smo šele na polovici leta, lahko mirno zapišemo, da je letošnje leto za slovenske fotografe po prejetih mednarodnih nagradah najboljše do zdaj. Matic Zorman je februarja za fotografijo male begunke v srbskem Preševu (Čakajoč na popis) na natečaju World Press Photo, najpomembnejši instituciji za dokumentarno fotografijo, v kategoriji Ljudje dobil prvo nagrado. Matjaž Krivic je v isti kategoriji za fotografijo Kopanje prihodnosti, ki prikazuje rudarja v rudniku zlata v Burkina Fasu, prejel drugo nagrado. Aprila letos je bil med dobitniki Pulitzerjeve nagrade tudi slovenski fotograf Srdjan Živulović. Prejel jo je kot član Reutersovega kolektiva za oktobra lani v Brežicah posneto fotografijo pribežnikov na poti v Evropo.

  • Marjan Horvat  |  foto: Borut Krajnc

    17. 6. 2016  |  Mladina 24  |  Svet

    Moishe Postone

    Moishe Postone (1942), zgodovinar, filozof in politični ekonomist, predava na Oddelku za zgodovino na Univerzi v Chicagu. Rodil se je v Kanadi. Oče je bil rabin, ki je iz Litve pobegnil pred 2. svetovno vojno, mama pa je že v tridesetih letih v Kanado pribežala iz Ukrajine, tedanje Sovjetske zveze. Moishe Postone je otroštvo preživel v Kanadi, pri trinajstih letih se je sam preselil v Chicago in tam diplomiral. Po diplomi je nekaj časa poučeval v New Yorku, v sedemdesetih letih se je odpravil v Frankfurt in doktoriral. »Takrat se mi je zdelo, da ZDA pokajo po šivih, Frankfurt pa je bil za mladega levičarskega intelektualca dinamično mesto. Na univerzi so še poučevali profesorji, ki so bili študenti Theodorja Adorna, utemeljitelja t. i. frankfurtske šole, kar mi je bilo bližje od ortodoksne marksistično-leninistične levice.«
    Postone je avtor številnih knjig, med njimi je največ pozornosti zbudila Time, Labor and Social Domination (Čas, delo in družbena dominacija, op. a.). V žarišču njegovega preučevanja so sodobna evropska intelektualna zgodovina, družbena teorija, Nemčija v 20. stoletju in antisemitizem.

  • Marjan Horvat  |  foto: Borut Krajnc

    10. 6. 2016  |  Mladina 23  |  Kultura

    Dr. Marko Stabej

    Dr. Marko Stabej, profesor na Oddelku za slovenistiko na ljubljanski Filozofski fakulteti in predstojnik Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik, je zagotovo sogovornik, ki lahko najbolj kompetentno pojasni dileme o najnovejši »jezikovni pravdi«, ki se je začela v zadnjem tednu s predlogom novele Zakona o visokem šolstvu, ki ga je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Odzivi na novelo so burni. Nekateri profesorji in literati menijo, da je ministrstvo z dopustitvijo poučevanja v tujem jeziku na visokih šolah na stežaj odprlo vrata komercializaciji visokega šolstva. Slavistično društvo Slovenije je objavilo peticijo Za vsestranski razvoj slovenskega jezika. V njej trdi, da spremembe 8. člena Zakona, ki govori o rabi jezika v visokem šolstvu, predvidevajo, da bi »slovenski profesorji na slovenskih državnih univerzah slovenskim študentom z denarjem slovenskih davkoplačevalcev predavali v tujem (tj. angleškem) jeziku«. V Slovenskem centru PEN pa zatrjujejo, da novela zakona celo »nalaga univerzitetnim učiteljem, da predavajo v tujem, tj. angleškem jeziku«.

