• Tomaž Lavrič

    28. 2. 2022  |  Politika

    Vračanje v »normalnost«

  • STA

    28. 2. 2022  |  Politika

    Tonin v Ukrajino poslal puške, čelade in strelivo

    "Slovenija bo Ukrajini namenila vojaško pomoč v obliki pušk, streliva in čelad," je danes dejal minister za obrambo Matej Tonin. O količinah minister ni želel govoriti, je pa pojasnil, da je Slovenija to pomoč že odposlala.

  • Uredništvo

    28. 2. 2022  |  Politika

    »Vodstvo RTV Slovenija zavaja celotno javnost«

    Aktiv novinarjev informativnega programa TV Slovenija in Sindikat novinarjev TV Slovenija sta generalnemu direktorju RTV Slovenija Andreju Grahu Whatmoughu poslala javno pismo, v katerem so novinarji in novinarke zgroženi ugutovili, da vodstvo javne televizij ne zavaja zgolj svojih zaposlenih, temveč celotno javnost. Opozorili so, da so v TV Dnevniku 26. in 27. februarja kar dvakrat slišali napoved, da bo na 2. programu oddaja o vojni v Ukrajini, pripravljena v sodelovanju BBC in TV Slovenija. "Izkazalo pa se je, da gre za dveurni prenos Outside Source na programu BBC World s slabim simultanim prevodom, v katerem so se med drugim pojavljala celo napačna imena ukrajinskih mest," so ogorčeno napisali novinarji in novinarke TV Slovenija. 

  • Prenos BBC-ja razumemo kot nezaupnico uredništvu

    Spoštovani, v zunanjepolitičnem uredništvu Informativnega programa TV Slovenija smo kot specializirani novinarji, ki pokrivamo geopolitiko in globalne politične teme, zgroženi zaradi neprofesionalnega pristopa vodstva ob izbruhu vojne v Ukrajini ter planiranja posebnih oddaj in zunanjepolitičnih vsebin v dnevnoinformativnih oddajah.

  • Uredništvo

    28. 2. 2022  |  Politika

    Ali Levica res podpira Putina?

    Stranka Levica je v javnem zapisu opozorila, da se v javnosti pojavlja veliko (tudi zmotnih) interpretacij o poziciji Levice do ukrajinske krize. Koordinator stranke je na Facebooku poudaril, da rusko invazijo najostreje obsojajo. "Putin je z napadom na sosednjo državo pohodil vsa pravila mednarodnega prava, za to ni nobenega opravičila, nobeno pojasnilo mu ne more sprati krvi z rok," je zapisal Mesec. 

  • STA

    28. 2. 2022  |  Politika

    Golobova stranka ponovno pred Janševo

    Dva meseca pred državnozborskimi volitvami bi po podatkih raziskave, ki jo je za POP TV opravila Mediana, največ glasov prejela stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba (17,4 odstotka), sledila bi ji SDS s 16,4 odstotka. Delo vlade podpira zgolj 32,3 odstotka vprašanih, nasprotuje mu 56,8 odstotka, 10,9 odstotka vprašanih pa je neopredeljenih, kaže anketa.

  • Janševa vlada še naprej ignorira izbrisane

    26. februarja 1992 je država Slovenija zagrešila množičen politični in humanitarni zločin proti 25.671 zakonitim prebivalcem države, toda to povsem nezakonito dejanje je bilo razkrito šele sedem let pozneje, februarja 1999, z odločbo Ustavnega sodišča Slovenije. Zdaj se je, ker mineva 30 let, izbrisanim javno opravičil predsednik republike Borut Pahor in potočil krokodilje solze, pri čemer nihče ni našel časa, da bi problematiziral tudi njegovo pasivno vlogo v preteklosti ob tem. Predsednik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov Irfan Beširović je ob dogodku opozoril, da v državi še vedno živijo izbrisani brez urejenega statusa.

  • Meje za begunce morajo biti in ostati odprte

    Pred natanko tridesetimi leti, februarja 1992, se je začela vojna v Bosni in Hercegovini, ki je imela daljnosežne posledice za nas, za regijo in svet po letu 1989. Takrat smo mislili, da se »v Evropi« kaj takega ne more ponoviti. Z napadom Rusije na Ukrajino so se vse predpostavke z zvezo Nato podprtega evropskega miru in varnosti porušile in vračamo se v hibridno vojno obdobje.

