Damjana Kolar

 |  Kultura

Fotografski pogled na prvo svetovno vojno

© Lara Ciarabelini

V Cankarjevem domu bodo 14. oktobra ob 20.00 odprli potujočo razstavo Polja rdečega maka-Velika vojna v odsevu sodobne fotografije. Gre za mednarodni projekt, posvečen sodobnemu fotografskemu pogledu na prvo svetovno vojno, ki velja za enega najbolj dramatičnih dogodkov v novejši evropski zgodovini. V Photonu–Centru za sodobno fotografijo pa bo v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije na ogled zgodovinska razstava, ki obravnava razvoj zračne fotografije v njenem pionirskem obdobju prve svetovne vojne.

Skupinska razstava, ki sta jo v sodelovanju z raličnimi selektorji kurirala Miha Colner in Dejan Sluga, raziskuje razloge in posledice vojne, ki označuje začetek 20. stoletja in njene daljnosežne družbene implikacije. Sodelujoči umetniki in kuratorji predstavljajo različne poglede na to turbulentno obdobje ter izrisujejo vzporednice med preteklostjo in sedanjostjo, pri tem pa so prvenstveno osredotočeni na fotografski in video medij. Projekt povezuje partnerje iz Madžarske, Poljske, Slovaške in Slovenije, torej iz držav, ki so bile v vojni udeležene večinoma kot del avstro-ogrskega imperija, kljub temu pa sodelujoči ustvarjalci obravnavajo omenjene fenomene s širše evropske perspektive.

Poleg tega obravnava vlogo fotografije v zgodnjem 20. stoletju, ko se je razvila zračna fotografija in uveljavilo fotoreporterstvo, in danes, ko so v digitalni dobi ponovno aktualna vprašanja o cenzuri, nadzoru in propagandi. Sopostavljanje praks sodobne in historične fotografije tematizira status fotografskega medija pred stotimi leti in danes ter njegovo vlogo pri ohranjanju spomina in obravnavanju zgodovinskih diskurzov. O tem pričajo izjemno različni pristopi sodobnih fotografov in umetnikov, ki se v svojih delih ukvarjajo s percepcijo in reprezentacijo teh preteklih dogodkov.

Potujoča skupinska razstava Polja rdečega maka je del širšega projekta, ki bo po premieri v Ljubljani predstavljen še v nekaterih mestih Srednje Evrope (Bratislava, Budimpešta, Dunaj, Praga, Slupsk). Razstavo bo spremljal mednarodni simpozij, na katerem sodelujejo kuratorji projekta, umetniki in zunanji strokovnjaki, projekcija dokumentarnih filmov na temo prve svetovne vojne iz različnih držav Srednje Evrope.