  • Marjan Horvat

    10. 6. 2016  |  Mladina 23  |  Svet

    (Ne)uspeh referenduma o UTD v Švici

    V Švici, eni izmed najbolj (neo)liberalnih držav na svetu, kjer ljudje, za sicer dobro plačilo, delajo od zore do mraka, je minulo nedeljo na referendumu kar 23 odstotkov volilnih upravičencev podprlo uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Po tem predlogu bi v državi, kjer povprečna bruto plača nekaj nad 8000 evrov, vsak odrasli prebivalec države dobival najmanj 2260 evrov na mesec, vsak otrok pa najmanj 565 evrov.

  • Marjan Horvat

    20. 5. 2016  |  Mladina 20  |  Družba

    Vohuni in morje

    Knjiga zgodovinarke Nadje Terčon o razvoju slovenskega pomorstva je zgodba o nenavadni zgodovini. Čeprav je slovensko morje z 18 metri globine v povprečju plitvo, obalna črta pa je dolga vsega 46 kilometrov, je Slovenija danes tudi gospodarsko pomorska država v pravem pomenu besede. Dvanajst specializiranih terminalov pristanišča Luke Koper, nastalega leta 1957, na leto sprejme 18 milijonov ton pretovora, ki ga po cesti in po železnici prepeljejo v države Srednje in Vzhodne Evrope. Splošna plovba, slovenska družba za mednarodni ladijski transport, ki je bila ustanovljena leta 1954, zdaj je v nemški lasti, danes upravlja več kot deset ladij in na spletni strani družbe je mogoče spremljati, po katerih svetovnih morjih plujejo »naše ladje« Lipica, Postojna, Tamar in druge.

  • Marjan Horvat

    20. 5. 2016  |  Mladina 20  |  Svet

    »Nacistični« nogometaš spet na zelenici

    Oktobra lani smo poročali o rasističnem incidentu na nogometni tekmi med Golovico, klubom iz predmestja Celovca, in moštvom Športnega društva Sele, edinega dvojezičnega kluba na avstrijskem Koroškem. Eden izmed igralcev kluba Golovica je imel na dokolenkah simbol 88, ki v jeziku neonacistov označuje pozdrav Heil Hitler. Med tekmo je slovensko govorečim nasprotnikom dvignil roko v nacistični pozdrav in vzkliknil: »Obstaja le en vodja, vas pa bi morali postreliti ali pa poslati v plinske celice.«

  • Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

    13. 5. 2016  |  Mladina 19  |  Kultura  |  Portret

    Žiga Virc, filmski režiser

    Kaj je dokumentarno in kaj fikcija v njegovem odmevnem filmu o domnevnem jugoslovanskem vesoljskem programu z naslovom Houston, imamo problem, bo v intervjujih razkrival postopoma. Gledalcem noče pokvariti užitka suspenza ob razmišljanju, kateri deli filma so izmišljeni, porojeni iz mitologije, in kateri zgodovinsko resnični. Film je namreč preplet obojega. Za zdaj tako še ni jasno, ali je Jugoslavija sploh imela vesoljski program, ki naj bi ga v šestdesetih letih prodala ZDA.

  • Marjan Horvat

    6. 5. 2016  |  Mladina 18  |  Svet

    Kaj počnejo Finci?

    UTD, univerzalni temeljni dohodek, je neke vrste dotacija, ki jo država brezpogojno izplača vsakemu prebivalcu. Po besedah Branka Gerliča, člana evropske organizacije za UTD (UBIE) in koordinatorja sekcije za univerzalni temeljni dohodek pri mariborskih Zofijinih ljubimcih, čisti »UTD predvideva, da bi vsak prebivalec skupnosti, ki se odloči za tak sistem, od te skupnosti prejemal redne mesečne prejemke, ki bi mu zagotavljali preživetje«. To je osnovna »formula« UTD, ki jo zagovorniki te rešitve dopolnjujejo s filozofskimi, sociološkimi, etičnimi in humanističnimi utemeljitvami, vendar se njihova mnenja v glavnem razlikujejo glede višine UTD, glede možnosti praktične uvedbe, pa tudi denimo glede tega, ali naj bi UTD nadomestil sedanji sistem socialne države in njene socialne transferje, ali ga je mogoče uvesti kot dopolnilo tega sistema, ali pa ga ponuditi – to je nekaj novega v premislekih o UTD – ljudem kot alternativo socialnim prejemkom. Zagotovo pa bi bilo z njim konec včasih ponižujočega prosjačenja za socialno podporo v centrih za socialno delo in veliko manj administriranja s socialnimi transferji.

