Darja Kocbek

, 13:30  |  Svet

Kriza skozi oči vodičev iz Severne Koreje

Aktivist in nasprotnik vojne Stansfield Smith se je pred kratkim vrnil iz Severne Koreje. Tam je vodiče vprašal, kako vidijo sedanje napetosti na korejskem polotoku. Pravijo, da je Severna Koreja več krat predlagala rešitev korejskega vprašanja z ustanovitvijo federalne države brez tujega posrednika. Nacionalna vlada bi bila pristojna le za nacionalno obrambo in diplomacijo, vse ostale zadeve bi bile v pristojnosti severne in južne lokalne vlade.

Toda namesto tega se razmere zaostrujejo, med Severno in Južno Korejo ni nikakršnih stikov, nobenih telefonskih linij, pravijo v Severni Koreji. Po njihovi oceni ZDA in Južna Koreja vodita politiko, katere cilj je propad Severne Koreje. To je nevarna igra. Tudi Japonska se vede sovražno. Sedanja vlada je zelo desničarska in zlorablja Severno Korejo za krepitev svoje vojske. Zaradi tega so zaskrbljeni tudi v drugih državah v Aziji, so v Severni Koreji povedali Smithu.

»Američani bi morali od svoje vlade zahtevati, naj spremeni svojo sovražno politiko in naj jim pove, kakšne so resnične razmere na korejskem polotoku. Od vlade bi Američani morali zahtevati, naj podpiše mirovno pogodbo in vzpostavi diplomatske odnose s Severno Korejo,« na spletni strani Counterpunch pogovor z vodiči v Severni Koreji povzema Smith.

Severna Koreja se je po njihovi razlagi odločila razviti jedrsko bombo zato, ker so bili njeni prebivalci že žrtve jedrskega orožja in deležni groženj z njim. Japonci so med drugo svetovno vojno več tisoč Korejcev prisilili v suženjsko delo, številni so bili v Hirošimi in Nagasakiju, ko so Američani na obe mesti vrgli atomsko bombo. Kasneje je ameriški general MacArthur hotel na kitajsko-korejsko mejo vreči med 50 do 70 jedrskih bomb, da bi tako naredil pas, na katerem nihče ne bi mogel ne živeti ne ga prečkati.

Leta 1968, ko je Severna Koreja v svojih ozemeljskih vodah ujela ameriško vohunsko ladjo, je predsednik Johnson ukazal poslati letala z jedrskim orožjem v Korejo. Leta 1969, ko so v Severni Koreji sestrelili ameriško vohunsko letalo, je Washington Pjongjangu spet zagrozil z jedrskim napadom. Na skupnih vojaških vajah sta ZDA in Južna Koreja od 70. do 90. let prejšnjega stoletja vadili z jedrskim orožjem, so Stansfieldu Smithu povedali v Severni Koreji.

»Severna Koreja se je včlanila v Mednarodno agencijo za jedrsko energijo in leta 1985 sprejela tudi pogodbo o neširjenju jedrskega orožja. Hoteli smo razviti sodelovanje na področju jedrske energije. Pridružili smo se z namenom, da bi bili varni pred jedrskim napadom. A grožnje so se nadaljevale. Leta 1994 smo na podlagi sporazuma z ZDA zamrznili naš jedrski program. Predsednik Clinton nam je v zameno obljubil reaktor na lahko vodo. Zdaj vemo, da nam je to obljubil zgolj zato, ker so v ZDA bili prepričani, da bo Severna Koreja propadla, zato mu ne bo treba izpolniti obljube. Do leta 1999 smo dovolili inšpekcijske preglede, da bi dokazali, da jedrsko energijo uporabljamo le v mirne namene. ZDA so leta 2002 v času predsednika Busha prelomile pogodbo in mi smo nadaljevali uporabo naše jedrske elektrarne,« odgovore Severnih Korejcev navaja Smith.

Razložili so mu tudi, da so se v nekdanji Jugoslaviji naučili, da se morajo braniti sami, od ZDA so se naučili, da niso pravične in poštene, da spoštujejo samo moč in Severna Koreja je razvila jedrsko orožje zato, da bi si zagotovila moč. »Naučili smo se lekcije v Jugoslaviji, Iraku in Afganistanu. To je: biti moramo močni,« pravijo v Severni Koreji. Z ZDA so se pogajali, a ZDA so prekršile dogovore in pet krat zaostrile sankcije.

»ZDA pravijo, da ne moremo imeti jedrske energije, ker jo lahko uporabimo za bombe. Pravijo, da ne moremo imeti satelitov, kajti izstrelišča lahko uporabimo v vojaške namene. Odrekajo nam hrano, pravijo, da jo lahko uporabimo za vojake. Če bi upoštevali njihove zahteve, ne bi mogli imeti niti kuhinjskih nožev, ker bi jih lahko uporabili za bojevanje,« razlagajo v Severni Koreji.

Po njihovih besedah »so suženjske države in so plemenite države«. Plemenite države razvijajo svojo lastno tehnologijo, GPS, vremenske postaje, zato potrebujejo satelite. »Danes satelite potrebujemo za različne stvari. Če vaša država nima lastne tehnologije, konča kot suženjska država, odvisna je od drugih držav. Plemenite države same nadzirajo svoj razvoj in imajo prihodnost,« pojasnjujejo v Severni Koreji.

Menijo, da bi jih ZDA že lahko napadle, če ne bi imeli jedrskega orožja. Zato je jedrsko orožje za severne Korejce jamstvo za svobodo, ker si le sami lahko zagotovijo mir. Po njihovih podatkih imajo ZDA v Južni Koreji več kot 1000 kosov jedrskega orožja – artilerijo, jedrske rakete, jedrske bombe, jedrske mine. Severna Koreja je predlagala, da bi korejski polotok bil brez jedrskega orožja, a ta predlog je bil preslišan. »Ker nismo imeli izbire, smo za lastno obrambo razvili jedrsko orožje, zato smo deležni sankcij. To je dvojni standard, ki je žalitev za naše ljudi,« so povedali Smithu.

Po drugi svetovni vojni je bilo izvedenih 2000 jedrskih poskusov, od tega je tri izvedla Severna Koreja in OZN so do zdaj zaradi tega uvedle sankcije le proti njej. »To je dvojni standard OZN, to je zloraba Varnostnega sveta OZN s strani ZDA. Druge države pa se obnašajo kot lutke ZDA,« so vodiči povedali Smithu. Te sankcije prizadenejo vsako gospodinjstvo, vsakega posameznika v Severni Koreji prek redukcij električne energije, ogrevanja, primanjkuje hrane. Sankcije grozijo vsaki državi, ki bi trgovala s Severno Korejo, zato ta dejansko trguje le s Kitajsko.

Zdaj, ko ima Severna Koreja jedrsko orožje, je njen glavni gospodarski načrt vlaganja v kmetijstvo in lahko industrijo (proizvodnjo tekstila, prehrambeno industrijo, proizvodnjo igrač, pohištva, obutve in podobno), ker hoče izboljšati življenjski standard ljudi. »Južna Koreja je prekršila vse sporazume, sedanja predsednica Park Geun-hye je hči južnokorejskega diktatorja Park Chung-heeja, ki je bil častnik v japonski imperialni vojski. Sodelovanje se je spremenilo v konfrontacijo. Južna Koreja je prepričana, da bo pritisk na Sever v kombinaciji s sankcijami povzročil propad Severne Koreje,« so vodiči v Severni Koreji povedali aktivistu Stansfieldu Smithu. Vodič Zahodnjakov v Severni Koreji ne more biti kdor koli.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.