• STA

    2. 3. 2022  |  Svet

    V Slovenijo prispelo cepivo Novavax

    Prva pošiljka s 36.000 odmerki cepiva proti covidu-19 proizvajalca Novavax je v torek prispela v Slovenijo, je objavljeno na spletni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V cepilnih centrih bo za uporabo predvidoma na voljo v četrtek.

  • DK, STA

    2. 3. 2022  |  Svet

    V spopadih v Ukrajini je bilo ubitih vsaj 13 otrok

    Po podatkih, ki jih je preveril urad visokega komisarja Združenih narodov (ZN) za človekove pravice, je bilo v spopadih v Ukrajini ubitih vsaj 13 otrok, so opozorili pri Unicefu. Dodali so, da se bo to število verjetno še povečalo. Številni otroci so bili ranjeni, še več pa jih doživlja hude travme zaradi nasilja, ki se odvija okoli njih, so poudarili.

  • DK, STA

    2. 3. 2022  |  Svet

    Na Madžarskem že več kot 100.000 ukrajinskih beguncev

    Od začetka ruskega napada na Ukrajino se je na Madžarsko doslej zateklo okoli 105.000 ukrajinskih beguncev, je sporočila madžarska policija. Dodali so, da se je v Ukrajino, ki je sosednja država Madžarske, vrnilo približno 21.000 Ukrajincev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Uredništvo

    1. 3. 2022  |  Družba

    FOTOGALERIJA: »Orožje ni rešitev«

    Predstavniki več kot 30 različnih organizacij civilne družbe in številni drugi udeleženci so danes na shodu za mir na ljubljanskem Trgu republike pozvali k takojšnji prekinitvi ognja v Ukrajini, umiku ruskih sil in začetku pogajanj o dolgoročni diplomatski rešitvi spora. Obenem pa so izrazili nasprotovanje stopnjevanju militarizacije.

  • IK, STA

    1. 3. 2022  |  Družba

    »Danes smo tu proti vojni, za mir«

    Predstavniki več kot 30 različnih organizacij civilne družbe in številni drugi udeleženci so danes na shodu za mir na ljubljanskem Trgu republike pozvali k takojšnji prekinitvi ognja v Ukrajini, umiku ruskih sil in začetku pogajanj o dolgoročni diplomatski rešitvi spora. Hkrati pa so izrazili nasprotovanje stopnjevanju militarizacije.

  • Uredništvo

    1. 3. 2022  |  Kultura

    Pogled na bolečino žensk(e)

    Od 4. do 13. marca bo v Ljubljani potekal 23. mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore, ki ga bo v Galeriji Alkatraz odprla razstava vizualne in zvočne umetnice Urške Preis z naslovom Dolores - Bolečina skozi podobo zvoka, ki se naslanja na dolgoletno teoretično in umetniško raziskovanje bolečine žensk.

  • DK, STA

    2. 3. 2022  |  Svet

    Na filmskem festivalu v Cannesu ne bo ruskih filmov

    Evropska filmska akademija (EFA) je obsodila vojno v Ukrajini in se pridružila Ukrajinski filmski akademiji pri bojkotu ruskih filmov, piše na spletni strani akademije. EFA tako ne bo upoštevala ruskih filmov pri letošnji podelitvi nagrad. Ruski predstavniki so izključeni tudi iz programa letošnjega filmskega festivala v Cannesu, ki bo potekal od 17. do 28. maja.

  • STA

    2. 3. 2022  |  Svet

    Od danes je iz Rusije prepovedano odnesti več kot 10.000 dolarjev

    Iz Rusije je od danes prepovedano odnesti gotovino v tuji valuti v vrednosti več kot približno 9000 evrov oziroma 10.000 ameriških dolarjev na osebo. Prepoved je zapisana v odloku, ki ga je podpisal ruski predsednik Vladimir Putin. Na ta način naj bi preprečili odtok kapitala iz države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • DK, STA

    2. 3. 2022  |  Svet

    Mehika ne bo uvedla sankcij proti Rusiji

    Mehika ne bo uvedla sankcij proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino, je v torek izjavil predsednik Andres Manuel Lopez Obrador. Mehika se bo držala svojega načela ne-vpletanja v mednarodne zadeve.

