Darja Kocbek

 |  Svet

Ameriška podjetja že vidijo milijardne dobičke na Kubi

Čim je ameriški predsednik Barack Obama naznanil otoplitev odnosov s Kubo, so ameriška podjetja že začela računati na milijardne posle, ki se jim obetajo na Kubi, kjer vidijo 11,2 milijona novih potrošnikov.

Od sprostitve trgovine in potovanj si največ obetajo ponudniki internetnih storitev, letalske družbe in banke, pa tudi proizvajalci hrane in kmetijskih pridelkov in klinike. Osnovni cilj ob začetku pogajanj o otoplitvi odnosov med državama bo odprtje kubanskega trga za ameriška podjetja in spodbujanje podjetništva na Kubi. Gary Hufbauer, izvedenec na inštitutu Peterson, pravi, da so možnosti za izvoz ameriškega blaga in storitev na Kubo velike, niso pa velikanske, ker je Kuba vendarle majhno gospodarstvo. Vrednost izvoza ameriških podjetij na Kubo bi na letni ravni lahko dosegla 4,3 milijarde dolarjev, vrednost blaga, ki bi ga ZDA uvozile s Kube, pa 5,8 milijarde dolarjev, ugotavlja Hufbauer v svoji študiji.

Bela hiša je objavila, da bodo telekomunikacijska podjetja zdaj lahko gradila infrastrukturo za vzpostavitev komunikacij s Kubo. Zdaj ima dostop do interneta le pet odstotkov Kubancev. Za odpravo embarga bo moral ameriški kongres sprejeti več zakonov, za kar pa člani kongresa do zdaj niso kazali nikakršne volje. Bela hiša računa na postopne spremembe. Ker embargo še vedno velja in ga Obama sam ne more odpraviti, ni pričakovati, da bodo ameriške verige kmalu začele prodirati na Kubo, je prepričana Amanda Holpuch, dopisnica Guardiana v New Yorku.

Da se bo z otoplitvijo odnosov med ZDA in Kubo spremenila vloga ZDA v Latinski Ameriki, ocenjuje Tobias Käufer v die Zeit. Kuba namreč ni edina država v Latinski Ameriki, s katero ZDA nimajo prijateljskih odnosov. To so tudi Venezuela, Ekvador, Nikaragva in Bolivija.

Pri pripravi odločitve o otoplitvi odnosov med ZDA in Kubo je imel ključno vlogo papež Frančišek, ki je pisal predsednikoma obeh držav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.