Marjan Horvat

  • Marjan Horvat

    12. 7. 2013  |  Mladina 28  |  Svet

    Bo Velika Britanija zapustila EU

    Prejšnji petek je Velika Britanija naredila pomemben korak proti referendumu, na katerem bi prebivalstvo povprašali, ali naj otoška država ostane v Evropski uniji ali ne. Zakonski osnutek, ki ga je pripravil torijski poslanec James Wharton, podprl pa ga je tudi britanski premier David Cameron, namreč predvideva, da bodo Britanci leta 2017 na referendumu odločali o svojem članstvu v EU. Indikativno je, da je bil predlog s 304 glasovi poslancev sprejet soglasno, saj so ga podprli vsi Cameronovi torijci.

  • Marjan Horvat  |  foto: Borut Peterlin

    1. 7. 2013  |  Družba  Za naročnike

    Maja Novak

    Maja Novak, pisateljica in prevajalka, sicer pravnica po izobrazbi, je dobila za roman Cimre in zbirko kratkih zgodb Zverjad leta 1997 nagrado Prešernovega sklada. Po krivici pa je prezrt njen roman Mačja kuga iz leta 2000, v katerem je ostro, a zavito v fantazijo magičnega realizma kritizirala slovensko tranzicijo in kapitalizem, kakršen se uveljavlja. Sama pravi, da smo sprejeli ekstenzivno požigalniški model kapitalizma, ki spominja na britanskega iz 19. stoletja. Maja Novak je sicer (za zdaj) zapustila literarne vode in se ukvarja s prevajanjem ter pisanjem kolumn za Mladino.

  • Marjan Horvat  |  foto: Borut Peterlin

    1. 7. 2013  |  Družba  Za naročnike

    Igor Samobor

    Igralec Igor Samobor, ki je lani prejel Borštnikov prstan, je s svojim raznolikim in bogatim opusom v zadnjih tridesetih letih močno zaznamoval slovensko gledališko in filmsko produkcijo. Igral je Macbetha, Raskolnikova, don Juana, Ivana v Bratih Karamazovih, nepozaben pa je bil tudi v vlogi Jimmyja Porterja v Osbornovem Ozri se v gnevu. Že leta 1979 je igral v Hladnikovem filmu Ubij me nežno, svojo filmsko kariero nadaljeval tudi v Klopčičevi Črni orhideji, Đurićevem Kajmaku in marmeladi, Šterkovem 9.06, letos pa prihaja na velika platna film Roka Bička Razredni sovražnik z Igorjem Samoborjem v glavni vlogi. Kot terapevt Roman je nastopil v izredno gledani televizijski seriji Na terapiji.
    Igor Samobor je vseskozi zvest Drami in njenemu ansamblu. Zato ne preseneča, da je letos – po sicer globokem premisleku – sprejel funkcijo ravnatelja Drame in že pripravil programsko vizijo za naslednjih pet let. Ta bo tematizirala spremembe v človeku in v družbi v negotovih časih tranzicije in poznega kapitalizma.

  • Marjan Horvat  |  foto: Robert Crc

    28. 6. 2013  |  Mladina 26  |  Svet

    Chantal Mouffe: »Radikalizacija demokracije naj bi bila transformacija institucij, da bi res zagotavljale enakost in svobodo za vse.«

    Belgijska politična teoretičarka Chantal Mouffe je v preteklosti predavala v Evropi, ZDA in Latinski Ameriki, zdaj pa je profesorica političnih ved na britanski Univerzi v Westminstru, kjer vodi Center za študij demokracije. Zvezda svetovne politologije je postala že leta 1985, ko je skupaj z argentinskim političnim teoretikom Ernestom Laclauom izdala knjigo Hegemonija in socialistična strategija: k radikalni demokratični politiki. V delu, ki je bilo menda navdih za knjigo Slavoja Žižka, Sublimni objekt ideologije, sta avtorja oblikovala postmarksistično teorijo demokracije, ki je relevantna prav danes, saj se njune teze o radikalni demokraciji berejo kot »četrta pot« za evropsko levico, hkrati pa je mogoče z metodološkimi orodji, ki sta jih izdelala – Mouffova pa jih je v kasnejših knjigah še nadgradila –, razumeti današnji položaj evropske levice in tudi domet gibanj, ki si prizadevajo za pravo demokracijo. S Chantal Mouffe smo se o teh temah pogovarjali na festivalu Subversive, ki je sredi maja potekal v Zagrebu.