  • IK, STA

    1. 3. 2022  |  Politika

    Vojna napoved uredniški neodvisnosti

    Novinarski sindikati RTV Slovenija in sindikat novinarjev zahtevajo razveljavitev razpisa za generalnega direktorja RTVS, saj je po njihovi oceni v nasprotju z zakonskimi in statutarnimi določbami. Društvo novinarjev Slovenije pa ugotavlja, da je razpis skupaj z nekaterimi drugimi ravnanji programskega sveta RTVS "vojna napoved uredniški neodvisnosti".

  • Izak Košir

    1. 3. 2022  |  Politika

    Kdo laže?

    Minister za zunanje zadeve Anže Logar se je včeraj mudil v Berlinu, kjer je na vprašanja sedme sile odgovarjal v družbi nemške ministrice za zunanje zadeve Annalene Baerbock. Novinarka TV Slovenija Polona Fijavž, ki je bila tam prav tako prisotna, je na Twitterju nato zapisala sledeče: "Vprašanje britanskega novinarja slovenskemu ministru: izbrisali ste tvit, v katerem ste ukrajinske begunce oznacili za kulturno primernejše. Obstaja hierarhija med begunci? Logar: Slovenija podpira breme begunskega vala, sodite nas po dejanjih. Na tvit se ni odzval." Direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija je (prav tako na Twitterju) zaradi tega zapisa novinarko obtožil, da ve, da je britanski novinar na tiskovni konferenci spraševal stvari, ki "ne držijo" in novinarki očital, da "ve, da gre za laž" in da je vse to "propaganda". Ali je Urbanija zgolj slabo obveščen, ali pa je to zapisal namerno, ne bomo ugibali, lahko pa naštejemo zgolj dejstva. 

  • Janša v uniformi se neposredno primerja z Zelenskim

    Vladajoča stranka ne skriva več svojih propagandnih zlorab vojne med Rusijo in Ukrajino za samopromocijske namene, sploh ne v času, ko nas čakajo državnozborske volitve in si močno želi dobrega rezultata. Ob počasnem slovesu epidemije, ki več ne nudi dovolj dobre podlage za ustvarjanje izrednih razmer in mobilizacijo množic po svoji meri, je kot naročena prišla vojna v Ukrajini. Takoj je bilo jasno, da bo diplomirani obramboslovec začutil priložnost. In jo je.

  • Uredništvo

    1. 3. 2022  |  Politika

    Zakaj policija pritiska na udeležence današnjega shoda za mir?

    Tako včeraj kot danes zjutraj so policisti v uniformah in v civilu na sedežih nekaterih nevladnih organizacij obiskali udeleženke in udeležence današnjega shoda za mir. Nekatere organizacije se nahajajo tudi v zasebnih stanovanjih, so v sporočilu za javnost zapisali obravnavani. "Vse civilne iniciative, ki podpirajo shod, imajo javno objavljene kontakte in odprte kanale komunikacije, zato fizične obiske v stanovanjskih stavbah in na sedežih organizacij udeležencev shoda razumejo kot nesprejemljiv pritisk na izvrševanje pravice do mirnega zbiranja," so dodali v sporočilu, ki so ga udeleženci shoda naslovili na policijo. 

  • Meja EU, meja med mirom in vojno

    Ženske z otroki, starejši in tujci bežijo, medtem ko gredo v nasprotno smer večinoma moški. Po ruski agresiji na Ukrajino vsak dan poljsko-ukrajinsko mejo prečka več deset tisoč ljudi. Ocenjujejo, da bo beguncev kar 5 milijonov.

  • Danes je nov dan

    1. 3. 2022  |  Družba

    Ustavimo okoriščanje politikov z delnicami

    Politiki so za svoje delo zelo dobro plačani, a omejeni mandati in pohlep jih lahko vodijo v moralno sporne ali celo nelegalne posle. Legalna možnost za večji zaslužek se skriva na delniškem trgu, saj se lahko politiki okoristijo na račun informacij, ki javnosti in ostalim investitorjem še niso znane.

  • DK, STA

    1. 3. 2022  |  Politika

    Zelenski: »Za Rusijo moramo v celoti prepovedati vstop v vsa pristanišča in vsa svetovna letališča«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj pozval h globalni prepovedi za ruska letala in ladje, ki uporabljajo tuja letališča ali pristanišča. Globalna prepoved naj bi bila kazen za napad Moskve na Ukrajino, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Zelenski.

