Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Pošast, ki je politika ne zna ukrotiti

Zakaj na dunajskem opernem plesu ni bilo domače finančne in politične elite

Sedež banke Hypo Alpe Adria v Celovcu.

Sedež banke Hypo Alpe Adria v Celovcu.
© Reuters

Dunajski operni ples je seizmograf za Avstrijo. Na letošnjem je manjkala domača finančna in gospodarska elita, saj imajo avstrijske banke drugačne skrbi od tiste, da je treba v dunajski operni hiši najeti ložo za 18.500 evrov. Prvi mož Erste Bank Andreas Treichl je recimo naslednje jutro po opernem plesu moral objaviti padec dobička za 87 odstotkov. Zaradi visokih odpisov v Vzhodni Evropi je ta banka lani dosegla neto dobiček le v višini 61 milijonov evrov. Banka Hypo Alpe Adria, ki jo je avstrijska vlada leta 2009 podržavila, je mlinski kamen, ki je iz meseca v mesec težji.

Po podatkih avstrijske centralne banke bi avstrijske davkoplačevalce reševanje te banke lahko stalo do 26 milijard evrov. To je pošast, ki je politika ne zna ukrotiti, socialdemokratski predsednik vlade Werner Faymann in finančni minister Michael Spindelegger, ki je iz ljudske stranke, vesta, da imata izbiro le med kugo in kolero, saj stara bremena Hypo Alpe Adria dvigujejo javni dolg države, razloge, zakaj se v Avstriji finančni in politični eliti ni priporočljivo kazati v razkošju dunajskega opernega plesa, navaja nemški Handelsblatt.

Bonitetna agencija Fitch je pred dnevi kritizirala neodločnost avstrijske vlade pri reševanju problema Hypo Alpe Adria, a kljub temu ohranila najvišjo bonitetno oceno za sposobnost za zadolževanje avstrijske države, agencija Moody's pa je ocenila, da so se riziki za avstrijsko državo zaradi bremena te banke zmanjšali. Ne glede na različna mnenja bonitetnih agencij izmikanje politične elite v primeru Hypo Alpe Adria odgovornosti ni nič posebnega, to je značilnost Avstrijcev, navaja nemški časopis.

Avstrijske banke so se v Vzhodni Evropi močno uštele. Raiffeisen Bank International je dala prodajo svoje ukrajinske hčerke Aval na led. V Ukrajini posluje tudi Bank Austria. Obe banki skupaj imata v Ukrajini za 8 milijard evrov terjatev, v glavnem so terjatve na podlagi kreditov, ki so jih dale v tuji valuti, zato so izpostavljene še valutnim tveganjem.

Že na lanskih parlamentarnih volitvah, na podlagi katerih so socialni demokrati in ljudska stranka sestavili novo vlado in si tako zagotovili nadaljevanje vladanja, je vsak tretji Avstrijec glasoval za politično stranko, ki je kritična do evra in EU ali pa jima nasprotuje. Na evropskih volitvah, ki bodo maja, obema strankama grozi hud poraz in desničarski populisti pod vodstvom prvaka svobodnjaške stranke Heinza-Christiana Stracheja lahko postanejo najmočnejša stranka v državi. Nemci se po pisanju Handelsblatta sodeč bojijo, da utegne Avstrija zaradi neodločne politike vladne koalicije postati druga Madžarska, kjer vlada desničarski populist Viktor Orban.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.