Borut Mekina

 |  Politika

»Dokument« Alenke Bratušek

© TV Slovenija

Nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek je včeraj nastopila v Odmevih na RTV Sloveniji, kjer je dejala, da je bila dokapitalizacija bank - vključno z izbrisom podrejenih obveznic - nujna. »Poglejte,« je dejala, »jaz imam danes s seboj dokument, objavljen v uradnem listu Evropske unije, kjer piše, kakšni so pogoji za dodelitev državne pomoči bankam. In to je, da je treba, preden daš davkoplačevalski denar v banko, izbrisati lastnike in lastnike podrejenih obveznic, piše v tem dokumentu. Ta dokument je stopil v veljavo 1. avgusta 2013, sloni na pogodbi, na podlagi katere je Slovenija vstopila v EU in če to smatramo za pritisk, je to bil pritisk.«

Toda dokument, ki ga je Alenka Bratušek včeraj država v rokah, ni bil nekakšen »zakon« EU, torej na primer pravno obvezujoča direktiva ali uredba, še celo neobvezno priporočilo ne, ampak navadna »komunikacija«. Torej oblika interpretacije pravil o državnih pomočeh, kot si jo je zamislila Evropska komisija. Uradni naslov dokumenta, ki ga je domnevno morala Slovenija upoštevati, je: »Sporočilo Komisije o uporabi pravil o državni pomoči za podporne ukrepe v korist bank v okviru finančne krize od 1. avgusta 2013 dalje«. Za povrh vsega v tem sporočilu ne piše, kot je trdila Alenka Bratušek, da moraš, »preden daš davkoplačevalski denar v banko, izbrisati lastnike in lastnike podrejenih obveznic,« ampak, da morajo ti dati »potrebni prispevek«, torej, da morajo biti deloma razlaščeni.

Obvezni dokument, direktivo, je EU nato sprejela šele aprila 2014. Ta pa je še bolj blaga. V njej se ne zahteva razlastitve lastnikov obveznic, ampak zgolj zmanjšanje vrednosti glavnice v določenem razmerju, glede na tip vrednostnega papirja (50. člen), pri čemer menjalna razmerja »predstavljajo ustrezno nadomestilo za prizadetega upnika«. Z drugimi besedami, delnice se lahko odpišejo v sto odstotkih, nato obveznice v 80 odstotkih in tako naprej. Slovenija pri dokapitalizaciji bank teh pravil ali ni poznala ali pa se je prehitro pustila prepričati od strani nižjih uradnikov Evropske komisije. Pomembno za vse ostale postopke pa ni, da so bili izbrisani lastniki obveznic, ampak predvsem, da je bila zaradi tega bančna luknja napihnjena, s tem pa tudi denar, ki smo ga namenili dokapitalizaciji bank.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.