Damjana Kolar

 |  Kultura

Govornik v imenu žrtev

Rwanda

Rwanda
© James Nachtwey

V okviru festivala Slovenia Press Photo bo Ljubljano obiskal James Nachtwey, eden najvidnejših vojnih fotografov današnjega časa, znan predvsem po neposrednem pristopu k delu in izjemni delovni etiki, ki ohranja dostojanstvo žrtev pozabljenih vojn in socialnih ter družbenih tragedij. Ameriško nacionalno združenje fotoreporterjev mu je že sedmo leto zapored podelilo nagrado za najboljšega fotoreporterja leta. Njegova dela bodo na ogled na dveh razstavah: v Cankarjevem domu in Galeriji Kresija. Kustos razstav: Alain Mingam

Nachtwey je svojo fotografsko pot začel leta 1981 na Severnem Irskem, od tedaj pa je pokrival vse večje spopade zadnjih dveh desetletij-od Balkana, Bližnjega vzhoda-do Afrike in Azije. Njegovo poslanstvo je "napovedati vojno vojni," zato se sam opredeljuje za "protivojnega" fotografa. Želi, da bi njegove fotografije rotile in tarnale, da bi bolečino in gorje lahko slišali vse od Mostarja, Dženina in Jeruzalema, da žrtve ne bi utrpele vnovične smrti zaradi brezbrižnosti medijev, ki njihovo bridkost spregledajo ali se zanjo ne menijo.

"Bil sem priča in te fotografije so moja zapuščina. Dogodkov, ki sem jih posnel, ne smemo pozabiti ali ponoviti. Upam, da bodo ljudje ob mojih fotografijah uspeli skozi vse trpljenje videti in prepoznati dostojanstvo človeških bitij, čeravno so v življenju izgubili prav vse," pravi fotograf.

Od svoje prve fotoreporterske naloge, je bil Nachtwey s svojim fotoaparatom priča najhujšim konfliktom povsod po svetu (Južna Afrika, Latinska Amerika, Nikaragva, El Salvador, Bližnji vzhod, Zahodni breg, Gaza, Afganistan, Zalivska vojna, napad na WTC v New Yorku, nekdanja Sovjetska zveza, Rusija, Bosna, Vzhodna Evropa). Pri svojem delu je bil večkrat ranjen. O njem je bilo posnetih več dokumentarnih filmov-med drugimi tudi film War Photographer režiserja Christiana Freia, nominiran za oskarja za najboljši dokumentarni film.

Od leta 1984 je pogodbeni fotograf za Time Magazine, od leta 1980 do 1985 je delal za agencijo Black Star, med letoma 1986 in 2001 pa je bil član najbolj znane fotografske agencije Magnum. Leta 2001 je bil eden od ustanovnih članov agencije VII. Za svoje delo je prejel veliko najprestižnejših priznaj: nagrado World Press Photo (1994), petkrat zlato medaljo Overseas Press Club's Robert Capa, leta 1999 častno štipendijo Kraljevega fotografskega združenja, leta 2012 pa dresdensko mednarodno nagrado za mir. Februarja 2015 mu je Ameriško združenje časopisnih urednikov (American Society of Magazine Editors) podelilo nagrado za življenjsko delo (Lifetime Achievement Award).