  • Marjan Horvat

    14. 6. 2013  |  Mladina 24  |  Svet

    Rim ima levičarskega župana Marina

    V drugem krogu italijanskih lokalnih volitev, ki so bile minuli konec tedna, je leva sredina slavila v petnajstih največjih mestih, že v prvem krogu pa je dobila oblast v šestih velikih mestih. Morda je še pomembneje, da je levica izmaknila Berlusconijevemu Ljudstvu svobode oblast v petih mestih, vključno s Trevisom, Brescio in Sieno, ki so veljala za trdnjave desnice. S tem se je po mnenju analitikov okrepil položaj premiera Enrica Lette in njegove Demokratske stranke v vladi, ki jo sicer sestavlja z Berlusconijevim Ljudstvom svobode.

  • Marjan Horvat  |  foto:  Borut Peterlin

    7. 6. 2013  |  Mladina 23  |  Kultura

    Paolo Giordano: »Izstop iz sveta znanosti je bil oster.«

    Torinčan Paolo Giordano (1982), po poklicu doktor fizike, je pri šestindvajsetih letih pustil akademsko kariero fizika in se posvetil pisanju literature. Že za prvenec Samotnost praštevil je leta 2008 dobil strego, najuglednejšo italijansko literarno nagrado. Njegov roman govori o ljudeh, ki v življenju ne najdejo sreče, in v Italiji so ga prodali v več kot milijon izvodih, preveden pa je v več kakor štirideset jezikov. Giordano je minuli teden v Sloveniji predstavil svoj drugi roman, Človeško telo, ki govori o italijanskih vojakih v Afganistanu. V njem ne tematizira samo vojne, ampak je zanj roman tudi metafora za njegov vstop v odraslost, nekakšno soočenje z odgovornostjo in obveznostmi, ki jih ima, ker je priznan pisatelj. Obe deli, zanju je značilen tudi izvrsten slog, je prevedla Anita Jadrič, izdala pa Založba Mladinska knjiga.

  • Marjan Horvat

    7. 6. 2013  |  Mladina 23  |  Svet

    Proti islamizaciji in avtokratizmu

    Povod za množične proteste, ki so minuli teden izbruhnili v turških mestih, so bili načrti za preureditev trga Taksim in parka Gezi v prestolnici. Na trgu Taksim so nameravale turške oblasti postaviti vojašnico v slogu tistih iz časa otomanskega cesarstva in nakupovalno središče. Edhem Eldem, zgodovinar na Univerzi Bogazici v Carigradu je za New York Times dejal, da skušajo trg spremeniti v »Las Vegas otomanskega razkošja«. Park Gezi je namreč še zadnja zelenica v Carigradu, trg Taksim pa tradicionalni prostor zbiranja Carigrajčanov.

  • Marjan Horvat  |  foto: Borut Peterlin

    31. 5. 2013  |  Mladina 22  |  Kultura

    Duhovno živalsko kraljestvo

    Režiser Matjaž Berger je v predstavi Dobrodošli v duhovnem živalskem kraljestvu, ki jo je postavil v novomeškem gledališču Anton Podbevšek Teater, skušal konceptualno zajeti bistvene misli slovenskega filozofa Slavoja Žižka o ideologiji vsakdanjega življenja. Predstavo je zasnoval na Žižkovih tekstih, »koncept uprizoritve prvega Žižkovega besedila znotraj uprizoritvenih umetnosti pa je izhajal iz njegovega briljantnega stila in subverzivnega učinka njegove misli okoli ideologije vsakdanjega življenja«.

  • Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

    31. 5. 2013  |  Mladina 22  |  Družba

    Vladimir Pištalo: »Tesla je vse življenje živel s čudežnimi prebliski svetlobe«

    Biografska dejstva o življenju in delu Nikole Tesle, očeta sodobne elektrike, so znana. V Smiljanu pri Gospiću v Liki leta 1856 rojeni srbsko-ameriški elektroinženir, fizik, kemik in matematik se je šolal v Gradcu, nato je deloval v Budimpešti in Parizu, kasneje pa v ZDA, kjer je umrl leta 1943. Tesla je avtor več kot sedemsto izumov s področja elektrike in magnetizma. Poleg izuma izmeničnega električnega toka je med drugim teoretični izumitelj radia, pionir robotike, neona in rentgenskih žarkov. Veliko njegovih idej, ki si jih je zapisoval s posebno kodo, poznal jo je samo on, je tako naprednih, da bodo luč sveta morda ugledale šele v prihodnjih desetletjih. To velja tudi za njegov življenjski projekt – prenos energije skozi zemljo.
    Tako kot so bili za tiste čase nenavadni in revolucionarni njegovi izumi in zamisli, je bilo nenavadno tudi njegovo življenje, okrog katerega so se spletli številni miti in legende. Živel je v (platonskem) svetu čistih idej in živel je življenje, ki mu je bilo usojeno. A bil je srečen. Tako ga prikaže v romanu Tesla, portret med maskami, Vladimir Pištalo, srbski pisatelj in profesor zgodovine na ameriški univerzi v Worcestru v Massachusettsu. Roman o Tesli je prejel nagrado srbskega časnika NIN in je bil leta 2008 najbolj bran roman v Srbiji. Delo je poskus predstavitve tega, kar se je dogajalo v Teslovi notranjosti, in literarna osvetlitev njegovega življenja in dela, torej predstavitev obojega »osvetljenega od znotraj«.

  • Marjan Horvat  |  foto: Borut Peterlin

    24. 5. 2013  |  Mladina 21  |  Družba

    Filip Dobranić: »Smo ojačevalec glasu za spremembe.«

    Filip Dobranić, štiriindvajsetletni študent sociologije kulture in filozofije na ljubljanski FF, dvakratni srednješolski svetovni prvak v debatiranju, pa tudi heker in glasbenik, je lani, ko so bile ljudske vstaje na vrhuncu, s prijatelji ustanovil spletno platformo Danes je nov dan. Z njo so želeli, kot pravi Dobranić, »ojačati« uporniške glasove prebivalcev in jih povabiti k razpravi na temelju šestih pravic, na podlagi katerih bi se po njihovem mnenju morala razvijati slovenska družba: pravice do dobrega življenja in solidarne družbe, pravice do skupnega, pravice do dobre politične oblasti, pravice (do) narave, pravice do človeku prijazne ekonomije in pravice do vključenosti.

  • Marjan Horvat

    24. 5. 2013  |  Mladina 21  |  Družba

    Nasilje v čudežu ljubezni

    Po besedah hrvaškega filozofa Srećka Horvata, moderatorja pogovora z Žižkom, ki je potekal v okviru festivala Subversive v Zagrebu, Slavoj Žižek sprva ni privolil v predavanje z naslovom Ljubezen kot politična kategorija. »Kaj naj povem o tem?« je spraševal Horvata. A čez dober teden je temo potrdil in predavanje začel z navedkom iz Viharnega vrha, pisateljice Emily Brontë, s katerim je ponazoril primer »brezpogojne erotične ljubezni«. Ta je za Žižka, še posebej v današnjem času, nenehno na udaru, saj »družba od nas zahteva spiritualni psevdobudistični hedonizem.

