• Danes je nov dan

    5. 3. 2022  |  Družba

    Predvolilni prevzem javne televizije

    V sredo sta T. Fajon in A. Bratušek gostovali v predvolilni oddaji na Nova24TV. Medijski projekt SDS preko madžarskih investicij financira stranko in skrbi za redno dozo sovraštva in šikaniranja. Bolj kot servirana vprašanja Toninu in ostalim nam je v oči padla sodobna vizualna podoba, ki jo verjetno plačujemo z javnim denarjem, prekanaliziranim v zadnjih dveh letih. Vse skupaj je od daleč skoraj videti kot resna televizija. 

  • DK, STA

    5. 3. 2022  |  Politika

    Nato noče biti neposredno vpleten v konflikt v Ukrajini

    Članice zveze Nato nasprotujejo vzpostavitvi območja prepovedi preletov nad Ukrajino, je poudaril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg po izrednem zasedanju zunanjih ministrov zaveznic v Bruslju. Nato noče biti neposredno vpleten v konflikt v Ukrajini, saj bi to pomenilo še več ubitih civilistov, je dejal.

  • Monika Weiss

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Politika

    Manipulacija

    »Ali podpirate, da se denarna socialna pomoč/otroški dodatek vzame osebam, ki so v postopku za pogojno kazen zaradi naklepnega kaznivega dejanja, in obsojenim osebam? Ali se strinjate, da gre pri denarni socialni pomoči le za premostitev situacije in ne za trajno rešitev? Ali se strinjate, da denarno socialno pomoč dobijo samo tisti, ki jo potrebujejo? Ali podpirate zmanjšanje števila izrednih denarnih socialnih pomoči s 5-krat na 3-krat letno?« To so le štiri vprašanja od 17 iz ankete, ki jo je januarja naročilo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pod ministrom Janezom Ciglerjem Kraljem in iz pridobljenih odgovorov izpeljalo sklep, da je solidarna družba »želja in prioriteta ministrstva«.

  • Ukrajinsko-poljska meja

    Na poljski strani mejnega prehoda z Ukrajino Medyka/Šegini se je v torek popoldne trlo fotoreporterjev, snemalcev in novinarjev. Čakali so na ukrajinske ženske z otroki, ki so peš prečkale mejo. Druge so bile v avtomobilih s svojimi otroki, nekatere s prijateljicami. Kjer je bilo v avtu veliko otrok, se niso držali običajnih varnostnih ukrepov, ženske so dojenčke držale v naročju, večji otroci v stolčkih so držali manjše. Na prvi pogled se niso veliko razlikovali od družin, ki se vozijo na počitnice. Avtomobili so bili vseh vrst in prtljaga v njih tudi.

  • Javno pismo

    5. 3. 2022  |  Politika

    Obsojamo ponarejanje zgodovine

    Zgodovinarji iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Slovenije in Srbije, podpisniki Deklaracije #Ubranimo_zgodovino / #Defend_History, obsojamo ponarejanje zgodovine, njeno zlorabo in uporabo selektivne zgodovinske argumentacije za opravičevanje vojne politike in agresije na suvereno in mednarodno priznano državo Ukrajino.

  • Stanka Prodnik

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Kultura  |  TV

    Puč na TV Slovenija

    Puč? En puč? Več njih. Ta teden je bil črni teden RTV Slovenija. Začnimo pri glavi. Programski svet in direktor sta se odločila stopiti v brezpravje, nezakonito sta objavila razpis za direktorja, čeprav ima sedanji še mandat, da bi s tem preprečila razkritje, da je bil direktor pred enim letom imenovan nezakonito. Vse skupaj je popolnoma zunaj prava.

  • DK, STA

    5. 3. 2022  |  Politika

    Visoke kazni za domnevne lažne novice o ruski vojski

    Spodnji dom ruskega parlamenta je včeraj sprejel zakonodajo, ki določa visoke kazni za širjenje domnevnih lažnih informacij o ruskih vojaških silah. Kršiteljem grozijo denarne kazni in do 15 let zapora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • DK, STA

    5. 3. 2022  |  Svet

    »Oboroženi spopadi kršijo tudi vse otrokove pravice«

    Evropska mreža nacionalnih institucij za človekove pravice (ENNHRI) je ta teden pozvala k takojšnji prekinitvi ruske invazije na Ukrajino skladno z načeli mednarodnega prava, humanitarnega prava in prava človekovih pravic. Države članice Sveta Evrope poziva k pomoči Ukrajini.

