Darja Kocbek

, 09:25  |  Ekonomija

Govoriti je treba o Braziliji!

Brazilija je država socialne neenakosti

Vladi dveh največjih mest v Braziliji Rio in Sao Paulo sta prejšnji teden podražili vozovnice za avtobus za 0,20 reala (7 centov). Čeprav gre za na videz neznatno podražitev, je bilo to dovolj za izbruh največjih protestov v zadnjih desetih letih. Brazilska novinarka Rita Lobo na portalu Huffington Post piše, da v tujini Brazilci veljajo za sproščene ljudi, ki imajo radi zabave, da so vseskozi zadeti od mešanice sonca, hladnega piva in nogometa. Čeprav jim večina stereotipov godi, pride tudi čas, ko se morajo odzvati na ovire, ki jih onemogočajo.

Brazilija velja za šesto največje gospodarstvo na svetu, je pa tudi skorumpirana in zbirokratizirana veledržava. Odločitve, ki so sprejete na vrhu, le redko ugodno vplivajo na tiste na dnu družbene lestvice. Brazilija je država socialne neenakosti. Vlada je milijarde realov porabila za priprave na svetovno nogometno prvenstvo, ki bo prihodnje leto. Mesto Rio de Janeiro je v tujini predstavljeno kot hedonistični sončni in lepotni paradiž, dejansko pa je razdeljeno mesto. Ves čas je med najdražjimi mesti na svetu, a minimalna plača ostaja nizka, in sicer 678 realov (226 evrov). V Sao Paulu, finančnem centru države, je še slabše. To je mesto z največjo koncentracijo zasebnih letal na svetu, a za otroke iz družin v srednjem in nižjem razredu socialne lestvice ni spodobnih šol in bolnišnic. Rio ima vsaj plažo, v Sao Paulu revni o njej lahko le sanjajo. Podražitev vozovnic za 0,20 reala je občutna, ker obremenjuje reveže, bogati Brazilci imajo avtomobile, velike in drage uvožene avtomobile, razmere v svoji državi opisuje Rita Lobo.

Ko so prebivalci obeh največjih mest prejšnji teden odšli na ceste, so jih policisti obstreljevali z gumijastimi naboji in proti njim so uporabili solzivec. Mnoge protestnike so aretirali. Protesti so sovpadli z otvoritveno slovesnostjo pokala federacij, ki je prvi dogodek v vrsti prireditev pred svetovnim nogometnim prvenstvom. Protestniki so obkolili štadion v glavnem mestu Brasilia in zahtevali povrnitev denarja, ki ga je vlada investirala v drage stadione. Gledalci so izžvižgali predsednico Dilmo Roussef na stadionu, policija je pred njim protestnike razganjala z gumijastimi naboji in solzivcem.

Kljub nasilju brez primere, so mediji o tem skopo poročali. Globo, največja medijska hiša je bila zelo zadržana, po nekaterih poročilih so radijske postaje dobile zahtevo, da poročil o protestih in nasilju ne smejo objaviti. Kot v drugih delih sveta so tako bili glavni informatorji o dogajanju na protestih socialna omrežja Twitter, Facebook in Tumblr. Tudi tujih medijev brazilske demonstracije niso pretirano zanimale, čeprav so obširno poročali o enakih protestih v Turčiji.

Novinarji španskega dnevnika El Pais so prepričani, da so protesti Brazilcev mednarodno skupnost zmedli, saj je Brazilija v medijih predstavljena kot zgled za rast in razvoj, zato njeni prebivalci ne bi smeli imeti razlogov, da bi se pritoževali. »El Pais je nevede zadel žebljico na glavico. Protesti v državi so posledica globoke frustracije ljudstva, ki je neprestano napačno predstavljeno,« pojasnjuje Rita Lobo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.