Darja Kocbek

 |  Svet

IMF: Ukrajina mora pospešiti reforme

Da bi se izognila bankrotu, mora Ukrajina izvesti ostrejše reforme in njihovo izvajanje pospešiti, od njene vlade zahteva Mednarodni denarni sklad (IMF). Bencin mora že s prvim januarjem podražiti za dodatnih 40 odstotkov, kar je prej, kot je bilo sprva predvideno, nova podražitev bo potrebna že julija, da bo vlada lahko sanirala proračun, poroča Der Standard. Računov za ogrevanje in toplo vodo številni Ukrajinci že po majski podražitvi ne zmorejo več plačevati. Po spremembi oblasti v februarju je Ukrajina dobila tujo finančno pomoč oziroma posojila v višini 6,59 milijarde evrov.

V začetku prihodnjega leta se namerava v Kijev vrniti misija IMF, ki bo z novo ukrajinsko vlado opravila politične pogovore o programu pomoči. Ukrajina po oceni IMF potrebuje dodatnih 15 milijard dolarjev pomoči, da se bo lahko izognila bankrotu. To je dodatni znesek k 17 milijardam dolarjev, ki jih je do leta 2016 oblastem v Kijevu aprila obljubil IMF. Dodatna proračunska luknja je posledica skrčenja BDP za 7 odstotkov in padca izvoza v Rusijo, ki je največja trgovinska partnerica Ukrajine, kar je povzročilo masoven beg kapitala iz države in zmanjšanje rezerv centralne banke.

Iz izjave Davida Liptona, namestnika generalne direktorice IMF, ki ima iz Latinske Amerike, Azije in Vzhodne Evrope bogate izkušnje pri reševanju finančnih kriz, v kakršni je zdaj Ukrajina, ni bilo mogoče razbrati, ali bo morala Ukrajina čakati do januarja, da bo dobila denar, ki ga nujno potrebuje, ali ga bo vendarle dobila prej.

Predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedjev pa ocenjuje, da tesnejša navezava Ukrajine na EU ni čudežno zdravilo za rešitev njenih finančnih problemov. Rusija je veliko let pomagala razvijati ukrajinsko gospodarstvo, zdaj pa bodo ti odnosi zgolj »racionalni in pragmatični«, pri katerih bodo interesi Rusije na prvem mestu. »Ukrajinskega gospodarstva ne bomo več podpirali,« je bil jasen Medvedjev.

Novinar Greg Satell pa se je odločil v Forbesu objaviti zgodbo, kako se je kriza v Ukrajini začela, kaj je privedlo do sedanjih težav in kaj je pričakovati v prihodnje. Čeprav se ta kriza vleče, je po njegovih besedah pomembno spomniti, da je »trajalo skoraj pol stoletja, preden je bila osvobojena Vzhodna Evropa«. Te države so danes gospodarski stroj Evrope. Samo vprašanje časa je, ko bo tudi Ukrajina, ki ima več kot 40 milijonov delovnih in visoko izobraženih ljudi, postala ena od takšnih držav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.