  • Uredništvo

    5. 3. 2022  |  Družba

    »Najbolj bi bila vesela, če se nam nikoli ne bi bilo treba ukvarjati z 8. marcem«

    "Najbolj bi bila vesela, če se nam nikoli ne bi bilo treba ukvarjati z 8. marcem. Na živce mi gre, ker je to dan žena, in ne žensk. Še vedno se moramo pogovarjati o razlikah v plačah med ženskami in moškimi. Na papirju se je marsikaj v zadnjem času izboljšalo. Zakoni in predpisi niso tisto, kar bi zagotavljalo enak položaj žensk v družbi. Morajo se zgoditi spremembe v družbi, kulturi in vrednot. Ampak v zadnjem času, kar je bil tudi impulz za ustanovitev združenja Ona ve, doživljamo retradicionalizacijo družbe."

  • Damjana Kolar

    5. 3. 2022  |  Kultura

    Film tedna: Festival dokumentarnega filma

    Festival dokumentarnega filma bo po lanski spletni izdaji potekal v hibridni obliki. Od 9. do 16. marca bo v Cankarjevem domu, Kinodvoru in Slovenski kinoteki na ogled 22 celovečernih in trije kratki filmi, približno polovica jih bo na voljo na zahtevo. Pet celovečercev iz tekmovalne sekcije se bo potegovalo za najboljši film na temo človekovih pravic.

  • N'toko

    N'toko

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Žive meje

    Slovenija v vojni

    Od začetka devetdesetih let ne pomnim tako enotnega in hrupnega propagandnega delovanja vsega slovenskega establišmenta. Levi in desni mediji, civilnodružbene institucije, mnenjski voditelji in facebookovski influencerji nas od jutra do večera vsi enoglasno opominjajo: »Ste danes že obsodili Putina? Ste že spremenili svoj avatar v ukrajinsko zastavo? Ste že zahtevali ostre ukrepe?« Naš premier se spet vede kot general, v svoji blodnjavi glavi tokrat poveljuje kar celotnim zahodnim silam in tekmuje z drugimi voditelji v tem, kako drzne akcije proti Rusiji si upa predlagati. Opozicija je medtem povsem izginila ali pa plaho ponavlja bolj umirjene verzije istih sloganov. Naša medijska prehrana je sestavljena skoraj izključno iz propagandnega gradiva ukrajinske vlade, naša družabna omrežja so preplavili fotografije in posnetki herojskih bojev, za katere nas sploh ne zanima, iz katerega leta ali države so, dokler nam dajejo adrenalinski šus. Nekateri internetni bojevniki so se v bojni ekstazi tudi sami spremenili v ukrajinske vojake, le da njihov boj proti Putinu poteka v komentarjih na slovenskem tviterju. Tako kot ves Zahod je Slovenijo preplavil vojaško-propagandni spektakel, ki nam daje občutek, kot bi bili sami v vojni. Čemu je namenjeno to enoglasno institucionalno ropotanje? In kaj ima vse to dejansko opraviti z Ukrajino?

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Dva leva

    Mrtvec pride po ljubico

    Vse vojne, v katerih pride do človeških žrtev, so humane. Po definiciji. In vojne, naj jih označimo za pravične ali krivične, osvobodilne ali zavojevalske, iz ljudi vedno potegnejo najslabše. Nizkotne strasti, izgubo racionalnosti, izgubo spomina. Žal, ne le pri deležnikih v spopadu, ampak tudi v navijaških skupinah. To lepo vidimo te dni v Evropi in svetu po ruski invaziji v Ukrajino. O Putinu nima smisla izgubljati preveč besed. Je samodržec, avtoritarec, je novi ruski car. A to ne pove nič. Nič o Evropi, ki je izgubila razsodnost. Ki je, bolj kot kadarkoli prej, padla v enoumje. Kot da gledaš severnokorejski televizijski dnevnik. Sedaj je Ruse prepoznala in razglasila za novega-starega skupnega sovražnika. Tudi ko se bodo ukrajinske rane vsaj za silo zacelile, porušena dežela že obnovila, slabi spomini pa zbledeli, bo ostal grenek priokus, da je Evropa padla na izpitu svoje racionalnosti. Vse, kar naredi v teh dneh, je proti miru, proti razmeroma hitremu in častnemu končanju spopadov. Protiruski sentiment se razrašča v blodne razsežnosti. Denimo, ne le ruske institucije, ampak tudi posameznike neselektivno izključujejo iz zvez in prireditev v kulturi, umetnosti, športu, znanosti. Iz vsakršnih oblik sodelovanja. Če so v medijsko nadzorovani ruski realnosti obstajali vsaj zametki upora in opozicije, se bo zdaj izgubilo še tisto malo upornega potenciala, ki so ga premogli. Milanska Scala je prekinila sodelovanje z dirigentom Valerijem Gergijevom, sopranistka Ana Netrebko je pod pritiskom odpovedala vse koncerte v prihodnjih mesecih, saj, kot je povedala, ni prav, da se morajo umetniki politično opredeljevati in obsojati svojo domovino ...

