Saša Eržen

 |  Mladina 10  |  Kultura  |  Hudo

Binchotan

Vsestransko oglje

© Saša Eržen

Binchotan je tradicionalno japonsko oglje, imenovano tudi belo oglje, ki ga pridobivajo iz hrastovega lesa.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Saša Eržen

 |  Mladina 10  |  Kultura  |  Hudo

© Saša Eržen

Binchotan je tradicionalno japonsko oglje, imenovano tudi belo oglje, ki ga pridobivajo iz hrastovega lesa.

Radi ga zažigajo kuharski mojstri, uporabno pa je tudi kot naravni filter za čiščenje pitne vode. Palčko oglja, dolgo dober decimeter, čez noč pustimo v steklenici, vrču ali drugi posodi z vodo.

Medtem ko spimo, oglje binchotan iz vode posrka klor ter druge kemikalije, vanjo pa spusti naravne minerale in uravnovesi pH-vrednost. Po treh mesecih redne uporabe lahko palčko očistimo z desetminutnim prekuhavanjem v vreli vodi, posušimo na soncu in jo kot filter za vodo uporabljamo še naslednje tri mesece. S tem pa binchotanove koristnosti ni konec, saj ga lahko recikliramo. Odstranjuje namreč tudi vlago v omarah, vsrkava smrad iz čevljev, hladilnika ali mačjega stranišča, lahko ga seveda vržemo v žar ali zdrobljenega primešamo zemlji. Še najhudejše: pričujoče tradicionalno japonsko oglje, ki ga ponuja angleško-švicarsko podjetje black+blum, izdelujejo na Tajvanu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.