  • Marjan Horvat

    17. 5. 2013, 19:15  |  Družba

    Siriza je upanje za Evropo

    Ob začetku okrogle mize o vlogi evropske levice, na kateri sta sodelovala slovenski filozof Slavoj Žižek in predsednik grške stranke nove levice Sirize, je njun prihod najavil Kostas Douzinas, Žižkov sodelavec na Birkbeck inštitutu v Londonu, z besedami, da prihajata na oder »Mick Jagger« in »Keith Richards« svetovne filozofije oziroma politike. Množica poslušalcev, zbrana v Kinu Evropa, kjer je bil 6. Subversive festival v Zagrebu, je zvezdnika pozdravila z gromkim aplavzom. Aleksis Cipras je v razpravi, ki jo je moderiral hrvaški filozof Srečko Horvat, najprej pribil, da po morebitni zmagi Sirize v Grčiji – zadnje parlamentarne volitve v Grčiji so bile sicer junija lani, na njih pa je Siriza dobila 23 odstotkov glasov - »v Grčiji, pa tudi ne v Evropi, ne bo več tako kot je bilo«.

  • Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

    17. 5. 2013  |  Mladina 20  |  Družba

    Michael A. Lebowitz: »Socializem ne more biti darilo ljudstvu«

    Michael A. Lebowitz, zaslužni profesor ekonomije na Univerzi Simona Fraserja v Kanadi, proučuje socializem v vseh njegovih pojavnih oblikah. V svojih knjigah ostro in dosledno kritizira kapitalistično ureditev, a hkrati opozarja tudi na temeljne napake nekdanjih »socializmov, ki so dejansko obstajali« v Sovjetski zvezi, vzhodnoevropskih državah in Jugoslaviji. Meni, da prihodnost mora biti socialistična, vendar naj bi upoštevala Marxovo načelo, da mora socializem omogočiti razvoj vseh človekovih potencialov, česar realni socializem ni omogočal. Lebowitz je sredi prejšnjega desetletja postal svetovalec venezuelskega predsednika Huga Chaveza in sodi med najpomembnejše teoretike bolivarske revolucije.

  • Marjan Horvat

    17. 5. 2013  |  Mladina 20  |  Družba

    Subverzivna utopija demokracije v Zagrebu

    Čeprav sta bila v prvem delu letos že šestega Subversive Festivala v Zagrebu, ki poteka na temo Utopija demokracije, zagotovo glavni zvezdi britansko-pakistanski pisatelj, novinar in filmski delavec Tariq Ali in ameriški režiser, scenarist in pisatelj Oliver Stone, je bilo zanimivo obiskati tudi dopoldanska in popoldanska predavanja v sklopih Balkan open in Balkan forum. Organizatorji so zbrali skoraj 150 intelektualcev in pripadnikov družbenih gibanj iz regije in od drugod, ki se ukvarjajo s proučevanjem družbenih bojev na Balkanu, v socializmu in kapitalizmu, z možnostjo družbenih sprememb in – to je predvsem na Hrvaškem zelo žgoča tema – z vprašanjem privatizacije državnih podjetij in javnih dobrin, kot so voda, železnice in električna energija. »Poudariti želim, da so ta forum organizirala gibanja na Balkanu sama, da bi se povezala in da bi bila povezana močnejša v boju za spremembe,« je dejal Igor Štiks, eden izmed moderatorjev na festivalu.

  • Marjan Horvat

    10. 5. 2013  |  Mladina 19  |  Politika

    Kaj hoče leva Evropa?

