Damjana Kolar

 |  Kultura

Zgodbe beguncev iz različnih delov sveta

Z nevesto sem

Z nevesto sem

Slovenska filantropija ob svetovnem dnevu beguncev (20. junij) že šesto leto organizira Festival migrantskega filma (FMF), ki bo osvetlil različne teme in plati migracij, azila, življenja beguncev ter integracije priseljencev v novo družbeno okolje. Na festivalu, ki bo potekal med 16. in 19. junijem v Slovenski kinoteki in Kinodvoru, bodo prikazali 27 filmov iz 18 držav.

Otvoritev festivala bo 16. junija ob 19.00 v Kinodvoru s projekcijo filma Z nevesto sem. Palestinski pesnik in italijanski novinar v Milanu srečata skupino petih Palestincev in Sircev, ki so v Evropo prek otoka Lampedusa pribežali pred vojno v Siriji. Skleneta, da jim bosta z uprizoritvijo navidezne poroke pomagala priti na Švedsko, navzlic nevarnosti, da zaradi trgovine z ljudmi pristaneta za zapahi.

Po besedah organizatorjev bo "tematika festivala ponovno povezana z realnostjo evropskih azilnih in migracijskih politik, ki se pogosto odražajo z nezmožnostjo legalizacije statusa znotraj EU in nenehno ilegalizacijo oz. kriminalizacijo migracij. Prikazane bodo zgodbe beguncev iz različnih delov sveta in različnih časovnih obdobij. Predstavljeni bodo vzroki begunstva danes in v preteklosti, kot so vojne, množične kršitve človekovih pravic, ekološke katastrofe, globalna neenakost, prilaščanje zemlje in drugi. Prav tako bodo naslovljeni vidiki integracije migrantov v različnih evropskih državah oz. pogosta nezmožnost le-te. In nenazadnje: begunci in drugi migranti bodo prikazani kot aktivni posamezniki (in ne pasivne žrtve), ki se zavzemajo za več pravic in boljši in pravičnejši sistem njihove obravnave."

Ob najvišjem številu beguncev po drugi svetovni vojni, ki so v zadnjih letih številni izgubili življenja pri prečkanju Sredozemskega morja, je Evropska komisija končno sprejela agendo o migracijah, ki med drugim predvideva razporeditev beguncev v evropskih državah. V tej luči festival prav tako predstavlja poziv k solidarnosti do beguncev in pripravljenosti na njihov sprejem tudi v Sloveniji. Neupravičeno in neodgovorno je pozivanje ljudi k nestrpnosti na podlagi popolnoma neutemeljenih groženj o potencialni nevarnosti, ki jo ti begunci predstavljajo za Slovenijo.