  • Marjan Horvat  |  foto: Borut Krajnc

    29. 4. 2016  |  Mladina 17  |  Svet

    Vicenç Pagès Jordà

    Vicenç Pagès Jordà se je rodil leta 1963 v Figueresu (tudi rojstnem mestu Salvadorja Dalíja), ki leži v osrčju Katalonije, kakšnih 50 kilometrov od morja. V osemdesetih letih je študiral novinarstvo na barcelonski Universitat Autónoma, v devetdesetih letih pa je opustil novinarsko delo in se posvetil pisateljevanju. Napisal je več kot deset literarnih del. Za roman Dies de Frontera (Mejni dnevi, 2014) je prejel najvišjo nagrado za katalonsko književnost sant jordi.

  • Marjan Horvat

    29. 4. 2016  |  Mladina 17  |  Svet

    Rehabilitacija ustaštva

    Hrvaška zadnje leto, zlasti po nastopu sedanje vlade, pa tudi že pred tem, doživlja vse več predrznih poskusov rehabilitacije ustaštva, kvizlinškega gibanja med 2. svetovno vojno v NDH (Neodvisni državi Hrvaški).

  • Marjan Horvat  |  foto: Joco Žnidaršič

    15. 4. 2016  |  Mladina 15  |  Kultura

    Knjiga, porojena iz ljubezni do Ljubljane

    S knjigo Ljubljana, lepa in prijazna, izšla je konec lanskega leta, je Joco Žnidaršič, fotograf in dolgoletni urednik za fotografijo pri Delu, sklenil trilogijo fotografskih monografij o prestolnici. V knjigi Dobimo se na tržnici je zbral slikovite utrinke z ljubljanske tržnice, v Najlepši poti – zelenem prstanu Ljubljane je v vseh letnih časih predstavil Pot spominov in tovarištva, 34 kilometrov dolgo krožno pešpot okrog Ljubljane, monografija Ljubljana, lepa in prijazna pa je svojski prikaz njegovega videnja vedut (stare in nove) slovenske prestolnice. Še posebej je bil – zavedajoč se, da bo letos »zelena prestolnica« – pozoren na parke in zelenje. Uvod je kot za prejšnji monografiji napisal literarni zgodovinar Matjaž Kmecl in v njem, zanj značilno, hudomušno-informativno povzel zgodovino Ljubljane od starih Rimljanov do danes.

  • Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

    15. 4. 2016  |  Mladina 15  |  Kultura  |  Portret

    Primož Vitez. glasbenik, dramaturg, prevajalec in predavatelj

    Če hočemo s skupnim imenovalcem za(ob)jeti njegovo raznovrstno in razvejeno delovanje na področju znanosti in umetnosti, moramo izpostaviti njegovo sistematično raziskovanje jezika, zlasti govora, ki je podstat človečnosti, saj človek v glavnem obstaja skozi govor. Spoznanja s tega področja raziskovanja uporablja pri delu v gledališču, v muziki, pri prevajanju in delu s študenti. Vendar ne gre za togo in le racionalno prenašanje znanstvenih spoznanj in odkritij na področje umetnosti – čeprav je v tem zagotovo dodana vrednost njegovih prevajalskih in dramaturških del –, temveč za prožno razumevanje jezika in govora skozi premisleke o naravi življenja in bivanja, hkrati pa si pušča dovolj prostora za prepuščanje estetskim doživljajem.