    Minulo nedeljo se je na trgu Place de la Bastille v Parizu zbralo okrog 180 tisoč ljudi, ki so pod geslom »Upor« protestirali proti politiki predsednika Françoisa Hollanda. Protestniki trdijo, da se z njegovim prihodom na oblast ni nič spremenilo. Še vedno njihovo prihodnost krojijo finančni trgi in Evropska unija, ki silijo države v drastične varčevalne ukrepe, omejitve socialne države in razbremenjevanje kapitala z davki. Med govorniki je bil tudi Jean-Luc Mélenchon, ki je leta 2008 zapustil francoske socialiste in ustanovil Levo stranko (Parti de Gauche). V govoru na trgu je dejal, da »nasprotujemo temu, da finančni trgi prevzemajo oblast, in ne sprejemamo varčevalnih ukrepov, ki bodo naše ljudi, skupaj z ljudstvi Evrope, pahnili v dolgoročno bolezensko stanje«. Mélenchon se zaveda šibkosti nove levice in zato poziva ljudi k potrpežljivosti, kajti »zasejali smo seme in trajalo bo nekaj časa, da vzklije, saj je bila zemlja dolgo neobdelana. Naše reforme so usmerjene k rasti in investicijam, ne samo k varčevanju.«

  • Marjan Horvat

    10. 5. 2013  |  Mladina 19  |  Politika

    Prispevki za izbrisane

    Del predstave o izbrisanih 25.671, ki jo je v Prešernovem gledališču Kranj uprizoril hrvaški režiser Oliver Frljić, je tudi zbiranje prispevkov za odškodnine izbrisanim. Igralci so zanje med predstavo med gledalci zbirali prostovoljne prispevke. Renata Škrjanc iz Prešernovega gledališča nam je povedala, da so na osmih predstavah zbrali natančno 1993,84 evra. Denar so zapečatili v kuverte in ga po vsaki predstavi poslali na Gregorčičevo, kjer je sedež vlade.

  • Marjan Horvat

    26. 4. 2013  |  Mladina 17  |  Politika

    Bolivarska revolucija se nadaljuje

    Venezuela po predsedniških volitvah, ki so prvič v zadnjih 16 letih potekale brez Huga Chaveza, ostaja na poti bolivarske revolucije, katere cilj je preoblikovati venezuelsko družbo v socialistično. Tako zatrjuje novi predsednik te države, sicer tesni sodelavec pokojnega Chaveza, Nicolas Maduro, ki bo nadaljeval politiko »socializma za 21. stoletje«. V inavguracijskem govoru je, značilno za zanosne revolucionarje, potrdil, da Chavez »ostaja nepremagljiv in še naprej dobiva bitke«.

  • Marjan Horvat  |  foto: Borut Krajnc

    26. 4. 2013  |  Mladina 17  |  Kultura

    Ilja Stogoff: »Moje poti niso pustolovščina.«

    Ruski pisatelj Ilja Stogoff (1970) si je kot glasbeni novinar ustvaril ime že v nekdanji Sovjetski zvezi. Pisal je o punku in rocku za prestižno moskovsko glasbeno revijo, nekakšen ruski Rolling Stone, ki je imela šest milijonov bralcev. V devetdesetih letih je opustil pisanje in se ukvarjal s priložnostnimi deli – bil je prodajalec koles, trgovec na črnem trgu, urednik erotične revije, varnostnik, prevajalec –, nato pa se je leta 1999 zmagoslavno vrnil z romanom o ljubezni. Njegov roman Mačoti ne jočejo je postala knjiga leta. Stogoff piše za različne ruske revije, vendar je predvsem pisatelj. Njegovi romani so prevedeni v petnajst jezikov. Je oče treh otrok in – redkost v Rusiji – katolik. V minulem tednu je na Slovenskih dnevih knjige predstavljal slovenski prevod svoje knjige mASIAfucker, ki govori o njegovem popotovanju po osrednji Aziji.

