Damjana Kolar

 |  Kultura

Integriteta realnosti

Boris Petrovsky

Boris Petrovsky

Trbovlje bodo med 15. in 17. oktobrom prizorišče mednarodnega festivala novomedijske kulture Speculum artium, ki predstavlja osrednji dogodek programa Trbovlje novomedijsko mesto in bo letos že sedmič potekal v organizaciji Delavskega doma Trbovlje. V času svojega delovanja se je uveljavil kot eden vodilnih festivalov novomedijske kulture v Sloveniji, zlasti zaradi prepletanja novomedijskih produkcij z umetnostjo, tehnologijo in znanostjo. Njegov namen je na zanimiv in interaktiven način približati novomedijsko kulturo 21. stoletja širšemu občinstvu ter mu predstaviti drugačne možnosti uporabe novomedijskih tehnologij in njihovo povezavo s klasičnimi vizualnimi tehnikami.

Na festivalu se bodo predstavili domači in tuji študenti, znanstveniki in priznani novomedijski umetniki, ki svoje ustvarjanje nadgrajujejo z inovativnimi tehnologijami, z razvojem raznovrstnih tehnoloških aplikacij pa presegajo meje realnega. Tema letošnjega festivala je integriteta realnosti, skozi katero si zastavljajo bistveno vprašanje: kaj je danes sploh še resnično? "Kje je meja med otipljivim, fizičnim na eni strani, ter virtualnim, neotipljivim na drugi? Kateri izmed teh dveh svetov ima večji vpliv na posameznika? Je danes fizično sploh še relevantno? Ali pa smo povsem potopljeni v svet idej, kjer je telo, obogateno s tehnologijo, le še posoda, stroj za izraz našega uma?," se sprašujejo ustvarjalci in nas izzivajo, da se soočimo z nepredstavljivim.

Med drugim bo predstavljen projekt belgijskega vizualnega producenta Jonas Degrava, ki nas bo popeljal v povsem novo shizofreno plat umetne inteligence. Nemška umetnica Karine Smigla-Bobinski v interaktivni-video instalaciji Simulacra obiskovalcu ponuja izkušnjo interakcije med magijo in racionalnim razumevanjem sveta. Letos na festivalu prvič skupinsko sodelujejo tudi študenti Visoke šole za umetnost iz Nove Gorice, svoje monumentalno delo, zvočno instalacijo, sestavljeno iz več kot stotih gospodinjskih aparatov pa bo predstavil nemški umetnik Boris Petrovsky.

Vzporedno s festivalom bo potekal tudi mednarodni festival video umetnosti DigitalBigScreen, katerega posebnost je v tem, da se video produkcija na velikem filmskem platnu. Glavni nosilec letošnjega programa je delo umetniškega para Steina in Woodya Vasulka, posebna gosta pa bosta usaginingen, japonski umetniški tandem, ki se bo predstavil s spektakularnim avdio-vizualni performansom z uporabo kibernetskih strojev-instrumentov, ki na inovativen način osmišljajo pot k sodobni glasbi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.