  • Razgradnja javne radiotelevizije

    Režiserji na Televiziji Slovenija se ogorčeno odzivamo na prenose programa BBC World News s simultanim prevajanjem, ki smo jim bili priča minule dni. Odločitev vodstva Informativnega programa TV SLO ter vodstva TV SLO, da v programski pas med 20. in 22. uro na 2. program TVS uvrsti simultano prevajani prenos tujega novinarskega kanala, je omalovažujoča in nespoštljiva do lastnih ustvarjalcev, hkrati pa podcenjujoča in neprofesionalna do gledalcev in plačnikov RTV-prispevka.

  • STA

    28. 2. 2022  |  Svet

    Iz Ukrajine je v zgolj nekaj dneh zbežalo več kot pol milijona ljudi

    Odkar je ruska vojska pred petimi dnevi vstopila v Ukrajino, je iz Ukrajine v sosednje države pobegnilo že več kot pol milijona ljudi, je na Twitterju sporočil visoki komisar Združenih narodov za begunce Filippo Grandi. Več kot polovica naj bi se zatekla na Poljsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    1. 3. 2022  |  Politika

    Ruski veleposlanik: »Izgon diplomatov iz ZDA je sovražno dejanje proti Rusiji«

    Rusija se je v ponedeljek odzvala na odločitev ZDA, da izženejo 12 ruskih diplomatov zaradi dejavnosti, ki niso v skladu z njihovim diplomatskim statusom. Prevedeno to pomeni, da so jih med drugim identificirali kot vohune. Rusija je ameriški ukrep označila za sovražno dejanje.

  • DK, STA

    1. 3. 2022  |  Politika

    Po podatkih ZN v Ukrajini umrlo več kot 100 civilistov

    Po podatkih urada visoke komisarke Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je v Ukrajini zaradi ruskega napada doslej umrlo več kot sto civilistov, ranjenih jih je bilo več kot 300. Med smrtnimi žrtvami je tudi najmanj sedem otrok.

  • Tomaž Lavrič

    1. 3. 2022  |  Politika

    Temačni Mordor iz Gospodarja prstanov namesto demokratične države

  • Delovanje ministrice Kustec in sekretarja Slavinca je sramotno

    Visokošolski sindikat Slovenije je 1. 2. 2022 poslal vladi in MIZŠ predlog naslednjih nujnih dopolnitev Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja: odprava porušenih razmerij v plačnem sistemu, kar bi se zgodilo z napovedanim dvigom uvrstitev vseh zdravniških delovnih mest za 6 plačnih razredov; uvoz nekaterih delovnih mest (npr. informatikov in bibliotekarjev), ki obstajajo v drugih kolektivnih pogodbah dejavnosti v javnem sektorju, v KPVIZ, da se zagotovi primerljive možnosti plačevanja in napredovanj in se reši hudo kadrovsko stisko univerz na področju določenih strokovnih poklicev; poleg tega tudi dokončanje v preteklosti nedokončanih odprav plačnih krivic, storjenih visokošolskim sodelavcem brez doktorata in lektorjem; normalne pogoje za delo v visokem šolstvu.

  • Uredništvo

    1. 3. 2022  |  Družba

    »Epidemija in vojna sta za kapital darili z neba«

    "Epidemija in vojna sta za kapital darili z neba. Skupni lastnosti sta razsežnost dogodka in povpraševanje, ki ju sprožita. Farmacevtska industrija pridobi množice ljudi, ki so zaskrbljeni za zdravje in življenje, vojaško-industrijski kompleks pridobi naročila vojskujočih se strani, da lahko nadaljujejo z uničevanjem ali da se branijo pred njim. Da ne omenjam povojne obnove. Za nekoga, ki ga vodi pohlep, je stvar enostavna: če proizvajaš zdravila, potrebuješ bolnike, če proizvajaš orožje, potrebuješ vojno. Če združiš oboje, dobiš biološko vojno."

  • Uredništvo

    1. 3. 2022  |  Politika

    Je bil izbris vojni zločin?