  • Marjan Horvat

    19. 4. 2013  |  Mladina 16  |  Kultura

    Ljubezen je pač ljubezen

    Prvotni, pa tudi delovni naslov predstave Ljubezen (Nedolžnost v sedemdesetih minutah) je Ljubezen violenca. S to predstavo si je režiser András Urbán zastavil nalogo gledališko reflektirati odnose med ljubeznijo in nasiljem oziroma raziskati tiste okoliščine, v katerih je motiv za medčloveško ali družbeno nasilje ljubezen. Zanimalo ga je zlasti družbeno nasilje, ki se zgodi nad ljubeznijo ali v imenu ljubezni. Hkrati tematizira človeško ravnanje in čustva, tudi ljubezen, in vse, kar je z njo povezano, v razmerju do najgloblje intime posameznika. Takšna obravnava je skladna z njegovo poetiko, kajti tudi v svojih predstavah v matičnem gledališču v Subotici – tam vodi gledališče Kosztolányi Desző – tematizira politiko in družbo v razmerju do intime, do performativnosti gledališča, in se »na tej podlagi sprašujem, kako realno prehaja v poetično, v poezijo«, kot pravi sam.

  • Marjan Horvat

    19. 4. 2013  |  Mladina 16  |  Politika

    Bo Maribor dobil participativni proračun?

    Mariborska skupina Iniciativa mestni zbor že več mesecev pripravlja moderirane skupščine v četrtnih in krajevnih skupnostih, katerih cilj sta »identifikacija problemov v lokalnem okolju in njihova odprava s skupinskim delovanjem«. Zbori so po besedah organizatorjev uspešni, udeležuje se jih po več kot 50 ljudi, na enem srečanju zabeležijo tudi po 40 novih idej o tem, kako urejati pešpoti in pločnike, pa kako spremeniti sestavo mestnega sveta, saj trdijo, da mestni svetniki niso nosilci občanskih avtentičnih interesov, meščani pa nimajo praktično nikakršnega vpliva na odločanje svetnikov in mestne oblasti.

  • Marjan Horvat  |  foto: Borut Peterlin

    12. 4. 2013  |  Mladina 15  |  Družba

    Evald Flisar: »Še vedno verjamem v moč besede na odru«

    Evald Flisar je slovenski prozaist, ki piše tudi drame z občečloveško tematiko. Zato so razumljive na vseh koncih sveta in ni čudno, da je Flisar naš najuspešnejši dramatik po uprizorjenih delih na tujih odrih. Minuli ponedeljek je v okviru Tedna slovenske drame v Kranju dobil Grumovo nagrado za Komedijo o koncu sveta. V njej se, kot so zapisali v obrazložitvi nagrade, »na svež način ukvarja z najbolj žgočimi globalno lokalnimi temami« in se sprašuje – z besedami lika iz njegove drame –, »zakaj so propadle vse kurčeve vrednote«. V pogovoru nam je med drugim odgovoril tudi na to vprašanje.

  • Marjan Horvat

    12. 4. 2013  |  Mladina 15  |  Družba

    O utopiji demokracije

    Zagrebški festival Subversive, letos bo potekal že šestič, si je v regiji ter širše v Evropi in v svetu ustvaril sloves festivala, na katerem je mogoče slišati najbolj zanimive in progresivne misli svetovnih mislecev in umetnikov. V preteklih letih so predavali in razpravljali o komunistični Kitajski, o socializmu, o dekolonizaciji in lani o razvoju Evrope. Gostili so italijanskega marksista Antonija Negrija, indijsko literarno teoretičarko Gayatrijo Spivak, avstrijskega sociologa Zygmunta Baumana, egiptovskega marksističnega ekonomista Samirja Amina, britanskega literarnega teoretika Terryja Eagletona, lani pa med drugimi tudi ameriškega marksista Michaela Hardta, slovensko filozofinjo Renato Salecl in znova Tariqa Alija.

