Bernard Nežmah

 |  Mladina 26  |  Kultura  |  Knjiga

H.Leighton Steward et al.: Proč s sladkorjem

Mladinska knjiga, Ljubljana 2001, 4.990 SIT

Kako shujšati, znižati holesterol, se znebiti diabetesa in doseči boljše počutje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Bernard Nežmah

 |  Mladina 26  |  Kultura  |  Knjiga

Kako shujšati, znižati holesterol, se znebiti diabetesa in doseči boljše počutje.

Najprej seveda črna lista: krompir, koruza, beli riž, pesa, korenje, prečiščen sladkor, med, pivo, beli kruh, skladkorni sirupi, gazirane sadne pijače. Potem nekaj pričevanj podvržencev diete, ki potrjujejo pravilnost metode. Nato medicinska pojasnjevanja proizvajanja inzulina, ki povzroča kopičenje maščob.

Do tod običajni postopki tega žanra. Toda avtorji so knjigi dodali še življenjski slog. Težko je namreč graditi zgolj na odpovedovanju: jedli bomo vse kot doslej, le da da se bomo odslej varovali ducata pregreh.

Za uspeh je treba ravnati bolj spodbudno, pokazati privlačno poezijo prehranjevanja. Zgled je bil Montignac s svojo uspešnico Hujšam, torej jem, ki je hvalnica užitkom mediteranske kuhinje, katera že sama po sebi zagotavlja bolj zdravo življenje.

Steward in tovariši so svoj Mediteran našli v New Orleansu, seveda najbolj francoskem mestu v ZDA, kjer so našli šefe odličnih restavracij, ki so jim za potrebe knjige izdali svoje zapeljive recepte priprave testenin, rakov, aligatorjev, gob, paradižnikov, školjk itd.

Priročnik, ki za svoj uspeh ne zahteva le asketa, temveč prevzgojenega jedca, ki bo zavrgel recepte stare mame, si kupil strojček za izdelavo testenin ter se vrgel v kulinariko Louisiane.