Darja Kocbek

 |  Družba

Pravica biti nedosegljiv

BMW se zavzema za pravico »biti nedosegljiv«

Pametni telefoni, prenosni računalniki, tabličniki nam omogočajo, da tudi po zaključku delovnega časa lahko beremo in pošiljamo službeno elektronsko pošto, odgovarjamo na službene telefonske klice. BMW namerava v prihodnje čas, ki ga zaposleni po zaključku delovnega časa porabijo za tovrstne komunikacije, upoštevati kot delovni čas.

Hkrati bi zaposleni dobili tudi čas, ko bi smeli biti nedosegljivi. Ker ljudje zgodaj zjutraj, na poti v službo, pozno zvečer oziroma ko niso na delovnem mestu, berejo in pošiljajo elektronsko pošto, pripravljajo predstavitve, pogosto namesto 40 ur na teden delajo 50 ur. V BMW so se po podatkih Spiegla zaradi tega odločili, da bodo sprejeli nova pravila za upoštevanje delovnih ur zaposlenih. Tisti, ki delajo v Nemčiji, bodo to delo lahko prijavili kot delovni čas in na ta račun druge dneve opravili manj delovnih ur ali si vzeli prosti dan. Poleg tega se bodo z nadrejeni lahko dogovorili za čas, ko bodo lahko nedosegljivi. Tako bodo dobili pravico »biti nedosegljivi«.

BMW namerava tako preprečiti izgorelost pri zaposlenih. in pritegniti dobro izobražene strokovnjake. Volkswagen ima že dve leti podoben dogovor z zaposlenimi. Zaposleni v tem podjetju smejo 30 minut po zaključku delovnega dne izključiti funkcijo za elektronsko pošto na svojih pametnih telefonih. Nemški Telekom zahteva od svojih zaposlenih, naj v prostem času in na dopustu ne odgovarjajo na službene telefonske klice in elektronsko pošto, pa tudi sami naj jih ne opravljajo oziroma pošiljajo.

Novembra lani je prvi mož sindikata IG-Metall Detlef Wetzel zahteval sprejem zakona, ki bi po koncu delovnega časa in ob koncu tedna prepovedal službene komunikacije prek elektronske pošte in kratkih sporočil po mobilnem telefonu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.