Darja Kocbek

, 10:10  |  Ekonomija

Prihajajo novi uničevalci podjetij

Po naročilu finančnih investitorjev se podjetja na veliko zadolžujejo

Na uničevalske finančne investitorje bo treba usmeriti pozornost tudi v Sloveniji, saj vlada po naročilu Bruslja pripravlja teren za prodajo pomembnih podjetij.

Na uničevalske finančne investitorje bo treba usmeriti pozornost tudi v Sloveniji, saj vlada po naročilu Bruslja pripravlja teren za prodajo pomembnih podjetij.
© Borut Krajnc

Velike zasebne investicijske družbe v ZDA izkoriščajo nizke obrestne mere za napihovanje lastnih dobičkov tako, da od podjetij, ki so jih kupile, zahtevajo, da najemajo nove kredite. Teh sredstev ta podjetja ne morejo porabiti za lastno dejavnost, ampak morajo z njimi napihniti svoje dobičke, na podlagi katerih finančni investitorji, ki so njihovi lastniki, pobirajo mastne dividende. Časopis Wall Street Journal poroča, da so podjetja, ki so jih kupile zasebne investicijske družbe oziroma skladi zasebnega kapitala, letos najela že za 47,4 milijarde dolarjev novih kreditov oziroma so se na novo zadolžile s prodajo obveznic.

To je 62 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ki je bilo do zdaj rekordno. Zasebne investicijske družbe podjetja večinoma kupujejo s sposojenim denarjem, ki ga iz kupljenega podjetja poberejo nazaj prek izplačila dividend. Bolj kot je podjetje prezadolženo, večja je možnost, da bo prisiljeno razglasiti bankrot. Ray Kennedy, menedžer sklada Hotchkis & Wiley Capital Management, je za Wall Street Journal pojasnil, da je najemanje kreditov za dividende lastnikom enako, kot če lastnik hiše najame stanovanjski kredit, ki ga porabi za dopust. »Kredita ne porabi za to, da bi v hiši nekaj koristnega naredil,« je pojasnil.

To je sistem, ko podjetje odkupi samo sebe iz lastnih dobičkov, ki so ga uporabljali tudi tajkuni v Sloveniji. V Nemčiji pa so zasebne investicijske družbe poimenovali kobilice, ker poberejo, kar je mogoče pobrati ter podjetje tako povsem izčrpajo, pogosto uničijo, potem pa gredo naprej iskat nove žrtve.

Finančni investitorji v ZDA se očitno bojijo, da se obdobje nizkih obrestnih mer zaključuje, zato še izkoriščajo, kar je še mogoče izkoristiti. Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) vsak mesec pošlje na trg 87 milijard sveže natisnjenih dolarjev in njen guverner Ben Bernanke je napovedal, da bo ta znesek postopno začela zmanjševati in s tem postopno zviševati obrestno mero. S tem se bodo krediti spet podražili, izplačila dividend finančnim investitorjem pa podražila.

Ne glede na to, da se bodo tovrstni posli za finančne investitorje očitno kmalu podražili, veliko slovenskih podjetij pa je že prezadolženih, bo na tovrstne finančne investitorje, ki jih lahko primerjamo s finančnimi družbami, prek katerih so domači tajkuni črpali denar iz podjetij in jih prezadolžili, treba usmeriti pozornost tudi v Sloveniji. Vlada namreč po naročilu Bruslja pripravlja teren za prodajo pomembnih podjetij.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.