  • Marjan Horvat

    15. 4. 2016  |  Mladina 15  |  Kultura

    Laibachov koncert v Trstu

    Skupina Laibach bo 22. aprila v sklopu drugega dela turneje The Sound of Music nastopila v Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu. Predstavila bo del programa, ki ga je lani izvedla v severnokorejskem Pjongjangu, dodala še nekaj interpretacij pesmi iz filma Moje pesmi, moje sanje (1965) in tudi nekaj starejših skladb z albuma WAT (Now You Will Pay, The Great Divide, Das Spiel ist aus), primernih za laibachovsko reflektiranje krize Evropske unije in begunske tragedije.

  • Marjan Horvat

    8. 4. 2016  |  Mladina 14  |  Kultura

    Nikola Tesla: Čista duša v svetu izumov in platoničnih idej

    Julija bo minilo 160 let od rojstva Nikole Tesle, izumitelja, inženirja, fizika in futurologa. Ni izumil le izmeničnega električnega toka, s katerim je svet vstopil v moderno dobo, bil je tudi izumitelj radia, pionir robotike, neona in rentgenskih žarkov. Veliko njegovih zamisli, ki jih je zapisoval s posebno kodo – poznal jo je samo on –, je tako naprednih, da bodo morda udejanjene šele v prihodnjih desetletjih. To velja tudi za njegov življenjski projekt – prenos energije skozi zemljo.

  • Marjan Horvat

    8. 4. 2016  |  Mladina 14  |  Svet

    Transparentnost v Evropi zdaj!

    Janis Varufakis, profesor ekonomije in nekdanji finančni minister v vladi Aleksisa Ciprasa, je sredi letošnjega februarja v berlinskem gledališču Volksbühne predstavil panevropsko Gibanje za demokracijo v Evropi. Gibanje, katerega namen je povezati različne civilnodružbene akterje, politike in intelektualce v Evropi, ki si prizadevajo za demokratičnejšo in transparentnejšo Evropsko unijo, je konec marca pripravilo peticijo Transparentnost v Evropi zdaj!. Ko bo zbralo podpise, bo peticijo predložilo pristojnim organom EU.

  • Marjan Horvat  |  foto: Borut Krajnc

    1. 4. 2016  |  Mladina 13  |  Kultura

    Ali R. Taha: Pevec, ki je povsod tujec

    Režiser Mare Bulc je v letošnjo slovesnost ob proslavi slovenskega kulturnega praznika vključil interpretacije sedme kitice Zdravljice v različnih tujih jezikih. Kitico, ki je tudi slovenska himna, smo slišali v bosanščini, makedonščini, japonščini in tudi v arabščini. Zdi se, da je naša himna, odpeta v različnih jezikih sveta, s tem dobila značaj univerzalnosti, Prešernovi verzi o miru, bratstvu in dobrem sosedstvu pa nadnacionalni pomen v najbolj žlahtnem razumevanju razsvetljenstva, ki je bilo, tako kot Prešeren, vedno kozmopolitsko.

  • Marjan Horvat

    1. 4. 2016  |  Mladina 13  |  Svet

    Španski politični poker

    Španija je še tri mesece po parlamentarnih volitvah brez vlade, saj nobeni stranki ne uspe, da bi si zagotovila 176 glasov za potrditev vlade v 350-članskem parlamentu. Volitve so dodobra premešale karte na španskem političnem prizorišču, kjer sta se v zadnjih desetletjih na oblasti izmenjavali Ljudska stranka (PP) in socialnodemokratska Španska socialistična delavska stranka (PSOE). Obema so številni nekdanji volivci odrekli podporo. Ljudska stranka je osvojila le 123 poslanskih sedežev, kar je najslabši izid po letu 1982. Tudi socialisti so pod vodstvom Pedra Sancheza dosegli najslabši izid v zadnjih treh desetletjih in imajo v parlamentu 90 sedežev. Sta se pa pojavili dve novi, upoštevanja vredni stranki. Največji preboj je uspel novolevičarskemu Podemosu (Zmoremo), ki ga vodi politolog Pablo Iglesias, saj je za stranko, ustanovljeno šele leta 2014, glasovalo več kot 20 odstotkov volilnih upravičencev in ji podelilo 69 poslanskih sedežev, 40 poslanskih sedežev pa je dobila prav tako nova, desnosredinska stranka Ciudadanos (Državljani).

