Igor Mekina

, 18:25  |  Svet

Greenwald: »ZDA bi morale vsak dan moliti za Snowdna«

Po oceni britanskega novinarja bi Edward Snowden lahko povzročil ZDA “najhujšo škodo v zgodovini”, zato bi ZDA moralo skrbeti, da njegovo življenje ne bo ogroženo

Nekdanji pogodbenik NSA in “žvižgač” Edward Snowden ima po trditvah Glenna Greenwarda, avtorja večine zapisov v Guardianu, v katerih je bila razkrita obsežna vohunska dejavnost ameriških varnostnih agencij in vohunjenje na spletu dovolj informacij, da ZDA povzroči največjo škodo in “največjo nočno moro” v zgodovini. Ob pomoči dokumentov Edwarda Snowdna je namreč svetovna javnost izvedela, da ZDA s programi “brezmejni Informant” ter “Prizma” nadzorujejo in kopirajo večino podatkov, ki se prenašajo preko mednarodnih ali ameriških kablov, da še posebej nadzorujejo kitajske univerze, Brazilijo in Nemčijo ter da imajo tudi Nemčija, Francija in Velika Britanija podobne programe, s katerimi prestrezajo in kopirajo velike količine podatkov ter si izmenjujejo podatke z ameriškimi obveščevalci v okviru “zavezništva petih očes” v katerem so ZDA, Velika Britanija, Avstralija, Nova Zelandija in Kanada. Razkrito je bilo tudi »klasično« (s pomočjo prisluškovalnih naprav) vohunjenje institucij EU in 38 veleposlaništev držav v ZDA s strani ameriških obveščevalnih agencij.

“Snowden ima dovolj informacij, da lahko povzroči več škode ameriški vladi v eni minuti, kot pa je to lahko storil kdorkoli v zgodovini ZDA,” je ocenil britanski novinar Glenn Greenwald za argntinski časnik La Nación. “Vendar to ni njegov cilj. Njegov namen je, da razkrije programe, ki jih ljudje po vsem svetu uporabljajo, ne da bi se zavestno odrekli pravice do zasebnosti. Ima veliko število dokumentov, ki bi bili zelo škodljivi za ameriško vlado, če bi bili objavljeni,” je dejal Greenwald in ocenil, da bi ZDA morale biti zelo previdne pri svoji obravnavi tega primera. “Ameriška vlada bi morala biti vsak dan na kolenih in moliti, da se Snowdenu ne bi nič zgodilo, kajti če se mu bo kaj zgodilo, bodo razkrite vse informacije in to bi lahko bila najhujša nočna mora,” je ocenil Gleenn Greenwald. Snowden naj bi sicer že “distribuiral” na tisoče dokumentov in poskrbel, da ima več ljudi po svetu “celotno datoteko”, zaradi česar bi lahko nekateri tudi imeli korist od uboja Snowdena in da bi ZDA morale “moliti, da nihče ne bo poskusil ogroziti Snowdnovega življenja”.

ZDA Snowdna medtem še vedno zahtevajo zaradi “vohunstva”, čeprav je tajne podatke razkril javnosti in medijem in ne tujim državam. Snowden je medtem sicer znova izrazil pripravljenost, da za azil zaprosi tudi v Rusiji, kjer so mu kot pogoj postavili zahtevo, da mora prenehati z aktivnostjo, ki škodi ZDA oziroma ruskim “partnerjem”. Ameriški State Department je sicer ostro obsodil tudi novinarsko konferenco Edwarda Snowdna po srečanju s predstavniki organizacij za zaščito človekovih pravic na letališču v Šermetjevu v Moskvi, češ da je bilo neprimerno, da je Rusija Snowdenu omogočila “propagandno platformo”. Snowdnu so  ameriške oblasti preklicale potni list in je zdaj brez veljavnih dokumentov v tranzitni coni letališča in ne more odpotovati naprej, proti Boliviji, Venezueli ali Nikaragvi, trem državam, ki so Snowdnu podelile politični azil zaradi pregona in zelo verjetno nepravičnega sojenja, ki ga čaka v ZDA. Konstantin Romodanovski, vodja ruske službe za migracije, je sicer za agencijo Interfax sporočil, da Rusija še vedno ni prejela uradne prošnje Edwarda Snowdna za azil. Vse bolj očitno pa postaja, da bi Snowden le na ta način lahko prišel do veljavnih (ruskih) dokumentov in nato odpotoval v eno od držav, ki so mu omogočile azil.

Afera pa ima tudi vse več zunanjepolitičnih razsežnosti. Ker je bil bolivijski predsednik Evo Morales na svoji poti iz Rusije prisiljen, da zaradi zaprtega zračnega prostora pristane na Dunaju – kar je bila očitna kršitev dunajske Konvencije o diplomatskih odnosih in mednarodnih konvencij, ki urejajo mednarodni letalski polet – so latinskoameriške države “pozvale na posvet” svoje veleposlanike iz Italije, Portugalske, Španije in Francije, torej držav, ki so Evo Moralesu preprečile potovanje domov.

V intervjuju za argentinski časnik La Nación je Glenn Greenwald dejal, da mu položaj Edwarda Snowdna ne bo preprečil objavo člankov na podlagi dokumentov, ki jih ima in ki so že v pripravi in ki jih naj bi objavil že “kmalu”. Greenwald je napovedal tudi nova razkritja, ki bodo pomembna za Južno Ameriko, še posebej o tem, kako ZDA zbirajo informacije, s katerimi programi in koliko informacij zberejo ameriški obveščevalci vsak dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.