Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Gnili krediti so spet na voljo, tokrat za avtomobile

Krediti s slabo boniteto so pred osmimi leti pripomogli k izbruhu finančne krize. V ZDA je posel z njimi spet zacvetel. Takšne gnile kredite oglašuje spletni ponudnik FreshStart.com s sloganom »Osebni stečaj naj vam ne prepreči, da bi vozili avtomobil, ki si ga zaslužite,«. Podjetje za preverjanje bonitet Equifax po poročanju Die Zeit navaja, da se je lani število kreditnih kartic, ki jih prejmejo nove stranke s slabo boniteto, povečalo za 40 odstotkov.

Znesek kreditov za avtomobile je dosegel 900 milijard dolarjev. Posebej hitro rastejo krediti strankam s slabo boniteto. Ponudniki, kot je FreshStart, ne morejo dovolj hitro sklepati kreditnih pogodb, saj jim jih špekulanti z Wall Streeta takoj izpulijo iz rok. Tam te kredite združijo in na tej podlagi izdajo vrednostne papirje, ki jih prodajajo investitorjem po vsem svetu. Sistem je enak, kot so ga pred izbruhom finančne krize leta 2007 uporabljali za hipoteke za stanovanja. Tudi hipotekarni kredit je takrat lahko dobil vsakdo, ki je imel osebno izkaznico, te hipoteke so potem združili, naredili vrednostne papirje in jih prodajali investitorjem po vsem svetu.

Bonitetne agencije so te gnile vrednostne papirje, ki temeljijo na gnilih kreditih, ocenile z najvišjo bonitetno oceno. Tudi zdaj so gnile vrednostne papirje, ki temeljijo na gnilih kreditih za avtomobile, nekatere že ocenile z najvišjo oceno. Dve od velikih treh ameriških bonitetnih agencij, Moody's in Fitch, ki sta po izbruhu krize leta 2007 doživeli največ kritike, zdaj vendarle svarita pred skritimi tveganji. Investitorjev to ne moti.

Posel z gnilimi vrednostnimi papirji, ki temeljijo na gnilih kreditih za avtomobile, je zacvetel zaradi nizkih obrestnih mer, pri katerih vztrajajo centralne banke. Donosi za investitorje so zaradi tega rekordno nizki. Gnili vrednostni papirji pa jim zagotavljajo tudi višji donos od 10 odstotkov. Med ponudniki so zelo različna podjetja, kot je GM Financial, finančni del proizvajalca avtomobilov General Motors. Tudi največji finančni sklad na Wall Streetu Blackstone služi z gnilimi vrednostnimi papirji. Ti papirji zanimajo tudi družbe iz Silicijeve doline.

Skrb zbujajoče je, da ponudniki teh kreditov enako kot v zlatih časih podeljevanja hipotekarnih kreditov spuščajo pogoje, da lahko pridobijo nove stranke. Podaljšali so tudi roke za odplačilo. Tako imenovani »krediti lažnivcem«, pri katerih dolžniki navedejo napačne podatke ali jih sploh ne navedejo, so prav tako menda spet nazaj. Ameriško ministrstvo za pravosodje in več državnih tožilcev je zaradi tega že začelo preiskave panoge.

Vnovična rast gnilih kreditov odraža dejansko stanje gospodarstva v ZDA: kljub okrevanju številni Američani lahko pokrijejo stroške le, če se zadolžijo, ker plače ne sledijo rasti BDP.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.