  • STA

    27. 2. 2022  |  Politika

    Slovenija lahko zagotovi prostor za do 200.000 ukrajinskih beguncev

    "Slovenija lahko v tem trenutku v pomoč Ukrajini zagotovi prostor za 180.000 do 200.000 beguncev," je povedal notranji minister Aleš Hojs, ki se je v Bruslju udeležil izrednega zasedanja notranjih ministrov EU. Slovenija po ministrovih besedah tudi podpira sploh prvo uporabo direktive o začasni zaščiti iz leta 2001.

  • STA

    28. 2. 2022  |  Svet

    Poslovalnice Sberbanke v Sloveniji zaprte, možno le kartično poslovanje 

    Zaradi posledic ruskega napada na Ukrajino je poslovanje ruske banke Sberbank v Sloveniji omejeno le še na kartično poslovanje. Kot so danes še sporočili iz Banke Slovenije, ostale storitve te banke začasno do srede niso na voljo, poslovalnice so zaprte. Dvigi in plačila so do srede omejeni na 400 evrov dnevno.

  • DK, STA

    28. 2. 2022  |  Svet

    Ukrajinska delegacija prispela v Belorusijo na pogajanja z Rusijo

    "Ukrajinska delegacija je prišla na območje ukrajinsko-beloruske meje na pogajanja," so sporočili iz urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. "Ključno vprašanje je takojšnja prekinitev ognja in umik sil z ukrajinskega ozemlja," so navedli po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

  • STA

    28. 2. 2022  |  Svet

    Ukrajina poroča, da je Rusija upočasnila ofenzivo

    Ruska ofenziva na glavno mesto Ukrajine Kijev se danes zgodaj zjutraj nadaljuje, je sporočila ukrajinska vojska. O eksplozijah so ponoči poročali tudi v bližini številnih drugih ukrajinskih mest. Generalštab ukrajinske vojske je davi sporočil, da je Rusija upočasnila ofenzivo. 

  • DK, STA

    28. 2. 2022  |  Politika

    Predsednica Evropske komisije: »Ukrajinci so eni od nas in želimo jih v EU«

    Ukrajina sodi v Evropsko unijo, je v nedeljskem pogovoru za spletni portal Euronews dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Medtem so sicer začele veljati nekatere dodatne sankcije, ki jih je EU sprejela proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino.

  • STA

    27. 2. 2022  |  Svet

    EU bo za orožje za Ukrajino namenila 450 milijonov evrov 

    EU bo v pomoč Ukrajini v boju proti ruski invaziji prvič financirala nakup in dostavo orožja napadeni državi. Zunanji ministri unije so se dogovorili, da za ta zgodovinski ukrep namenijo 450 milijonov evrov, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell po izrednem virtualnem zasedanju ministrov.

  • Kako je TV Slovenija postala amaterski BBC

    Ob svoji ustoličitvi je nov direktor TV Slovenija Valentin Areh dejal, da si bo prizadeval navezati stike z najuspešnejšimi evropskimi javnimi televizijami (BBC, ZDF in ORF), da bi prejel kakšen nasvet, izkušnje in jih potem tudi vnesel v svojo programsko shemo. Kaj doslej jih očitno javna radiotelevizija ni imela. Alojzij Bogataj, eden od programskih svetnikov iz vrst desnice, je za Družino takrat navdušeno povedal: »Po mojem mnenju je Valentin Areh primeren za v. d. direktorja TV Slovenija. Tudi sam sem ga podprl in glasoval zanj. Izrazil je željo oziroma potrebo po medsebojnem konstruktivnem sodelovanju z vsemi odgovornimi uredniki. Televizijski program želi pripraviti na način primerljivosti z javnimi servisi v Evropi, britanskim, nemškim in avstrijskim – BBC, ZDF in ORF.«

  • STA

    27. 2. 2022  |  Svet

    Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji: »Rusi nad Ukrajinci izvajajo genocid«

    Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mihajlo Brodovič je danes na novinarski konferenci v Ljubljani opisal vojaške spopade v Ukrajini, ki trajajo že štiri dni. "Gre za najbolj grozljive trenutke v zgodovini moje države in mojega mesta Kijev," je dejal in dodal, da Rusi izvajajo "vojne zločine in genocid" nad Ukrajinci.

