Damjana Kolar

 |  Kultura

Nepozabna koncertna izkušnja

V Ljubljano se ponovno vrača francoski glasbeni kolektiv EZ3kiel, simbol stilske fuzije in nadžarnskosti, ki bo danes, 12. junija ob 21.00 nastopil na odru Kina Šiška in predstavil zadnji, že deseti album LUX. "Čuteča mešanica melanholične klasike, drzne industrialne naelektrenosti, post-rockovske grandioznosti in dubovskega transa vas v živo skozi svoje metafizične vizualije, po katerih je skupina znana po vsem svetu, popelje v povsem drugo dimenzijo koncertne izkušnje."

Zasedba EZ3kiel, ki je ime povzela po Tarantinovem Ezekielu iz kultnega filma Šund, je nastala že leta 1993. Kmalu se je razvila v petčlanski kolektiv, skupaj pa sta stopili dve multimedijski sili, ki še danes tvorita del zdajšnjega kvarteta – kitarist in glavni tekstopisec Joan Gullion je skrbel za produkcijo in vzorčenje, občasni basist Yann Nguema pa za vizualno podobo. Skupino sestavljata še multiinstrumentalista Stéphane Babiaud, ki je prišel v skupino leta 2007, ko je nastal megalomanski projekt "Naphtaline" in Sylvain Joubert, ki je postal član z najnovejšim projektom LUX.

"Do njega je pripeljala kopica inovativnih zamisli (povezovanje zvočnih del s tehnološkimi inovacijami, znanostjo in matematiko, multimedijske metavsebine …), sodelovanj (z gledališko skupino, simfoniki, nanotehnološkim centrom, celo francosko smučarsko zvezo za zimske olimpijske igre …) in nenehno slo po novem. Ko pride do zasedbine evolucije koncertnih nastopov, gre prej za vsakokratno edinstveno izkušnjo kot za običajno napredovanje in postopno nadgrajevanje."

Za EZ3kiel je namreč izdaja albuma šele začetek pravega procesa in ne konec. Prav od tu izvira ta neznanski poudarek na koncertni izkušnji, zaradi česar je bistvo skupine celovit performans, igra sence in svetlobe, s korelacijo podobe in zvoka ter interakcija s publiko, ki je vedno dvosmerna. Album LUX, ki je izšel lani pri založbah Kika in kultni Ici d’Ailleur (Yann Tiersen, Matt Elliott, Bästard) poleg fizične izdaje ponovno združuje glasbeno, odrsko, vizualno, tehnološko in interaktivno raven umetniškega ustvarjanja.