  • Jure Trampuš

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Politika

    Rasizem naš vsakdanji

    Žiga Kušar je eden od programskih svetnikov RTV Slovenija, lani decembra je bil v ta organ izvoljen na predlog poslušalcev in gledalcev. Ni novinec, to funkcijo je že opravljal. Dela na Inštitutu za patologijo, politično ni preveč dejaven, je pa podpornik slovenske desnice in predan katoličan. Kar je povsem legitimno.

  • Od besed k dejanjem?

    V četrtek, 24. februarja, zvečer je samostojni podjetnik, ki se ukvarja z zaključnimi deli v gradbeništvu in s slikopleskarstvom, pred svojo hišo v vasi Škofija v občini Šmarje pri Jelšah v postopku rubeža ustrelil in ubil dva pomočnika sodnega izvršitelja. Razlogov, ki posameznike pripeljejo do nasilja, je gotovo veliko. Omejevanje človekovih pravic in povečevanje neenakosti v času pandemije je le najnovejši prispevek k temu. Gospodarska ureditev, ki ima v svoji biti zapisano gmotno neenakost med ljudmi in ki generira in celo spodbuja zadolženost, je v tem pogledu stalnica. Tudi samostojni podjetnik, ki je pri poskusu sodne izvršbe streljal na pomožno sodno osebje, je bil do vratu zadolžen. A obstaja še vsaj en pomemben dejavnik, ki pripomore k temu, da se tako ali drugače obupani ljudje zatečejo k nasilju – vsesplošno zastrupljeno ozračje javne razprave.

  • Borut Mekina

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Politika

    KPK nad Divjaka

    Na začetku februarja so poslanci za las zavrnili predlog vladajoče koalicije, ki je želela za viceguvernerja Banke Slovenije imenovati člana stranke SDS Marjana Divjaka. Ta ni le član SDS, ampak je član SDS a la carte. Nekoč je delal v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, tako kot njegova žena Nika Dolinar Divjak, ki je zdaj namestnica vodje kabineta. Poleg tega sta Divjakova z Janšo tudi osebno povezana – bil je njuna poročna priča. Če bi Divjak postal viceguverner, bi Banka Slovenije, kjer funkcijo viceguvernerja že opravlja Janšev bratranec Jožef Bradeško, postala Janševa »družinska izpostava«.

  • Dnevi do zastaranja

    V petek, 25. februarja, je bil na okrožnem sodišču v Celju predsednik vlade Janez Janša obsojen na tri mesece pogojne zaporne kazni zaradi razžalitve novinark RTV Slovenija Evgenije Carl in Mojce Pašek Šetinc, ki ju je marca 2016 ozmerjal z odsluženima prostitutkama. Gre za prvostopenjsko sodbo. Za postopke, ki bi lahko pripeljali do pravnomočnosti sodbe, pa so po dolgih letih sojenja na različnih stopnjah ostali le še slabi trije meseci, potem bo primer zastaral.

  • Luka Volk

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Politika

    Vladni zdrs

    Poskus vlade, da bi si podredila javno agencijo za raziskovalno dejavnost, je bil neuspešen. Potem ko je konec januarja razrešila štiri od sedmih članov upravnega odbora, da bi zagotovila zadostno podporo kandidatu za v. d. direktorja po svoji meri, je upravno sodišče njen sklep razveljavilo in odredilo, da se opravi nov postopek. Pri razrešitvi članov upravnega odbora agencije ni bil izpolnjen nobeden od zakonsko določenih pogojev za razrešitev. Odločitev sodišča je pravnomočna.