  • Uredništvo

    28. 2. 2022  |  Politika

    Razlika med Janšo in Napoleonom 

    "Zgodovina trdi, da je Napoleonova vojska, ko je zavzela Idrijo, zaplenila 160 ton živega srebra, ki ga je poveljnik italijanske armade prodal na amsterdamski borzi za tri milijone frankov, od katerih sta Napoleon in omenjeni poveljnik pospravila vsak po milijon, tretji milijon pa je bil namenjen manjšim ribam, da so bile tiho."

  • Uredništvo

    28. 2. 2022  |  Politika

    »Putin je brez kakršnega koli sramu podrl vse sporazume, tudi tiste iz Sovjetske zveze«

    "Kako bo ravnal Putin, je težko napovedati. Treba pa je povedati, da to ni samo napad na Ukrajino, to je napad na Evropo. To je napad na vso tisto varnostno arhitekturo, spoštovanje in nedotakljivost mej, kar je bilo zgrajeno po drugi svetovni vojni. Aneksija Krima je prva aneksija po drugi vojni, s tokratnim napadom pa je Putin brez kakršnega koli sramu podrl vse sporazume, ki jih je podpisala Rusija in še pred njo Sovjetska zveza. Podrl je sporazume z Ukrajino in vzbudil dvom, ali so meje sploh še relevantne. Po tej logiki lahko vsaka močnejša država začne mednarodne odnose razumevati po svoje in ti časi zdaj so izjemno nevarni. V zadnjih osmih letih ni bilo nič narejeno, vsi so samo gledali. V tem času je zrasla Kitajska, Venezuela, v Evropi je prišlo na oblast ogromno avtoritarcev, ki se ne zmenijo več za dogovorjena pravila igre, mednarodno pravo. Šteje samo še sila."

  • DK, STA

    28. 2. 2022  |  Svet

    Ena prekleta stvar za drugo

    Nekdanji pravosodni minister ZDA Bill Barr je napisal knjigo z naslovom "Ena prekleta stvar za drugo", v kateri opisuje svoje prepire z bivšim predsednikom ZDA Donaldom Turmpom. Republikanski stranki priporoča, da najde drugega voditelja, ker s sedanjim nekaj ni v redu.

  • DK, STA

    28. 2. 2022  |  Svet

    Japonska ne namerava nameščati jedrskega orožja

    Nekdanji japonski premier Shinzo Abe je po ruski invaziji na Ukrajino dejal, da bi morala Japonska resno razmisliti o tem, da bi ZDA dovolila namestitev jedrskega orožja na japonskem ozemlju. Premier Fumio Kishida je izjave predhodnika obsodil in dejal, da Tokio nameščanja jedrskega orožja ne bo dovolil.

  • DK, STA

    28. 2. 2022  |  Svet

    Blokade ruskih umetnikov

    Zaradi vojne v Ukrajini je več gledališč v Združenem kraljestvu odpovedalo nastope ruskih umetnikov. Nazadnje so v gledališču Royal & Derngate v Northamptonu odpovedali sobotni nastop Ruskega državnega baleta Sibirije. Francoski plesalec Laurent Hilaire je zaradi situacije odstopil z mesta direktorja baleta v gledališču Stanislavskega v Moskvi.

  • Danes je nov dan

    28. 2. 2022  |  Družba

    Halo, tukaj požar

    Na severu Argentine je v preteklih dneh izbruhnilo večje število požarov, ki so opustošili skoraj desetino pokrajine Corrientes. Gre za izjemno razsežne požare. Zgolj za primerjavo: požgano območje predstavlja četrtino slovenskega ozemlja.

  • Janševa vlada cenzurirala samo sebe

    Vladajoča stranka, ki svojo psihopolitiko že leta usmerja tudi v migrante in na podlagi širjenja sovraštva nabira poceni politične točke s tem, da širi nestrpnost med ljudstvom ob tragični usodi mož, žena in otrok, ki prihajajo tudi z vojnih področij, je za trenutek začutila trenutek empatije do ukrajinskega ljudstva. V njem je celo ugledala ne zgolj migrante, ampak tudi »begunce«, kar je bil pri SDS in slovenski desnici ustaljeno prepovedan izraz, saj obeta preveč levičarske solidarnosti do trpečih migrantov, ki jih moramo vendar na vso moč prezirati.

