Saša Eržen

 |  Mladina 30  |  Kultura  |  Hudo

Kranjski burek

Slovenski spomladanski zavitki

© Saša Eržen

Pred kratkim je v Ljubljani luč sveta ugledala Klobasarna, prva okrepčevalnica, ki od hrane za zdaj ponuja le kranjsko klobaso.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Saša Eržen

 |  Mladina 30  |  Kultura  |  Hudo

© Saša Eržen

Pred kratkim je v Ljubljani luč sveta ugledala Klobasarna, prva okrepčevalnica, ki od hrane za zdaj ponuja le kranjsko klobaso.

Že nekaj mesecev pa si lahko v prestolnici brke omastimo s prvim pravim kranjskim burekom.

Ta najbolj slovenski burek rahlo spominja na spomladanske zavitke, kakršne strežejo v kitajskih restavracijah, le da je večji; dvajset centimetrov dolga rolca tehta petnajst dek. Gre za zvitek, ki bi nemara lahko skrival polovico kranjske klobase, v notranjosti testene cigare pa je v resnici nadev iz grobe skute, kislega zelja in mesa kranjske klobase. Zmešanica je presenetljivo okusna in osvežilna ter kljub na prvi pogled konkretno nasitni kombinaciji ne obleži v želodcu. Kranjski burek frkajo v Žitu, bojda gre za med. Nič čudnega, saj burek vztrajno vodi na lestvici Slovencem najljubše hitre prehrane, po pica bureku in kebab bureku pa je končno dobil tudi priokus kislega zelja in klobase. Kdo ve, kaj vse ga pri nas še čaka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.