Darja Kocbek

 |  Svet

Navidezno kapitalistična Kitajska

Državna podjetja, ki so pod strogo kontrolo vlade v Pekingu, imajo pri kitajskih investicijah v tujini 75-odstotni delež

Ko ameriški intelektualci, menedžerji in politiki hvalijo Kitajce, jih hvalijo večinoma zato, ker so se odločili za kapitalizem. Ti površni opazovalci jih hvalijo na podlagi rasti zasebnega sektorja, odpiranja finančnega sistema, odpiranja možnosti za investiranje, vpliva cen na gospodarske odločitve. Kdor pa potuje po Aziji, zlasti pa na Kitajskem kar ravnokar počne novinar Markus Gaertner, ugotavlja, da je država tako rekoč na vseh področjih ohranila svoj vpliv in tega noče izgubiti.

Hkrati pa po podatkih časopisa China Daily kitajske neposredne investicije v drugih delih sveta rastejo skoraj trikrat hitreje kot kitajsko gospodarstvo. Kitajske investicije v podjetja, tovarne in druge naložbe tujini so se letos od januarja do septembra povečale za 20 odstotkov na 73 milijard dolarjev. To pomeni, da bo letos Kitajska s skoraj 100 milijardami dolarjev prvič več investirala v tujini, kot tujci na Kitajskem.

Uradni podatki tega sicer ne kažejo, saj po teh tujci na Kitajskem na leto investirajo več kot 100 milijard dolarjev, a različne študije, ki jih je pridobil Markus Gaertner, navajajo, da je treba od tega zneska odšteti med 25 in 50 odstotkov, ker ta denar najprej po nelegalnih kanalih zapusti Kitajsko, da se potem lahko vrne v državo v obliki tujih naložb, za katere veljajo davčne olajšave.

Državna podjetja, ki so pod strogo kontrolo vlade v Pekingu, imajo pri kitajskih investicijah v tujini 75-odstotni delež. V zadnjem času Kitajci v tujini ne investirajo več v glavnem le v surovine in energetske vire, ampak vse močneje v industrijo in storitveni sektor. Drugi zanimiv podatek je, da gre le 13,9 odstotka kitajskih investicij v Evropo, predvsem zaradi različnih pravil v državah članicah. Ne glede na to je glav ni cilj Kitajske sedaj priti na svetovni vrh v vodilnih industrijah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.