Darja Kocbek

 |  Družba

Google bo kmalu vedel vse

V Googlu sanjajo o svetu, v katerem so prek njihovih programov med seboj povezani vsi pametni telefoni, vsi avtomobili, vsa gospodinjstva

Za proizvajalca termostatov in javljalnikov dima Nest je prevzem s strani internetnega velikana Google sreča. S tem, ko je njegovo podjetje postalo del koncerna Google, bo lahko ustanovitelj Nesta Tony Fadell na globalni ravni uresničil svoj načrt povezanega gospodinjstva. Prevlada Googla na internetu je že zdaj velika, a njegovim menedžerjem to očitno ne zadošča. Zdaj očitno hočejo še prevlado na področju povezanih aparatov za vsakdanjo rabo, piše nemški die Welt.

Lani je kupil osem proizvajalcev robotov v ZDA in je tako postal glavni ponudnik robotov, v začetku leta je predstavil platformo za povezavo avtomobilov. V Googlu sanjajo o svetu, v katerem so prek njihovih programov med seboj povezani vsi pametni telefoni, vsi avtomobili, vsa gospodinjstva. Da bi to omogočilo zbiranje intimnih podatkov od milijonov uporabnikov, je del načrta.

Že zdaj Google pozna veliko podrobnosti o zasebnosti uporabnikov, pozna njihove interese, kje so zaposleni, kaj delajo. Dokaz za to je digitalni asistent Google Now (Google zdaj), ki z osupljivo natančnostjo zna predvideti, kaj bo posameznik počel čez dan. Zdaj sledi širitev na trg avtomobilov, s katero bo Google zbiral podatke o gibanju voznikov. Kdor na svojem pametnem telefonu uporablja Googlov program za navigacijo, ameriškemu koncernu GTE podatke posreduje že zdaj.

Z nakupom Nesta se mu odpira novo področje. Termostati tega proizvajalca kot naprave niso nič posebnega v primerjavi z drugimi proizvajalci. Njihova posebnost, ki zanima Google, je, da znajo ugotoviti vsakdanje navade uporabnikov v gospodinjstvu. Vedo, kdo je kdaj doma, kdaj je treba stanovanje ogrevati in kdaj ne, kdo ima kakšne posebne želje. Za zdaj nestovi termostati regulirajo le temperaturo, a Tony Fadell napoveduje, da bo kmalu mogoče na enak način upravljati luči in ključavnice. Zaščitni termostat na primer vsebuje javljalnik gibanja, zato zmore prepoznati, ali je kdo v prostoru.

Vse naprave Nest so priključene na internet, izmenjujejo podatke s pametnim telefonom uporabnika in računalniki podjetja. Zdaj, ko ima na voljo Googlove milijarde, Nest kmalu lahko pride na dan z novimi napravami. Do teh podatkov ima dostop tudi Google in jih prek pametnega telefona lahko poveže s profilom vsakega svojega uporabnika. Zakonodaje, ki bi določala, kako koncern sme kombinirati podatke, za zdaj nimajo ne v ZDA ne v EU.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.