  • Luka Volk

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Politika

    Pravica do stavke

    Zaposleni v vzgoji in izobraževanju že lep čas prosijo vlado in šolsko ministrstvo, da bi prisluhnila njihovim težavam, vendar vedno znova naletijo na gluha ušesa. Vladi se je sicer v času, ko je zavračala pogovore z njimi, z drugimi skupinami zaposlenih v javnem sektorju uspelo dogovoriti za znatno in trajno zvišanje plač – višje prejemke bodo imeli v policiji, vojski in zdravstvu. Zato je šolnikom zdaj prekipelo. V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) napovedujejo splošno stavko, tej odločitvi v prid se je izreklo več kot 37 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Stavka se bo začela v sredo, 9. marca, takrat bodo šole in vrtci zaprti, trajala bo, dokler vlada s šolniki ne sklene stavkovnega sporazuma.

  • Vanja Pirc

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Kultura

    Sužnji med nami

    Dokumentarno-igrani film Janija Severja Ključ, ki so ga v sredo premierno predvajali v ljubljanskem Kinu Šiška, vas bo pretresel. Svojo zgodbo v njem pripoveduje ženska, ki je bila kmalu po dopolnjenem 18. letu prisiljena v prostitucijo. Ne, svojega telesa ni prodajala zato, ker bi si to sama želela, čeprav je svojim strankam zatrjevala, da je to seveda njena izbira, ker potrebuje denar za študij. V resnici je bila v to delo zmanipulirana in prisiljena, še več, bila je v sužnjelastniškem odnosu, brez vsakršnih pravic, povsem razčlovečena. To se ni zgodilo kje daleč, zgodilo se je tu, sredi Slovenije, čisto običajni mladi ženski. Stranke je morala sprejemati vsak dan med deveto zjutraj in peto popoldne, pogosto tudi pozno v noč, vse do jutra. Spala skoraj ni, tudi jedla skoraj ni, od zaslužka ji ni ostalo skoraj nič, vse je odnesel zvodnik.

  • Zala Kramperšek

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Družba

    Študenti v stiski

    Med tiste, ki so posledice krize najbolj občutili, spadajo študenti, saj se jim je svet postavil na glavo ravno na pragu enega najvznemirljivejših obdobij v življenju. Z omejitvami gibanja, ustavitvijo javnega življenja, zahtevano medosebno razdaljo in poukom na daljavo so bili odrezani od izkušenj študentskega življenja, onemogočeni so jim bili prvi koraki v samostojnost. Številni zaradi posledic pandemije občutijo stiske, depresijo, tesnobo in imajo težave z duševnim zdravjem.

  • Monika Weiss

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Politika

    Zloraba podnebnega sklada

    Sklad za podnebne spremembe, krajše podnebni sklad, je poseben proračunski sklad, katerega namen je določen v zakonu o varovanju okolja – to je »sofinanciranje ukrepov za blaženje in prilagajanje posledicam podnebnih sprememb«. V sklad se steka denar, ki ga država dobi s prodajo emisijskih kuponov podjetjem, katerih dejavnost povzroča izpuste toplogrednih plinov.

  • Lara Paukovič

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Kultura

    Boriti se s predsodki

    Fairtrade kava v predragem lokalu v mestu. Psihoterapija, včasih prepozno. Bogati prijatelji, ki so pobegnili v Berlin ali København in pokroviteljsko komentirajo stanje države. Gentrifikacija. Prijatelji z ugodnostmi. Vlažne garsonjere, ki se oddajajo kot najemniška stanovanja. Zapleteni odnosi s starši, ki se starajo in zbolevajo. Otroci, ki se ne bi smeli zgoditi. Ekstazi in gram spida. Agresija. Zemljevid življenja nekega milenijca. Moškega na pragu tridesetih, ki je pesnik.

  • Strokovna šlamastika

    Zavod Ars Ramovš, ki vsako leto prireja festival stare glasbe Seviqc v Brežicah, je ena od glasbenih ustanov, ki so na začetku leta izpadle iz štiriletnega programskega financiranja ministrstva za kulturo. Poleg njega so brez sredstev ostali še zasedba Laibach, metelkovski klub Gala hala in svetovno znana glasbeno-gledališka skupina Carmina Slovenica.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Kolumna

    In mir?

    Putin je z agresijo, krvavim in nedopustnim početjem, zapravil vso verodostojnost in nemajhne simpatije tudi na Zahodu. Treba se ga je bati, pojavljajo se celo dvomi o njegovi prištevnosti.