  • STA

    25. 2. 2022  |  Svet

    »Najresnejša varnostna kriza v Evropi v minulih desetletjih«

    Zveza Nato bo po ruskem napadu Ukrajine na vzhodnem krilu namestila svoje odzivne sile, tudi bojno konico oziroma sile za zelo hitro odzivanje. Gre za sploh prvo namestitev teh sil z namenom skupne obrambe, je povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg po virtualnem vrhu zavezništva.

  • STA

    25. 2. 2022  |  Svet

    Zelenski ostaja v Kijevu: »Vsi smo tukaj, da branimo našo državo, in tako bo tudi ostalo«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes zvečer objavil videoposnetek, v katerem je skupaj s svojimi glavnimi sodelavci pred poslopjem predsedstva v središču Kijeva sporočil, da bodo kljub napredovanju ruskih sil ostali v ukrajinski prestolnici in branili Ukrajino. Z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom pa je govoril o vojaški pomoči.

  • STA

    25. 2. 2022  |  Svet

    Putin ukrajinsko vojsko pozval, naj Zelenskega vrže z oblasti 

    Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ukrajinsko vojsko pozval, naj prevzame oblast v Kijevu ter vrže z oblasti predsednika Volodimirja Zelenskega in njegove sodelavce, ki jih je označil za "neonaciste" in "odvisnike od mamil".

  • STA

    25. 2. 2022  |  Politika

    Janši tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta

    Sodni senat celjskega okrožnega sodišča je premierja in prvaka SDS Janeza Janšo spoznal za krivega dveh kaznivih dejanj razžalitve novinark TV Slovenija Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl. Dosodilo mu je tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. Poravnati mora tudi stroške sodnega postopka.

  • Peter Petrovčič

    25. 2. 2022  |  Mladina 8  |  Politika

    Nedotakljivi

    Dvanajstega decembra 2014 je Janez Janša slavil eno velikih zmag. Na ta dan ga je ustavno sodišče, skupaj s soobsojenima v zadevi Patria Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem, izpustilo na prostost iz centralnega zapora na Dobu. Še isti dan zvečer je nagovoril zbrane podpornike pred vrhovnim sodiščem. Nekaj mesecev kasneje, aprila naslednje leto, je ustavno sodišče razveljavilo pravnomočne obsodbe zoper vse tri. A Janša v tej zadevi ni bil oproščen, pač pa je zadeva zastarala.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    25. 2. 2022  |  Mladina 8  |  Uvodnik

    Sebičnost in ozkoglednost

    Borut Mekina, novinar Mladine, sicer tudi magister mednarodnih odnosov, je aprila 2019 – v Sloveniji smo imeli šele slabo leto na oblasti vlado Marjana Šarca, Ameriki pa je še predsedoval Donald Trump – napisal članek, ki se danes bere kot napoved prihodnosti. V njem je citiral domače in tudi tuje strokovnjake, opozorilo pa je bilo zelo jasno: države postajajo egoistične, sebične, tudi države okoli nas se vedejo agresivno, dejansko napadalno, morda tega še ne vidimo, a prekleto nevarno bo, če se bomo tega zavedeli prepozno. Ali kot je že takrat v njegovem članku dejal Denko Maleski, prvi makedonski zunanji minister v vladi Kira Gligorova: »Po svetu je zavladala logika hladne vojne, države so začele igrati igro ničelne vsote, mislijo, da lahko zmage dosežejo le na račun porazov drugih držav. To pomeni, da če delaš kakršnokoli zlo svojemu domnevnemu nasprotniku, je to v tvojem interesu. Logika hladne vojne je bila zelo preprosta. Češ, vi želite rušiti nas, zato bomo mi rušili vas. In v zgodovini odnosov med državami zatonu diplomacije in vere v mednarodno dobro vedno sledi obdobje sebičnosti in vojn.«

  • Uredništvo

    27. 2. 2022  |  Politika

    »Avtokratsko vodenje posnema tudi Janez Janša«

    "Vzpon avtokratskega vodenja, ki smo mu priča tudi na Madžarskem in Poljskem in ki ga posnema premier Janez Janša s svojo vlado, zastraševalna komunikacija, oženje medijske svobode, proizvodnja lažnih novic, vračanje v preteklost in vzorce konservativne družbe vodijo izključno v delitev naroda in v sovraštvo. Zgodovina in sedanjost nas učita, kako se to konča."