  • Marjan Horvat

    1. 4. 2016  |  Mladina 13  |  Družba

    Podjetniške ideje

    Janez Jordan in Petra Jazbec sta pred šestimi leti, po študiju, kupila zapuščeno in zaraščeno kmetijo v Šentjanžu v Posavju. Poimenovala sta jo po Velesu, slovanskem bogu podzemlja in bogastva, hišo pa sta prenovila po tradicionalnih, naravnih metodah obnove oziroma gradnje hiš. Najprej sta se dodobra poučila o pravilni pripravi ilovnatega ometa, ki se je nekoč (in se spet danes) uporabljal za premaz notranjosti bivališč. Izpopolnila sta tehniko gradnje iz slamnatih bal, vpetih v leseno konstrukcijo, od znotraj ometanih z ilovnatim, od zunaj pa z apnenim ometom. Takšna hiša ustreza merilom pasivne gradnje. »Ilovnati omet na notranji strani hiše uravnava vlago v prostoru v odstotku, ki je idealen za človeško bivanje,« pravi Janez Jordan.

  • Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

    25. 3. 2016  |  Mladina 12  |  Kultura  |  Portret

    Jure Kastelic, vizualni umetnik

    Na njegovi razstavi Lepi loopi (Lepe zanke), ki je na ogled v ljubljanski galeriji Photon in v kostanjeviškem Lamutovem likovnem salonu, najprej vzbudi pozornost sedem dvometrskih portretov mladenke ob nekem tolmunu. Na prvi pogled gre za klasično fotografijo dekleta, ki s pogledom v kamero že samo po sebi gledalca vabi k interakciji. Ta interakcija pa se nadgradi, če fotografije pogledamo s posebno aplikacijo na pametnem telefonu ali spletu. Vidimo, da so fotografije porisane z različnimi barvami. Te risbe, čačke, je umetnik pridobil na svoji spletni strani, na njej pa je tudi obiskovalce povabil, da s kurzorjem porišejo fotografije, kjer posebna koda beleži vsak obiskovalčev gib z miško, črte pa se skrivoma shranjujejo na njegov strežnik. Tako so nastale različne risbe, od abstraktnih, umetniških do vulgarnih.

  • Marjan Horvat  |  foto: Slovenski pravični med narodi (2016), Založba ZRC, ZRC SAZU, Ljubljana, 2016