    "Nemci so po drugi svetovni vojni začeli ozaveščati o krivicah in prevzemati odgovornost približno deset let pozneje, tako da je bila petnajst do dvajset let po vojni odgovornost kolektivno sprejeta stvar, tisti pa, ki tega niso sprejeli, so bili lahko tudi kazensko preganjani. Zakaj Slovenija potrebuje več kot trideset let, s tem da se proces pravzaprav sploh še začel ni? Bo zadostovalo Pahorjevo javno opravičilo? Zakaj so izbrisani sploh morali iskati pravico na sodiščih (vse do evropskega), in to na svoje stroške, namesto da bi država sama poravnala svoje dolgove, potem ko je priznala svoje grehe? Je bil izbris vojni zločin? Kako zlahka je bila kršena ustava, ki je tedaj obstajala komaj dve leti? In kako so lahko državni organi dovolili sramotni referendum, na katerem so bile žrtve (spet neustavno) javno ponižane?"

  • STA

    28. 2. 2022  |  Svet

    Rusija za 36 držav zaprla svoj zračni prostor, tudi za Slovenijo

    Rusija je za 36 držav zaprla svoj zračni prostor, je sporočila ruska agencija za letalski promet Rosaviacija. S tem se je odzvala na odločitev teh držav, da zaradi ruske invazije v Ukrajino za ruska letala zaprejo svoj zračni prostor. Med njimi je tudi Slovenija.

  • STA

    28. 2. 2022  |  Politika

    Zorčičeva stranka ne bo šla na volitve

    Svet nedavno oblikovane stranke LIDE, ki jo vodi predsednik DZ Igor Zorčič, se je odločil, da na aprilskih volitvah v DZ stranka ne bo nastopila, so za STA potrdili v stranki. Listo so sicer želeli oblikovati z DeSUS, ki se bo o nadaljnjih korakih odločila v torek.

  • DK, STA

    1. 3. 2022  |  Družba

    Profesorji ruščine v Sloveniji izrazili podporo ukrajinskemu narodu

    Profesorji ruščine v Sloveniji so v pismu za javnost izrazili podporo ukrajinskemu narodu, ki se sooča z rusko invazijo. Izrazili so ogorčenje in žalost nad "nerazumno vojaško odločitvijo trenutne ruske vladajoče politike in njenega predsednika".

  • DK

    1. 3. 2022  |  Kultura

    Zbirka dunajskega galerista in zbiratelja Ernsta Hilgerja

    V Mestni galeriji Ljubljana bodo danes, 1. marca, ob 19. uri odprli razstavo Umetnik-zbiratelj-javnost/Umetniška zbirka Hilger. Mednarodna razstava predstavlja umetniško zbirko dunajskega galerista in zbiratelja sodobne umetnosti Ernsta Hilgerja, ki že desetletja ne le zbira umetniška dela, ampak tudi podpira umetnost in umetnike. Razstava želi prikazati zgodbo o podpori umetnosti, o krepitvi vezi med zbirateljem, umetnikom in širšo javnostjo ter o ozaveščanju glede vloge in pomena umetnosti za družbo. Kustosinja razstave je Barbara Sterle Vurnik.

  • Danes je nov dan

    1. 3. 2022  |  Družba

    Vsi na shod za mir!

    Podpiramo in se udeležujemo shoda za mir, ki bo danes ob 17. uri na Trgu republike v Ljubljani. Obsojamo rusko agresijo in izražamo solidarnost s prebivalci Ukrajine, katerih eksistenca je dobesedno čez noč ogrožena. Pridružujemo se pozivom k takojšnji prekinitvi ognja in umiku ruske vojske z ukrajinskega ozemlja ter zahtevamo, da se odgovorni usedejo za pogajalsko mizo in spor rešijo diplomatsko.

  • Uredništvo

    1. 3. 2022  |  Družba

    Danes ob 17. uri na Trgu republike shod za mir

    V torek, 1. marca, ob 17. uri bo na Trgu republike v Ljubljani SHOD ZA MIR. Več civilnih iniciativ poziva k čim večji udeležbi, v sporočilu za javnost pa so zapisali, da najostreje obsojajo ruske napade na Ukrajino in izražajo solidarnost z vsemi, ki se te dni bojijo za svoja življenja, so izgubili bližnje in so razseljeni. "Prepričani smo, da si ljudje na vseh straneh meje ne želijo vojne. Želijo živeti v miru, drug ob drugem," so zapisali in pozvali k takojšnji prekinitvi ognja, umiku ruskih sil in začetku pogajanj o dolgoročni diplomatski rešitvi spora.