Darja Kocbek

 |  Svet

Avstrijska slaba banka Heta je v prvem poletju pridelala 1,1 milijarde evrov izgube

Avstrijska slaba banka Heta je z izgubo 1,1 milijarde evrov, ki jo je ustvarila v prvem polletju letos, povečala svoj negativni kapital. Ta zdaj znaša 8,1 milijarde evrov. Konec leta je ta slaba banka, na katero so Avstrijci prenesli slaba posojila propadle banke Hypo Alpe Adria, imela še sedem milijard evrov veliko kapitalsko luknjo.

Povečanje kapitalske luknje Hete je slaba novica zlasti za njene upnike. Večja kot bo ta luknja, manj denarja bo na voljo za poplačilo njihovih terjatev. Upnice slabe banke Heta so po poročanju Handelsblatta v glavnem nemške banke in zavarovalnice, ki so svoj denar vlagale v Koroško deželno banko.

V Heti pojasnjujejo, da so v prvem polletju letos ustvarili 1,1 milijarde evrov izgube predvsem zato, ker je ustavno sodišče odločilo, da bi bila razlastitev lastnikov podrejenih obveznic propadle banke Hypo Alpe Adria protiustavno. Avstrijski ustavni sodniki so julija letos tako odločili z razveljavitvijo izrednega zakona o reševanju banke Hypo Alpe Adria, ki ga je avstrijski parlament sprejel julija lani. Tudi v Sloveniji je država pri podržavljenju bank razlastila lastnike podrejenih obveznic, ki pa na odločitev ustavnega sodišča še čakajo.

Avstrijska slaba banka Heta je morala na podlagi odločitve avstrijskega ustavnega sodišča svojim obveznostim dodati 800 milijonov evrov, kolikor znašajo obveznosti do lastnikov podrejenih obveznic. Dodatnih 200 milijonov evrov obveznosti je pridobila s prodajo podružnic banke Hypo Alpe Adria na Balkanu, 100 milijonov evrov pa so znašali stroški za odvetnike in odškodninske zahtevke.

Po počitnicah bo po poročanju Wiener Zeitung v avstrijskem parlamentu z delom nadaljeval tudi preiskovalni odbor Hypo, katerega naloga je ugotoviti politično odgovornost za razplet v banki Hypo Alpe Adria in razkriti morebitne strukturalne pomanjkljivosti bančnega nadzora.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.