Darja Kocbek

 |  Svet

Recepti novih milijarderjev za uspeh

Lynsi Torres je milijarderka postala kot dedinja.

Lynsi Torres je milijarderka postala kot dedinja.
© Getty Images

Med 109 novimi milijarderji, ki so se skupini najpremožnejših Zemljanov pridružili v letu 2013, so nekateri svoje premoženje ustvarili s klasičnimi proizvodi in v panogah, kot sta gostinstvo in trgovina. Lynsi Torres, ki je z 31 leti najmlajša milijarderka v ZDA, je recimo doživljala, kako je njena družina iz kioska za prodajo hamburgerjev, ki ga je leta 1948 postavila v Kaliforniji, ustvarila imperij za hitro hrano, ki je danes vreden več kot 1 milijardo dolarjev, piše Die Welt. Lynsi Torres je milijarderka postala kot dedinja.

John Morris je milijarder postal tako, da je združil trgovine z opremo za različne športe na prostem in v njih uvedel različne vrste zabave. Družbo Bass Pro Shops je ustanovil leta 1972 v trgovini, v kateri je njegov oče prodajal žgane pijače v Missouriju. Danes ima 58 velecentrov, 20 dodatnih še načrtuje. V svojih centrih izdeluje različne ribiške čolne, ima različne znamke gospodinjskih aparatov in verigo restavracij.

Stephen Orenstein je kot večinski lastnik Supreme Group nadzoroval dobavo hrane in goriva v krizne države, kot so Liberija, Mali in Sudan. Njegov največji posel je bila oskrba vojske v Afganistanu. Ustanovitelj družbe Shutterstock Jonathan Oringe je postal prvi milijarder iz Silicijeve doline tako, da je cena delnice njegovega podjetja zrasla za 222 odstotkov. Shutterstock je s 30 tisoč lastnimi fotografijami ustanovil leta 2003, danes je to največja agencija na svetu, ki ponuja fotografije in videoposnetke. Oringejevo premoženje je vredno 1,5 milijarde dolarjev.

C. James »Jim« Koch je na podlagi družinskega recepta in sposobnostjo za marketing v ZDA naredil popularno ročno varjeno pivo. Tako je družba Boston Beer postala druga največja pivovarna v lasti nekoga iz ZDA, Koch pa je postal milijarder. Zaradi uspešne prodaje znamke Samuel Adams je cena delnica pivovarne lani zrasla za 80 odstotkov.

Jonathan Gray, vodja poslov z nepremičninami pri Blackstone Group, je postal milijarder, ker se je tečaj delnice družbe podvojil, ko je družba v letu 2013 ukinila aktivo in denar izplačala delničarjem. Grayjevo premoženje je vredno 1,4 milijarde dolarjev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.