  • Marjan Horvat

    5. 4. 2013  |  Mladina 14  |  Kultura

    Spet tri sestre

    Drama Tri sestre Antona Pavloviča Čehova – govori o treh mladih dekletih iz 19. stoletja, ki želijo zapustiti malo provincialno mesto in se vrniti v Moskvo – je prav gotovo ena izmed najpogosteje uprizarjanih predstav v zadnjih dvajsetih letih na Slovenskem. Po besedah dramaturginje Mojce Kranjc je ta drama hvaležna za uprizarjanje zato, ker gre za »tekst, ki ponuja igralcem in igralkam gradivo, da se izrazijo in tudi sami premislijo o svojem igralskem poklicu«, še bolj pa zaradi dilem, ki jih odpira, saj govori o »smislu življenja, o smislu dela, o pozicioniranju v družbi, o ljubezni in tudi o staranju in minevanju«.

  • Marjan Horvat  |  foto: Borut Peterlin

    5. 4. 2013  |  Mladina 14  |  Ekonomija

    Michel Husson: »Ideja o emancipaciji je imanentna marksizmu.«

    Michel Husson je statistik in kritični ekonomist, zaposlen na Inštitutu za ekonomske in družbene raziskave (IRES) v Parizu. V fokusu njegovega preučevanja so vprašanja zaposlovanja, primerjalna delovna storilnost in delitev prihodkov, predvsem z vidika delovanja neoliberalnega sistema kapitalizma. Husson ubira svojo pot marksističnega preučevanja družbenih pojavov, saj je prepričan, da dogmatizem stare šole marksizma ne zmore pojasniti družbenoekonomskih razmerij v vsej kompleksnosti. Posveča se iskanju razmerij med različnimi ekonomskimi pojavi in tako proučuje zgradbo današnjega kapitalizma. To počne tudi v svoji knjigi Čisti kapitalizem, ki je prevedena v slovenščino.

  • Marjan Horvat

    29. 3. 2013  |  Mladina 13  |  Svet

    Koliko Chaveza?

    V začetku marca je umrl kontroverzni venezuelski predsednik in znanilec »nove socialistične misli v Latinski Ameriki« Hugo Chavez. Sam je venezuelski projekt razvoja države poimenoval s »socializmom 21. stoletja«. Preminulemu venezuelskemu predsedniku je v času štirinajstletne vladavine uspelo z nafto bogato državo, ki šteje 28 milijonov prebivalcev, zelo spremeniti. Z uveljavljanjem razvojne politike države, ki je onemogočala multinacionalke in dominanten vpliv ZDA na razvoj, se je kljubovalno uprl ameriški administraciji. In bi tako delal, posnemajoč svojega kubanskega vzornika Castra, še dolgo, če ga ne bi, 58-letnega, zaustavil rak.

  • Marjan Horvat

    22. 3. 2013  |  Mladina 12  |  Kultura

    Izbrisani na odru

    Spomnimo. Junija 1991 sta bila sprejeta zakon o državljanstvu in zakon o tujcih. Zakon o državljanstvu Republike Slovenije je določil, da morajo državljani druge republike, ki so imeli na dan plebiscita v Sloveniji prijavljeno stalno prebivališče in so v Sloveniji dejansko živeli, v šestih mesecih oddati vlogo za pridobitev slovenskega državljanstva. Kdor tega ni storil, je izgubil stalno prebivališče in postal tujec v Sloveniji. Izgubil je vse. 25.671 jih je bilo. Kot duhovi so živeli med nami dve desetletji.

  • Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

    15. 3. 2013  |  Mladina 11  |  Svet

    Janis Burnus: »Naše delovanje je utemeljeno na načelu konsenza.«

    Siriza, grška stranka nove levice, je junija lani postala najmočnejša opozicijska stranka v grškem parlamentu. Slavoj Žižek zanjo pravi, da je »še edina, ki lahko reši, kar je še vredno rešiti v Grčiji«. Odstotki podpore med volivci ji rastejo iz meseca v mesec tudi zato, ker je zagotovila sistem socialne pomoči po vsej državi. O njenem delovanju, o ukrepih za izhod iz krize in o dolgoročnih poteh razvoja grške družbe ter o povezovanju Sirize z drugimi evropskimi levimi strankami smo se pogovarjali s 33-letnim Janisom Burnusom, članom centralnega komiteja Sirize, članom sekretariata za evropsko politiko in članom izvršnega odbora Evropske združene levice. Burnus, po izobrazbi sicer anglist, komparativist in politolog, se je v soboto udeležil 4. vseslovenske vstaje.

