Damjana Kolar

 |  Kultura

Nemški film v Slovenski kinoteki

Ljubljeni sestri

Ljubljeni sestri

Ker se v naših kinodvoranah bolj poredko znajdejo naslovi iz novejše nemške filmske produkcije, si je Goethe-Institut Ljubljana zadal nalogo, da v sodelovanju s Slovensko kinoteko vsako leto pripravi izbor najzanimivejših in ogleda vrednih filmov. Tako bodo med 13. in 31. oktobrom v Slovenski kinoteki potekali Dnevi nemškega filma, na katerih bodo predstavljeni štirje novejši nemški filmi in šest filmov Wima Wendersa, čigar 70. letnico bodo obeležili s posebnim filmskim fokusom.

Prve Dneve nemškega filma bodo zaznamovali režiserji Dominik Graf, Edgar Reitz, Burhan Qurbani, Dietrich Brüggemann in Wim Wenders. Z otvoritvenim filmom Ljubljeni sestri, v katerem se aristokratski sestri Charlotte in Caroline von Leengefeld zaljubita v velikana nemške poezije Friedricha Schillerja, napovedujejo veliko retrospektivo režiserja Dominika Grafa, ki se nam obeta na naslednjih Dnevih nemškega filma. Druga domovina–kronika hrepenenja (r. Edgar Reitz, 2013) je dobre tri ure trajajoča zgodovinska epopeja ter obenem zadnji del režiserjeve trilogije Heimat, ki je prejela najpomembnejše nemške filmske nagrade. Črno-beli film nas popelje v sredino 19. stoletja, v obdobje takratnega vala izseljevanja iz pokrajine Hunsrück v Brazilijo ter predstavi zgodbo o mladeniču s kmetije, ki sanja o novem življenju v Južni Ameriki.

Film Mi smo mladi. Mi smo močni. (r. Burhan Qurbani, 2014) v ospredje postavlja grozljivi dogodek, ki je pretresel severno nemško mesto Rostock: 24. avgusta 1992 so namreč lokalni desni skrajneži zažgali tamkajšnji azilni dom. Film, ki je pred kratkim prišel na redni spored nemških kinematografov, odpira pomembna vprašanja, ki so danes še vedno oz. ponovno aktualna. Sklop novejših filmov bo sklenil film Križev pot (r. Dietrich Brüggemann, 2013), ki je dobil srebrnega medveda za najboljši scenarij na lanskoletnem Berlinalu in pripoveduje zgodbo o 14-letni Mariji, ki odrašča v strogo katoliški družini. Svojo vero jemlje izjemno resno, življenje pa živi po strogih načelih, ki jih zapovedujeta njena družina in duhovnik. Na 14 postajah križevega pota gre po stopinjah Jezusa, da bi na koncu prišla v nebesa.

V tokratnem fokusu bo Wim Wenders, ki se mu bodo poklonili s projekcijo šestih večnih filmov: Alice v mestih (1974), Ameriški prijatelj (1976), V teku časa (1976), Pariz, Teksas (1984), Nebo nad Berlinom (1987) ter Do konca sveta (1991), ki so v nemškem in svetovnem filmu pustili neizbrisljiv pečat.