Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Postajajo nemške obveznice nezanimive?

Italijanske obveznice so zanimivejše od nemških

Nemčija prvič po septembru 2012 na finančnih trgih ni dobila dovolj kupcev za desetletne obveznice, s katerimi se zadolžuje. V prodajo je ponudila za 5 milijard evrov obveznic, kupcev pa je dobila le za 4,3 milijarde evrov.

Analitiki pojasnjujejo, da so razlog za manjše zanimanje od pričakovanega prenizke obresti, saj so se kupci morali zadovoljiti z obrestno mero 1,64 odstotka, še januarja pa so za nemške obveznice lahko dobili 1,77 odstotka. Matthias Melms, analitik iz NordLB, je za Handelsblatt pojasnil, da investitorji spet sprejemajo večja tveganja, ki prinašajo višje obresti. Krizne države z evrom so dosegle napredek, kar vabi investitorje.

Za italijanske obveznice recimo dobijo 3,6 odstotka obresti, kar je enkrat več kot za nemške. Vlagatelji stavijo na novega predsednika italijanske vlade Mattea Renzija, da bo s serijo hitrih reform lahko premaga globoko gospodarsko krizo. Za med gredo tudi obveznice, s katerimi se zadolžujeta Španija in Portugalska.

Po podatkih časopisa Die Welt nemški državi tokrat od leta 2005 dvanajstič ni uspelo prodati vseh ponujenih obveznic, s katerimi se zadolžuje. Eden od razlogov za tokratno zadržanost investitorjev na finančnih trgih od Londona prek New Yorka do Singapurja je tudi, da že nekaj časa ne vedo, za katero pot se bo odločila Evropska centralna banka (ECB) potem, ko je nemško ustavno sodišče dalo vedeti, da ne podpira programa ECB o nakupu obveznic problematičnih držav, in odločitev prepustilo sodišču EU. Investitorje so poleg tega zaskrbela ugibanja o deflaciji v območju evra.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.