Borut Mekina

 |  Politika

Moore reklamira Slovenijo

© Borut Mekina

Svetovno znani ameriški režiser Michael Moore je včeraj v Torontu prvič predstavil svoj novi dokumentarec Where to invade next, ki ga je snemal tudi v Sloveniji. O tem smo v Mladini pisali tukaj. Dokumentarca v Sloveniji sicer še nismo videli, je pa na spletu že objavljen napovednik.

Novinarji, ki so si film pogledali, poročajo, da je po premieri sledila »30-sekundna ovacija,« nakar naj bi Moore med publiko razdelil slovenske formularje za vpis na Univerzo v Ljubljani, poroča Guardian. Variety piše, da je Moore obiskal »čudežno deželo« Slovenijo, kjer šolnin ni in kjer vsak poskus njihove uvedbe spremljajo takojšnje, uspešne študentske demonstracije.

Z dokumentarcem se je Moore lotil »ameriške duše,« kot je povedal, potrebe po neskončnih invazijah in iskanju sovražnikov. Uvodoma Pentagon prizna, »Michael, fak, mi ne vemo, kaj delamo,« zato prosijo Moora, naj on začne z napadi dežel namesto ameriške vojske. Moore tako gre v napad in si prisvaja dosežke drugih dežel. Poleg šolstva na Finskem, nemškega soočanja s preteklostjo, italijanskih delavskih pravic, zaporniškega sistema na Danskem, vloge žensk na Islandiji, tudi slovenski visokošolski sistem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.