Damjana Kolar

 |  Kultura

Bienale mladih umetnikov v Milanu

Pas De Tea

Pas De Tea

Nekdanja milanska mestna elektrarna je prizorišče Bienala mladih umetnikov Mediterranea 17, ki letos poteka pod geslom No Food's Land in v sozvočju z mednarodnim sejmom EXPO. Na bienalu pod umetniškim vodstvom Andree Bruciatija sodeluje več kot 300 umetnikov, od tega tudi 5 slovenskih (pod okriljem Društva Škuc in koordinaciji Jerneja Škofa), ki iščejo odgovore na mnoga družbena vprašanja, od praktičnih rešitev za trajnostni razvoj hrane do človekovega notranjega doživljanja sodobne družbe.

Letošnji izbor sodelujočih je opravila strokovna komisija v sestavi: Jurij Krpan (vizualne umetnosti), Barbara Predan (oblikovanje), Marko Bratuš (scenske umetnosti) in Brane Mozetič (literatura). Na področju vizualnih umetnosti sta bili izbrani Tanja Sabol in Iza Pavlina: Tanja Sabole s projektom Kuhinja za seboj, v katerem raziskuje socialne interakcije, ki nastajajo ob druženju ob kuhanju; zanimiv pa je tudi za širši kontekst prehranjevanja in trajnostnega razvoja, ki zaznamuje sejem EXPO, Iza Pavlina z delom Talk to Strangers,  ki raziskuje in opozarja na pasti interneta, predvsem na področju pedofilije.

Področje oblikovanja bosta zastopali Gaja Mežnarič  in Nuša Jelenec s skupnim projektom Herbarium From The Urban Fields, v katerem se lotevata raziskovanja nabiralskih načel prek iskanja, nabiranja in prepoznavanja vrednosti v stvareh, ki so že na voljo v lokalnem okolju. Z užitno divjo prehrano sta avtorici želeli raziskati družbene povezave v urbanem okolju prek razgovorov, intervjujev in organizacije delavnic. Kakšne povezave med človeško-rastlinskimi geografijami si lahko zamislimo v prihodnosti? Kako se spopasti z nastajajočimi vegetacijskimi dinamikami? Kako razkriti povezave med ruralnimi in urbanimi področji?

Na področju scenskih umetnosti se bosta bienala udeležila Kaja Janjić in Matic Bobnar s plesno-gledališko predstavo Pas de Tea, ki razgrne kompleksnost preprostega trenutka, kot je napraviti požirek čaja. Gledalcu zastavlja vprašanja o pojmu jaza in njegovih manifestacijah na fizični ravni in skozi miselni tok besed. Gre za posnetek človekovega zavednega in nezavednega miselnega toka v trenutku samote. Področje literature bo zastopala Kaja Teržan z literarnim performansom Delta, v katerem predstavitev svoje pesniške zbirke združuje s fizičnim gledališčem in telesnim izrazom.

Škuc kot nacionalni koordinator in ustanovni član mednarodne asociacije Bienala mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja (BJCEM), že trideset let sodeluje na manifestacijah BJCEM. Projekt je nastal na pobudo neodvisnih kulturnih organizacij in mest v Sredozemlju leta 1985 s ciljem vzpostaviti festivalsko platformo za mlade umetnike vseh umetniških zvrsti.  Skupna pobuda italijanskih, španskih in jugoslovanskih kulturnih organizacij je bila izjemno uspešna, saj sedaj mreža bienala vključuje že 58 članic iz 17-ih evropskih držav, Bližnjega vzhoda in Severne Afrike.

Na bienalu se je do sedaj predstavilo 133 slovenskih umetnikov in umetniških kolektivov, ki se prireditve udeležujejo od samega začetka. Med njimi so: V.S.S.D, Miha Štrukelj, Son:DA, Petra Varl, Tobias Putrih, Marjetica Potrč, Miha Mazzini, Ema Kugler, Damijan Kozole, Matej Kejžar, Gregor Luštek, Žiga Kariž, Alan Hranitelj, Aleš Debeljak in Lara Bohinc.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.