  • Prodajanje megle

    Ko iz ust Zdravka Počivalška, slovenskega gospodarskega ministra, ob spornih nabavah zaščitne opreme v zdravstvu priletijo besede: »Reševali smo človeška življenja,« ali ob zahtevkih po višjih zdravniških plačah: »Moramo ohraniti javno zdravstvo in preprečiti, da bi nam zdravniki uhajali na tuje!«, lahko samo predvidiš škodo, ki jo bo naredilo tako prodajanje megle.

  • Monika Weis

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Družba

    Lani so cene nepremičnin v povprečju za 53 odstotkov presegale ravni iz leta 2015

    Cene stanovanjskih nepremičnin se v Sloveniji nenehno zvišujejo zadnjih sedem let, zrasle so vsako četrtletje od konca leta 2015, kažejo statistični podatki. Konec tretjega četrtletja lani so cene v povprečju za 53 odstotkov presegale ravni iz leta 2015, v povprečju evrskega območja pa »le« za 36 odstotkov. Kaj se obeta – tudi če bo uveljavljena nakazana zaostritev pri stanovanjskem kreditiranju?

  • Maja Novak

    Maja Novak

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Ihta

    Ko se klišeji uresničijo

    Na stara leta sem postala Bondovo dekle. Glejte me, kako v belih kopalkah vstajam iz morja! Natančneje: ker se je Cankarjeva založba odločila v zbirko Moderni klasiki uvrstiti Flemingov roman Moonraker, se mi je po dolgem času ponudila priložnost prevajati nekaj, kar bi tudi sicer brala – kakega deževnega popoldneva, na kavču, s skodelico kakava ob strani. Ali, zakaj ne, s kozarcem martinija.

  • Prelomnica

    Ruski vojaški napad na Ukrajino kot suvereno državo je groba in nesprejemljiva kršitev vseh mednarodnih in civilizacijskih norm. Ogroža mir, življenje in blaginjo ljudi, njihove pravice in dostojanstvo. Razkriva avtoritarno naravo Putinove oblasti, protislovja njene politične mitologije. Rusija je primer iliberalne demokracije, v Ukrajini že desetletja vlada politični kaos z defektno demokracijo. Na obeh straneh se namesto mehkega demokratičnega preigravanja dogajajo umazane politične igre, pajdaški kapitalizem in klientelizem. Ruske izsiljene geopolitične rešitve so tvegana igra, ukrajinski nacionalizem in prozahodni fatalizem pa nevarna zabloda. ZDA in EU tod že dolgo prodajajo nevarno ideologijo, da je prihodnost vzhoda na zahodu. Soodgovornost obeh za to vojno je nedvoumna. Moskvo vodijo politični interesi, Washington predvsem ekonomski, pridobil bo Peking, izgubila EU. Neznosna lahkotnost Putinove agresije in evroatlantske protiruske histerije vodijo v svet brez izhoda. Največji poraženci so že zdaj običajni ljudje, civilisti in vojaki, žrtve večnih vojn političnih mesečnikov in poslovnih mafijašev.

  • Vesna Teržan

    4. 3. 2022  |  Mladina 9  |  Družba

    Zelene mestne površine

    Povsod, tudi pri urejanju javnega prostora, je prevladal neoliberalni miselni model s svojim geslom – trg bo uredil vse. Tako je med drugim posegel v urejanje mestnih javnih in zelenih površin. Urejena narava kot infrastruktura, ki naj služi sistemu in ustroju zabetoniranih mestnih struktur? »Seveda!« pravi dr. Maja Simoneti, krajinska arhitektka in urbanistka z dolgo prakso načrtovanja in proučevanja upravljanja mestnih zelenih površin. Že nekaj let je zaposlena na Inštitutu za politike prostora (IPoP), v nevladni, svetovalni in raziskovalni organizaciji, ki se ukvarja s trajnostnim urejanjem prostora. Pred tem je dolga leta službovala na Ljubljanskem urbanističnem zavodu, kjer je izdelovala prostorske načrte in strokovne podlage ter raziskovala za potrebe države in občin. Tako je vpeta v prizadevanja za celostno in strokovno urejanje javnih in posebej zelenih površin že več kot 30 let. Za svoje vztrajno in natančno strokovno delo je prejela več strokovnih nagrad, poznamo pa jo tudi po nekaterih študijah, kot je knjiga Mestne zelene površine iz leta 1997 pa knjiga o