Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Subvencije za plače predsednikov uprav

Iznajdljiva pošast kapitalizma.

Iznajdljiva pošast kapitalizma.
© Getty Images

Težko je biti zavisten ali jezen ob pogledu na zadnji seznam najbolje plačanih predsednikov uprav v ZDA. Dvanajst najbolje plačanih je lani skupaj prejelo več kot 20 milijonov dolarjev. A obstaja drugi razlog za razburjenje. Ta je, da ameriški davkoplačevalci subvencionirajo del njihovega bogatenja. Kot pojasnjujejo na CNN, so danes cene delnic eden od glavnih napihovalcev plač predsednikov uprav. Ti dobijo delnice kot spodbudo, da si bodo z dobrim vodenjem podjetij, kar se odrazi v rasti cene delnic, dvignili plačilo. Toda predsedniki uprav lahko vrednost delnic podjetij, ki kotirajo javno na borzi, na podlagi zakona, ki je bil sprejet leta 1993, uveljavijo kot davčno olajšavo v davčni napovedi podjetij. VEČ>>

Ko je torej Starbucks svojemu predsedniku uprave Howardu Schultzu plačal 236 milijonov dolarjev za leti 2012 in 2013 v delnicah podjetja, je prejel za 82 milijonov dolarjev davčnih olajšav, so izračunali na Inštitutu za politične študije (Institute for Policy Studies). McDonalds je menedžerjhem v delnicah v zadnjih dveh letih izplačal 34 milijonov dolarjev in si tako zagotovil subvencije davkoplačevalcev v obliki davčnih olajšav v višini 12 milijonov dolarjev.

Čeprav se državljani pogosto zgražajo nad plačami menedžerjev, še zlasti, ko te zneske primerjajo s plačami, ki jih v teh podjetjih zaslužijo zaposleni, v podjetjih pojasnjujejo, da je nagrajevanje z delnicami veliko boljši način kot izplačevanje visokih osnovnih plač. Vrednost delnic se lahko zmanjša in s tem se višina nagrada zmanjša, še dodajajo. Jim Olson, tiskovni predstavnik družbe Starbucks, pojasnjuje, da se je v šestih letih, odkar se je Howard Schulz vrnil na čelo podjetja, vrednost delnice povečala za več kot 900 odstotkov, tržna vrednost podjetja se je tako povečala s 5 milijard na okrog 57 milijard dolarjev.

Kongresnik Dave Camp je pripravil predlog zakona o davčni reformi, ki vključuje ukinitev davčne olajšave za izplačilo nagrad menedžerjem v delnicah. Z ukinitvijo te olajšave bi država ZDA pobrala za 12,1 milijarde dolarjev več davkov v prihodnjih desetih letih, so izračunali v odboru kongresa za davke. Urednica CNN Heather Long ocenjuje, da s tem ne bi bistveno zmanjšali zadolženosti države, bi pa ukinili eno od daril davkoplačevalcev velikim korporacijam.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.