    18. 3. 2016  |  Mladina 11  |  Družba

    Slovenski »Schindlerji«

    Uroš Žun, po izobrazbi pravnik, roj. leta 1903 v Radovljici, je rešil 16 judovskih deklet, ki so v Maribor pribežala iz Avstrije. Leta 1940 je kot komisar v Mariboru, tedaj na poti med Dunajem in Trstom pomembni postojanki judovskih beguncev, ki so zlasti po letu 1938 pred nacizmom bežali v nekdanjo Jugoslavijo, žigosal njihove prepustnice, čeprav je vedel, kakšna kazen čaka njega in njegovo družino za pomoč Judom. Ker so se plačani spremljevalci »porazgubili«, je dekletom kar sam našel zatočišče v mariborskem hotelu, katerega lastnik je bil Jud, tovarnar Marko Rosner, ta pa jih je povezal z judovsko občino v Zagrebu. Žun se je zavedal, da ga čaka kazen, zato je z ženo in sinom Igorjem še pred začetkom vojne pobegnil v Zagreb, Nemci pa so takoj po prihodu v Maribor za njim razpisali tiralico in nagrado deset tisoč mark. Žunovi so tudi sami postali begunci. Iz Zagreba so se pred ustaško oblastjo umaknili v Bosno in tam ostali do konca vojne. Po vojni so najprej živeli v Trstu, kasneje pa v Ljubljani, kjer je bil Žun profesor na Ekonomski srednji in Tehnični srednji šoli. Judovska dekleta, ki jih je rešil, so se iz Zagreba, skupaj s poverjeniki italijanske judovske dobrodelne organizacije DELASEM, najprej umaknila v tedanjo Ljubljansko pokrajino pod okupacijo Italijanov, nato pa so s ponarejenimi dokumenti odpotovala v Nonantolo blizu Modene. Po kapitulaciji Italije so prebegnila v Švico. Leta 1945 je teh 16 deklet prispelo v današnji Izrael. Nekatera so ostala v izraelskih kibucih, druga so se preselila v Združene države Amerike. Leta 1986 so izraelski komisiji, ki deluje v okviru Jad Vašema, poslala pričevanja, na podlagi katerih je bil Uroš Žun razglašen za pravičnega med narodi.

  • Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

    18. 3. 2016  |  Mladina 11  |  Kultura  |  Portret

    KUD Ljud, umetniška skupina

    Tik pred novim letom sem jih ujel v Moderni galeriji v Ljubljani, kjer so uprizorili predstavo Pocestnica. Njihov vodnik nas je popeljal po galeriji, vendar se ni razgovoril o umetninah na stenah, ampak je skozi delo in misel umetnikov, tudi izmišljenih, interpretiral interier galerije. Kupček kamenja na tleh naj bi bil delo ruskega avantgardista Vladimirja Popova in njegovega taktilizma (»umetnosti, ki se je lahko dotakneš«). Napisi za izhod v primeru požara pa naj bi bili delo »našega« Jureta Zankiča. Seveda smo se ustavili tudi na stranišču, pri pisoarjih, kar je vodič interpretiral skozi koncept »ready-made« umetnin pionirja sodobne umetnosti Marcela Duchampa, ki je pred stoletjem v galeriji prav tako razstavil pisoar ter skozi ironijo, humor in dvoumnost problematiziral naše dojemanje umetniških in neumetniških del.

  • Marjan Horvat  |  foto: Borut Krajnc

    11. 3. 2016  |  Mladina 10  |  Družba

    Igor Štiks

    Igor Štiks se je leta 1992 iz rodnega Sarajeva preselil v Zagreb, tam je študiral primerjalno književnost in filozofijo in se uveljavil kot literarni kritik. Magistrski študij je opravil v Parizu in nato doktoriral na Univerzi v Chicagu. Po vrnitvi v Evropo se je zaposlil kot raziskovalec na Univerzi v Edinburgu, kjer dela še danes. Napisal je dva romana, Dvorec v Romanji in Elijev stol, oba sta bila na Hrvaškem nagrajena in prevedena v nekatere evropske jezike.
    Lani je pri založbi Bloomsbury izšla njegova knjiga Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States (prevod knjige pod naslovom Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj je izdala zagrebška Fraktura), ki je plod desetletnega proučevanja tematike državljanstva na ozemlju nekdanje Jugoslavije v zadnjih sto letih.
    Štiks je danes eden najbolj znanih hrvaških filozofov, znan je tudi kot aktivist in soorganizator (skupaj s hrvaškim filozofom Srećkom Horvatom) zagrebškega festivala Subversive, ki je doslej gostil največja imena svetovne levice.
    Z njim smo se pogovarjali o izkušnji begunca, o pogledih na razpad Jugoslavije, o fenomenu Sarajlij, kakor pravijo Sarajevčanom s posebno mentaliteto, ki ni obremenjena z nacionalno in versko pripadnostjo, o vse bolj fašistoidni (vzhodni) Evropi, o oligarhični (ne)demokraciji in potrebnih premislekih levice v Evropi in svetu.