Saša Eržen

 |  Mladina 36  |  Kultura  |  Hudo

Čarovničin prst

Nova sorta grozdja

© Arhiv Mladine

Prišel je čas dozorevanja grozdja, in medtem ko je v supermarketih večinoma na voljo uvoženo grozdje, ki je tako dolgočasnega okusa kot videza, se splača potruditi in obiskati tržnico ali kar domače pridelovalce.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Saša Eržen

 |  Mladina 36  |  Kultura  |  Hudo

© Arhiv Mladine

Prišel je čas dozorevanja grozdja, in medtem ko je v supermarketih večinoma na voljo uvoženo grozdje, ki je tako dolgočasnega okusa kot videza, se splača potruditi in obiskati tržnico ali kar domače pridelovalce.

Tam lahko raziskujemo bogastvo oblik in okusov, kot je na primer malo poznano, na stari sorti trte zraslo belo namizno jedilno grozdje, ki se mu reče kozji ziz, ker njegove jagode po obliki spominjajo na kozine seske.

V ZDA pa je letos hit križanec po imenu witch finger, čarovničin prst. Grozdne jagode so baje tako dobrega okusa kot nenavadnega videza, zelo zelo sladke, globoko vijolične in podolgovate kot kakšni feferoni, čeprav izumitelje očitno najbolj spominjajo na dolge in tanke prste coprnic. Ker to grozdje goji le en pridelovalec v kalifornijski dolini San Joaquin, boste do njega težko prišli, lažje se je dokopati do sicer prav tako malo znane, a tudi pri nas uspevajoče sorte souvenir oziroma datelj suvenir; tudi to grozdje je temno, sladko in nadvse podolgovatih jagod.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.