Damjana Kolar

 |  Kultura

Koledar Boruta Krajnca na razstavi v Münchnu

Mladinin fotograf Borut Krajnc se bo s koledarjem Politika, ki je nastal za projekt MADE IN CHINA, predstavil na razstavi Fotodoks 2015, ki bo med 13. oktobrom in 10. januarjem na ogled v Mestnem muzeju v Münchnu. Fotografije so nastale v letu 2012 in prikazujejo kandidata ter bodočega predsednika republike Boruta Pahorja, ob njegovih aktivnostih pri projektu Skupaj–spodbujajmo drug drugega. Serija dvanajstih fotografij sestavlja večni koledar/fotoknjigo, ki jo je oblikoval Vasja Cenčič. Politika je 25. multipel projekta MADE IN CHINA.

Projekt MADE IN CHINA je zasnoval Viktor Bernik kot poskus vzpostavitve praks, ki omogočajo pristen stik žive, sodobne umetnosti z občinstvom. Gre za novo produkcijsko linijo vsestransko uporabnih multiplov, ki so jih, kot samostojna dela ali kot izpeljanke večjih, galerijskih projektov producirali izbrani slovenski umetniki. Nastali multipli so umetnine z določeno tržno vrednostjo, hkrati pa objekti, ki v prostore potrošnje vnašajo raznolike umetniške prelome in odpirajo nove možnosti za posredovanje umetnosti tistim, ki jim je namenjena.

MADE IN CHINA je projekt, ki se v okolju potrošniške družbe v zadnjih vzdihljajih zaveda, da je to trenutek, v katerem je ljudem končno treba zares prodati tisto, kar tako nujno potrebujejo, da bo njihovo življenje polno: umetnost.