Borut Mekina

 |  Politika

Nove Janševe manipulacije

Niti slavnostni govor ne more brez manipulacij.

Niti slavnostni govor ne mine brez manipulacij.
© Borut Krajnc

Prikaz nasprotnih dejstev ob govoru premiera na dan samostojnosti in enotnosti

O pravičnosti, o 700 ovadbah zaradi gospodarske kriminalitete, lastninjenju družbenega premoženja…

Novica Slovenske tiskovne agencije (STA) iz 28. novembra letos: »Koprski logistični koncern Intereuropa je prodal rusko naložbo, ki je v veliki meri kriva za njegove finančne težave.… Kupnina znaša 45 milijonov evrov, so sporočili iz Intereurope.« Nakup zemljišč in gradnja Čehova sta Intereuropo pred tem stali 140 milijonov evrov. Za to, da je Intereuropa izgubila 95 milijonov evrov je bil odgovoren Janšev prijatelj še iz časa orožarske trgovine Andrej Lovšin. Lovšina je na vrh Intereurope postavila prva Janševa vlada, čeprav ni imel izkušenj. V času vodenja podjetja je imel na steni tudi Janševo sliko. V Sloveniji je bilo od leta 1990 pa do leta 1998 po oceni kriminalistov zaradi lastninjenja 439 podjetij oškodovanih za okrog 65 milijonov evrov.

O tem, kako je Janez Janša že pred petimi leti, na tem istem mestu v Cankarjevem domu zaznal krizo:

»Velik del posledic iz prvega vala finančne krize je bil saniran… Neposredni vpliv svetovne finančne krize na nas bistveno manjši, kot so nekateri napovedovali. Predvsem pa je Slovenija v zadnjih letih naredila nekatere pomembne reformne korake, ki so okrepili konkurenčnost gospodarstva….Nobenih resnih znakov ni, ki bi dajali osnovo za govorjenje o recesiji.« - Janez Janša 17. septembra 2008 v intervjuju za Mladino. »Ni pametno sprejemati ukrepov za boj proti bolezni, ki je še ni; če še nimate angine, ne jemljite antibiotikov.« - Janez Janša 21. novembra 2008 o napovedanih protikriznih ukrepih vlade Boruta Pahorja.

O tem, kako je Slovenija le pod vlado Janše imela uravnotežen proračun, nato pa je živela na računa zadolževanja:

Do nastopa vlade Janeza Janše se je bruto zunanji dolg Slovenije zvišal na 15 milijard evrov, nato pa se je v pičlih štirih letih povzpel na 40 milijard evrov. Z davčnimi ukrepi je vlada Janeza Janše v predvolilnem letu 2008 zmanjšala proračunske prihodke za kar 500 milijonov evrov, hkrati so se izdatki povečali za 250 milijonov evrov. Večino proračunskega primanjkljaja – nekaj več kot 2 odstotni točki – so leta 2009 bili krivi predvolilni ukrepi Janševe vlade.

O tem, kako se je še v času krize povečevalo število uslužbencev, predvsem v vzgoji in izobraževanju:

Predvsem zaradi otrok in starejših. V zadnjih letih se je v povprečju na leto zaposlilo tudi do 500 novih vzgojiteljic v vrtcih zaradi novih večjih generacij. Število oskrbovancev v domovih za starejše se je v zadnjih letih povečevalo po 10 odstotkov letno. V obeh primerih del plač zaposlenih krijejo uporabniki in ne proračun.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.