Damjana Kolar

 |  Kultura

50 let Borštnikovega srečanja

Praznik mrtvih

Praznik mrtvih
© Jakub Wittchen

Med 15. in 25. oktobrom bo na različnih prizoriščih v Mariboru potekal jubilejni 50. Festival Borštnikovo srečanje, ki ga bodo odprli v Muzeju narodne osvoboditve s pregledno razstavo Gremo na Borštnika!, ki bo predstavila petdeset let zgodovine slovenskega gledališča, festivala in mesta Maribor. Potem bo v SNG Maribor sledil plesno-gledališki dogodek Matjaža Zupančiča 20th Century Fog–Megla stoletja v izvedbi En-Knap Group. Na letošnjem festivalu se bo za nagrade potegovalo deset predstav, ki jih je izbrala selektorica Amelia Kraigher, fokus letošnjega festivala pa je posvečen sodobni poljski dramatiki in gledališču.

"Gledališko sezono sta vidno zaznamovali dve pomembni obletnici: stoletnica izbruha prve svetovne vojne in sedemdesetletnica zmage nad fašizmom, kar se v precejšnji meri odraža tudi v mojem festivalskem izboru. Vseh deset tekmovalnih predstav temelji na vsebinsko, tematsko in žanrsko kompleksnih (v veliki meri tudi kanonskih) besedilnih predlogah. Spremljevalni program petih predstav pa je izbor izvirnih gledaliških formatov, ki se ukvarjajo s proučevanjem mehanizmov samega "gledališkega aparata", pri čemer pa po mojem ne moremo več govoriti o konceptualnih predstavah (kakršne smo recimo gledali v 90. letih), je v obrazložitvi zapisala Kraigherjeva.

V okviru poljskega fokusa bosta na ogled dve uprizoritvi: Mickiewiczev Praznik mrtvih, ki je radikalno posodobljena poljska klasika in RE//MIX Paradise Now, ki raziskuje spremembe v gledališču in politiki od nastanka kultnega istoimenskega performansa Living Theatra pred petdesetimi leti. Iz Madžarske prihaja kontroverzni Šolski zvezek Agote Kristof v režiji Csaba Horvatha, iz Beograda pa Jugoslovansko dramsko gledališče s Kleistovim Razbitim vrčem v režiji Igorja V. Torbice.

Že šesto leto zapored bo organiziran slovenski showcase, ki vključuje 13 predstav iz obeh glavnih programov in se ga bo udeležilo okoli 25 mednarodnih strokovnjakov, kritikov in festivalskih programerjev. Gledališki oddelek AGRFT se bo predstavil s teoretskimi performansi, bralnimi uprizoritvami svojih in tujih dram, potekala pa bo tudi delavnica dramskega pisanja, kjer dijaki pod mentorstvom izr. prof. mag. Žanine Mirčevske v enem dnevu napišejo kratka dramska besedila, ki jih študentje AGRFT nato uprizorijo in odigrajo pred publiko.

Na simpoziju bodo mednarodni gostje razpravljali na temo slovenskega gledališča kot sooblikovalca medkulturnih izmenjav ter o vlogi gledališča v mestu. Pripravili bodo tudi strokovno srečanje Alternativa danes? Umetnost ustvarjanja gledališča zunaj produkcijskih ultimatov v organizaciji Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije ter mednarodno znanstveno konferenco o evropskih gledaliških sistemih Gledališče v mestu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.