TV-odpad
Kako je TV3 postala postaja, kamor pride umret razvedrilo
Kuharska oddaja Sol in poper z voditeljico Oriano Girotto
Čeprav se je v zadnjih tednih v politiki zgodilo precej manj, kot bi pričakovali, je poročilo komisije za preprečevanje korupcije prineslo najmanj eno pozitivno posledico za televizijske gledalce: opogumilo je travniški duo, da si drzne v studio oddaje Pogledi Slovenije povabiti tudi kakšnega intelektualca, ki ni nujno na plačilni listi parlamentarne stranke, in dati prostor ljudem, ki si upajo reči, da je protestiranje za vlado v politični teoriji nekaj nenavadnega, če ne kar smešnega. A ker se stvari premikajo počasi, smo se lahko posvetili tudi razvedrilu.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Kuharska oddaja Sol in poper z voditeljico Oriano Girotto
Čeprav se je v zadnjih tednih v politiki zgodilo precej manj, kot bi pričakovali, je poročilo komisije za preprečevanje korupcije prineslo najmanj eno pozitivno posledico za televizijske gledalce: opogumilo je travniški duo, da si drzne v studio oddaje Pogledi Slovenije povabiti tudi kakšnega intelektualca, ki ni nujno na plačilni listi parlamentarne stranke, in dati prostor ljudem, ki si upajo reči, da je protestiranje za vlado v politični teoriji nekaj nenavadnega, če ne kar smešnega. A ker se stvari premikajo počasi, smo se lahko posvetili tudi razvedrilu.
Pravzaprav nas je dejstvo, da Jurij Bradač in vidno spremenjena Ivana Šundov redno polnita televizijske termine na TV3 Medias, spodbudilo, da si malce podrobneje pogledamo, kaj počne ta skoraj obskurna televizijska postaja v času, ko na nacionalki sicer gledamo Dobro uro, Infodrom in Dnevnik.
Čeprav na TV3 presenetljivo veliko vlagajo v lastno produkcijo, se zdi, da je to postaja, kamor pridejo umirat razvedrilne oddaje. Na TV3 namreč še vedno lahko spremljamo oddajo Piramida, ki je brez nacionalkine produkcije še bolj siromašna in senzacionalistična, kot smo je bili vajeni. Celo tako, da so se gostje prejšnjega tedna, Denis Avdić, Martina Ipša in Tin Vodopivec, večkrat vprašali, zakaj je neka tema sploh na sporedu, zakaj se na primer sploh pogovarjajo o tem, kako se kregajo Slovenci; mi pa smo se spraševali, zakaj takšno vztrajanje pri liku poštarja, ki poka bedne vice, in vokalistkah, ki ob premorih prepevajo neposrečene verze. Ja, še celo tisti od Igorja Pirkoviča na nacionalki niso bili tako nedomiselni.
Potem smo si ogledali novo oddajo Oriane Girotto, še eno kuharsko, Sol in poper, kjer spet tekmujejo v kuhanju, le da tekmovalcem pamet soli kuhar še kar povprečne restavracije. Sol in poper v poplavi kuharskih oddaj na slovenskih televizijah ne prinaša prav nobenega presežka. Klepetanje z gosti ob kuhanju, ki ga prekinjajo grafike solnice s tablico, na kateri so napisane »zanimivosti«, je duhamorno, hrana, ki jo kuhajo, pa še bolj.
V oddaji, ki smo si jo ogledali, so pohali puranje trakove in s salamami oblagali kruhke. Da, nobenih sledi molekularne kuhinje, eksotičnih začimb, omake iz motovilca ali drugih popestritev, ki jih je bilo kar nekaj pri Novakovih doma ali pa na nedeljskih večerjah z Anjo Tomažin. Pri Oriani pohajo perutnino in delajo sendviče, ko pa »slavni« kuhar razglasi zmagovalca, še sam pokaže, kako se pripravi ta zagonetna jed. Tako zagonetna, da kuhar ob pripravi ne govori, temveč je glasovna spremljava prebrana naknadno.
In takšna je lokalna favna in flora postaje, kamor naslednji teden prihajata Klemen Slakonja in Goran Hrvaćanin a. k. a. YouTube legenda Gojko Ajkula. Dvojec, ob katerem si v teoriji obliznemo prste, bo moral v praksi pokazati, da lahko preseže kreativne omejitve TV3. Če jima ne uspe, imata še vedno YouTube, kar pa za TV3 seveda ne velja.
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.