  • Marjan Horvat

    15. 3. 2013  |  Mladina 11  |  Svet

    Maročani nagnali Vajglovo delegacijo EU

    Prejšnji teden je štiričlanska delegacija evropskih parlamentarcev, članov Skupine Evropskega parlamenta za Zahodno Saharo, hotela obiskati Laâyoune, glavno mesto zasedenega območja. Evropski poslanci so se želeli na kraju samem prepričati o spoštovanju človekovih pravic. Toda maroške oblasti so jih ustavile že v Casablanci in jim prepovedale nadaljnje potovanje. Ivo Vajgl (ALDE, Zares), ki je bil vodja delegacije, je povedal, da so jih maroške oblasti obravnavale na »nesprejemljiv in nehuman način, kot kriminalce, morda ’de luxe’ kriminalce, a vsekakor kot kriminalce. Celo na dobre in slabe so nas razdelili,« pravi Vajgl. Maroški veleposlanik pri EU jim je že na poti poslal sporočilo, da niso dobrodošli, ker je »sestava delegacije enostranska in nam ne gre zaupati«. Poslanci so morali nazaj v Bruselj.

  • Marjan Horvat  |  foto: Borut Peterlin

    8. 3. 2013  |  Mladina 10  |  Kultura

    Irvine Welsh: »Danes Trainspotting verjetno ne bi bil niti objavljen.«

    Irvine Welsh je te dni v Ljubljani predstavljal svojo zbirko kratkih zgodb Pogreto zelje. Gre za zbirko zgodb, ki jih je napisal v zadnjih 20 letih in dobro ponazarjajo vse mojstrstvo jezika in naracije, ki ga premore ta škotski pisatelj. Z Welshem smo se pogovarjali o Trainspottingu, o njegovih drugih literarnih delih in tudi o splošni družbeni klimi v Britaniji in na Škotskem. Trdi, da so razmere in klima za ustvarjanje slabe.

  • Marjan Horvat

    8. 3. 2013  |  Mladina 10  |  Svet

    Konec politike rjavih gvantov

    Na avstrijskem Koroškem, ki ima okrog 560.000 prebivalcev, je Haiderjeva svobodnjaška stranka dolga tri desetletja povsem obvladovala politično, gospodarsko in kulturno prizorišče. Po njegovi smrti leta 2008 so se začele polagoma odstirati plasti prikrite politike, ki je bila zaznamovana s korupcijo, sovraštvom do slovenske narodne manjšine in do tujcev. Afere so dodobra pretresle koroško politiko in gospodarstvo. Še zlasti velja to za deželno banko Hypo Alpe Adria, ki je v zadnjih dveh desetletjih razširila svoje poslovanje na Balkan. V njej pa so si lahko tudi politiki (po)stregli z denarjem po mili volji. Afera je odnesla vodjo koroških svobodnjakov Uwa Scheucha, kmalu za njim je s položaja odšel tudi vodja konservativne Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Josef Martinz. Prvi je bil zaradi korupcije obsojen na sedem mesecev pogojnega zapora, drugi na pet let in pol zaporne kazni. Martinz je na sodišču v Celovcu priznal, da je sodeloval v mreži politikov, ki so leta 2007, še v času Haiderja, ob prodaji banke prejeli podkupnino in z njo financirali delovanje stranke. V sodnem postopku zaradi korupcije je tudi dosedanji deželni glavar, svobodnjak Gerhard Dörfler.