Damjana Kolar

 |  Kultura

Tamara Obrovac z novim albumom

© T. Genc

V Klubu Cankarjevega doma bo v okviru cikla Cankarjevi torki danes, 20. januarja ob 20.00 nastopila hrvaško-slovenska zasedba Tamara Obrovac Quartet, ki bo premierno predstavila album Ulika Revival. Album, ki prinaša reinterpretacije skladb z albuma Ulika iz leta 1998, posvečenega Tamarini babici, je junija 2014 izšel pri švicarski založbi Unit Records, posnet pa je bil v znanem italijanskem studiu Artesuono v Vidmu.

Na albumu je bil prvič predstavljen novi način razmišljanja in komponiranja, v katerem Tamara "spaja navdih istrskega glasbenega duha in dialekta z univerzalnim jazzovskim izrazom." Ponovno srečanje kvarteta v Grožnjanu leta 2011, je ponudilo novo kreativnost in povsem drugačne interpretacije starih skladb. Skozi to ponovno odkrito radost skupnega muziciranja, se je neomajno potrdila skupna želja po novem (starem) sodelovanju; sedaj zreli glasbeniki stare kompozicije poustvarjajo iz nove in bolj prekaljene umetniške perspektive. 

S svojim prepoznavnim glasbenim izrazom, ki ga prežemajo vplivi istrske narodne glasbe in raba istrskega dialekta, Tamara Obrovac velja za eno najpomembnejših avtoric s hrvaške glasbene scene. Pevka, flavtistka, skladateljica in avtorica besedil je v zadnjih nekaj letih dosegla tudi veliko mednarodno priljubljenost, za svoje ustvarjanje pa je prejela številne nagrade in priznanja, med njimi nominacijo za BBC Radio 3 World music Awards 2004 v kategoriji Evropske glasbe in nagrada občinstva.

Od nastopa na sejmu Jazzahead aprila 2013 se mednarodna ustvarjalna pot Tamare Obrovac opazno vzpenja. To ji je uspelo predvsem s poudarjeno jazzovsko senzibilnostjo, ki jo je v njen kvartet prinesel pianist Matija Dedić. S stalnima članoma zasedbe basistom Žigo Golobom in bobnarjem Krunoslavom Levačićem, je ustvarila prepričljiv album, ki ga uspešno predstavlja po tujih jazzovskih odrih. Album je prejel tudi odlične ocene kritikov številnih mednarodnih jazz medijev, kot so All About Jazz, Jazzthetik, Jazz Podium in London Jazz News.