Damjana Kolar

 |  Kultura

Dokumentarna postavitev Globoka modrina

V Projektni sobi SCCA na Metelkovi bodo danes, 3. decembra ob 19.00 predstavili intermedijsko dokumentarno instalacijo Globoka modrina/Deep Blue, ki je bila prvič na ogled na razstavi Vizualiziran arhiv v okviru 3. trienala sodobne umetnosti PORTIZMIR3 med marcem in junijem 2014. S pomočjo video projekcij, zvočnih posnetkov, dokumentarnih videov in fotografij bo predstavljen obsežen proces in končni rezultat skupine umetnikov in znanstvenikov, ki so v ospredje skupne raziskave in dela na terenu postavili morje, bolj natančno izmirski zaliv, ključno gospodarsko, naravno in kulturno točko v štirimilijonskem pristaniškem turškem mestu. Predstavitev bo spremljal pogovor kustosinje PORTIZMIR3 Saše Nabergoj in sodelujoče umetnice Robertine Šebjanič.

Končna instalacija sintetiziranih izkušenj, ki jo v delno dokumentarni obliki predstavljajo v Projektni sobi SCCA, je vključevala posebno edicijo slane čokolade, prispevek o meduzah oz. uhatem klobučnjaku (Aurelia aurita), serijo fotografij obalnega področja, vizualne posnetke sezmičnih in soničnih zemljevidov ter mikroskopske in podvodne posnetke. Dodane so tudi fotografije postavitve v Izmirju in posnetek simpozija, ki so ga v razstavišču pripravili maja 2014.

Tretji trienale sodobne umetnosti PORTIZMIR3, ki je potekal od januarja 2013 do junija 2014 v tretjem največjem turškem mestu Izmir, je postavil v ospredje angažirane umetniške prakse, ki s svojim načinom delovanja, obravnavanimi temami in metodologijami izstopajo iz "slonokoščenega stolpa umetnosti." Kustosinja Saša Nabergoj "je želela spodbuditi srečanje praks, ki so v vmesnem prostoru med produkcijo, raziskavo, reprezentacijo in izobraževanjem, in tudi zato trinale zasnovala kot serijo dogodkov različnih formatov. Te raznolike manifestacije je združila v tri segmente: delo na terenu, vizualizirani arhiv in osrednja razstava trienala."

Delo na terenu je potekalo že od januarja 2013 in združevalo lokalne in mednarodne umetnike s strokovnjaki z različnih področij pri raziskovanju nevralgičnih točk lokalnega okolja. Iz Slovenije so v okviru dela na terenu sodelovali oblikovalski kolektiv OLOOP s projektom Slow design in novomedijska umetnica Robertina Šebjanič, ki je kot glavna metodologinja vodila skupino Globoka modrina/Deep Blue, v okviru katere so svoja znanja in metodološke pristope soočili in prepletli turški in slovenski znanstveniki ter umetniki.

O trienalu je v Mladini pisala tudi Petja Grafenauer.